2014 İspanya GP – Rosberg Kovaladı Ancak Başaramadı – Zafer Hamilton’un!

2014 Formula 1 Şampiyonası’nun 5. yarışı olan İspanya GP’yi Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazanarak şampiyonada ilk sıraya yükselmeyi başardı.

Yarışa ilk sıradan başlayan Hamilton, yarışın tamamını ilk sırada götürdü ancak son turlarda Rosberg ile Hamilton arasındaki fark oldukça azaldı. Son turlarda yumuşak lastiklere sahip olan Rosberg, yeteri kadar yaklaşamayınca geçemedi ve Hamilton art arda 4. zaferini kazandı.

Hamilton bu zaferle şampiyonada 100’e çıkararak liderliği ele geçirdi. Sezon başından beri şampiyonada lider durumda olan Rosberg ise bir kez daha takım arkadaşının arkasında kalmasının ardından pilotlar şampiyonasında da ikinci sıraya geriledi.  Böylece Mercedes ilk 5 yarışın 5’ini kazandı, son 4 yarışı ise duble zaferi ile tamamladı.

Mercedes pilotlarının arkasında en hızlı isim Red Bull’dan Daniel Ricciardo oldu. Ricciardo liderlerin 48 sn arkasında 3. olarak podyumu tamamladı.

Red Bull’un şampiyon pilotu Sebastian Vettel, 15. sıradan başladığı yarışta çok iyi bir yükseliş göstererek İspanya’da 4. olmayı başardı.

Williams pilotu Valtteri Bottas, dünkü sıralamalarda 4. olmasının ardından bugünkü yarışta da oldukça güçlüydü. Öndekilerle mücadele edebilecek bir araca sahip olmayan Bottas, yarışı 5. sırada tamamladı ve Mercedes ile Red Bull’ların arkasından en hızlı isim oldu.

Ferrari pilotları Fernando Alonso ve Kimi Raikkonen, İspanya’da 6 ve 7. olabildiler. Yarış içerisinde Raikkonen genel anlamda Alonso’nun önünde yer alsa da farklı bir strateji uygulayan Alonso damalı bayrağı takım arkadaşının önünde görmeyi başardı.

Lotus’tan Romain Grosjean, iyi bir sıralamanın ardından yarışta da iyiydi. Grosjean İspanya’da hem kendisinin hem de takımının ilk puanlarını kazandı.

İspanya’da son puanları Force India pilotları Nico Hulkenberg ve Sergio Perez kazandılar. Şimdiye kadar düzenli bir şekilde güçlü puan mücadelesi veren Force India, bugün önceki yarışlara göre biraz sönük kaldılar.

Mclaren sürücüleri Jenson Button ve Kevin Magnussen, bir kez daha yarışı tamamlamalarına rağmen puansız ayrıldılar. Onları Williams’tan Felipe Massa takip etti. Massa puan alabilecek gibi görünüyordu ancak rakiplerinden bir pit fazla yapan Massa puan şansını kaybetti.

Onun arkasında Toro Rosso’dan Daniil Kvyat yer alırken cezalarla boğuşan Pastor Maldonado 15. oldu. Maldonado yarış içerisinde temasa sebep olduğu için bir kez daha ceza aldı.

Bu hafta sonu yeni hafif şasiyi tek pilotuna hazırlayabilen Sauber için durum yarışta da pek parlak değildi. Sauber sürücüleri yarışı 16 ve 17. sıralarda tamamladılar.

Yeni takım sürücülerinden Marussia pilotu Jules Bianchi en hızlı isim olurken onu Chilton ve Ericsson takip ettiler. Yarışı tamamlayamayan isimler Toro Rosso’dan Vergne ve Caterham’dan Kobayashi oldular.

Sezonun 6. yarışı olan Monaco GP 25 Mayıs’ta gerçekleşecek.

Poz  Pilot              Takım                Süre
 1.  Lewis Hamilton     Mercedes              1s41d05.155s
 2.  Nico Rosberg       Mercedes                   +0.636s
 3.  Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault          +49.014s
 4.  Sebastian Vettel   Red Bull-Renault        +1m16.702s
 5.  Valtteri Bottas    Williams-Mercedes       +1m19.293s
 6.  Fernando Alonso    Ferrari                 +1m27.743s
 7.  Kimi Raikkonen     Ferrari                     +1 lap
 8.  Romain Grosjean    Lotus-Renault               +1 lap
 9.  Sergio Perez       Force India-Mercedes        +1 lap
10.  Nico Hulkenberg    Force India-Mercedes        +1 lap
11.  Jenson Button      McLaren-Mercedes            +1 lap
12.  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes            +1 lap
13.  Felipe Massa       Williams-Mercedes           +1 lap
14.  Daniil Kvyat       Toro Rosso-Renault          +1 lap
15.  Pastor Maldonado   Lotus-Renault               +1 lap
16.  Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari              +1 lap
17.  Adrian Sutil       Sauber-Ferrari              +1 lap
18.  Jules Bianchi      Marussia-Ferrari           +2 laps
19.  Max Chilton        Marussia-Ferrari           +2 laps
20.  Marcus Ericsson    Caterham-Renault           +2 laps

Yarış dışı:

     Kamui Kobayashi    Caterham-Renault           34 laps
     Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault         24 laps
Puan Durumu

Poz  Pilot           Puan
 1.  Lewis Hamilton    100
 2.  Nico Rosberg      97
 3.  Fernando Alonso   49
 4.  Sebastian Vettel  45
 5.  Daniel Ricciardo  39
 6.  Nico Hulkenberg   37
 7.  Valtteri Bottas   34
 8.  Jenson Button     23
 9.  Kevin Magnussen   20
10.  Sergio Perez      20
11.  Kimi Raikkonen    17
12.  Felipe Massa      12
13.  Romain Grosjean   4
14.  Jean-Eric Vergne  4
15.  Daniil Kvyat      4

Takımlar

Poz  Takım                Puan
 1.  Mercedes              197
 2.  Red Bull-Renault      84
 3.  Ferrari               66
 4.  Force India-Mercedes  57
 5.  Williams-Mercedes     46
 6.  McLaren-Mercedes      43
 7.  Toro Rosso-Renault    8
 8.  Lotus-Renault         4
 9.  Sauber-Ferrari        0
10.  Marussia-Ferrari      0
11.  Caterham-Renault      0

 

 


Yorumlar

“2014 İspanya GP – Rosberg Kovaladı Ancak Başaramadı – Zafer Hamilton’un!” için 193 yanıt

  1. Yarışta bize seyir keyfi yaşatan iki Mercedes’e de teşekürler!! Vettel ‘de çok iyi yükseldi..Bunun dışında Lotus’ta ilk puanlarını aldı tebrikler..Massa-Bottas mücadelesi şaşırtmaya devam ediyor..Maldonado yine ceza aldı..
    Kırmızılarda değişen pek bişe yok..Bahreyn’den sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz..Kimi tur yedi, Fernando da yiyebilirdi..Takım bir değil birden fazla alanda iyi değil..Araç hala dengesiz..yavaş virajlarda kötü..Lastik kullanımı açısından iyi değil..Acı verici bir süreçten geçiyoruz..
    İki cümle ile de şu kimi taraftarlarının aşırı tepki vermiş olduğu pit-stop olayını bir inceleyelim..
    Komplo teorilerine kapalı meraklı gözler zaten biliyodur belirelim tekrar:İlk stintte Fernando’dan önce pite giren ve Fernando pite girmese muhtemelen önünde dönecek Felipe vardı..Ki Çinde de Kimi daha arkada olmasına rağmen ilk o girmişte pite burda sorun yok.. Hatta Fernando’nun 3 pit opsiyonuyla Kimi’ninde 2 pit stop ile yarışması önceden belirlenmişse Kimi’den direk yol vermesi istenmeliydi..Çünkü bu durumda Fernando Vettel ile de uğraşmayabilir Bottas’ı da geçebilirdi..Kimi için ilk pit uzun tutulsa o da Fernando gibi trafiğe düşecekti..Fernando ikinci pitlerde ise biraz da Vettel’e göre pozisyon aldı ama aldığı pozisyon sadece Kimiyi geçmesini sağladı..Kimi yarış içerisinde 3 pite dönse birşey değişmeyecekti Fernando sertlerde bir tık öndeydi Kimi’den..Bu sayede yarış içerisinde üstelik drs’siz bölgede geçti Kimi’yi..Yumuşaklarda ise başabaşlardı..
    Ferrari bu durumdayken yazmaktan bile keyif almayan biri olarak; Kimi’nin Fernando’ya yaklaşmış olması züğürt tesellisi biraz..Mevcut hızımız takım içi mücadeleye rahmet okutacak düzeyde neyin kavgasını veriyoruz ki!

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      İlk stint uzun tutulsa nasıl olup da trafiğe düşeceğini bana açıklayabilir misiniz rica etsem?

      2 pit stop önceden belirlenmiş bir şey değildi. Çünkü belirlenmiş olsaydı Alonso’dan hemen sonraki tur pite alınmazdı. O kadar kısa bir ilk stintle 2 pit stop zaten bizim bahsettiğimiz saçmalık. Mesela Bottas, 2 pitle yarıştı ve ilk pitlere Alonso’dan 4 tur sonra girdi. Çok güzel belirlenmiş bir stratejiyle iyi puanlar almış oldu.

      Çin kıyaslaması da çok saçma olmuş çünkü Kimi Çin’de zaten çok gerideydi. Bizim bahsettiğimiz arka arkaya giden iki takım arkadaşı varsa öndekine öncelik verilir.

      Kimi sonradan 2 pite döndürüldü ki bunun hiçbir mantıklı açıklaması da yok. Ve yanılıyorsunuz, Kimi gerektiği gibi pitlerde önceliğe sahip olup 3 pitle gitseydi kesinlikle önde bitiren Ferrari olacaktı.

      Düzgün bir yorum yazmışsınız o yüzden bir şey demek istemiyorum. Fakat şunu sormak zorundayım siz yarışları nasıl seyrediyorsunuz ben gerçekten merak ediyorum.

      1. Öncelikle yarışı senin gibi canlı takip ettim..Dolayısıyla Kimi’nin hemen bir tur sonra pite alınmadığı durumda hem Fernando hem de Felipe’ye geçileceğini de canlı izledim..Yani Kimi ilk pite Fernando’dan hemen sonra alınmasaydı trafiğe düşecekti..Bottas’ın hemen ardından gelen bir tehdit yoktu ve mevcut stratejisi patlamadı..Aradaki mesafemiz de fazlaydı ve bu yüzden iki pilotla da tehdit olmadık ona..

        Kimi’nin iki pitstop stratejisi ile yarışmasına ilk pitten sonra yarış içerisinde karar verildi gibi burda haklısın..Kafama takılan soru pitlerin ilkinde serti ikincisinde yumuşağı takma olasılıklarıydı..Ancak dediğim gibi Kimi’nin sert hamurla performansı orta hamura göre bir tık gerideydi..Zaten Fernandonun yarışta Kimi’ye atak yapabilmesinin nedeni strateji farklılığı değil sert hamurla farkı koyabilmesi idi..Kimi Sertlerle farkı biraz kapatsaydı inan yarışın sonunda Fernando geçecek kadar yaklaşamazdı..

        “Bizim bahsettiğimiz arka arkaya giden iki takım arkadaşı varsa öndekine öncelik verilir” demişsin haklısın..İlk takım kimi’ye sormuştur lasik durumunu diye düşünüyorum..Yakında açıklama yaparlar bu konuda..

        Netice olarak sevgili arkadaşım şahsi fikrimi belirtmem gerekirse henüz ortada dönen bir dolap yok..Henüz diyorum çünkü şu çok bahsedilen Fernando-Mclaren flörtü gerçeğe dönüşmeye başlarsa..Eşit yarışmayı bırakalım biz anlayamadan son şampiyona döner ibre şüphen olmasın..Bekleyelim görelim..

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Diğer konularda hem fikiriz fakat ilk pitler konusunda yanılıyorsun. Kimi ilk pitlere örneğin Alonso’dan 5 tur sonra girmiş olsaydı, ikinci stinti o kadar uzun atması gerekmeyecekti. İnsanlara şunu anlatamadım Kimi’nin asıl zaman kaybettiği yer, ikinci stintte mediumlarla çok uzun süre pistte kalmasıydı.

          Alonso yeni lastiklerle özellikle Kimi’nin 2. ve son pitinden 3-4 tur evvel arayı tur başına 1,5 – 2 saniye kapatıyordu. Kimi sertleri taktıktan sonra yarışın sonunu getirebilmek için yüksek tempoda gitmedi. Herkes sert lastikte yavaştı orada kaybetti diyor hayır orada değil ikinci stintte mediumlarla çok uzun kalmasıyla kaybetti.

          İlk pite geç girseydi trafiğe düşse bile bir müddet sonra önündekiler gene pite girecekti ve ondan sonra yarışın sonunu getirme konusunda çok daha rahat bir pozisyonda olacaktı. İkinci stintte mediumlarla 4-5 tur daha az gitmiş olsaydı zaten o kadar zaman kaybetmeyecekti. Bunu sağlayacak olan şey de daha geç gelecek bir 1. pit-stop’tu.

          Kaldı ki bunların hepsini konuşmak saçma, çünkü dediğin gibi 2 pite sonradan karar verildi fakat buna neden karar verildiği hakkında en ufak bir mantıklı açıklama yok. Önüne geçebileceği hiçbir pilot yoktu.

  2. Merhabalar,

    İlk önce kazananı her zamanki gibi tebrik etmekten başka alternatifimiz yok. O yüzden tebrikler. Yalnız; benim dikkatimi çeken şey, Rosberg ne zaman Hamilton’ın ensesine yapışsa Hamilton öyle feryansın ediyor ki anlamamak elde değil. Aynı durum McLaren’de de geçerliydi. Takım arkadaşı ne zaman arkasında olsa, hep bir takım emri uygulatma anlayışı içerisinde. Aracında bir sorun olduğunu da sanmıyorum, arkası kayan araç hiçbir şekilde aynı aracı kullanan adamdan daha hızlı tur atamaz hatta aynı turları bile atamaz, yemesin kimseyi Hamilton. Bildiğiniz, “kaybedersem araçta sorun vardı” psikolojisi bu. O kadar yıldır izlerim F1’i ama hiçbir zaman, bir pilotun bu kadar konuştuğunu duymadım, görmedim. Bilen varsa bilgi versin. Rosberg’i Schumacher zamanında sevmezdim ama gerçekten yaman pilotmuş.

    İkincisi, hala Ferrari’nin 2000-2004 yıllarına gönderme yapanlar var 🙂 Yahu bahsettiğiniz araç, sadece bir kere açık ara şampiyonluk yaşadı. Onun da iki nedeni var biri Ferrari’nin motor dayanıklılığı (2003-2005-2006 fiyasko) diğer nedeni, Mercedes’in McLAren’e o kadar kötü bir motor vermesi ki, sanki bildiğiniz sabotaj yapıyorlardı. Zaten araç son yıllara doğru fiyaskoya dönüşecekti, motor da tuzu biberi oldu. Bir de yavaş yavaş Renault’un ve BMW’nin potaya girip birbirlerinden puan çalması. Olay tamamen bunlardan ibaret. Yoksa yarışları izleyenler; yarışlardaki heyecanı, mücadelenin nasıl tavan yaptığını, kazaları, yolda kalmaları, seslerin bir F1’e neler kattığını biliyorlar.

    McLaren yolda kalırsa, tabii Renault 40 sn fark yer, BMW yolda kalırsa tabii Honda 40 sn fark yer ya da Ferrari yolda kalırsa Tabii ki Alonso iki kere arka arkaya şampiyon olur! Bunları izleyenler biliyor! Öyle yıllar öncesinin maç sonu istatistiklerine bakıp, 8 tane yiyen bir takımın topa %65 sahip olduğunu söylemeyenleri dinlemek gibi değil durum.

    Wikipedia size yarış yarış ne olduğunu söylüyor. Ama istatistik olarak.

    2000-2006 yılları arasında pilot bazında Ferrari 32 kez yolda kalmış; 2010-2014 yılları arasında ise 12 kez. O zaman; Ferrari son yıllarda daha güçlü! Şampiyon olamıyorsa suç pilotlarda (sizlerin bakış açısına göre). Ki o zamanlar ilk 6’ya puan verildiğini hepiniz biliyorsunuz. Şimdi yok aerodinami, motor falan filan çıkıp kimse konuşmasın. 20 yıl sonraki nesile bunları söylemeniz bir şey değiştirmeyecek. Ama biz o yarışları izledik. Ferrari o zaman hiçbir şekilde 6’ya ya da 7’ye tur bindiremedi. Ay biz lastiklere güvenmiyoruz diye yarışlara çıkmamazlık yapmadı; takım emri geldi yer aldığı gibi bir sonraki yarışta yer vermesini de bildi! birileri gibi “aaa kaç sn gerimde, pitte ne kadar kaldı, tur tur rapor verin” diye ağlamadı :)) Sürekli birinci pilot kayrılmadı, onu ilk pite alıp avantaj sağlanmadı (Şimdiki Ferrari’den bahsediyorum). O zamanın Ferrari’si iki pilot için en iyi dereceyi hedefledi yıllar boyunca.

    Yahu en önemlisi her şampiyonun kocaman kazaları var, yarışamadıkları sezonlar var ama son 10 yılda böyle bir şey yok. Güvenlik adı altında bu sporun doğasına aykırı işler yapıyorlar. Montoya’nın, Perez’in, Kobayashi’nin dediği gibi, risk almadığınız sürece, ölümüne yarışmadığınız sürece bir anlamı yok Formula1’in! İnsanlar hala Montoya’dan, R.Schumacher’den, Coulthard’dan, Fisichella’dan, Sato’dan, Trulli’den, Barrichello’dan, Alesi’den şampiyon olmadıkları halde bahsediyorlarsa demek ki bu adamlarda iş varmış arkadaşlar. Seyrettiyorlarmış kendilerini. Aldıkları riskler, yaptıkları geçişler, hataları, kazaları, birincilikleri…. sürer böyle.

    2004’den sonra ultra zenginlerin F1’e el atması, bu durumu ortaya çıkardı. Artık belli dönem birileri ambargo koyacak, bu kesin. Ben geçen sene Mercedes’in sadece lastik testi yaptığını da düşünmüyorum, aynı zamanda bu motoru da test etmiş olabileceklerini düşünüyorum. Sonuçta gizli yapılan bir testti. ama kimse üzerine gidemedi. Çünkü gridin yarısı Mercedes’ten motor alıyor ve riske etmek istemediler. daha çok şeyler yazılır soylenir ama sizler zaten yazdınız söylenizi zamanında.

    Neyse uzun bir yazı oldu, alakalı veya alakasız, okuduysanız teşekkürler. Bunlar benim görüşlerimdir.

    Herkese sevgiler ve saygılar.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Yorumunuzda katılmadığım tek nokta şu: Ferrari Barrichello’nun da zaman zaman önünü kesmiştir. Bir keresinde krikoyu ön kanatın altında unutmuşlardı inanabiliyor musunuz? Adam yarışa pitten başlamak zorunda kalmıştı.

      1. Tabii ki önünü kestiği yarışlar olmuş olabilir ama benim orada belirtmek istediğim şey, her zaman iki pilotunu da en iyi noktada bitirtmekti amaçları. Sonuçta Barichello Schumacher ile bir çok birincilik elde etti ki buna Massa’da dahil. Ben son yıllarda (15 yılda) sadece bunu BMW’de görmüştüm. R. Schumacher ile Montoya çok kez birincilik elde ettiler. Ama gelin görün ki, Webber önde giderken Vettel’e, Massa önde giderken Alonso’ya, Grosjean önde giderken Raikkonen’e çok kez yer vermek zorunda bırakıldılar. Olaya böyle yaklaşırsak tabii.

        Bunlar her halükarda kötü şeyler F1 için ne yazık ki 🙁

  3. beyler son aldıgım duyumlara göre TAFFIN bu işte 1 iş var dıyerek PETRONAS syntıum yagı sıpariş etmiş dynoda denemiş bide format atmiş RENO motorunda 79 BEYKİRLİK bir artış söz konusu olmuş

  4. arkadaşlar 98 senesinden bu yana f1 izlerim…anladım ki bu yarışlar anlaşmalı oluyor.dikkat edin şimdi kazanma sırası mersedes te.öncesi red bull sonrası ise ya ferrari olur yada mclaren.arada ki takımlarda bi çorba atarlar.devam.mersedes bakalım kaç sene üstünlük sağlar 2 mi? 3 mü? bilemem…sonrası kim olacak fazlada merak etmiyorum artık.. zevkde almıyorum f1 den artık…bu işler amerikan güreşlerine döndü iyice:D yalan mı?

  5. bu 3 haftalık ara sırasında burada bir çok kişi barcelona dönüm noktası olacak, mercedes yakalanacak, redbull ve ferrari hızlanacak gibi yorumlar yapıyorlardı. ben ve birkaç kişi daha da tamam herkes gelişecek ama mercedes boş mu duracak diye sormuştuk. sözde ferrari ve redbull’a daha uygun olduğu düşünülen katalunya pistinde farkın açıldığını gördük. bugün serhan acar aero ve motor bölümlerinde toplam 1200 çalışan olduğundan bahsetti. yorum yaparken duygusallık yapmamak lazım. kimse mercedes’in mevcut üstünlüğüne güvenerek güncelleme yapmayacağını düşünmemiştir umarım. çünkü bu saflık, duygusallık olurdu. ve tabii ki bu yorumların yersizliği bugün kanıtlandı. mercedes farkı açmış gördüğüm kadarıyla. redbull’un en iyi aero ve şasiye sahip olduğunu söyleyenler, renault’nun büyük bir yazılım güncellemesi getireceğini belirtenler vardı ve bu güncellemeler ile mercedesler ile galibiyer mücadelesi verileceği belirtiliyordu. öyle bir kanı var ki bu sitede redbull’un aracı yalnızca renault motoru sebebiyle bu kadar geride. böyle bir şey mümkün mü? mercedes motoru kullanan 3 farklı takım daha var. yalnızca motor ile bu kadar fark yaratılması imkansız. bence w05 hybrid’in kullandığı şasi ve aero özellikleri en az rb10 kadar iyi olmalı ki geri kalan farkı da motor sağlıyor. monaco’da göreceğiz. mercedeş şu ana kadar 8 ileri şanzımanın 7 vitesini kullanıyor bildiğim kadarıyla. normalde monaco’da kısa vites oranları ve aero avantajlıdır. monaco’da redbull veya ferrarinin rekabet düzeyi artarsa o zaman mercedes’in şasisinin diğer iki rakibinden daha geride olduğunu kabul edebilirim ancak şu 5 yarış itibariyle aero anlamında hiçbir takımdan eksiklerinin olmadığıyla birlikte muazzam bir motor ve motor tasarım avantajlarını olduğunu düşünüyorum.

  6. Yine çocuksu tartışmalar dönmeye başlamış. Bu sitedeki sempatizanların enerjisine bazen gerçekten çok şaşırıyorum. Destekledikleri adamlar tur yememek için mücadele ederken bile hiç durmadan saatlerce “sidik yarışı” yapabiliyorlar. Büyük iş gerçekten.

  7. Hamilton ve Mercedes’e tebrikler. Neredeyse kusursuz bir araç ya da diğerleri çok kötü durumda. Renault belli bir kaç alanda Mercedes’i yakalayabilse, Redbull’un aracı şasi, aero ve süspansiyon gibi motor harici elemanlarda bence daha iyi. Bugün frenlerde de iyiydi RB7. Virajlarda (hızlı, yavaş farketmez) Mercedesten hızlı gördüm ben. Ancak Mercedes’in paketi komple harika. Öyle RB7 daha iyi dediysem de Mercedes 1 ise Redbull 1.1 dir. Ufak farklılıklar. Renault bir adım atsa Mercedes de atıyor o yüzden Renault’un 2-3 adım atması gerekli. Bu da oldukça zor görünüyor. Sene sonunda fark azalacaktır fakat 7. pilota değilde 9. pilota tur bindirirler. Mclaren tam bir hayal kırıklığı. Bu sene çok umutluydum ama hiç gelişemiyorlar. Ferrari direniyor sanki, bir kaç yumruk daha yerse düşecek gibi geliyor. Williams’ın aracı ise bakıldığında hızlı ancak istikrarlı bir araç değil, ayarlaması zor bir araç gibi. Zamanla aracı tanıdıkça, öğrendikçe hızlanacaklardır. Lotus ise gerçekten harika bir ekibe sahip. Bir kaç yarış daha beklemek gerek tabi ki ama Grosjean bir ara 4. olabilir mi diye düşünmedim değil. Potansiyelli bir araç olduğu ortada. Testleri kaçırmalarının dezavantajını yaşıyorlar. Zamanla redbull’a rakip olabilirler belki. Vettel harika iş yaptı bugün. Olması gerektiği gibiydi. Düzlükte geçemeyeceğini bildiği için virajlı bölümlerde ataklarını yoğunlaştırdı. Redbull küçük küçük yaklaşıyor bence Mercedes’e ancak trafikte çok kaldıklarını düşünüyorum o yüzden tam performanslarını göremiyoruz. Sezonun sonuna doğru, Mercedes-Redbull farkı yarış mesafesinde 10 sn lere inebilir ama iş işten geçmiş olur. Bu arada Renault motorlu araçlar Canada da çok zorlanırlar böyle giderse. Mercedeslerin yarışı olur Canada. 😀

  8. Onur Tezoğlu avatarı
    Onur Tezoğlu

    Mercedes w05 , Fw 14b , f2002 ve Rb7’yı geçin, hatta Mp-4-4’ūn dahı pabucunu dama atacak kadar baskın bır arac.
    Al gülüm ver gülüm, 3.ye 50 sanıye fark, 7.ye tur bındırme, resmen rencide edıcı.
    Mercedes, aracın baskınlıgının da verdıgı rahatlıkla ıkı pılotuna da yarış kazandıracak stratejıyı uygulama serbestlıgı verıyor. Ancak Hamılton ıcın Rosberg’ı esti şartlarda mağlup etmek pek de zor olmayacak. Rosberg kötü degıl, ancak onun sanssızlıgı hamılton’la aynı aracı kullanıyor olmak.
    Vettel harıka bır yarış çıkardı. Iyı bır stratejiyi pistte bu kadar muthıs uygulayabılecek bırkac pılottan bırı zaten. Ozellıkle pitten çıkışta yaptıgı tur derecelerı çok ıyıydı. 3 pitstopla da olsa mercedeslerın elınden alınmış ılk fastest lap’ı elde etmış olması bıle tesvık edıcı. Kabus gibi başlayan haftasonunu mutlu ve umutlu bıtırdı.

  9. Bu sezon için ancak, RedBull’dan kaçarken Mercedes’e yakalanmak denir.

  10. Mercedes’i durduran çıkmayacak gibi,artık merak ettiğimiz hangi takım arkadaşının 1. olacağı

    Red Bull yarışta iyiydi,Bottas’a tebrikler,takım arkadaşı ortalarda yokken iyi yarış çıkardı

    Ferrari kötünün iyisi,Mclaren’i görünce iyi bile kalıyorlar

    Force India’ya ara yaramamış,toparlanmaları gerek

    Grosjean’a tebrikler,Lotus’u tek başına sırtlayacak gibi,kasap takım arkadaşı Maldonado bu sefer Caterham’lardan birinden sekti.Böyle giderse ceza puanlarını toplayıp men edilecek 1 yarıştan,aklı başına gelir mi bilinmez 😀

  11. mehmet ceviz avatarı

    Asagidaki bazı arkadaşlar mercedes illegal falan yazmış zaten onlara göre üst üste şampiyon olunan sezonların hepsi hileli sadece 2000-2004 arası legal

    1. Nedense böyle bir taraftar kitlesi var bende anlamıyorum. Bu tip araçları ortaya çıkaran, yaratan ekiplere büyük haksızlık yapılıyor. Diğer takımlar zaten bir açık kolluyorlardır, bulsalar sineye mi çekecekler? Hayır. Öyle bir şey olsa Ferrari filan ortalığı yıkarlar, şampiyona biter. Bazı takımların, bazı durumlardan avantaj sağladığı zaten belli ve sporun doğasında olan bir şey. Kuralları esnetmek etik ile ilgili değil, mücadelenin sonucudur. Yaratıcılığın sonucudur.

    2. Sen merak etme 2000-2004 arası legal şuan ise illegaldir.Bu yüzden 2005 ve sonrası Ferrari’yi durdurma kararı aldılar.Ferrari karşısında diğer takımlar o kadar acizdi ki saçma sapan kurallar getirdiler.Yoksa 40 yıl daha Ferrari dışında takım şampiyon olamazdı.Bunu aklınıza sokun.

    3. Sen merak etme 2000-2004 arası legal şuan ise illegaldir.Bu yüzden 2005 ve sonrası Ferrari’yi durdurma kararı aldılar.Ferrari karşısında diğer takımlar o kadar acizdi ki saçma sapan kurallar getirdiler.Yoksa 40 yıl daha Ferrari dışında takım şampiyon olamazdı.Bunu aklınıza sokun.

  12. murat ozbektas avatarı
    murat ozbektas

    yarıs bıttıkten sonra yarıs tekrarını hangı sıte verıyooo bılen varsa yazabılr mı ?

  13. Alonso cu ve Kimi ci arkadaşlar tartışmanın anlamı yok ufak bir olay ha 6 ha 7 asıl önemli olan ferrari nin içler acısı performansı.RBR olarak en iyi ikinci takımız ama bu mercedes ler yakalanmaz arkadaş imkanı yok.Burda adamlar bizden bile daha baskın araç üretmiş bütün yarışları kazanma ihtimalleri bile olur arıza vs yaşamazlar ise.Yarışın 20 turunu izledim sıkıldım bıraktım son 6 tur açtım değişen birşey yok.Yarışlar gerçekten sıkıcı tat yok ses yok mücadele yok.RBR bile baskın araç üretince zevk almıyordum şimdi hiç almıyorum.
    Mercedes leride tebrik ederim adamlar 4 yıldır derslerine iyi çalışmış.

  14. Alpay Ruzgar avatarı

    tur yedik be ayıptır ayıp aģlayasım geldi valla(tabiiki Ferrari den bahsediyorum)

  15. crazyayrton avatarı

    Alonso -Raikkonen olayı çok mu önemli bence değil. He araç şampiyonluk mücadelesi verseydi tartışmaları anlardım.Fakat araç çok kötü ve şu ana kadar Alonso genel klasmanda 3. sırada olduğu için takım ona öncelik vermiş olabilir.Bu karar doğrudur veya yanlıştır onu bilemem ama şu kesin bu araç şampiyonayı 2. sırada bitiremez.
    Şunu sormak lazım 2 dünya şampiyonuna bunu mu layık gördünüz ?

  16. motor saat gibi

  17. taffın barsa için yazılım atarken ufak 1 hata yapmış arkadaslara söyle dedi ümitlerini kaybetmesınler MONAKODA gorsunler bizi dedi 40beygır öne gececez dedi burdan RBR çi arkadaslara duyurulur

  18. Şu yarışa eğlenceli diyenler de Formula 1’den anlamıyorlar.Bu kadar açık konuşuyorum.Motor sesi desen berbat,motor desen berbat,çekişme desen 0,pit stop stratejisi desen o da nerdeyse 0.Hani bu yarışın eğlenceli kısmı? Boşuna saçmalamayın.Yarışlar gittikçe beter bir hal aldı.

    1. Bir eksiklik var.Sezon Mercedes’e verildi yazmamışsın.
      :Ö)

  19. Ayrıca iyi ki programımı ertelemeyip yarışı izlemedim.Böyle rezalet bir yarışın olacağını bekliyordum.Geçen senenin en rezalet yarışı Macaristan bile bu yarıştan zevkli geçmiştir.

  20. Raikkonen’ciler de ağır hazımsızlık durumu var.O kadar emindiler ki Raikkonen’in önde bitireceğine.Ama durum tersi olunca ağlamaya başladılar.Geçin bu saçma iddiaları.30 puan fark 100 puana kadar çıkacak.Ama dediğim gibi Ferrari bu durumda olursa söylenenlerin hiçbir önemi kalmaz.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      1- de bağlacı orada ayrı değil, bitişik yazılır.
      2- Biz burada gerçekleri ortaya koyuyoruz. Eğer tartışmak istiyorsan argümanlarını koyarsın, tartışırız.
      3- “Ağlamaya başladılar” tarzı liseli ergen cümleleriyle bir yere varamazsın. En azından bana sökmez.
      4- Bu siteden senin gibi çok kişi geldi geçti. Ama biz hep buradayız sevgili dostum.
      5- Eğer bir haberin altına yorum yapacaksan, dişimizin kovuğunu doldurabilecek cümleler yaz. Bir işe yarasın.
      6- İddialar saçma diyorsan, aksini gösterebilecek şeyleri adam gibi, milleti tahrik etmeye çalışmadan ortaya koyarsın. Tartışırız.
      7- Senin 2-3 muhteviyatı olmayan yorumlarına bu sitenin ihtiyacı yok.
      8- Kendi ufak egonu tatmin etmek isteyebilirsin ama rica ederim bunu başka yollarla yap. Burada boşuna yer işgali yapma.

    2. crazyayrton avatarı

      Hayatımda gördüğüm en saçma yorum.

    3. Birazdan Kiminin haberi duser siteye. Bakalim o bu konuda ne dusunuyor ?

    4. Bırak sen şimdi Türkçe dersini.Gözden kaçırıp yanlış yazmış olabiliriz.Veya klavyemizde bir sorun vardır.Bu seni ilgilendirmez.Madem yorumumu beğenmedin.O zaman cevap verme.Sitenin benim yorumlarıma ihtiyacının olmaması beni ilgilendirmez.Ben kendi düşündüklerimi yazarım.Egomu tatmin etmeye çalışmıyorum.Sinirden yine saçmalamışsın.Tekrarlıyorum Alonso’nun önde bitireceğini ummadığınız için her tarafa saldırıyorsunuz.Gerçi benim için Alonso’nun Raikkonen’i geçmesi sıradan bir olay.Önemli olanı ise Ferrari’nin 2 saniye fark yemesi.Bunun dışında hiçbir şey düşünmüyorum.Daha fazla pilot tartışmasına da girmeyeceğim.

      1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
        Berkhan Oğulcan Akçay

        Kimin kime saldırdığı ortada.

        Ben “Ferrari saçma bir strateji izledi, araç Lotus’un geçen seneki aracı değil, ayrıca 2 pit yapması sonucunda önüne geçebileceği kimse yoktu” şeklinde mantık çerçevesinde düşündüklerimi yazıyorum.

        Sense “ağlamaya başladılar” diyerek milleti tahrik etme derdindesin. Ne içi dolu bir yorumun var, ne de düzgün bir üslubun. Aradaki fark bu zaten. Aramızda siklet farkı var. Boşuna benimle tartışma.

      2. Milleti tahrik etmek istesem burda Raikkonen sıradan pilot gibilerinden konuşurdum.Ama gerçeklerden konuştuğum için ağladığınızı söylüyorum.Görünen köy kılavuz istemez.Yorumlardan belli olduğu kadarıyla küçük bir olaya takılı kalıp aynı şeyleri saçmalamışsınız.Bana da tekrar ettirdiniz kimin kimi geçtiği önemsiz.Benim için önemli olan Ferrari’nin durumu.2 saniye geri olması beni üzüyor.Ferrari önde olsun da gerisi teferruat.

        1. Icemanraikkonenf1 avatarı
          Icemanraikkonenf1

          Konuştukca batıyorsun yeter Allah aşkına 😀

          1. Konuştukça batıyor muyum.Bırak sen şu ucuz klasik yorumları.Verecek cevabın yok galiba yorumuma.Çünkü söylediklerimin çoğu doğru.İddia ediyorum sene sonu Alonso-Raikkonen puan farkı 100 olacaktır.Yanılırsam burda yanıldığımı söylerim.Ama pek yanılcağımı zannetmiyorum.

            1. mercedes-75 avatarı

              hehe hep sıfır beğeni

  21. Cobblepoot
    arkadaşım ben Ferrari fanım
    bugün kiminin yediği turdan haberin yok herhalde
    2011 alonsoda 15 tur lider gittik ten sonra tur
    yemişti en azından rekabet var dı
    bu gün ki yarıştan sen ne zevk aldın
    rosbergin son iki tur hamiltonun arkasına gelmesinden mi yoksa
    mercedesin isteseler 3 gidene tur bindireceklerinemi

  22. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

      1. raikkonenin sinirli şekilde motorhome da pit stoplarla ilgili konustugu söyleniyor

  23. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Autosport Live: Kimi Raikkonen isn’t happy with being jumped by Ferrari team-mate Fernando Alonso. After the race he quizzes his engineer about “who is making the calls? We seem to get second choice.

  24. Ferrari kağnı üretmiş..

  25. Arkadaslar rai ye uygulanan pit stratejisi gercekten kotuydu. Takim ici politikalar donuyordur muhtemelen. Malum bazi sponsorlar vs.

    Ama bunlari gectigimizde , bu arac tam bir rezalet. Gercekten cok pasif ve motora dokunulmadigi icin de pek bir gelisme beklemeyelim.

    Soylenecek tek sey mercedes in hakikaten cok cok iyi bir arac oldugu . İleriki yarislarda 3. Ye kadar tur bindirebilirler.

  26. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
    Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

    İstatistiklere göre bir sezonda 4 yarışı üst üste kazanmış tüm pilotlar sezon sonunda şampiyon olmuşlar. 🙂

    1. Yusuf Hitay avatarı

      istatistikler bozulmak içindir. 2012 sezonuna en hızlı araçla başlayıp en hızlı araçla bitiren mclaren, şampiyonluğun adını bile ağzına alamadı. o sezon büyük oranda hamilton’ın başına gelen cenabetliklerden sonra her şey olabilir, mümkündür.

      zaten ilk yarış yolda kalması bile büyük şanssızlık. bir yarış daha aynısı olursa ne olacak? kovala dur sonra 4 yarışı kazanacağım diye. hamilton bu, tarihin en cenabet f1 pilotu.

  27. Bazı arkadaşlardan F1 artık bitti Ben izlemeyi bırakıyorum gibi yorumlar görüyorum siz gerçek F1 fanı olduğunuza emin misiniz arkadaşlar ?

  28. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bide şöyle bir yorum var herkeste:

    “Ferrari 6.7 iken ve tur yiyorken bunları tartışmanın önemi yok” 🙂

    Siz zannediyor musunuz ki Ferrari bugün Mercedes’in hızına sahip olsa Mercedes gibi pilotlarının 2’sine de yarışı kazanma fırsatı sunacak? Hele ki İspanya’da, Alonso ve Santander bankasının kendi mabedinde.

    Cevap elbette ki hayır.

    Yine bu pistte, 2009 yılında bir yarış vardı hatırlar mısınız? Beyaz renkli bir takımın dominant hıza sahip otomobilleri yarışı 1-2 götürüyorlardı. Sonra takım bir pilotuna strateji değiştirtti. O pilot açık ara 2.likle yetinmek zorunda kalmıştı.

    F1’de politika hiç bitmeyecek.

  29. Beklendiği gibi atraksiyonsuz siradan düz bir yarış oldu. Fakat göz ardi etmeyelim ki; bugün yarışı daha izlenebilir, daha heyecanlı ve beklentili kılan, FOM yayın masasına ve radyo seçicilerine tebrikler ve teşekkür ediyorum.

    Bu kadar sıkıcı bir yarışı harika seçimlerle izlenebilir kıldılar. (O kadar olaysız ki, sıradan bir pit stop taktiği Ferrari komplosu olarak buyumuş de buyumuş.. )

    Buradaki arkadaşların çoğunluğu yarıştan keyif almış görünüyor, çıkarın radyo yayınlarını geriye neredeyse hiçbir şey kalıyor.

  30. crazyayrton avatarı

    Yarışın bence gizli kahramanı Bottas kimseye bulaşmadan çok sağlam bir sürüş çıkardı.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Çünkü Williams takımı düzgün stintler uyguladı Bottas’a. Düzgün bir strateji.

      2 pit yapacağı için ilk pitlere 20. turda girdi. Sert lastikleri taktı. Uzun bir bölümden sonra yarışın sonunda rahat edeceği bir set yumuşak takıp bitirdi. Mükemmel bir operasyonel başarı örneği.

      Ferrari Williams kadar olamıyor tabi.

      1. crazyayrton avatarı

        Ferrari’ye olan kızgınlığını anlayabiliyorum.Ama Williams’ta Formula 1’in en köklü takımlarından. O yüzden Williams’ı küçümsemek pek doğru değil.

  31. 2005 istanbulpark gp buyana bir yarış bile kacırmadan takip ettiğim
    formula1 bugün itibariyle bırakıyorum
    Ferrarinin iki yarış üst üste kazanıncaya kadar…(yani ben görmem belki torunum görür)…
    bu kadar zevksiz bır sezon hatırlıyorum
    Mercedesi tebrik ediyorum çok çok iyi bir arac
    macleran Ferrari içler acısı
    bugünkü yarış son 10 tur izlemeye degerdi

  32. Yusuf Hitay avatarı

    bir de dikkatimi çeken bir durum var;

    hamilton her yarış fazladan biriktirdiği %3 benzini yarış sonu evine mi götürüyorsun?

    önceki hayatında istanbul’da dolmuş şoförlüğü mü yaptın? yokuş aşşağı boşa mı alıyorsun ne yapıyorsun, amacın ne mübarek?

  33. McLaren bıraksın bu seneyi honda ile testlere başlasın biran önce bu kadar rezillik olamaz tur yemeyi geçtim yine puan alamadık.

    1. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
      Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

      McLaren sezon ortasında gelişmesiyle ünlüydü. Artık o ünde kayboldu ne yazık ki. İzlerken sinir katsayım tavan yapıyor adeta. Takım her yarış daha da dibe vuruyor. Sonumuz hayrolsun ne diyelim.

      1. Takımda mühendis mi kaldı.Herkes dağıldı eski kadro yok artık.Tekrar toparlanmak biraz zaman alacak.

  34. Ben magnussen savunma yapmamasına şaşırdım bu yarışta.alonso ve massaydı galiba 2 tur arayla yanında öylece tur bindirir gibi geçtiler.adam oralı bile olmadı. tamam yeni lastikleri falan olabilir belki diğer viraja gelmeden de geçebilirler kevin i ama bu umursamazvari tutumu hoşuma gitmedi.

  35. Bir taraf diyor ki Raikkonen’e komplo var, öbür taraf da Alonso çok hızlıydı Raikkonen engellemese 15-20 saniye fark atardı diyor.İki taraf da objektif yorum yapmıyor. Saçmalayan saçmalayana.

    Öncellikle stratejilere pilotlar karar vermişse Kimi çok yanlış yapmış ve takım yanlış karardan döndürmeliydi Kimi’yi. Eğer takım karar vermişse o kararı veren herkes takımdan kovulmalı. Bu kadar yanlış yerde, yanlış zamanda ve yanlış araçlarla böyle bir strateji yapılamaz. Öncelikle pist ve araba lastik korumaya elverişli değil. 2 pit stop baştan hata, üstelik öndeki araç yapıyor bu stratejiyi ve arkadaki lastikleri istediği gibi kullanamıyor. Ek olarak Kimi bu seneki sertleri yeterince iyi çalıştıramayan bir pilot ve mümkün olduğunca az kullanmalı. Bütün bunlar bir araya gelince bana göre muhtemel olan 4-5 sıralaması oldu bize 6-7.

    Geçen sene podyumlar gelirken ne ala, bu sene olmayınca komplo oluyor size tabii, diyenler de var. Geçen sene Lotus lastikleri iyi kullanıp hızlı giden bir araçtı. Ferrari yıllardır öyle değil ve lastiklere gerektiği gibi, biraz daha sert davranan bir araç. Bu araçla 2 pit stratejisi intihar olurdu ki öyle de oldu. Williams, ki Ferrari’den daha iyi lastik saklıyor deniliyor, bile kendi yarışını mahvetti bu stratejiyle. 2011’de Vettel yanlış hatırlamıyorsam 7’de 6 yapmıştı ilk yarışlarda, tahmin edin niye o birinciliği alamadı. Çünkü 2 pit stop yapıp Hamilton’a geçilmişti. Dediğim şu ki her araçla 2 pit yapılmaz.

    Lastikler bile elverişli değildi ki! Soft ve super soft olsa bir şey demem ama medium ve hard ile olacak iş değil. Kısacası Ferrari kendi ayağına sıktı.

    Mercolara da tebrikler.

    1. demişsin ki lastiğe iyi davranan kimi değil lotus idi, ve bu ferrari’de olmaz.

      doğrudur lotus’un etkisi belki olabilir. ama pilotun sürüşünün ve istediği ayarların etkisi eminim daha fazla.

      2012 ve 2013’de lotus’un bu lastik koruma özelliğini neden grosjean kullanamadı? 2008’de neden lastik ısıtma sorunu sadece raikkonen’de vardı? neden raikkonen lastikler sert olunca ve hava soğuyunca kötü?

      bunların hepsinin nedeni araç değil. raikkonen’in yumuşak sürüşü, lastikler zorlamaması, ve dolayısıyla ısıtamamasıdır.

      alonso ise arkadan kayan bir setup ile çıktı yarışa. 2 pitle bitirmeye çalışması özellikle ilk 15 tur raikkonenin arkasında sıcak havada kaldıktan sonra intihar olurdu.

      1. Geçen seneki podyumlarda Kimi’nin sürüş stilinin etkisi yok, Lotus çok nazik kullanıyordu lastikleri diyemeyeceğim gibi, Kimi araç fark etmeksizin her yerde 2 pit stratejisini uygulayabilir de diyemem. Lotus ve Kimi birbirlerini tamamlıyorlardı. Bunu kimse inkar edemez, yukarıda da bunu anlatmak istedim. Bu araç ne olursa olsun Kimi her zaman bu taktiği uygulayamaz.

        Ayrıca ben Alonso’nun 2 pit taktiği yapması gerektiğini de söylemedim. Arkadaki 3 pitle giderken öndekinin 2 pitle gitmesi her iki pilotu da yarıştan düşürür demek istedim. Eğer birine 2 pit stratejisi uygulayacaksanız bu kesinlikle öndeki olmamalı. Bunu da şimdi ekledim.

  36. Vettel üst üste yarışları alırken herkes f1 bitti çok sıkıcı oldu 1.nin belli olduğu yarışlar izleniyor deniyordu kural değişikliği geldi peki şimdi f1 dahamı eğlenceli oldu 1.geç 2.bile belli 3.kim olacak yarışına döndü bu kadar farktan kim zevk alıyor 3.pilot 48 sn yemiş gerisi tur yemiş ben vettelci değilim sevmemde f1 bu değil pilot yeteneğinin pek bir önemi kalmamış hamiltonu geç bu arabayla rosbergi bile yakalıyamazlar…

  37. Mercedes tur başına 2 saniye hızlı diyenler haklı çıktı. Ferrari’de Raikkonen 91 saniye fark yiyerek tur yedi. Bugün Hamiltonu tebrik etmek istiyorum zira 2 litre daha az benzin kullanarak yarışı bitirdi. 4-5 tur daha da olsa Rosberg geçemezdi. Çünkü yakıt akışını en iyi kontrol eden o idi. Benim yarış boyunca kafamı kurcalayan bir konu vardı. Ferrari’nin burnu hem daha az hava girişine sahip, hem de genişlik anlamında’da diğer takımlardan kötü gibime geldi. Bu araç nasıl alttan hava alıp’ta aerodinami üretecek? Çirkin burun olmasın diye tam gereksiz bir burun üretilmiş. Çarpışma testini geçebilsin diye küçülttükçe küçültmüşler. Bu burun değişmedikten sonra Marussia ve Caterhamla dahi yarışması mümkün. Mercedes’in burnu bana illegal geliyor. Hem daha yüksek, hem daha geniş. Hem de ucunda elektirk süpürgesi mekanizması yok. Nasıl çarpışma testini geçiyor benim aklım almıyor.

    Buraya motor pisti değil diyip benim gibi sazanları oyuna getiren dış basını da kınıyorum. Burası en âlâ motor pisti. Maksimum sürat desen 330’lara çıkmak gerekiyor, bahreynden farkı yok. Yavaş virajdan sonra çekiş yakalaman gerekiyor bu tork istiyor. Hızlı virajda yavaşlamaman gerekiyor bu da ivme istiyor. Sadece boğa boynuzu şeklinde olan 4-5 virajda downforce gerekiyor, Red Bull’u da öne çıkaran oralar oldu.

    Mercedes’te Downforce var, motor ivmesi var, çekiş Red Bull’dan bile iyi. Mercedes Red Bull kadar downforce ayarı yapsa ki yapmaması için hiçbir sebep yok, düzlükte zorlayacak adam yok çünkü 3.’ye bile tur bindirirlerdi bugünkü tempolarıyla. Mekanik yol tutuşta en iyi Mercedes, aerodinamik yol tutuşta en iyi Mercedes, ivme konusunda en iyi Mercedes, lastik kullanımında bile en iyi Mercedes. Serhan Acar’ın yayında söylediğine göre Mercedeste toplam 1200 personel çalışıyormuş. Toplasan Renault ve Ferrari’de 600+600 anca çalışan vardır. Zaten bu kadar masraf yaptıktan sonra eğerki kazanamasalardı iflas ederlerdi. Büyük bir yatırım ve büyük bir risk aldılar, şimdiden 197 puan aldılar. Hamilton ilk yarışta gitmese 215 puana çıkacaklardı. 5 yarışta 200 puansa 19 yarışta 750 puan falan garanti.

    Artık Mercedesin yakalanacağına inanmıyorum. Ben önceden avantaj sadece Motorda sanıyordum, avantaj araçta. Yalnız o burun bence illegal. Ya da Burunda kullandıkları Karbon Fiber karışımda amyantı abartmışlar. O burun diğer burunlardan en az 3-4 cm yüksek ve daha geniş. Bu Downforce’uda artırır, aracı da geçen seneki araçlara yakınlaştırır. Ayrıca çok kısa bir ön kanat kullanıyorlar virajlarda savrulmayı daha bir aza indiriyorlar. Takımlar bunları görüpte ses çıkartmıyorsa o 1200 kişi’ ekmeğinden olmasın, Mercedes çekilmesin diye’dir. Bence avantajın büyük kısmı araçtan. Motordan 1’se araçtan 2 kazanıyorlar.

    Bu arada bugünkü Smarttürk yayınında Serhan Acar Petronas yağlarının avantajlarından bahsetti. Beni mi takip ediyor acaba? aman beni takip etmesin birlikte kepaze olmayalım ☺ Son bir söz daha söyleyim Red Bull’a Mercedes motoru bile verilse, 50 saniye fark yemezde 25 saniye yer. Mercedes aracının tasarımına ve özellikle burun kanat kombinasyonuna bakanlar açıkça anlar Mercedes aracının Red Bull’dan daha etkili bir aerodinamiye sahip olduğunu.

    1. Motorun önemsiz olduğu pist diye bir şey yok. Motor her pistte önemli. Ancak Barcelona ile Bahreyni bir tutmak absürtlük olur..

      Mercedesin burunu illegal falan olamaz. Kurallar yazılmış herkes kendine göre yorumlamış. Yapabiliyorsan sende yapacaksın bu kadar basit. Yoksa başta helmut marko bunağı olmak üzere herkes borazanla yayın yapıyordu mercedesin burunu illegal diye.

  38. vettel’e de iyi iş yaptı diyenlere şaşırıyorum.

    15.likten 4.lüğe mi çıktı? tamam.

    geçtiği araçlara bakalım;

    rezalet ferrariler, rezalet ferrarilerin bile geçtiği güçsüz ve yavaş içinde kötü bir pilot olan lotus, tamamen hayal kırıklığı olan ve geriye giden force indialar, ilk yarıştan sonra yolu bulamayan mclarenler, str reno vesaire.

    geçtiği tüm araçlara karşı farkı zaten saniyelerle ölçülecek kadar hızlı kapatıyordu.

    bottas’ı saymayalım o hızlı diyeceğim, ama onlar da pite çok geç aldılar adamı, vettele 5-6 saniye kaybetti bir ara. belki daha fazla.

    redbull bu araçların tümünden özellikle bu pistte tur başına kaç saniye hızlı? 0.5? 1? 1.5?

    ricciardo’nun williams’a attığı fark 30 saniye, ferrariye attığı fark 40 saniye. 66 turluk bir yarış. arkası boş bir ricciardo, daha fazla zorlayıp zaten bu sene korunması önemli olan motoru zorlaması için bir nedeni de yok.

    redbull’un ne kadar iyi olduğu anlaşıldı mı?

    şimdi bu araçla gp2 araçlarını geçmenin bir özelliği var mı?

    eğer var diyorsan vettel’i pohpohla. bence yok. bana göre sadece bottas’ı geçti, onu da williams’ın yaptığı hatayla.

  39. crazyayrton avatarı

    Bence Raikkonen’e haksızlık yapıldı.Ama bu önemli mi bence değil.Çünkü sonuçta bu takım Mercedes’ten tur yedi.Redbull’dan çok yavaş hatta bu takım Bottas’ı zorlayamadı bile. Bu sezon Ferrari adına bitmiştir.Fakat Newey’i alabilirlerse belki işler değişir.Gelecek adına…
    Mercedes bu sporun bence gelmiş geçmiş en hızlı 2. aracını üretmiş.(Mp4-4’ten sonra) Mercedes aynı zamanda azmin zaferidir.2011’den beri çıtayı sürekli yükselttiler.
    Mclaren için Ferrari’den daha ümitsizim. Açıkçası Honda motorunundan beklentim yok benim.Umarım beni yanıltır Honda.Ama Mercedes motoruyla bu kadar etkisizken Honda motorunu takımın etkili kullanacağını sanmıyorum.
    Redbull bu sezon ikinci bitirir. Vettel bu yıl tam bir winner’a dönüşebilir.Alonso gibi.Alonso’da 2008 ve 2009’da çok daha iyi bir pilot haline geldi.
    Bana katılır mısız bilmiyorum ama 2009’dan beri F1 eski tadından çok uzaklaştı.

  40. Yusuf Hitay avatarı

    ispanya standartlarında bir yarış. bu pistte sürüş zevkli de, izlemesi pek öyle değil maalesef.

    hamilton pitlerde yaklaşık 2 saniye kaybetti. her iki pilotta neredeyse aynı sürdü. pitlerdeki zaman kaybı olmasa rosberg bu kadar yaklaşamayacaktı bile muhtemelen.

    iki pilot gerçekten birbirine yakın. bence ileriki yarışlarda veri akışı açısından takım iki kampa bölünebilir. ayar tutturamayan, takım arkadaşının verilerini inceliyor ve ona göre ayar yapıyor. ben şampiyonluğa oynasam ve takım arkadaşım dışında rakibim olmasa, buna izin vermemeyi tercih ederdim.

    senenin en yakın mücadelesi monaco’da olacak gibi. ama yine mercedes favori olacak gibi duruyor. 3 haftadır kaba etlerinden, “şu takım şöyle downforce üretiyor”, “bu takımın ers’si şöyle uçacak”, “takım bir yazılım geliştirdi çoğacayip” şeklindeki hiçbir dayanağı olmayan uydurmaların son bulması iyi oldu.

    redbull yarış temposunda farkı yarım saniyeye yakın bir seviyeye getirmiş görünüyor. monaco’da biraz daha yaklaşabilirler belki ama sonrasında tamamen mercedes şovuna dönüşme potansiyeli olan 4 yarış geliyor. geride kalan tüm yarışlar da mercedes şovuna döndü ya neyse. fia mudahele etmezse, mercedes’in korkunç farklar atması muhtemel pistler geliyor, aman aman.

    vettel müthiş yarış çıkardı. onun yanında, redbull muhteşem taktikleri 4-5 yıldır gözümüze gözümüze sokuyor adeta. gerçekten olağanüstü bir strateji ekipleri var, daha önceki dönem ferrari pit duvarını andırıyorlar. her karar nokta atışı.

    mercedes ile diğerlerinden sonra, redbull ve diğerleri de olmaya başladı. sezon da böyle ilerler muhtemelen, diğer takımlar bir sonraki seneye, olmadı ondan da sonraki seneye hazırlanabilirler.

    button 8. kalkıp ilk turda nasıl 5-6 sıra kaybetti onu anlamadım ama mclaren kesinlikle podyum mücadelesi verecek bir araca sahip değil. en azından caterham’dan hızlılardı bu kez ama bu sene zorlamalarının pek bir anlamı yok bence.

    yarışın en kötüsü massa idi. hiçbir varlık gösteremedi.

    maldonado’nun bile yarış galibiyeti var ya, aklıma geldikçe hüzünleniyorum.

    raikkonen’e pek mantıklı bir strateji seçmediler, bu açık. madem 1 pit eksik yapacaksın, ne diye hemen hemen alonso ile aynı turlarda pite alırsın ki adamı. 3 pit ya da daha doğru düzgün yayılmış bir 2 pit deneseler en azından takım arkadaşını mağlup edebilirdi. hepi topu 6.lık için pek fazla kafa yormadılar heralde.

    hala serhan acar’ın en iyi paket redbull’da demesi komik kaçmaya başladı. motor farkından dolayı mı 1 saniye fark var sadece? dün her sektörde hızlıydı mercedes. hele son sektörde hızlı olmalarını ben bile beklemiyordum.

    iki takım arkadaşından eğer kimse yolda kalmazsa, sezon sonuna kadar yakın gider bu ikili.

  41. McLaren’de asıl sorun sam michael 😀 williams kurtuldu bak şimdi ilk 10’lar.Bize geldi 2 senedir ortalarda yokuz.
    Go home sam michael şaka bir yana harbiden kötü yoldayız tüm umutlarımız Honda motorunda.Gelecek senede fiyasko olursa Dennis ne yapar çok merak ediyorum.

  42. Artık yarışları son turlardaki Ros- Ham mücadelesi için izler olduk maalesef.. Bu yarışta aksine diğer geçişler de son turlarda gelince yarış aksiyon kazanmadı değil.. Ancak Ferrari’nin stratejisine değinmeden edemeyeceğim. Bu strateji Kimi Raikkönen’ in seçimi değilse tabi kafalarda soru işareti bırakıyor. Kazanılacak bir sıra dahi yokken hızlı pilotu riskli bir stratejiye sokmak saçma ki açıkça Raikkonen daha formdaydı bu haftasonu.

  43. Ferrarideki tüm sorunların kaynağı Montezemelo ve Alonsodur bu ikisi olduğu sürece Ferrari 50 sene geçse de şampiyon olamaz.

  44. Bu arada ferrarinin pit stopları baya hızlıydı mercedeslerle en az 3-4 saniye fark kapattık pit stoplarda. Bu hızla gidersek yarış bile kazanırız.

  45. Onur Gentas avatarı

    Net olan birşey var ki Ferrari ne araç ne de pit stratejisi olarak geçer not alamamıştır. Profesyonellikten uzak acemice yönetilen bir görünümdeler şuanda. Rbr hiçbir şey yapmasa tepedeki adamların ciddiyetinden dolayı geriye düşmez aksine ileri gider. Bana göre yarışın kazananı tartışmasız rbr’dir.

  46. Mercedes uçmuş.onları tebrik etmek yetmiyor. diğerleri köylüyse .adamlar resmen UZAYLI.bambaşka bir klasmandaydılar.tüm pol tüm yarışları lider gidip kazanmak.muhteşem bir araç ve harika iki pilotları var.

    redbull ve özellikle vettele tebrikler.geri kalanların en iyisiydiler.yarışin son 10 15 turu hariç sıkıcıydı.

    Ferrari tırt.o………tan teyyare misali.harika iki pilot ama berbat iki araç.yarışı 6,ve 7, bitirip liderden tur yemek.halal olsun valla.ben kimi alonso meselesine değinmek bile istemiyorum.arakdaşlar gayet net anlatmışlar ama bu konuları tur yiyen bir araç varken tartışmak çok saçma.takım kanser olmuş biz nezle ile uğraşıyoruz. tüm bu olumsuzluklara rağmen iki pilotun performansları bana göre aynıydı.bana göre sıralamalrda kiminin önde bitirmesinin anlamı nekadar önemsizse alonso nun yarışta kimi nin önünde bitirmesi o kadar önemsiz..
    .takım bitmiş beyler.pilotlar için birbirimizi yemiyelim.

    1. Bunu yazmaya gerek yok aslında, çünkü takım taraftarları zaten kimin sıralamada önde olduğunu veya kimin yarışı önde bitirdiğini şu durumda gram önemsemez. Saçma sapan yorum yapanlar pilotuyla beraber ülkeden ülkeye gezen sempatizanlardır.

      1. okadarda değil dostum.
        meselenin önemsiz olmasının nedenini mesajın içinde gayet açık yazmışım.meseleyi önemsiz kılan durum Ferrari nin tur yiyen tarafı.yoksa mesele çok önemli.takımda tutsan pilotta tutsan bir pilot diğerinin önüne entikalarla geçirirsen heryerde taraftarlar bunu mesele yapar.kimi madem iki pit yapacaktı en az 20 .22 ci turlarda pit yapmalıydı.50,55 te ikinci pitine girer son 10 15 turda daha yumuşaklarla yarışı bitirirdi ki bunu yapmak içinde aracın lastikleri iyi kullanması gerekir.malesef oda yok.bana göre ferrarri kimi için yanlış olan stratijiyi bile doğru yapamadı.bugunki f1 de daha çok lastik stratejileri ile yarışılıyor ama Ferrari okadar kötü ki bunu bile beceremiyor.mesele bu kadar ciddi iken alo rai yi rai alo yu geçmiş hiç umurumda değil.yoksa mesele gayet açık gizli bir tk emri.yada pilot kayırma bu kadar net.

      2. Icemanraikkonenf1 avatarı
        Icemanraikkonenf1

        ROYAL HUNT, OVERSTEER , AVANTİFERAVANTİ gibi mi? 😀

  47. Lomen Milor avatarı

    Mesele Kimi’nin pitstop stratejisinin Alonso’dan farklı olup olmaması değil. Öyle bile olsa Kimi gidipte röportajlarda ağlıyacak adam değil bazılarının aksine. Anladınız siz onu..

    Mesele şu (bak iyi oku): Önde giden pilotunu ikinci plana atıp pitstopa almaman! Hadi deki Kimi Alo’yu yavaşlatıyordu ondan dolayı böyle.. Yahu ilk pitstopa kadar Alo bir tane atak yapamadı Kimi’ye.. Hepiniz oradaydınız be!

    Ayrıca yok 6. lık için yok 7. lik için adam kayırmışsın ne yazar kafasında arkadaşlar var. Bilader elbette Ferrari’yi destekliyoruz. Ama Kimi orada olduğu için. Kapiş?

    1. Ya işte anlamadığın nokta (bak dayanamadım yine açıklıyorum), Alonso’ya faydası olsun diye ilk pitlere Alonso önce alındı, fakat bu Kimi’ye karşı bir avantaj olsun diye değil, arkadaki pilota geçilmesin diyeydi. Alonso kollanmak istese erken pite gireceği turu adamı tam trafiğin ortasına yollayacak şekilde yaparlar mıydı ? 1 tur daha bekler trafikten kurtulurlardı, ama bu sefer Massa’ya geçileceklerdi, bekleyemezlerdi, adamı içeri aldılar. hea adamı içeriye aldılar, trafiğe yolladılar, kazandığı zamanı kaybetti ama pist pozisyonunu almıştı Williams’ın önünde önemli olanda oydu, zaten Kimi’de Alonso ile yanyana çıktı pitten, Ferrari eğer bir pilotuna fayda sağlamak istese Kimi’yi 2 tur sonra pite alırlardı Alonso’nun önü açılırdı, Kimi Massa’nında arkasına düşerdi. Anlamadıysan şema çizerek mi anlatsam napsam, yok yok şaka benden bu kadar daha da açıklamam bu olayı

      1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
        Berkhan Oğulcan Akçay

        Alonso’nun sadece 1,5 saniye önünde ilerleyen Raikkonen’in arkadan erken pite girmiş pilotlara geçilme şansı yoktu, sadece Alonso’nun vardı.

        1. ee yani ? ben tersini mi yazdım

          “Alonso’ya faydası olsun diye ilk pitlere Alonso önce alındı”

          Pist üzerinde ki pozisyonu tehlikede olan pilotu önce pite aldılar, tehlikede olmayanı sonraki tur pite aldılar… bunun sonucu Kimi 1 tur daha yeni lastiklere ve bu lastiklerle önünde trafik olmadan atabileceği bir tura kavuştu…

          Sizin istediğiniz sanırım Kimi’nin bugün pite girdiği tur pite alınması, ama Alonso’nun bir tur sonra alınarak Massa’ya geçilmesiydi… Bu seferde onun yarışı berbat olacaktı. Ferrari oldukça mantıklı bir karar vermiştir ve bunun sonucunda Kimi zarar görmedi, Alonso karlı çıktı. Derdiniz Alonso’nun Massa’ya geçilmeyip tampon bölge oluşturması ise kusura bakmayın Alonso henüz 2. pilot konumunda değil orada

          1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
            Berkhan Oğulcan Akçay

            🙂

            Yorumumdaki ironiyi anlayamamışsın.

      2. Lomen Milor avatarı

        Massa imkanı yok o pozisyonda Alo’yu geçemezdi. Zİra Alo Massa’dan ziyade Kimi’ye daha yakındı. Yarışı bende izledim. Yorma kafanı sen.

        Alo’dan çok daha önce pite giren pilotlar mevcutken, Alo’nun trafiğe kalmıyacak şekilde pite alınma ihtimali nerede ise imkansız. Zaten zeka özürlü Ferrari ekibide bunu beceremez sanırım. (Kaynak: Geçmiş yarışlar)

  48. Öncelikle hamiltonu tebrik ederim ve mercedeside. Alonsoyada fazla yüklenmeyin yeni ayarlar gerçekten zor. Raikonen adamımsın gerçekten kişiliğini beğeniyorum ve tavırlarını.
    Şimdi arkadaşlar yaklaşık 4 senedir bu sitedeki yorumları okuyorum.Sürekli gülüyordum ve üzülüyordum bazı insanların yorumlarını görünce. ben asla hiç bir takımın pilotunu kötülemezdim eğer yorum yazmış olsaydım.Ama bazı insanların fanatiklik veya başka bir şey gözlerini kör ediyor neyse sorun değil insan yapısı.
    Webberin aracı sürekli bozuluyordu ve takımın yaptıgı söyleniyordu şimdi vettel de var aynısı. hiç bir allahın kulu diyemez takım vettelin aracını bozuyor :)) neyse o zamanki söylenen şeylerin ne kadar boş ne kadar çaresiz oldugunu gösterdi.En çok bu açıdan mutluyum.
    Son olarak VETTELİ gönülden kutluyorum 15. sıradan 5.sıraya kadar çıktı. tekrar aramıza döndüğü için sevindim. İnşalalh sorunlar iyice düzeltilir yarış kazanırız. (RAİ,VET)

    1. Düzeltiyorum 4.sıraya kadar 🙂

  49. hayal dünyasında mı yaşıyorsunuz , 2. pit öncesi rai 2 sn öndeydi, Ferrari beklenen şekilde 3 pit planlasaydı ve yapması gerektiği gibi önde olan pilotu önce pite alsaydı, son turlarda lastik farkına rağmen 4 turda zor geçen alonso mu 20 sn önde bitirecekti?
    geçen yıl 2 pitle podyumlar gelirken her şey iyiydi demişssiniz. öncelikle geçen yıl sezon ortası lastşkler değişene kadar Rai’nin iyi lastik kullanması bir yana , lotus’un lastiklere çok yumuşak davranan bir aracı vardı. Bu yıl ferrarinin böyle bir durumu yok. Kaldıki bugünkü yarışta Rai’nin 2 pit yapmasını gerektirecek bir durum yoktu çünkü 1 pozisyon daha kazanamayacağı belliydi.
    Son olarak Rai önde bitrse sevinecek miydiniz diyenler var. tabiki Mercedes’le bu kadar fark varken mutlu olunmayacaktı. Ancak burdaki olay farklı. Göz göre göre haksızlık yapılıyor. adam kayırılıyor ve siz hala içi boş bahanelerle 2 pit -3 piti açıklamaya çalışıyorsunuz. 4 yarştır o veya bu şekilde Alo önde bitirdi sonuçta Rai’nin sorunlu araç kullanması Alonso’yu bağlamaz . o yüzden helal olsun. ancak bugün 2. bir ‘Alonso is faster than you!’ olayı yaşanmıştır. Saygılar

  50. ne biçim bir pistmiş 3 sene öncede tur yemiştik bu günde tur yedik.87.7 sn yediysek artık bu sene yarışmanın bir anlamı yok 3 5 güncellemeyle bu fark kapanmaz hatta o güncellemelerde klasik bir şekilde çalışmayacağı için bu fark artabilir.lewisin arkadan kaymayla ilgili telsizden şikayet etmesi sonrası ferrariye attığı 1 sn fark aslında her şeyi açıklıyor adam şikayet ederken 1 sn fark atıyo şikayet etmese 1.2 -1.3 sn den fazla fark atıcakdı.lewisin yakıt kullanımına dikkat ediyorum rosbergle arasında her yarışta yüzde 1.5 yüzde 2 yüzde 2.5 fark oluşuyor ilginç!.rbr bu yarışta iyiydi riccardo olması gerektiği yerdeydi vettelde aracı önündeki araçlardan iyiydi kendisininde katkısı sonucu iyi bir yükseliş gerçekleştirdi tebrikler onlara.alonso bu yarışta 3 pitstop yapan bir pilot için çok fazla raikkonenin arkasında kaldı ama geçmesinide bildi.

    1. Icemanraikkonenf1 avatarı
      Icemanraikkonenf1

      Sen hakkıyla mı geçti zannediyorsun haha GÜLDÜRME BENİ

  51. Geçen sene kurulan hayaller ve Alo ve Rai nin yarış kazanamayacağı gerçeği 🙂

  52. BurakBilgin avatarı

    Seneye asıl Raikkonen Mclaren’e geçmeli. Alonsonun işi yok orda

  53. ForzaFerrari avatarı

    Ferrarinin stratejisi gayet normal. Neden raikkonen fanları bu kadar eleştiriyor anlamak mümkün değil. Belli ki iki strateji de pilotların kendi kararı. Ayrıca neden Alonso erken pite alınıyor demişler. Bu sözleri söyleyenin f1 den zerre kadar anladığından da şüpheliyim. 3 pit stratejisini seçen elbette erken alınacak pite. Ayrıca Alonso her pit sonrası nerdeyse trafiğin içinde buldu kendisini yani hiç öyle böyle avantaj elde edemedi. Alonso Raikkoneni son 2 turda geçmese kimse ağzına almayacak ferrarinin stratejisini ama Alonso geçince komplo sabote adam kayırma gibi bahaneler. Yarış zevkliydi Mercedeslerin bu kadar açık açık takım içi çekişmeyi serbest bırakması takdire şayan. Hamiltonun kazanmasına sevindim. Umarım bu sene hamilton şampiyonluğu alır.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      🙂 …

      Peki bu kadar farklı strateji seçmiş 2 pilotun ilk pit-stopları arasındaki fark 1 tur mu olur?

      Günümüz lastiklerinde 2 pit-stop riskli bir stratejidir. Önceden tüm hesaplar yapılarak buna karar verilir. Geçen yıllarda Lotus, Raikkonen’in ilk stintlerini uzatıyordu. Kimi ilk stintte kendisini saklayıp, ortalama bir tempoda sürüyor, agresif davranmıyordu. Böylece yarışın sonunda rezil olmadan (geçen yıl Hindistan hariç) birkaç kişiyi geçerek yarışı tamamlayabiliyordu.

      Şimdi hem Ferrari müthiş lastik kullanan bir otomobil değil (otomobil her alanda kötü zaten) hem de bu yarış özelinde Kimi’nin 2 pit yaparak geçebileceği hiçkimse yoktu.

  54. Ferrari bitmiş, son çırpınışlarını yapıyor. Alonso’yu takımda tutmak için gönül alma çabaları bak Raikkonen’i bile feda ederiz senin için şeklinde davranıyor. Ama geçmiş olsun Alonso’yu seneye başka takımda görücez.
    Bu yarışta Alo-Rai kıyası yapıcaksanız bundan sonra hiç yapmayın zaten. 2008 Singapur GP sinde takım arkadaşına zorla kaza yaptırıp yarış kazanan bir pilottan ve onu destekleyen bir taraftar grubundan bahsediyoruz. 5 yıldır Ferraride yarışan adam için bir sıra kazandırmak onun ve taraftarları için devede kulak. Ama tüm bunlar Alonso’nun gridin en iyi 3 pilotundan biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Ama en iyisi olduğunu da göstermez.
    Beni en çok üzen Mclaren’in durumu ne star bir pilotları ne de araçları var. F1 tarihinin MP4-20 gibi en güzel aracını üretip daha sonra bu hallere düşmesi benim gibi taraftarlarını iyice soğutacak takımdan

    1. Siz söylemekden bıkmadığınıza göre bizde taraftarlıkdan bıkmadık.Aslında sizin böyle şeyleri sürekli dile getirmenizde Alonso korkunuzdandır.

      Tarihin en güzel aracının MP4 20 olup olmadığı tartışmaya açıkdır belki hız desen olabilir ama diğeri imknasız. Hakeza … MP4 21 daha uygun olabilirdi.

  55. e = Mc² ........ (spa2000) avatarı
    e = Mc² …….. (spa2000)

    Görünüşe göre ayro departmanımız çökmüş durumda.

    ———-
    Button’ın yerine Vandoorne yi yarıştırma kararı rahatlıkla alınabilinir.
    Kayıp sezon yapıcı bir hal almış olur.
    Koltuğu McNussen kadar hak eden Vandoorne ile McNussen’in önümüzdeki yıl için şimdiden kapışmaları sağlanmış olur. Vettel’in müstakbel takım arkadaşı olarak.

    1. Tamam belki Button bu yarış kötüydü ama Mag rezaletti. Yanından adamlar tur bindirirmiş gibi geçiyodu hiç bir çabalama hiç bir gayret yoktu. Vandoorne alınır belki ama Mag yerine alınır.

  56. Şimdiden sonraki tek umudum Vettel i gelişmiş bi ferraride yarışırken görmek .

  57. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bazı akıllı arkadaşlarımız, geçen seneki Lotus ile bu seneki Ferrari’yi kıyaslıyor.

    Dostum, saksıyı biraz olsun çalıştırırsan, belki daha adam akıllı yorumlar yaparsın.

    Geçen sene ve önceki sene, Lotus’un lastik kullanımı harikaydı. Yani Lotus, lastik kullanım avantajı ile yarışın sonunda Raikkonen’in güçlü sürüşleri ile birlikte birkaç otomobili geride bırakabiliyordu. Yai bu, Lotus’un bir “avantajı” , ve “tırmanabilmesi için otomobilin güçlü ve kullanılması gereken bir yönüydü.”

    Eğer biraz kapasite varsa ne demek istediğim anlaşılır. Kimi 2 pit stop ile hangi avantaja sahip oldu? Hangi pilot yada pilotları geçme şansı vardı? Ne kazanacaktı? HİÇBİR ŞEY.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Kaldı ki eğer 2 pite karar verilmişse, çok daha uzatılmış bir ilk stint atılması gerekirdi. Lotus’un Raikkonen ile geçen yıllarda yaptığı gibi.

      Ferrari’nin yaptığı saçmalığın hiçbir izahı yok.

      1. bunu istiyorsan seninle tur zamanları gelince tekrardan verilere bakarak tartışalım, ama Kimi’nin stratejisinin çalışmamasının sebebi sert lastiklerden düzgün performans alamamasıydı, Alonso çok daha hızlıydı aynı lastiklerle, eğer o lastikleri iyi kullanmış olsaydı önde bitirebilirdi yarışı. (istiyorsan, istemiyorsan tartşmayız :P)

        Ayrıca ilk pitleri yaptıklarında 2 veya 3 pit stop yapıp yapmayacaklarına karar vermemişlerdi henüz her iki pilot içinde, 3 ile başladılar 2 ye döndüler… bence Alonso 2 yapıp Kimi 3 yapsa her iki pilot içinde daha iyi olabilirdi… Buraya yazması kolay tabi de…

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Hodri meydan.

          Alonso 3 pitle gittiği için daha agresif bir tempoda gitmesi zaten beklenen şeydir.

          Kimi bugün beklendiği kadar dayanmayan sert lastiklerle o kadar süre gidip yarışı bitirebilmek için tempoyu düşürmek ZORUNDAYDI.

  58. Ortalara doğru sıkıldım ama sonlarda güzel mücadele oldu. HAM-ROS, BOT-VET, ALO-RAI mücadeleleri iyiydi.

    Yarış Bahreyn’e benzedi sanki. Maldonado bile aynıydı 🙂

    Takım veya pilot taraftarlarını birbirlerini yesinler. Ben ve diğer F1 taraftarı dostlar çok da kötü olmayan bir yarış izledik, keyif aldık.

    1. bende keyif aldım, Vettel olaya heyecan kattı. Mercedes’in yaklaşımı bence iyiydi, Rosberg’in nefes aldırmaması Hamilton’a gerçekten etkileyici. Ferrariler tüm yarış boyunca mücadele etti… Force Indialar sessiz sessiz puanları kaptı falan, güzeldi yani…

  59. Lomen Milor avatarı

    Santander baba sağolsun bugünde karnımız doydu bizans oyunlarına..

    Memleket iyiye gidiyor Elhamdülüllah..

    Kastamonu ben..

  60. Ferrari’nin Alonso’yu kendi evinde diye kayırması hiç hoş olmadı. Varsın Alonso 2 puan daha kazansın hiç önemli değil, takım adına toplamda aynı puanı kazandılar da pitstoplarla bu gereksiz strateji hatalarını yapmamaları gerekir.
    Her şeyi geçtim liderden tur yiyen bir Ferrari gördük ya. Ferrari gerçekten de beceriksizliğini eline yüzüne bulaştırdı. Bu kafayla rüya gibi iki pilotun yarıştığı bir takımda kapışma, yarış izleyemiyoruz.

    Mercedes in bu üstünlüğünü durdurabilecek bu farkı kapatabilecek bir takım göremiyorum. Mercedes ve Hamilton bu senenin şampiyonudur.

    Ayrıca McLaren’in bir sezonda en fazla kazanma rekorunu kırarlar ve tüm zamanların en iyi sezon sonucunu elde ederek, sonrakilerin sadece yaklaşmasına veya egale etmesine izin verirler..

    En fazla gelişen takım(yaklaşan) Redbull olmuş. Ricciardo harika yarışıyor. İleri ki yarışlarda sürpriz yaparak daha iyi bir sonuç alabilirler.

    Sezon bitmiştir bana göre.
    Seneye Alonso McLaren’e geçer. Bu iki pilotu da bir daha aynı takımda göremezsiniz. 2 sene daha yarışıp bırakırlar. Tatsız tuzsuz sezonlar gelir geçer..

    Ne diyelim keyifsiz oldu bizim için bu sene. Tek sevinen Mercedes.
    Hayırlı olsun şampiyonlukları.

  61. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Tur yiyecek kadar yavaş araç olduktan sonra irileri irilerini kayırsa ne yazar kayırmasa ne. Mercedes için tek rakip olabilecek takım yine Redbull gibi görünüyor. 1.29’ları Mercedes dışında sadece Vettel yaptı.Ricciardo yarış performansı olarak Vettel’e göre yavaş gibiydi sanki. Ya da bana öyle geldi. 3.sırada start alsa bence Vettel bu kadar fark yemezdi. (Anti parantez Kimi Hardlarda Alonso kadar iyi turlar atamadı ilk turlarında. Onun içi aynı stratejiyle de geçilme ihtimali vardı)

    1. Hayır, Alonso kayrılmasaydı Kimi en az 50 saniye fark atar hatta podyuma çıkardı. Buradakiler öyle diyorsa öyledir, gerisi yalandır.

    2. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
      Schumi Nerde Ben Orda

      Vettel’in niye 1.29 lara indiğinide söyleseydin bari..Mercedesler2 pit Vettel 3 pit yaptı diye o derecelere inebildi Mercedes’te 3 pit yapsaydı.1.28 leri görebilirdi

  62. Bence yarış beklediğimden güzel geçti, Mercedes savaşını ilgiyle izledim, yine Hamilton kazandı ama olsun… Vettel çok iyi bir yarış çıkardı ve o stratejiyi ona uygulatan ekibine de tebrikler…

    Ferrari keşke Alonso’ya 2 pit stop stratejisi yapsaydı… son pite girmeden yeni lastiklere sahip Raikkonenden daha hızlıydı canlı zamanları takip eden varsa görmüştür… En kötü ihtimal yeni lastikli Vettel’e geçilirdi… mevcut lastiklerle yarışı bitirebilirdi bence…

    Ayrıca Alonso ne yapıp edip takım arkadaşının önünde sıralama turlarını tamamlamalı, geçen senede aynısıydı el freni görevi görüyor takım arkadaşları resmen…

    Bağğğzı Kimi Raikkonen taraftarları da komplo var diye ağlanıp sızlanıyor ama, bence günün hızlı olan stratejisi olan 2 pit stop’u Raikkonen’e düzgün bir şekilde uyguladılar, ama Raikkonen yepyeni sert lastikleriyle, üzerinden kaç tur geçmiş sert lastiklere sahip Alonso’dan daha yavaş turlar atıyordu (0,1 den değil 0,5 saniye civarı farklardan bahsediyorum)… Sıralama turlarında adamı geçti, startta geçti, pit stoplarda adamın önündeydi, pist üstü pozisyona da sahipti (ki ispanyadayız), ee ben bir takım emride duymadım, ama pist üzerinde geçildi adam işte, hemde güzel bir mücadele izledik… ama hala komplo vs… Komplo yapacak olsalar ilk pitlerde 1-2 saniye oyalanırlardı, Alonso dizginlerinden kurtulur giderdi, tüm yarış Raikkonen yavaşlattı Alonso’yu pist üzerinde bu da mı komplo… bırakın allah aşkına

    1. haklisin kimi alosoyu yavaslatti eger yol verseydi kesin hamiltona tur bindirir di.sen bu yarisa harika diyorsan ne diyelim.gecen yillar drs ile ecis yapiliyordu en azindan bu sezon onuda goremiyoruz.rezillikten baska bir sey degil. sen begene dur arkadasim.

      1. Ya Kimi Alonso’yu aynı şekilde geçse burada halaya kalkardın, şimdi yok drs yok bilmemne, işinize gelmeyince her yol çıkmaza çıkıyor senin gibi insanlar için… Hamilton memıltın olaylarını uydurarak kendini haklı çıkartmaya çalışıyorsun ama zaten benim öyle saçma sapan bir iddiam yoktu, olamazda… gelip tur zamanlarıyla mantıkla falan bir şey iddia edeceksen buyur diyeceğim ama bafasdfasdf bir gülme geliyor

        1. barkadasim ben drs yi yarisin genli icin soyledim ne alaka bagdastirmissin kimi ve alonso mucadelesini yourmu iyi oku anlamiyoran be ne yapayim.dedim ki gen yillar en azindan drs ile gecis yapiliyordu bu yil onuda goremiyoruz nerede ise

          1. yorumunu tekrar okudum, benim hatam yanlış okumuşum, son yorumunu da okuyorum, bir kısmını tahmin etmek zorunda kalıyorum mecburen, bir dahakine daha açık yazarsan sevinirim. Hani bir iki noktalama işareti, daha az yazım hatası olursa falan… yardımcı olur yani

    2. Lomen Milor avatarı

      Adama sormazlar mı?

      ilk pitstop’a kadar Alo neden atak yapamadı diye..

      Adama sormazlarmı?

      ilk pitstop- ikinci pitstop arası neden bir tane atak yapamadı diye..

      Neymiş yavaşlatmış! Buyur geç kardeş.. Bak sonlara doğru yeni lastikle nasıl geçiyorsun takım arkadaşının eskimiş lastikli aracını..

      Yav he he..

      1. he de geç afferin, anlatsamda anlamazsın nasılsa 🙂

        1. senin hep bu tek 1 adet beğeni alan yorumlarınada kendin veriyorsundur oyu.bak oversteer, 2 pit yapacak adamı ilk stintte alonsodan sadece 1 tur sonra pite almazlar.kapiş???baktılar hala önde,bu sefer o aptal stratejiyi sadece alo yu öne almak için yaptılar..ruhunda azıcık sportmenlik taşıyan insan ferrari taraftarı olmaz olamaz,ama öyle büyük takım ki,takım emrini bile alo-massa olayında yakalandıktan sonra bile yasal hala getirdebildi.

          1. beğeni konusunda istediğini düşünebilirsin, insan karşısındakini kendi gibi sanarmış gibi bir şeye dönüyor bu… öteki mesajda olayı adam gibi açıkladım, al linkini vereyimde git oku belki anlarsın, hangi pilotlar 2 pitle nasıl turlarda pite girmiş, örneğin Ricciardo hangi turda pite girmiş falan…

            http://www.trf1.net/formula1_haberler/54120-raikkonen-ferrarinin-yaris-stratejisini-merak-etmis.html/comment-page-2#comment-464071

            ayrıca ben Ferrari taraftarı değilim, hani yazmışsın Ferrari ve taraftar olmakla ilgili bir şey, ben takım olarak Marussia’yı destekliyorum isimleri Virgin’den değişip Marussia olduklarından beri…

      2. bosuna yorulma arkadasim fanlari da alonso gibi butur kucuk seylerle mutlu oluyorlar 4 yildir.bunlarla ugrasmaya degmez.

    3. bukadar rezil bir araca sahipken birde pis siyaset ortaya cikinca insan iyice igreniyor.Ama ne de olsa ortada olan PARA sozun bittigi yerdir.

  63. beklenildiği üzere berbat bir yarıştı. bir ara uyukladım resmen. serhan acarın bile anlatırken sıkıldığını hissettim. iğrenç bir sezon oluyor. araçlar yavaş ve sessiz. bizim evdeki elektrik süpürgesi bu araçlardan daha fazla ses çıkarıyor. rekabet desen yerlerde. (bahreyn yarışı dışında) monaco yarışınıda izlemeye gerek duymuyorum. şöyle bir göz atarım artık o kadar.

  64. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Yarışı eğlenceli(çok az da olsa) hale getiren Vettel’in güzel ve ilginç geçişleriydi bana kalırsa.. Ama şimdi kimse adamın hakkını vermez bunu başka bir pilot yapsa vay anam arabanın suyunu çıkardı mükemmel sürdü falan ama Vettel yaparsa aman bea arabası hızlı yapıversin derler..

    Raikkonen’e bu yarışta 2.pilot olayı uygulandı gibi çünkü öndeki pilotu arkadaki pilottan bariz şekilde daha geç pite almak başka bişeyle pek açıklanamaz.Ama pek umrumda değil.6.lık için takım adam kayırsa nolacak? Şahsen ben koskoca efsane Ferrari 6.lık için adam kayırıyor hahahah diye tepki verdim yani 😀

    Şampiyona bitti bu yarışla beraber. Mercedes ve Hamilton alır her türlü sürpriz beklemesin kimse geçen yıldan daha beter bu yıl..

  65. komplo teorileri başlamış hemen neden alonso önce pite alındı diye. 5 yarış geçti, hepsinde alonso önde bitirdi. hala alonso’nun daha iyi olduğunu kabullenememişler. olsun, biz sezon sonunu da bekleriz. ama o zaman 2015’de karşılaştırmak daha mantıklı olur derler, o zaman da yenilince bahane şu olur: rai’nin son senesi takmıyor yea, parasını alıp gidecek. yoksa alonsodan çok daha iyi pilot.

    yarışa gelelim;

    alonso 3 pit yaptı, kimi 2 pit. geçen sene eksik pitle podyum ve zafer alırken herşey iyiydi. şimdi 3 pit yapan adam neden önce pite girdi diyorlar. oldu koçum sen üzülme diye adam mediumlarla 50 tur gitsin, 2 piti 51 ve 52. turlarda yapsın.

    kimi trafikte alonso kadar kalmadı, ve de lastiklere daha iyi davranan bir pilot, alonso’nun ayarı da çok kaygandı, bu ayarla 2 pit yapamazdı. kimi 2 pit yapmayı seçti, alonso 3 pit.

    alonso 3 pit yapacak olmasına rağmen yarışın yarısını 2 pit yapan rai’nin arkasında geçirdi. büyük dezavantaj. lastiklerini kullanması gerekirken, lastikleri koruyan birinin arkasında kaldı. kimi 3 pit yapsaydı muhtemelen 10-20 saniye geride bitirirdi.

    1. yani kafa şunu almıyor: bir pilot eksik pitle yarışı bitirecekse, her lastikte daha fazla tur atmaya çalışır, fazla pit yapacak pilot ise hızlı gidip lastikleri kullanır, hemen bitirip pite girer.

      1. hahha gulelim hizli gidit te 75 saniye fark yerken hzli gitse ne olur.onu bunu bos verinde ferraride bir savas cikarmi kimin kafalari gider bu rezillikten sonra ona cevap bulalim

    2. OtonomAktor avatarı

      Royal sence strateji 2 ye 3 pit olsaydi niye ilk pit stopta 1 tur arayla girdiler biraz daha fazla tur atmasi gerekmez miydi rai nin. Dürüst olun biraz bu kadar kör olamazsiniz.

      1. Murat AYDIN avatarı

        onu düşünmüyor çünkü taraflı bakıyor.

  66. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Ferrari takımı, Raikkonen’in Alonso’nun önünde bitirmesi ihtimaline anlaşılan katlanamıyor. Birkaç ay önce Raikkonen’in Ferrari’ye geri dönerek büyük bir hata yaptığını söylemiştim.

    Başka pek seçeneği olmadığı için belki böyle bir transfer yaşandı fakat şu anda Lotus’ta veya McLaren’da olup da daha da geride kalması benim için daha mutluluk verici olurdu.

    Ferrari takımının tek derdi Alonso’nun takımda önde bitiren pilot olması olmuş. Yazık. Acıyorum şu takıma.

    2 pit stop stratejisi ile Raikkonen hangi pilotu geçecekti? Bana bir arkadaş çıkıp izah ederse çok memnun olurum.

    2 pit stop stratejisini Raikkonen mi tercih etti, yoksa takım mı böyle bir seçim yaptı, veya hem Kimi hem takım mı böyle düşünüyordu? Bunu bilemeyiz. Yarış sonu açıklamalarda belki bundan bahsederlerse öğrenebiliriz ancak.

    Diyelim ki Raikkonen 2 pitle bitirmek istedi. Peki bir arkadaş bana çıkıp açıklayabilir mi? İlk pitlerde takım neden Alonso’yu tercih etti? Ben eşit yarıştırıyorum diyorsan Mercedes gibi yaparsın. Ben eşitim diyorsan yolda önde bulunan pilota öncelik verirsin. Kimse kusura bakmasın. Bunun hiçbir izahı yok.

    Raikkkonen bu haftasonu sıralama turlarında fark çok ufak da olsa Alonso’yu geçti. Startta kirli taraftaydı ama iyi sayılabilecek bir start aldı. Grosjean’ın yanına geldi. Geçemedi fakat yerini korudu. İlk pitteki haksızlığa rağmen eski lastiklerle fazladan attığı turda iyi bir iş çıkardı ve yine Alonso’nun önünde çıktı.

    Bu haftasonu ufak biçimde Raikkonen daha iyi bir iş çıkardı. Son bölümde de çok iyi dayandı. Fakat takım Raikkonen’in önde bitirmesine tahammül edemeyecek gibi gözüküyor.

    Raikkonen yanlış yaptı. Bunu ben daha transfer gerçekleştiğinde söyledim. Bu transferden hoşlanmadığımı belirtmiştim. Böyle olacağı belliydi. Hata yaptı. He seneye Alonso ayrılır, Ferrari şampiyonluk kalibresinde bir otomobil üretir (imkansıza yakın), belki emeklilik öncesi başarılı bir dönem yakalayabilir ama şu an için yanlış takımda, yanlış otomobilde, yanlış insanlarla çalışıyor.

    1. BurakBilgin avatarı

      Altına imazı atıyorum. Burda olacağına haysiyetli bir takımda q2 ye kalamamasını tercih ederim. İlerki yarışlarda Alonsoya daha çok fark atıp pite geldiğinde ne yapacaklar onu merak ediyorum, bir 10 saniye falan sürdürürler o piti herhalde, bi teker yanlış takılır falan, kısmet.

    2. taraftar gözlüklerini çıkar lütfen. Takım Alonso’yu erken pite alarak trafiğin içine yolladı, bu açık bir avantaj sağlayacak olsa Kimi’yi 2 tur sonra pite alırlardı 1 değil. Amaç Alonso’nun arkasında pite girmiş pilotların yeni lastiklerle Alonso’yu geçmesini engellemekti ve bu işe de yaradı. 2. pit stoplarda Alonso önce pite alındı, strateji değişti fakat bu seferde Alonso konusunda hata yaptılar, Alonso o sert lastiklerle 1.30.xxx li turlar atarken sırf Vettel pite girdi diye onu pite alıp 2 pitten 3 pite döndüler… Ferrari arkasında ki pilotları kollamaktan öndekilere odaklanamadı tüm yarış resmen… Raikkonen ise özellikle sert lastiklerle gözle görülür bir şekilde yavaştı Alonso’dan, daha önce bu turları paylaşan internet sitesi haberi yayınlasın, linki paylaşırım birlikte bakarız…

      bence Ferrari 3 pit ile Alonso’yu yakmış görünürken, siz Kimi’yi 2 pit ile yaktı diyorsunuz… Kimi Raikkonen 3 pit ile kimi geçecekti ? Zaten tüm yarış Alonso’dan tempo olarak gerideydi, aralarında ki fark 2 saniyeyi geçmedi Alonso stratejisini değiştirene kadar… ki bu 2 den 3 pite dönme olayını da muhtemelen Kimi’nin arka kanadını görmekten bıktığı için yapmışlardır… Son bölümde ise lastikleri eski bile olsa İspanya gibi bir pistte elinde pist pozisyonu vardı, savunma da yaptı, olmadı…

      Hayır tam olarak Ferrari’den beklentiniz nedir, Raikkonen önde bitirsin diye uğraşacaklarını mı sanıyorsunuz ? Bu yarışta da hızlı olan, rakibinin ensesinden bir saniyeden fazla ayrılmayan Alonso vardı, önü açık olsaydı daha hızlı tur atabileceğini tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok…

      1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
        Berkhan Oğulcan Akçay

        Dostum haklı olduğun noktalar olmakla beraber, Alonso’nun yarış boyunca Kimi’den hızlı olduğuna katılmıyorum. Yarışın sonunda 10 turluk fark ve hatta daha yumuşak hamura rağmen kolayca geçemedi.

        Bana turları çıkarıp göstermene gerek yok. Ben de takip ettim. Sertlerle sonda yavaş olmasının sebebi, yarışı o lastiklerle bitirmek zorunda olduğu için lastikleri çok yıpratmadan gitmesi zorunluluğuydu.

        Kaldı ki yarışın sonunda buna rağmen lastikler tamamen bitti. Ferrari’de Domenicalli gitti ama stratejik çuvallamalar aynen tam gaz devam ediyor. Bu yarışta sert lastik hiç beklenildiği gibi dayanmadı. Bunu umursamayan Ferrari, Kimi için saçmasapan bir strateji uyguladı.

        Kimi’nin 2 pitle yarıştırılması takıma veya Kimi’ye ne kazandıracaktı? Sıra mı kazanacaktı? Hayır. Kimse Ferrari eşit demesin. Zaten kültüründe böyle bir şey olmayan bir takımın bunu yapması beklenemezdi.

    3. Murat AYDIN avatarı

      “Bu haftasonu ufak biçimde Raikkonen daha iyi bir iş çıkardı”

      Neden ufak biçimde diyorsun ki? Bariz öndeydi Rai. Bu hafta Rai Alonso’dan üstündü. açık ve net.

  67. Bana göre en büyük Tebriği Vettel haketti. Baştan sona harikaydı. “Geçiş yapamaz” diyenlere inat 15.likten 4.lüğe yükseldi. Hemde İspanya gibi geçişin zor olduğu bir pistte.. Zaman olsa Ricciardo’yu bile geçebilirdi.

    Vettel’in geçişleri ve son dakiklar dışında klasik 2014 sıkıcı yarışlarındandı.

    1. tur başına 1,5 saniye daha hızlı araçla. ricciardo’nun gridin gerisine (vettel dahil) attığı farka bakarsan redbull’un ne kadar hızlı olduğu açıkça görülüyor.

      1. hamiltonda 2sn hızlı aracın koltuğunda oturuyor silelim o zaman puanlarını

        1. o aynı araçtaki diğer pilota yenilmiyor 🙂

          1. Her iki sıralama turundan birinde mutlaka hata yapan yarıs içinde bugünde olduğu gibi sürekli lastik blokajlarıyla lastikleri heba eden bu kadar hızlı bir aracın hakkını performans olarak veremeyen kendi hatalarıyla geride kalan zayıf bir pilotuda geçsin bi zahmet.

  68. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Rai’ye ayıp edildiği ortada,hangi akla hizmet sen bu kadar sıralama değişen yerde adamı bitmiş lastiklerle sürdürdün bu kadar,ilk 4 dışında 2 pit stop ile yarışan yokken sen Rai’ye 2 pit stop yaptırdın ve pist üzerinde geçilmesine sebep oldun.Vettel ise muazzam bir iş başardı,Riccardo ise vasattı,Bottas’ı geçemedi.

  69. İlk üçü tebrik ederim. Günün en büyük tebriği
    Sebastian Vettel’e 15 sıradan 4 sıraya. BİR
    ŞAMPİYONUN YÜREĞİNİ ASLA KÜÇÜMSEMEYİN.

  70. Bir şeyi çok merak ediyorum, Raikkonen Alonso’nun önünde bitirince ne olacaktı ? Kimi sempatizanları bu sonuçtan ne gibi bir haz duymayı planlıyorlardı ? “Ulan tur yedik ama olsun Nando’yu geçtik euehehe” falan mı ? Zaten o bile doğru değil ki, söyledikleriniz baştan aşağı yanlış. Aynı yarışı izlediğimizden gerçekten şüphe ediyorum.

  71. Ferrarinin yarattığı fırsat eşitsizliğine değinmek lazım alonso ve raikkonen aynı pitstop stratejisinde yarışıyormuş gibi gözüktü ama öyle değilmiş. Madem rai 2 pitstopdaydı ilk stint niye daha uzun atılmadı? Eğer yarış içinde planlar değiştiyse bunun hiçbir anlamı yoktu.

    Ama neyse… serhan acarın dediği gibi 6.lık için olunca bu çekişmeninde hiç zevki yok.

  72. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Bu yarışte tek tebrik edilecek takım ve pilot RBR ve Vettel dir.Gerek strateji gerek sürüş açısından çok iyi bir yarış çıkardılar.

    Mersedes ve Plotlarına ne desek bilmiyorum. Tebrik edelim ne diyelim.

    Ferrari yi de tebrik etmekden olmaz tabi. Yıl 2014 hala strateji hataları, hala yavaş araç. Lan arkadaş 6 sene oldu şu ön kanadı bile değiştirmediniz be. Bir delik açıp bırakıyorsunuz, ertesi hafta olmadı diyip geri kapatıyorsunuz.

    64. tur Rai Alo arasında 10 saniye süren çekişme dışında yarışın hiç bir yerinden en ufak bir zevk almadım. Tamam haliylen bu strateji ile Alo’nun geçeceği belliydi de, şimdi sormak istiyorum; Alo pite girmeseydi o lastikler yetmezmiydi yarış sonuna kadar ? Keza Lewis ile durum aynıydı. Rai ne kadar yeni lastiği olsada aynı tür lastiklerlen 20 turda 17 sanye fark kapatabilirmiydi ?, Rai neden o kadar geç pite girdi ?, Alo ilk pitte trafikte kalarak Rai’nin önünde çıkma avantajını kaybederken bu adamı pite çağıran saksılar trafiğin durumunu görmüyorlarmıydı ?

    Kısaca özetlemek gerekirse, Mersedes ayrı bir lig. RBR 2. en iy takım. 3. takım hangi takım bilmiyorum, her yarış başka biri çıkıyor. Ferrari en kötü 5. takım 🙂 Rai ve Alo da kafaya oynayacak araç olsa çok zevkli yarışlar izleriz. Önde 6 araç Mersedes, Rbr, Ferrari kapışırken, birde kendi aralarında kapışsalar tadından yenmez. Ama malesef imkansız.

    Geçmiş olsun…

  73. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
    Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

    Klasik Barcelona ayarlarında bir yarıştı. Son turlarda Rosberg yakalar mı? diye bir heyecan oluştu o kadar. Hamilton sorunlara rağmen iyi bir başardı ve yine kazandı. Rosberg yine çok zorladı ama yine başaramadı.

    Bu arada dikkatimi çekti: Rosberg park alanında Hamilton’ı tebrik etmedi ve yukarıda podyum arkasında çok zorlama bir gülümseme ile tebrik etti Hamilton’ı. Belli ki Rosberg şimdiden arasına duvar örmüş Hamilton’la. Finish gördüğü tüm yarışlarda Hamilton’ın arkasında kalması onu iyice sinirlendirmeye başlamış anlaşılan. 2007’nin tekrarını görmeye hazır olun diyorum.

    Vettel’e de parantez açmadan geçemeyeceğim. Bence günün Hamilton’dan sonra diğer adamı. 15.kalkıp mükemmel yükseldi ve 4.sırada finish gördü. Bunların dışında sıradan bir yarıştı bana göre.

    McLaren mi? O da ne? (!)

    1. Hamilton ne sorun yasadı tur zamanları herkesden hızlı olan bir pilot ve sorun:)

      1. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
        Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

        Yarışın ortalarında arkadan kayma yaşadığını ve araçta rahat olmadığını söyledi takıma. Pitstop’ta da zaten aracın kanat açılarını değiştirdiler. Herkesten hızlı olmasının nedeni hem saf hız anlamında iyi hemde aracı herkesten iyi.

        1. Bi sey söyleyimde bunlar hamilton ın klasik sözleri ben yemiyorum size de afiyet olsun.
          öyle ciddi etki edecek bir problem olsaydı herhalde bi atak yerdi dimi iki hafta önce kaç atak yedi geçildi geçilmedi meselesi yapmıyorum ama demekki oluyor.
          bu yarıs hiç bir mazaret yoktu emin ol bos bos konusuyor hamilton en azından ciddi bir durum yoktu niye rahat değilmis pit stoplardan sonra raptiyemi koymuslar koltuğuna.
          Büyü biraz hamilton.Senna olsaydı örneğin bu sözlerin hiçbirisini duymazdınız öyle bir aracın koltuğunda oturuyorsun ki herseyi telafi edebilirsin meraklanma hamilton.

  74. Mclaren in iki aracıda yarışı bitirdi ama yine puan alamadılar. En kötüsüde bu galiba. Yarış dışı kalsak daha iyiydi. Artık önümüzdeki sezona bakıyoruz. Ron kankası newey i getirse iyi olurdu aslında.

  75. Son 20 turunu izledim yarışın yine sıkıldım..Yarış organizatörü olsam bir kuruş para vermem bu rezilliğe..

  76. hamilton ve alonso bu yarışta yeteneklerinin kurbanı oldular. araçlarını “kaygan” bir şekilde ayarlamaları bu yarışta büyük dezavantaj yaşattı. yarış içinde hamilton ön kanadı 2 derece indirin demişti fazla oversteer olduğu için, takım sanırım yanlış anlayıp 3 derece indirdi, bu sefer understeer başladı ve sol ön lastik baya kötü duruma geldi. alonso da çok trafikte kaldı. buna rağmen ikisi de durumu toparlayıp takım arkadaşlarını mağlup ettiler. daha kötü araçlarda oldukları açıktı.

    hamilton finiş görebildiği tüm yarışları kazandı, böyle devam edecek gibi görünüyor. rai ise henüz hiçbir yarışta alonso’nun önünde bitirebilmiş değil. monaco’da da durumun değişeceğini sanmıyorum.

    vettel ise süper geçişlerini (!) gösterdi. tabi yine tur başına 1.3-1.5 saniye daha hızlı olduğu araçları geçti ama olsun çaktırmayın. redbull açık ara en iyi 2. araçtı, mercedes’in 2 saniye avantajı varsa redbull’un 1,5 saniye avantajı vardı gridin gerisine. ricciardo geriden kalksaydı o da muhtemelen aynı işi yapardı. aynı çin’de nico’nun 2. olmasının bir başarı olmadığı gibi.

    force india büyük hayal kırıklığıydı ancak kötü araçta da iyi araçta da olsan takım arkadaşı savaşı önemlidir, sezon öncesi yorumlara göre hulk’un podyumda perez’in 15.likte olması lazımdı. ama bakıyoruz perez 9 nico 10.

    kvyat çok iyi ama görünüşü dikkat çekici olmadığı için kimsenin adamdan haberi yok 🙂

    1. Hamilton ın tur dereceleri gayet stabil ve iyiydi bir problem yoktu.
      Abartmayın yok derece yok bilmem ne hosgeldiniz burası f1 dünyası herkes bir sekilde yarıs icinde kendi hatası olan olmayan problemler yasar önemli olan bunun yarısa olan etkisidir tur zamanları ortada ciddi bir durum yoktu.
      Zaten önden başladınmı kazanıyorsun hertürlü hele böyle açık ara hızlı bir aracın varsa 3 ü bırak 10 derece asağı olsa gene kazanırdı merak etme hiç bir sey yapmadan kazanıyor rekabet sıfır tek bir atak yememis yarısın basından sonuna neyi anlatıyorsun heee tabi bu arada rosberg gibi sayısını unuttuğum blokajlarla lastikleri tarumar eden geçis özürlü kendinden hiç bir sey katmayan startları genelde berbat ötesi sadece arac gücüyle giden bir pilotda takım arkadasınız ise zaten bu araçlada sampiyon olun bi zahmet.

    2. Raikkonen F1 Team avatarı
      Raikkonen F1 Team

      Kvyat ve F.İndia hariç tutarlı bir şey göremedim yorumda.

  77. Güzel bir yarış oldu gerçi ilk 2 son turlarda güzel bir heyecan yaşattı bizlere.

    Pilotlar ve Takımlara değinmeden geçmek olmaz.

    Mercedes:Rosberg ve Hamilton un baskın (oldukça hemde) olacağı bir yıl görüceğimiz kesin ama 7.liğe kadar 1 tur bindirmeleri FIA yı harekete geçiricektir.Özellikle F1 in izlenme açısından reytinglerinin düşme olasılığına karşı FIA tarafındaki komite Mercedes i engelleyecek yaptırımlara girebilir.Neticede son 5 yıldır yarışların ilk yarısında böyle bir baskınlık görmedik bir hiç takımda Redbull da dahi.En son böyle bir durumu 2000-2004 sezonlarında görmüştük ama takım farklıydı tabiki.

    Ferrari:Ferrarinin takım içerisinde yaptığı değişimlerde fayda etmemiş anlaşılan seneye Alonsoyu Mclaren veya farklı bir arayışa girebileceğini söyleyebiliriz.Heleki son turlarda Mercedesin Raikonen e tur bindiricek hıza sahip olmasıda Ferrari açısından diğer takımlar gibi 2014 sezonunun artık bittiği anlamına geliyor.Ya Mercedes masa başında yapılıcak yaptırımlarla engellenicek yada diğer büyük takımlar Ferrari Mclaren gibi tur yemeğe sezon boyu razı olucaklar.Bugün Kimi yedi yarında Alonso tur yiyebilirki (3-4 tur daha olsa kesin oda 1 tur düşerdi)

    Redbull:Tartışmasız en iyi performansı gösteren ekip Mercedesten sonra özellikle Vettel çok iyi iş becerdi grid cezası ile birlikte şasideki elektronik sorunlara rağmen Riccardo ile birlikte ilk 3-4 ü kapatarak en azından rekabet edicek seviyeye en yakın takım görüntüsü çizdiler.Umarım Mercedesi biraz engellemeyi başarabilirler.

    Mclaren:Sezon başında favoriler arasında gösterilen Mclarenin düşüsü sürmekte.Kevin ve Jenson puan alamadılar yarışta dikkatimi çeken unsurda araçta pek rahat olamadıkları yönünde Mclaren bu konuda ciddi bir şeyler yapmaya başlasa iyi olur en azından 2014 ü bir test yılı görüp Honda ile 2015 yılına hazırlanmaları kendileri açısından oldukça iyi olucağı düşüncesindeyim.

    Tabiki bu görüşler sezonun tamamında değişebilir lakin ilk 5 yarış bitti her pist farklı karakterdeydi ve hepsine ciddi Mercedes ağırlığı vardı.Yani Redbull gibi piste uyan değil pisti araca uyduran bir yapı mevcut.Dediğim gibi 3 haftada fark kapanmazdı ama ilerleme pekte yok hiç bir takımda hala aynı fark devam ediyor hatta Redbull dışındaki takımlarla dahada mesafe açılmış vaziyette.

  78. Formula1 iceman avatarı
    Formula1 iceman

    BENCE ferrari alonsonun kendi evinde raikkonene geçilmemesi için elinden geleni yaptı 2 sn öndeyken pıtten sonra 15 sn ne demektir öndeki pilotu neden önce pite almazsın ayrıca ferrariyede helal olsun millet gider mersine bizimkiler gider tersine..

    1. pite önce girme olayı alonso 3 pit yaptığı için olmasın? saniyesinde başladınız komplo teorilerine.

      1. Formula1 iceman avatarı
        Formula1 iceman

        mantıken yarış öncesinde stratejide alonso 3 raikkonen 2 pit yapacaksa neden ilk pitlere beraber girdiler alonsonun ilk pıtlere daha erken gelmesi gerekmez mi bence yarış esnasında alonsonun önüne açmak için değiştirdiler stratejilerini

  79. formula 1 bitmiş kepazelik !!

  80. Ferrari Rai’nin yarışını resmen sabote etmiştir, Vehbi arkadaş olayı gayet güzel anlatmış, başka söyleyecek bir şey yok , Alonso bitik ve sert hamur lastikle yarışan adamı 3-4 tur boyunca geçemedi. orası da ayrı konu

  81. Osman Yıldız avatarı
    Osman Yıldız

    Anti Alonsocular yediremeyeceği bir sonuç aldıkları için eleştirilere başlar.

    Alonso 3 pit stop.
    Raikkonen 2 pit stop.

    2013’te Raikkonen 2 pit stop ile ilk yarışlarda defalarca podyuma çıkmış yani, lastik korumada iyi bir pilot.

    neyse başka bir söz söylemek istemiyorum ki ilk pit stoplara kadar aynı tempoda gitti bu adamlar.

    Ayrıca Ferrari gerçekten rezalet bir takım olmuş. Red Bull yakalarsa yakalar bu adamları

    1. Murat AYDIN avatarı

      O yüzden mi ilk pitstoplara bir tur arayla girdiler?

    1. O çok sevdigin ferrari üst üste 5 yıl şampiyon olurken de böyle düşünüyo muydun? acaba.

    2. Mercedes AMG F1 avatarı
      Mercedes AMG F1

      neresyle? yazmadan önce bi düşündünmü??

    3. Onur Gentas avatarı

      İspat et ozaman. Ne biçim yorumlar bunlar. Sallamak moda oldu memlekette.

  82. OtonomAktor avatarı

    Rai yi öndeyken gec pite alan ferrari alo ya buyur gec dedirtti rai ile alo performans olarak tamamiyla ayni sürdüler. gec alarak raiyi pite, rai nin alo nun kendi evinde önünde bitirmesini istemediler. Yok alo kurtardi bu yarisida gibi yorumlar yapanlar gram f1 den anlamiyorlar.

    1. Osman Yıldız avatarı
      Osman Yıldız

      Tam tersini düşünerek, senin yaptığın tarzda bir yorum yapan kişinin F1’den anlamadığını düşünüyorum. Raikkonen’i erken pite alsalar o da 3 pit stop yapacaktı ciddi fark yiyecekti. çünkü tempoyu tutturamadı ikinci bölümde. Adamlar 2 pit stop uygulatıp en azından potada tuttu Raikkonen’i. Ayrıca Alonso bugün birşeyi kurtaramadı tamamiye rezaletti.

      1. kimide 3 pit yapamazmıydı senin f1 den anladığın da bu kadar

        1. Osman Yıldız avatarı
          Osman Yıldız

          Yapardı. Ama tempoyla alakalı. Alonso pite girdikten sonra 3 turda Raikkonen ile arayı 5 saniye kapatınca takım ister istemez 2 pit stopa döndü. Çünkü Alonso tempoyu iyi tutturdu ikinci bölümde. F1’den gayet iyi anlıyorum merakta kalmayın.

      2. OtonomAktor avatarı

        Dedigim sey sizin icin gecerli o zaman gram anlamiyorsun f1 den. Eskidenfi o eskimis lastiklerle fazladan tur atip daha önde cikmak. Pirelliden beri erken pite gelenin önde ciktigi aşikar. 2 pit stoptada rai ondeyken daha grc alindi iceri. Bak mercedes e adamlarin kurallari net pist üzerinde önde olan erken girer pite. Ayni sey ferraride uygulansa rai kesinlikle önünde bitiricekti alo nun. Ve bu arada ben rai ci degilim.

    2. hahahaha Alonso bir şey kurtarmadı ama, yaptıkları seni çok etkilemiş anlaşılan, açıkça söyleyeyim, yanlış strateji yaptılar Alonso için, Hard lastikler takılı iken 4. gidiyordu ve temposu lastikleri yeni takan Raikkonen’den bile iyiydi… adamı 3. kez pite aldılar Vettel’in önünde bitirmek için (hoş o da işe yaramadı), ve Raikkonen’in arkasına yolladılar resmen…

      Pit stoplara gelince, Alonso Massa’nın arkasında kalmasın diye önce Alonso’yu pite aldılar… Yarışı dikkatli izleseydin, ilk pitlerde Alonso’yu erken pite alıp trafiğin içine yolladılar, sırf Massa’nın önünde o turu geçebilsin diye çünkü Massa bir tur önce pite girmişti, Raikkonen’i de hemen ardından aldılar ki iyi bir pit stopla Raikkonen Alonso’nun önünde kaldı… Ardındanda Alonso 3 pite döndü zaten… o yüzden gram falan komik duruma düşürüyorsun kendini

  83. Haha.. 2-3 tur daha olsa alonsoda tur yiyecekti. Madara olduk resmen. Tebrikler james allison, tebrikler pat fry.. Gurur duyulacak bir araç yarattınız,,

    Yeteneksiz rosberg hamiltonu zayıf olduğu pistte bile geçemedi. Rb dur demezse hanilton kalan bütün yarışları kazanır. Rosberg anca egsoz dumanını izler,

  84. Vettel alonso ve raikkonen’den iyi pilot bugün bunu gördük. Alonso ve Raikkonen Ferrari koltuğunu kesinlikle haketmiyolar.Vettel ve Bottas veya Riccardio ikisinden de iyi kesinlikle.

  85. Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır) avatarı
    Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır)

    vettelime helal gene gösterdi süper yetenekli olduğunu 15. sıradan 4 oldu o mercedes vetttelde olsa yanına kimse yaklaşamazdı alonso bence çuvalladı rai yi geçemezdi ya hadi neyse

    hamidoda çılgın çıktı rosberg bu sene beklediğimden yavaş mc laren çuvalllamada ferrai zor iş renon8un gelişmesi şart

    artık hedef monako en çok aerodinami orda var orayı kazanmalısın vettel

    1. monacoda rbrnin kazanıcağınımı düşünüyosun en çok aerodinami orda olsun farketmez viraj çıkışlarından sonra çekişiyle mercedes rbryi ikiye katlar

  86. ferrari fabrikayi kapatip gitsin baska soyleyacek bir ey yok gibi

  87. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    ferrariyi tebrik ederim başlıyım alonsoya oynamaya devam ettikleri icin ayrıca planlarının sonunda başarıyla tuttugunu gördük sanırım son turda rai yi gecemeseydi rai nin aracını sabote edeceklerini düşünmüştüm simdiye asıl konuya gelelim;
    Sayın alonsocu arkadaşlarım çok bildiginiz için size soruyorum hani ferrari her zaman önde giden pilotunu ilk pite alırdı ? ulan rai yi alonsonun arkasına almak için elllerinden geleni artlarına koymadılar. Hadi neyse bunuda geçtim eşit şartlarda kanunları var ferrarinin diyelim peki.O zaman neden rai yi süründürürken alonsoyu yarışın son bölümünde pilte aldılar ? buna cevap verin oburune bahane bulursunuz nasılsa
    Rai yarışta zaten vettele geçilecegini farz edersek pozisyon kazanma sı imkansız neden pozisyon kazanamayacak bir pilotu farklı bir strateji uygulanırmı ? pozisyon kazanabilecek isim varsa oda alonsodur bu stratejiyi rai yi geçmesi icin ona neden uygulamadınız herkesle aynı şekilde yarıştı
    Yazık Ferrariye 2 pilotun yerini değiştirdin ya sene sonunda alonso 150 puan fark yiyecekse 145 yesin bakalım ona sevinin siz. Adam olmaz bu takımdan takımın son şampiyonluğunu kazandıran pilotu şaşırmış olmalılar bu kafayla giderse ferrari daha çok bekler

    1. Evet doğru, Ferrari aslında çok hızlı ancak ilk 6’ya girebilmek için savaşan iki dünya şampiyonluğu arasında kayırma yaptığı için şampiyon olamıyor. Tek problem bu. Bu “kafa” bir değişse üst üste 20 sene şampiyonluk garanti.

      1. raikkonen vehbi avatarı
        raikkonen vehbi

        ferrari daha yarış başlamadan kafasına koymuş kafasına koyduğu şeyi kusursuz bir biçimde yapıyor ama nedense şampiyonluk yerine alonsonun takım arkadaşını nasıl geçicegini düşündükleri icin sampiyonlugu düşünmeye fırsatları olmuyor heralde.

        1. Yorumu okuduktan sonra bi’ tebessüm etmeyi denedim, ama olmadı üzgünüm. Siz pilot taraftarlarının da sorunu bu zaten. Neyse…

          1. raikkonen vehbi avatarı
            raikkonen vehbi

            benim anlatmak istediğim şeyse alonso hakkıyla rai yi geçsin ayakta alkışlarım ama milleti enayi sanan ferrari yarış boyunca rai nin yarışı önde bitirmesi gerektiğini anlamıyor heralde ilk pitlerden önce rai 100 kez sert blokaj yaptı lastik diye birşey kalmadı yine alonsoyu ilk pite alıyor buna çıkıp adam gibi 1. pilot alonsodur desinler eyvallah diyelim bizde.

    2. alonso artik sevinebilir kimi yi gectim diye.demek ki ney mis alonso kimiden ustun degilmis bunu bize gosterdi taki yarisin son bolumune kadar.alnonso ancak bu sekilde birilerini gecebiliyor.yarsarak degil.tebrikler ferrari.

  88. ferrari için berbat yarıstı raiye tur bile bindırdiler ya ayıp yanı bu ferrarimin yaptıgı ıs degıl rezıl ettıler alo zorlada olsa gectı raiyi bakalım monaco da nasıl olacaklar turbo motorlar hersey berbat v10 gelse daha ıyı formula 1 v6 turbo yakısmıyor

  89. Çook sıkıcı yahu, yalnız sonlara doğru iyi güldüm, birbiriyle uğraşan Ferrari’ler, onlara tur bindiren Mercedesler. Mercedes aynı lastikle diğer her araçtan en az 1, 1.2 saniye hızlı, hiçbirşey yapmadan. O yüzden bu seneyi kapanmış sayabiliriz. Hem ses yok, hem rekabet yok, ne iğrenç bir sene.

  90. rosberg anca ross amcası destek çıkıp yanında dandik bi pilot olursa şampiyon olur. yoksa bu kafayla olamaz.

    raikkonen 2. bir massa olmuş bunu gördük. red bull gelişiyor. son birkaç turuna baktım yarışın. artık dakikasını bile kaçırmadığım f1’in son birkaç turunu görmek bile fazla geliyor.

    1. Raikkonen aksine bu seneki en iyi yarışını çıkardı, Alonso 1.5 saniye hızlıydı yeni lastiğiyle. stintin başında daha hızlı olması gerekiyordu Rai’nin.

    2. Formula1 iceman avatarı
      Formula1 iceman

      ikinci massa dediğin pilotu pıt ekibi sayesinde geçti ferrari nasıl bir pit ekibidir bunlar 2010 da şampiyonluğu kaybettirenden ne bekliyon

      1. hocam biliyorum. ben de raikkonen’i tutuyorum ve daha sezon başlamadan ferrari’nin bu tutumunu sezmiştim. malesef öyle çıktı. meğer raikkonen’i güçlü bir ikinci pilotluk pozisyonu için almışlar.

        1. Formula1 iceman avatarı
          Formula1 iceman

          herşey normaldı yani hatta 2.3 snlik fark 1.7-.1.8 lere düşürmüştü alonso ama ne olduysa pitte birşeyler oldu fakat alonso az kalsın geçemeyecektide o zaman görürdüm 😀

  91. ferrari alonsoyu kurtardi hadi hayirli olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir