Raikkonen, Ferrari’nin Yarış Stratejisini Merak Etmiş!

Kimi Raikkonen, İspanya’da pit dönemlerinde takım arkadaşı Fernando Alonso’ya geçilmesi nedeniyle yarışın ardından bu durumu takımına sorduğunu söyledi.

Alonso, 3 pit stop yapıp daha temiz lastiğe sahip olması nedeniyle yarışın son bölümünde takım arkadaşı Raikkonen’i geçerek 6. olmuştu.

Bunun yanında ilk pit stoplara gelirken, normalde öndeki sürücü pite ilk alınan sürücü olmasına rağmen Ferrari, arkada olan Alonso’yu pite önce aldı.Yarışın bittikten sonra pite dönen Raikkonen telsizden “Bu strateji kararlarını kim verdi?” diye sorguladı.

Yarışın ardından konuşan Raikkonen “(Telsiz mesajı için) Bazı şeylerin netlik kazanmasını istedim.”

“Açıkçası stratejiler arasında pek fark yoktu. Diğerlerinin çok gerisinde yarışı tamamladık. Sonuçlarda pek değişiklik olmazdı.” dedi.

Alonso ise uyguladıkları stratejideki planın Sebastian Vettel’i geride bırakmak olduğunu söyledi.

Alonso “Kimi’nin lastikleri nasıldı bilmiyorum ancak ben 2-3 tur sonra arka tarafta sorun yaşadım bu yüzden ne zaman durabileceğimi sordum.”

“Zamanı geldiğinde durduk. Ardından trafik vardı ve o yüzden Kimi’yi geçemedim.”

“İkinci bölümde yine lastiklerim bitti ve ne zaman durabileceğimizi sordum. Devam edip 2 pit yapabileceğimizi ya da durup 3 pit yapabileceğimizi söylediler.”

“Bana Vettel’in 3 pit stop yapacağını ve şimdi durursak, onunla mücadele edebileceğimizi söylediler. Ben de öyle yapmamızı söyledim.”

“Vettel karşısında pozisyonumu korumaya çalıştım ancak bu mümkün değildi. Strateji değiştirdiğimizde hedefimiz Vettel’i arkada tutmaktı. Bunu yapamadık.” dedi.

Raikkonen takım arkadaşı Alonso’ya performans olarak yakın olsa da, bunun önemli olmadığını ve Ferrari’nin durumunun daha önemli olduğunu söyledi.

Raikkonen “Farklı bir yarıştı. Bir çok şey deniyoruz ve durumumuz biraz daha iyiydi ancak yine de 6 ve 7. olduk.”

“Mücadele etmek için bazı şanslara sahiptik ancak olmak istediğimiz yer bizim çok uzağımızda. Genel olarak en hızlı 4. takımız. Bu hayal kırıklığı yaratıyor.”

“Ancak son yarışlara göre hafta sonu iyi puanlar kazandık.” dedi.


Yorumlar

“Raikkonen, Ferrari’nin Yarış Stratejisini Merak Etmiş!” için 150 yanıt

  1. Herseyi unutun, Rai Alonso`yu gecmis Alonso Rai`yi gecmis bir kenara birakin, pitstoplar normal olarak “ondeki pilot pitstop onceligini secme hakkina sahiptir” yapilsaydi efsane Ferrari takimi bu ismiyle ve prestijiyle TUR yiyip MADARA olmayacakti. Ferrari garajindan cikmayan Emilio Botin`i memnun etmek icin bunu bile goze aldilar ya ne diyeyim..

    Ama merak etmeyin, Rai bundan sonra kasmaya baslayacaktir, bu anlamda iyi oldu bu son olay..

  2. Benim merak ettiğim şey ise bu yarışta hakkı yenilen pilot, söylentilere göre daha hızlı olan pilot, yepyeni sert lastikleriyle 9 turluk kullanılmış lastiklere sahip olan takım arkadaşından daha yavaş olmayı nasıl becerdi ? Buyrun tur zamanları aşağıda linkte, Alonsonun strateji değişene kadar attıkları turlar neredeyse bire bir aynı, kısacası Kimi ne yaparsa yapsın farkı açamamış, önü açıkkende kapalıykende, madem Alonso hızlıydı geçseydi kardeşim diyenler için, geçecek kadar hızlı olmadığı, ama bunun önü açık olsa tur başına 0.1-0.5 arası daha hızlı gidemeyeceği anlamına gelmediğini hatırlatayım… DRS bile olsa geçiş zor. Tur zamanlarını verelim hemen, buyrun;

    http://www.f1fanatic.co.uk/2014/05/11/2014-spanish-grand-prix-lap-times-fastest-laps/

    Birde kötü stratejinin Kimi’ye verildiği masalına bakalım, vereceğim linkte her pilotun stratejisini karşılaştırabilirsiniz, Kimi 17-26-22 tur atmış sırasıyla Medium-Medium-Hard kullanmış. Aynı lastik stratejisine sahip pilotların attıkları turları yazıyorum kısacası;

    bunlar hep,Medium Medium Hard

    Kimi 17-26-22
    Ricciardo 14(!)-31-21
    Hamilton 18-25-23
    Bottas 20-25-21

    linki unutmayalım; http://www.f1fanatic.co.uk/2014/05/11/2014-spanish-grand-prix-tyre-strategies-pit-stops/

    Bu verilere bakınca Kimi kötü stratejide demek çok zor, 3 pit stopla önlerde yarışan kimler vardı ? Vettel, Alonso, Massa… Massa trafikte takıldı, yavaş kaldı puan bile alamadı. Vettel yükseldi inanılmaz bir şekilde, peki neden ? hemen yine sayısal değerlere bakalım atıp tutmadan

    Vettel 12-21-19-14 (Medium-Hard-Medium-Medium)

    Vettel’in 3 pit yapacağı en baştan belliymiş, 12. turda herkesten çok daha önce pite alınmış, ve trafikte de kalmayınca fazla saat gibi işlemiş strateji, peki Alonso ne yapmış

    Alonso 16-18-18-13 (Medium-Medium-Hard-Medium) Peki Alonso neden Vettel’e geçildi, çok daha önden başlamasına rağmen? Araç farkı çok ciddi boyutta değildi bence Red Bull biraz daha hızlı olsa da, Alonso 2 pitle yarışma düşüncesi ile 16. turda pite alınıyor, ama trafikte kalıyor ve önündeki pilot tarafından da atabileceği kadar hızlı ve önü açık turlar atamadığından dolayı, hem lastiklerini erken bitiriyor, hemde zaman kaybediyor, 3 pite dönülüyor fakat baştan zaman kaybedince, yeride Vettel’e kaybediyor ve 3 pite göre de görece geç pite giriyor.

    Çok uzun uzadıya yazdım, ama yazmak istediğim şu, Alonso’ya kıyak geçilmiş olduğunu ve Kimi’nin hakkının yenmiş olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ama Kimi’ye savaşması için her şey verildi altına, 2 pit stop’u çalıştıramamış olması Alonso’nun problemi değil, kendisinde pist pozisyon avantajı vardı, ve yukarıda gösterdiğim üzere kötü bir stratejisi de yoktu… Zaten yarış bittiğinde aralarındaki fark 30 saniye değil 10 saniyenin altındaydı, ve ispanya gibi bir pistte pist pozisyon avanjaı vardı tekrar ediyorum ama… Bence oraya buraya Alonso’yu niye önce pite alıyorlar diye ağlayacağına, ya ben bu yepyeni lastiklerle niye Alonso eski lastiklerdeyken hala yavaş kalıyorum onu bir düşünsün… Takım arkadaşı 3 pite döndüğünde, ya acaba bende mi dönsem napsam diye düşünmeyi düşünsün… Hani merak etmesin demiyorum, etsin tabi sorsun telsizden, sonra yarış sonrası kameralar önünde trip atsın falan, ki başka yerde de yazmıştım, Alonso’yu ilk pitte önce pite almaları Alonso’nun avantajıydı ama Kimi yine önde çıktı pitten, yani pozisyon kaybetmedi… hala niye ağlıyor ? Alonso 3 pit yaptı kendisi 2 yaptı diye mi ? Kimi 3 pit istedide vermemişler mi ? Bence kızdığı biri varsa kendi mühendisine kızabilir… ki 2 piti iyi çalıştıramadı, 3 pitte de mükemmel iş yapacağı muammaydı

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Oooooooooooooooooo yeni mi kontra verip geldin. Toparlamak epey zor oldu anlaşılan.

      Hala aynı teraneden bahsediyorsun. Sana bu cevabı sanırım 3 kez yazdım, gene yazıyorum. 3 pitle yarışmaya karar vermiş olan Alonso’nun, son pit ziyaretinden önce lastiklerden maksimumu alabilmek adına yüksek tempoda ilerlemesi kadar doğal bir şey olamaz. Kimi ise yarış günü hiç beklenildiği kadar dayanmayan sert lastiklerle yarışın sonunu görmek zorundaydı. Bunu başarabilmesi için de yüksek tempoda gitmemesi gerekiyordu. Ki buna rağmen yarışın sonunu getiremedi. Bilmem anlatabiliyor muyum? Birdaha da yazmayacağım.

      2 pite yarış öncesi karar verdiği söylenen(!) (yukarıda yer alan söz konusu haber sonucu fos çıkan iddia) Kimi, ilk pite Alonso’dan hemen bir tur sonra(!) giriyor. O linkini verdiğin kaynağa bir bak bakalım, Kimi medium’larla Alonso’dan kaç tur daha fazla atmak zorunda kalmış?

      Şimdi de Mercedes ve Red Bull otomobilleriyle Ferrari’nin lastiklerini ve stintlerini kıyaslıyorsun. Gerçi geçen 2 yıldaki Lotus zannedenler de oldu ya(!) neyse. Arkadaş kabullenmemek için bu kadar diretmenin manası nedir? Örnek gösterdiğin Ricciardo, Ferrari’den adeta 2 çağ önde olan bir otomobilde, yalnız bir yarış sürdü. Vettel’in yükselişi Red Bull’un Mercedes dışındaki tüm takımlar arasında açık ara en iyi otomobil olduğunu göstermiyor mu?

      Arkadaş taraftar gözlüğünü asıl siz çıkarmalısınız. Ferrari için bu yarış özelinde optimum strateji 3 pit stop’tu. Alonso daha hızlı diye iddia etmeye boşuna gerek yok. Hızlı olsaydı bir kez olsun atak yapacak mesafeye gelirdi. Kabul edin bu kadar kasmayın. Kimi’nin yarışı doğru yönetilmedi. Takımda öncelikli tercihin Alonso’nun elinde olduğu ortada. Kimi Raikkonen gibi bu tarz şeyleri hiçbir zaman ön plana çıkartmayan bir pilot dahi yarış sonunda telsizden adeta ne halt oldu manasına “bu kararları kim veriyor” diye sorguluyorsa burada bir yanlışlık vardır.

      Bir pilot takımına “bu kararı kim verdi” diyorsa o takımın durumu vahimdir. Kimi bu mücadeleyi çoktan kaybetti. Çünkü telsizden bunu soran bir pilot artık takımına güvenemeyecek anlamına gelir ki bu daha da vahim bir durumdur. Kararı kimin verdiği belli değil. Kendisinin vermediği ortada. Muhtemelen yarış mühendisi de vermemiş ki zaten soruyu telsizden yarış mühendisine soruyor.

      Daha ne kadar net olması lazım ki kabullenebilmeniz için? Ben gerçekten anlamıyorum artık sizi.

      1. Kimi otursun yarış mühendisi ile konuşsun o zaman. Yarıştan önce iki pilotunda 2 pit-stop yapacağı kararlaştırılmış. De La Rosa’nın simulatör den çıkardığı verilere göre 2 pit-stop’un yarışta daha avantajlı olacağı yönünde karar alınmış. Zaten bakarsan bir çok takım yarışı iki pit-stop la bitirdi. Alonso ve ekibi yarış içinde 3 pit-stop yapmak için karar değiştirdi. Alonso’nun dediği gibi bu şekilde Vettel’i belki arkalarında tutabilirlerdi, ama başarısız oldular.
        Raikonen fanları ama artık şunu demesin, Kimi takmaz, Kimi için podyum önemli, Alonso’yla yarışmak önemli değil falan demesin. Anlaşıldı ki Kimi’nin amacı Alonso’yu yenmek. Bir de Kimi keşke Alonso’ya karşı verdiği savunmayı Vettel’e karşı da verseydi ….

        1. Onur Gentas avatarı

          Alonso Kimi’den daha hızlı olabilir diyorsunuz. Kusura bakmayın ama ben yarış içinde Alonsonun Kimiden hızlı olduğuna dair en ufak bir emare görmedim. Hızlı olan pilot, araçlar aynı olsa da en azından diğerinin arkasına dayanır ve atak yapmayı dener . Bana 1 tek atak girişimi gösterin haklısınız diyeceğim.Pit stratejeleri aynı olsaydı yarış sonuna kadar da bu şekilde devam ederlerdi. Eğer ki sen arkadaki pilotu pite alıp diğerini 9 tur dolandırıyorsan Kimi’nin zaten arkada kalacağı besbellidir. Amaç Vetteli arkada tutmaksa uygularsın aynı stratejiyi iki pilot içinde olur biter.
          Diğer arkadaşta Kimi Alonsoya karşı yaptığı savunmayı keşke Vettel’e karşıda yapsaydı demiş. Şundan emin ol Kimi uygun şartlar olsa aracını sonuna kadar zorlar geçilmemek için. Arkadan gelen araç seninkinden çok daha hızlı olursa yapacak birşey de kalmıyor.

          1. Bak dostum, aynı araca sahip iki takım arkadaşının aynı lastiklerle öndekini geçmesi hele ki bu pistte zordur. Alonso da zaten röportajında takım arkadaşımı aynı lastiklerle geçmem imkansızdı diyor. Bunu bilen akıllı bir pilot, öndeki aracın 0.5 saniye bile arkasında gitmez eğer geçemeyecekse. Bu yüzden Alonso da hep arada 2-3 saniye arası değişen farklar koydu. Raikonen Alonso’dan daha hızlı olsaydı niye farkı açamadı. ?

            1. Onur Gentas avatarı

              Ben bu fikre katılmıyorum. Eğer ki arkadaki araç daha hızlı diyorsan mutlaka 1-2 atak da olsa yapar ve eğer ki geçemezse o zaman dediğin gibi araya fark koyar. Alonso 1 atak bile denemedi ki çünkü deneyecek kadar yakın olamadı. Yakın olsa zaten DRS avantajıyla düzlükte geçmeye çalışırdı. Kusura bakmayın ama yıllardır yarış izleriz ve eğer arkadaki araç daha hızlıysa bunu zaten hissederiz. Ben bu yarışta bunu göremedim.

              1. Nasıl denemedi? yarışın başında adam deli gibi saldırdı. sonra fark yarım saniye olduktan sonra denemenin bi anlamı yoktu. sırf bir pozisyon almak uğruna kimse lastikleri bitirmez. Alonso da türbulansdan kaçmak kurtulmak için arasına 2 saniye fark koydu. Yarışın başını izlemeni tavsiye ederim tekrar. belki liderlik mücadelesi çok verildiği için ekranda kaçırmış olabilirsin baya denedi alonso

              2. Onur Gentas avatarı

                Yarışı baştan sona 2 kez izledim. Sizin deli gibi saldırdı dediğiniz kısım sanırım start kısmı ki ordaki atağı sayıyorsanız uzatmaya gerek yok fazla.

        2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Bu istihbaratı nereden aldığınızı sorabilir miyim?

          Kaldı ki bu istihbarat doğru olsa dahi, Alonso’nun 3 pite döndürülüp Kimi’nin döndürülmemesi kasıtlıdır. Çünkü Kimi 2 pit stop isteğinde bulunmamış.

          1. Kimi’nin 2 pit-stop isteğinde bulunmadığını nerden biliyorsun ? Kimi 3 pit-stop istemiş vermemişler mi ? Alonso da 2 pit-stop’ta karar kılarak yarışa başlamış ama mühendisiyle beraber yarış içinde taktik geliştirmişler. Alonso’nun demeçlerini okumuşsundur herhalde. Burda araçların bir çoğu 2 pit-stop stratejisiyle yarıştı zaten. Sanki iki pit-stop kabul edilemeyecek bir taktikmiş gibi. Alonso yarış mühendisiyle karar vermiş, biz 3 pit-stop a dönüyoruz, kimi’ye söyleyin o da dönsün mü diyecekler. Takım içi de olsa arkada olan aracın farklı stratejiler kullanması her zaman doğaldır. Bkz. İspanya Gp Rosberg Vs. Hamilton. Rosberg de Hamiltondan farklı lastikler kullandı yumuşak lastikleri son bölüme sakladı. Şimdi Rosberg Hamilton’ı geçseydi Hamilton da mı şikayet etmeliydi, niye aynı lastikleri veya stratejiyi kullanmıyoruz diye. HAmilton fanları Rosberg’e torpil geçildiğini mi düşünmeliydi. Aynı takımın iki garajı da birbirleriyle yarışır dostum. This is Formula 1.

            1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
              Berkhan Oğulcan Akçay

              Bu stratejiyi Kimi’nin seçmediğini söyleyebilmek için daha ne olması lazım? O zaman bırak yorum yazmayı da, haberi tekrar bir oku.

              Alonso’nun yarışa 2 pit taktiği ile başladığını nereden biliyorsun? “Devam edip 2 pit yapabileceğimizi ya da durup 3 pit yapabileceğimizi söylediler.” Bu cümleden çıkan şey en baştan 2 pit seçimi yapıldığı mı oluyor?

              Ve evet aynen öyle. 2 pit stop bu yarıştaki Ferrari otomobili için kabul edilemeyecek bir taktikti.

              Hala “diğer otomobiller de 2 pit yaptı” deniyor.

              2 pit yapanları sayalım: Ayrı gezegende yarışan Mercedes’ler, ayrı gezengende yalnız bir yarış geçiren Ricciardo, yine yarışın 3’te ikisini yalnız geçiren Bottas (ki buna rağmen Vettel’e son turlarda dayanamadı), Grosjean, vs.

              Kimi 2 pit yaparak Kimi geçecekti? Bu saydığım tüm pilotların 2 pit yapmak için bir sebepleri vardı. Kimi’ye 2 pit yaptırılmasının sebepleri nelerdi bana lütfen söyler misin?

              1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
                Berkhan Oğulcan Akçay

                Saydığım araçlar ön ve orta grup. Arkalarda 2 pit yapanların konumuzla ne alakası var? Suna suna bu argümanı mı sunabildin?

                Sana Kimi’nin 2 pit stratejisinin amacını söyle dedim. Cevap veremedin. Sen bana bunu cevapla konuyu alavere dalavere değiştirme.

                Ben 2. pitlerde Alonso girip Raikkonen girmeyince durumu dibine kadar sorguladım. Alonso geçti diye sorgulamıyorum bunu. O anda anlamıştım üçkağıt döndüğünü.

                Bırak bu işleri. Çuvalladın.

            2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
              Berkhan Oğulcan Akçay

              Rosberg ile Hamilton’ın farkı tamamen lastik tercihidir. Rosberg yumuşakları biraz daha verimli kullanan taraftı. Bu yüzden yumuşakları sona bırakıp Hamilton’ın lastikleri eskimeye başladığında farkı kapatıp geçme düşüncesi vardı.

              Bu bir strateji farklılığı değil. Lastik farklılığı.

              1. 1- Lastik, pit bunların hepsi stratejidir dostum genel tabiriyle.
                2- sen bana iki üç tane araç sayıyorsun oysa pitte 3 pitstop yapan 6 araç var diğerleri 2 pit stop yaptı.
                3- Alonso ve yarış mühendisi bunu konuşup yapabiliyorlarsa, Raikonen ve yarış mühendisi de yapabilirdi. Ne zaman Alonso Raikonen’i geçti o zaman mı aklınız başınıza geldi.Bunlar bahaneler dostum. Sen bana sabaha kadar da bu işin etiğini, bahanesini söyler de durursun. Ben yarış gününü yabancı forumlardan da takip ediyordum. Hiç kimse 2 pit-stop niye yapıyor diye sorgulamıyordu herkes neşe içindeydi ta ki Alonso Raikonen’i geçene kadar. Ondan sonra olaylar koptu zaten.Ama unutma burası F1, arabalar yarışır, pilotlar yarışır, kazanmak için oradadırlar, hepsi her zaman önlerde olmak ister. Takımların pilotları diğer arabalarla yarıştığı kadar kendi takım arkadaşlarıyla da yarışırlar.Şunun altını çizerek söylüyorum Eğer ki Sadece Alonso önde olsun diye içeriden yüksek mertebelerden bir emir gelmemişse ve bu iş pilotlar ve yarış mühendislerince yapılmışsa, Alonso ve stella çok güzel ve riskli bir taktikle mağlup ettiler Kimi ve mühendisini …Hadi eyvallah –

    2. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
      ForzaFerrariForzaFelipe

      Bence öncelikli olarak şu soruya cevap vermek gerekiyor. Arka arkaya giden 2 takım arkadaşından pite arkada olanın öndekinden 1 tur önce alınmasının nedeni nedir?

      1. Öndeki araç pite önce girer diye formula 1 de yazılı bir kural yoktur dostum. Arabanın, lastiklerin, stratejilerin durumuna göre hangi aracın pite önce gireceği değişkenlik gösterir. Mercedes gibi daha sezon başlamadan bunu kural haline getirmemişse takım, dediğim değişkenlere göre hangi arabanın pite önce gireceğini yarış ekibi karar verir.

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          İki takım arkadaşı arka arkaya iken “dostum” , günümüz F1’inde pistte önde olanın pite alınması kabul edilen yaklaşımdır. Evet hiçbir strateji FIA kural kitabında yazmıyor zaten.

          Burada etikten bahsediyoruz. Eğer siz etik denen kavramın ne olduğunu biliyorsanız tabi.

          1. Etik nedir bana anlatma dostum karşında çocuk yok. Etik nedir senden çok daha iyi bilirim emin ol. Öndeki araç ilk pite girer diye bir etik kavram söz konusu değildir formula 1 de. Bazı durumlarda ilk pite giren avantajlı olur, bazı durumlarda daha sonra pite giren avantajlı olur. İlk pit’ler de Raikonen avantajlıydı çünkü Alonso pit’den sonra direk trafiğin içinde buldu kendini, ki Raikonen yine Alonso’nun önünde çıktı. O trafiğe Raikonen girseydi ilk olarak belki pitler bittikten sonra Alonso’nun arkasında olacaktı.

        2. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
          ForzaFerrariForzaFelipe

          Kural var ya da yok demedim. Bunu yapılışın amacını sorguladım. Bunu yaptıktan sonra ne gibi sonuçlar doğuracağını sorguladım. Benzer şeyler geçen sezonun başında da yaşandı. Felipe güçlü bir başlangıç yapmış ama ne hikmetse Alonso pit stratejileriyle sıralar kazanırken Felipe sürekli sıra kaybediyordu.

          Aslında o yapılan hamlenin mantığını siz de çok iyi biliyorsunuz.

    3. Raikkonen’in yeni set sert lastiği yoktu. 🙂

      Zaten Raikkonen farkı hiç açamadı yeaa argümanı olunca ortada diyecek bir şey kalmıyor,şu sığlıkta yorum beklemezdim senden..

      Ortada kasıt aramıyorum,ama yapılan strateji yanlışını dahi görmek istememen,hatta Raikkonene çok iyi bir 2 pit stop stratejisi yapıldı demen komik.
      Evet 2 pitstop daha hızlı bir stratejiydi,ama bu araç Ferrari değilmiş demek ki..
      Ayrıca Alonso’nun 2’den 3’e döndüğü yönünde bir açıklama yok,sadece alonso’nun vettel ve massa açıklaması var,bununla o çıkarımı yapamazsınız..

  3. saf hızda f1 de en hızlısı raikkonendir.bunu yıllardır f1 den anlayan herkes biliyor.2005 de raikkonenin aracı sağlam olsa alonsoyu eze eze sampiyon oluyordu.

  4. ForzaFerrari nickli arkadaş nickini ForzaAlonso yaparsa çok daha iyi olur.Alonsonun takım arkadaşlarına yaptığı gayet net açık ortada 2008 singapore unutmıyalım.

  5. Site yönetimi bütün mesajlarımı siliyor bana sebebini söylerlerse çok iyi olur.

    Hakaretmi var ? küfürmü var ?

  6. rai daha çok pişman olur ferrariye gittiğine rush filmini izlediyseniz nikinin çok güzel bi sözü var ferrari test sürüşlerini yaparken bu kadar imkan içinde bu boktan arabayımı yaptınız 🙂

    1. Torku kontrol edemiyor 😉

      1. O yuzden lastik koruma anlaminda en iyi pilotlardan biri 😉

  7. Raikoneni duvara çarptırın Monzada belki Alonso tur yemez o zaman 🙂

  8. Onur Gentas avatarı

    İki pilotuda desteklemeyen biri olarak dün için kimse çıkıpta Raikonen Alonsoya göre kötü performans çıkardı demesin. Sezonun en iyi yarışını çıkardı ve belli ki araca alışmaya başladı. Tabi ki beklentimiz de çok daha iyi yarışlar çıkarması. Pit stratejisi olmasa Alonso zor geçerdi Rai’yi. Ha bilerek ya da bilmeyerek adamın hakkı yenildi bir şekilde.

  9. Öndeki araç pite önce girer diye bir kural mı olur Allah aşkına bu nasıl mantık ya. Mercedes bunu kendi takım içi çekişmesinde uyguluyor. Mercedes’in bunu uygulamasını abartmayın. Eğer ki Mercedes şu an bu kadar hızlı olmasaydı bak bakalım izin verecekler miydi buna ? Nasıl olsa 1-2 garanti diye bakıyorlar adamlar. Önde olan araç pite önce girermiş. Alonso telsizden demiş, lastiklerim bitti pit müsait mi diye ? Adamlar ne diyecekler dur Raikonen’e soralım öncelik onda. O girmek isterse sen bekle, girmek istemezse Raikonen karar versin senin durumuna, sonuçta ilk pite gelmek onun hakkı. Hakkını sana verecek mi acaba ??? Böyle bir saçma mantık mı var ya
    Eyvallah tamam Ferrari pit stratejilerinde hata yaptı. Ama bunu Alonso’ya bağlayıp, sığ yorumların altına sığınarak yapmaya çalışırsan komik duruma düşersin.

  10. ForzaFerrari avatarı

    Bazı rai fanları 4 yarışın hıncını adeta almaya
    çalışmışlar bir çoğunun yorumunu okuyup güldüm.
    Gerçekten kabullenemiyorsunuz pilotunuzun kaybetmesini ama Alonso onu da öğretecek size merak etmeyin.
    Rüzgar ne kadar şiddetli eserse essin kayadan ancak bir toz tanesi kaldırır.
    5 yarış 5 inde mağlup etmiş sonuç ortada. Bugünkü durumun da stratejiyle alakası
    olmadığını siz de iyi biliyorsunuz ama neyse. Bazıları 2 piti niçin yaptırdınız
    hangi pilotun önünde bitirtmek için demiş, sanki 3 pit yapmak 20 sn kazandırıyormuş gibi.
    Rosberg de yapsaydı da 3 pit yarış kazansaydı bu mantığa göre. Alonsonun erken alınması
    Alonsoya hiçbirşey kazandırmadı hatta trafikte kalıp ciddi zamanlar kaybettirdi. Alonso
    ilk pite alınıp pitten hemen önünde dönse dicem ki bilerek yaptılar ama o da yok.
    Adam mühendisi ile konuşmuş stratejiyi değiştirmiş bu tür şeyleri her pilot yapıyor
    ama Alonso raikkoneni geçince olay oluyor durum bundan ibaret.

    1. ForzaFerrari avatarı

      NOT: Raikkonen düşmanı değilim. Benzer stratejiyi o yapsaydı takım onu kayırıyor diye düşünmezdim. Massa zamanından beri paranoya oluşmuş anti alonsocularda. Nasıl ki Massa fanları massanın başına taş düşse alonsodan buluyorlar. Benzer şeyleri şimdi bazı kimi fanları yapıyor.

    2. OtonomAktor avatarı

      Adamla 6-7 olmus hala rai alo yu tartismanin manasi yok. Ferrari rai nin yarisini katletti fikrim bu yönde ama 1 sira kazanmak icin farketmez rai ye. Rai icin kendi sözlerinden de anlasilacagi üzere sampiyonluga oynamadikca farketmiyor.
      He bu arada alo rai ye veya taraftarlarina birsey ögretemez. Ama alo size yani kendi taraftarlarina ferraride 5 senede hic sampiyon olmadan yasamayi öğretir sadece.

      1. ForzaFerrari avatarı

        Yahu ferrari ne yaptı da katletti adamın yarışını. Madem o kadar hızlıydı drs mesafesini bile açamadı Alonsoyla. Basıp gitseydi 5-6 sn koysaydı madem o kadar iyiydi.

        1. OtonomAktor avatarı

          Lastik farki vardi serte orta sert. ve 10 tur eskiydi alo ya göre lastikleri. O kadar direnmesi bile imkansizdi aslinda hatta alo da sasirmistir tahminimce o lastiklerle o kadar çok savunma yapmasina. Ve katiliyorum rai kendi yapsin bundan sonra pit stratejisini ferrari gibi schumi gittikten sonra pit stratejisi özürlü olan bir ekibe birakmasin bu işi.

        2. OtonomAktor avatarı

          İlk bölümü soyluyorsun galiba sonradan algiladim. İlk bölümde ayni gittiler alo dogru düzgün tek atak yapacak pozisyona yaklasamadi. Biz diyoruz ki ayni pit stratejileri yapilsaydi bu siralama degismezdi. Rai önünde bitirirdi alo nun. Ama zaten 6 olmus 7 olmuş rai ye fatketmez kafaya oynamadikca.

        3. Lomen Milor avatarı

          Madem drs mesafesini açamadı Kimi, Alo efendide drs yi kullanıp neden geçemedi Kimi’yi adama sormazlarmı?

          1. ForzaFerrari avatarı

            Rosberg de burda son 1-2 tur ve de bahreynde 9-10 tur hızlı oldugu halde geçemedi hamiltonu. Hele ispanyada aynı araçla öndekini geçmeniz nerdeyse imkansız ama bu sizin yavaş olduğunuzu göstermez. Otonom evet değişmezdi bence de böyle biterdi yarış. Ama Alonso demek ki kendi mühendisi ile stratejiyi değiştirme kararı vermiş raiyi geçebilme ve de vetteli arkada tutabilme adına. sonuçta da çok bişe değişmedi 1 sıra kazanabildi. Bu kadar olay yaratılacak bir durum değil. Galibiyete oynama durumunda olmadıkları için yarış içinde değişik stratejiler belirlenmesi normal.

  11. Yarışın bittikten sonra pite dönen Raikkonen telsizden “Bu strateji kararlarını kim verdi?” diye sorguladı.
    Niye Raikonen yarış bittikten sonra sorguluyor bunu ? Niye yarış içinde 3 pit stop için diretmiyor ? Alonso geçemeseydi Raikonen bunu sorgular mıydı ? Hani sıralamadan sonra diyordu ya takım arkadaşımı yenmek benim için önemli değil, liderden çok gerideyiz tarzı açıklamalar yapıyordu ya. Demek ki değilmiş, Raikonen için de Alonso’yu yenmek şu an herşeyden daha önemli.

    1. Oldu adam yarış yaparken tartışsın bütün gün alonso yu niye benden önce aldınız diye 🙂

      1. Valla kardeşim kusura bakma da eğer Raikonen 2 pitstopla Alonso’nun önünde bitirseydi hiç bu kadar tartışma falan da olmazdı. Raikonen de bunu sorgulamazdı .He yarış sürecinde bir pilot düşünüp tahmin edip, pit ekibiyle diyaloğa geçmiyorsa da o pilot komple bir pilot değildir.

  12. rai normale döndü lakin ferrari yine bildiğini okuyor
    massa rubens vs tipi bir politikanın devamı şeklinde..

    raide ister istemez bu saçma duruma veryansın ediyor.

  13. Alonso gitmesin diye son dünya şampiyonları Raikonene yapılan muameleye bak.

  14. Hafızayı tazelemekde fayda var;

    Normalde önde giden aracı önce pite alırlar, ama Kimi’ye yazık edip önce Alonso’yu aldılar.

    Bu söylemi amma çok kurmuş yurumcular. Böyle bir genel yaklaşım-kural yok, bazı takımlar için (şu anda mercedes)geçerli ama Ferrari için durum tam tersi arkadaki aracı genellikle önce pite alip yeni lastik durumuna bakip- basitce deney maymunu yapip- sonra öndeki için bir karar veriyorlar.
    Daha doğrusu uzuuuun Massa dönemlerini, ne zaman unuttunuz. Massa’yı pilot olarak beğenmesem de, adamı yıllar boyu lastik manyağı yaoan ferrari değil miydi de, şimdi tutmuş öndeki araçın ilk pit stop hakkı diye tutturuyorsunuz, anlamak mümkün değil..

    1. Lomen Milor avatarı

      Bizde ilk 4 yarışı izlemedik zaten!

      İlk arkadaki pilotu pite alıyorlarmış. Hey allam ya..

      Yav he canısı he..

      1. Laubalilik yapma, lise arkadaşın değilim.
        yazdığım şey net, Massa dönemindeki Ferrari uygulaması.- okuduğunu anla,

  15. Abi anlatmak istediğimiz buydu işte Kimi araçta kendi ayarlarını buldu ve çatır çatır sürüyor işte gayette Alonsoyla aynı tempoda gidiyor yani arkadaşlar çin yarışından sonra öyle bir tablo çizdiniz ki Fernando Kimiyi ezdi geçti olayına döndü iş şimdi istatistiklere baktığımız zaman Alonso önde eyvallah helali hoş olsun(bu yarış hariç) sezon başında Nandonun hızlı olması beklenen bişeydi Kimi Lotuslada bunu yaşadı ilk 5-6 yarış sadece kendi ayarlarını bulmak için uğraştı ve sonunda bulunca çok istikrarlı iki sene geçirdi. Şimdi bundan sonraki yarışlarda hem Alonso hemde Raikkonen gayet hızlı olacak aralarında ki fark 0.1 – 0.2 arasında kalacak gibi gözüküyor tek temennimiz bırakın yarışsın adamlar zaten bir hedefimiz yok en azından arada bir güzel anlar yaşatsınlar bize

  16. “Bunun yanında ilk pit stoplara gelirken, normalde öndeki sürücü pite ilk alınan sürücü olmasına rağmen Ferrari, arkada olan Alonso’yu pite önce aldı.Yarışın bittikten sonra pite dönen Raikkonen telsizden “Bu strateji kararlarını kim verdi?” diye sorguladı.”

    Ben soyleyeyim Kimi, Emilio Botin 🙂

  17. “Açıkçası stratejiler arasında pek fark yoktu. Diğerlerinin çok gerisinde yarışı tamamladık. Sonuçlarda pek değişiklik olmazdı.”

    Raikkonen’in bu sözü de herşeyi açıklıyor..Geçiş videosunda da yorumladım.. 2 pitsop arasında pek fark olmadığını yarış öncesi Ferrari verilere bakarak yorumlamıştır..İki pilotunda farklı strateji deneme kararı aldı ve 2 pitstop daha az verimli oldu..

    Olay bundan ibaret. Raikkonen’in lastikleri daha iyi kullandığını düşünerek 2 pitsopu Raikkonen’in yapmasına karar vermiş olabilirler..

    Sonuçta 6. 7. sıra cidden hayal kırıklığı..Vettel’in arkada tutulamamış olmasıda bir hayal kırıklığı..Bunları düşünmek gerek..Raikkonen’de 3 pitstop yapsa Vettel’i tutamazdı bugün..Araçlar arasında hız farkı var bu ortada..

  18. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    arkadaşlar yeter kasmayın kendinizi altı üstü 1 sıra kaybettik insanlar kimin ne olduğunu biliyor alonso kimseyle eşit yarışamayacak birisi bu açık ve net ortada hayatında 1 kez hamiltonla yarıştı sonuçlar ortada millette tutturmus alonso kral diye la ne yapıyor bu adam kral ettiniz anlamadım ki biz yıllardır alonso kimi aynı takımda yarışsın diye tutturduk fakat alonsoyla aynı takımda olunmaz. keşke kimiden hamiltonu aynı takımda izleseydik sonuç ne olursa olsun gerçek rekabet izlerdik.

  19. sırf senin saçmalamana cevap olsun diye adımı e-mailimi girip yorum yazıyorum Nebii. Ferrari ye son şampiyonluğunu kazandırmış bir pilota ikinci pilot olacaksın diyorsun. sen bence bu f1 i bırak kardeş. senden taraftar olmaz 😉

    1. Yapma yav.napsak acep.

  20. Oğulcan Bulut avatarı
    Oğulcan Bulut

    aşağıda maganda alonso pilotlarına objektif bi yorum yapayım, pist kuru olduğu zaman ve eşit şartlarda raikkonen alonsodan cok daha hızlı bir pilottur. 5 senedir ferrarinin demirbaşı olan alonsoya uygun ayarlara sahip bir araç ve geride kalan yağmurlu zeminler sayesinde puan durumu bu şekildedir. Şimdiki mercedes aracı mevcut olsaydı bu ikilide raikkonen tek turda kafasına vura vura alonsoyu geçer ve yarışları alarak şampiyona lideri olurdu

    1. O zaman bol bol dua edin bundan sonraki yarışlarda yağmur falan yağmasın.hey Allahım adamlar kendi kendilerini madara ediyorlar farkında değiller.kalkmışlar birde cevap vermeye çalışıyorlar.

    2. çin kuru bir zeminde geçti.. yani yarışı.. hani diceksiniz sıralama turları yok kimi 1.antremana çıkmadı.. e bahreyn? daha kalkışta geçti raiyi alonso…? iki pilotumuz da çok çok iyiler.. ikisi arasında fark yok denecek kadar az. yok hatta. kendi yarış stillerine uygun pisti bulan öne geçecektir. Bariz bi hızlılık farkı yok 😀 ama ilerleyen yarışlarda bunu daha net görürüz gibime geliyor. İyi seyirler

  21. Vay Arkadaş hepsi burda.yazmayayım diye çok düşündüm ama illa istiyorlar.ulan ayda yılda bir iyi yarıştı takıma falan hesap sormalar.demezlermi kardeşim sezon başından itibaren neredeydin diye.hadi onuda geçtik tarftarları ayrı bir cins.yok ikinci pilotmuş kimi bunu kaldıramazmış kardeşim bu adam bu takıma puan kazandırsın diye alındı. Bundan şampiyonluk falan beklemiyor Ferrari. Zaten 2007 dede mclaen ve fia sayesinde aldı. bal gibi de ikinci pilot. Bunu ilerki yarışlarda da göreceksiniz.yani sizin süper pilotunuz kimi sadece alonsoya kölelik edecek aynen massanın yaptığı gibi.

    1. valla dediğin gibi alonso alıştı kölelere.. zamanında da piquet jr. ı duvarlara vurmuştunuz yarışı kazansın diye.. sana söyle söyleyeyim pis işlerinizi yaptıramayacağınızdan emin olduğum tek pilot raikkonen’dir

      1. Bak gör nasıl yaptırıyor. Bu takım lotusa falan benzemez.her ne kadar araç yapmayı beceremesede .

    2. avatardaki silah var ya, al onu kendine ne yapacağını biliyorsun 🙂
      saçmalama konusunda aşmışsın sen 🙂

      1. Sinan reyiz sana saygılar. Kusura bakma telefondan yazınca gülen surat koyamıyorum

    3. Lomen Milor avatarı

      F1 hayranı, oto sanayici “nebi” emmi de gelmiş. Tam olduk şimdi asdsadsafsfdasfdsf

      1. Vay emmim tanıyorsun beni demek
        insanların hayranlarının olması ne kadar güzel.

  22. crazyayrton avatarı

    Ferrari bence kendi kuyusunu kazdı.Raikkonen’i geçmek için Alonso bayağı zaman kaybetti.Alonso ve Raikkonen’i aynı anda daha önceden pite alsalar Vettel’e geçilmezlerdi belki veya geçilselerdi bile Bottas’ı zorlayabilirlerdi.Bence Alonso’yu düşünerek taktik hatası yaptı Ferrari.Ben şampiyona açısından zaten Alonso’yu önde görüyorum ve Alonso Kimi’yi zaten yenecek.Ama bunu daha sezon başında yaparsan Kimi’nin motivasyonunu düşürürsün.Zaten aracın kötü pilotlarına eşit muamele et.Bu kafayla takımlar şampiyonasında bir şey yapamazsın Ferrari.

  23. BÜTÜN ARKADAŞLARA BURDAN CEVAP VEREYİM DEDİM. Diyorum ki az sakin olalım yakında çıkar kokusu ortaya. Rai böyle bir şeyin altında kalmaz. Çok ciddi, hatta baya ciddi şeyler bunlar.. rainin arkasında da ciddi destek var. En çok sevilen pilotlardan. Diyorum sakin olalım. Çirkef politikacı şerefsiz demeden önce biraz duralım. çıkar kokusu yakında. Kanıttan kastım rai çıkar derki BURDA BANA OYUN DÜZENLENİYOR HAKKIMI YEDİLER. TAMAMDIR. AMA EĞER ÜSTÜNDE DURMUYORSA CİDDİ BİR DURUM YOKTUR. BİRAZ DURALIM Bİ KAÇ GÜNE ÇIKAR KOKUSU DEMEK İSTİYORUM. SAKİN OLALIM

  24. crazyayrton avatarı

    Her ne kadar eksik yanları olsa da adminlerin taraf tuttuğunu düşünmüyorum.Özelikle Abdullah Çelik adlı yazar bu site için emek harcıyor uzun zamandır.Sitenin eksik yanları var mı var bana göre .Ama insanların çabalarını gözden kaçırmamak lazım.Bir haberi atladı diye admine yüklenilmez.Daha iyi yapacağını düşünüyorsan site kur karşılaştıralım hangisi daha iyi diye.

    1. Bencede adminler cok iyi is cikartiyor. Eyvallah

  25. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ben şöyle yorum yapıyorum. Şimdi bu sitedeki Alonso düşmanlığı yıllardır bilinen bişey. Eskiden Massa vardı, şimi kimi taraftarları başladı. BU kadar kör fanlık yapılmaz arkadaş. Tamam tutıyorsanız tutun, seviyorsanız sevin ama karşınızda yazdığınız yorumları bu pilotlar değil onları tutan sizin kendi vatandaşlarınız okuyor. Dolayısı ile yaptığınız her hakaret pilota değil aslında taraftara yapılıyor. Alonso ya şerefiz diyen adamlar var, şimdi Alonoso bu yazıyı okumadığı gibi okuyup anlasa bile şeyine sallamaz. Bu durumda şerefsiz zolan taraftar oluyor. Yazdıklarınızı tartarak yazın.

    Gelelim konuya, bu adamların ikisinde kendi mühendisleri ve stratejileri var. Alonso telsizde Kiminin mühendisi ile konuşmuyor, dolayısı ile onun ne yaptığından haberi yok, keza aynısı Kimi içinde geçerli. Zaten haberleri olsa kalkıp yarıştan sonra bu nasıl strateji diye sorulmaz. Şimdi irkilin kendinize gelin. Alo kendi mühendisi iile önce Massa dan sonra Vettelden kurtulmak için strateji gelliştirmiş, telsizden konuşup karar vermişler. Bunun Rai ile ne alakası var Allah’ınız aşkına. Koskoca şirket dünya euro para ödeyip madara etmek için plot mu alır be. Asgari ücretle işçi mi alıyor sanıyorsunuz bu şirketleri siz. Olayları o kadar basite indiriyorsunuz ki, Alo şöye yapın dedi Ferrari tamam abi dedi, öyle yaptılar. Lütfen beyler, bu kadar ucuzluk peşinde koşmayın ya.

    1. Lomen Milor avatarı

      O koskoca şirketin koskoca bir de sponsoru var. Adı da Santander!!!

    2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      F_Alonso Diaz

      Dostum bilmem farkında mısın fakat burada esas “kilit nokta” şurası:

      2 pit-stop stratejisini Kimi seçmemiş. Açıklamalardan net şekilde çıkan şey bu.

      İkincisi, artık bildiğimiz üzere bu stratejiyi takım seçip Kimi üzerinde uyguladığına göre, böyle bir şeyi neden yaptılar?

      Vettel’i geçmek için?
      Bottas’ı geçmek için?
      Ricciardo’yu geçmek için?
      Mercedes’leri geçmek için?

      Hayır. Bu saydıklarımdan hiçbirini geçemeyecekleri apaçık ortadaydı. Peki neden 2 pit?

      Onun cevabını da sen ver.

      1. kimi mi seçmiş stratejiyi bi bak bakayım konunun başlığına adam kendi strajesine şaşıracak değil ya iyice saçmaadınız

      2. F_Alonso Diaz avatarı
        F_Alonso Diaz

        Kimi seçmemiş olabilir ona bişey demem de, ilk pitlere öndeki araç önce girecek diye bir kanun mu var. Kim uydurdu bunu. Sürekli Rai nin arkasında giden Alonso’nun lastikleri daha erken bitmiş olamaz mı. Bu mu bu kadar anormal durum. İlk pitlerden bahsediyorum. Bunu bile sorun ettiniz yani. Vay efendim Rai girecekmiş önde olduğu için. FIA nın kitpata yazıyor herhalde.

        Bir çok kez gördükki, arkadaki pilot trafikten kurtulmak için daha erken pit yapıp, diğerleri pite girdiğinde temiz lastikler ile onların önüne geçebiliyordu. Alonso yapınca kabahat oldu.

        Bir tarafta Mersedes, ikiside aynı lastiklen kalkar, ama farklı strateji uygularlar. Niye kimse bişey söylemiyor. Neden durduk yere Nico yu sert lastiklerlen dünya tur attırdılar, veya neden Lewis son bölümde sertlerlen gitmek zorunda kaldı ve nerdeyse yarışı kaybediyordu. Yarış içinde anlık kararlar değimiydi bunlar. Bu ikisi sürekli telsizden konuşmuyorlarmıydı.

        Ne diyim, belki sinirlisiniz belki başka bişey ama mantıklı düşünemiyorsunuz. Neymiş, Kimi yarıştan sonra sormuş. Yarıştan sonra sorana kadar, yarış sırasında lastiğim bitti alın beni pite de olsun bitsin. Yok almayız seni deme şanşları varmı..

    3. Kıvırma diazcı kıvırma. Pit stoplara aynı anda sadece 1 pilot girebiliyor. Dolayısıyla bu birbirlerinden haberleri olduğunu gösteriyor. Dahası Alonso’yu önce pite almaya karar vermişler. Eğer senin dediğin gibi birbirlerinden habersiz olsaydılar Kimi “pit stopa ilk önce öndeki pilot girer” demezdi.

      1. F_Alonso Diaz avatarı
        F_Alonso Diaz

        Terbyeni takınırsan sevinirim. Ben sizin şahsınıza yorum yapmıyorum, dolayısı ile şahsıma laubali şekilde cevap vermezssen daha iyi olur.

    4. alonso’nun, kimi’nin mühendisi ile konuşmadığını bizlere aktardığın için teşekkürler.. sence aynı olay alonso’nun başına neden hiç gelmiyor? neden bu kargaşalardan alonso avantajlı çıkıyor? tesadüf?

      1. F_Alonso Diaz avatarı
        F_Alonso Diaz

        Adam herşeyi sorguluyor, sürekli telsizlen mühendisiylen görüşüyor, ne zaman pite gireceği ile ilgili. Ama yok, size göre Rai’ye katekulli yapıyorlar. Alonso nun da tek derdi Rai ye katekulli yapmaktı. Çünkü Rai’yi geçmek herşeyden önemli. Öyle ya Rai’yi geçip 6. olacak adam 80 saniye farklan.. peh peh…

        1. umrunda olmadığından emin misin?

    5. pit stratejilerinde arkada olan pilotun stratejisi daha radikal seçilir. ferrari bunu yapmadı. çoğu kez olduğu gibi geçildiler.

  26. Lomen Milor avatarı

    Yalnız hocam aracı durdurup direksiyonu pite sallasa varya asdsafdsafdf

    Efsane olur Efsane !!!

    Zaten radio’lardan efsane bi de bu üstüne kiraz olur 😀

  27. Alonso fanı olarak ben bile bu durumu beğenmiyorum. ” ….. is faster than you” cümlesini rai ye kuracak cesaretleri yok bizans entrikalarıyla geçmeye çalıştık. weberin ön kanadının vettelin aracına takılması ile eşit bir olay.

    1. Icemanraikkonenf1 avatarı
      Icemanraikkonenf1

      Ah be bütün diaz’cılar sen gibi olsa ortak güllük gülistanlık olacak ama bazıları tapıyor o yüzden hep tartışma 😀

      1. crazyayrton avatarı

        Diazcı ne ya iyi güldüm. 🙂

  28. Lomen Milor avatarı

    yahu millet kafama bir şey takıldı beni bi yeşillendirin..

    bahreyn gp’de de buna benzer bir şey yaşanmamış mıydı? kimi fazladan 6-7 tur atmıştı. ben mi yanlış hatırlıyorum?

    1. alonso raiyi startta geçmişti. e yok artık

      1. Lomen Milor avatarı

        kastettiğim o değildi. safety car sonrası veya öncesindeydi. kimi alo’dan çok daha sonra pite girmişti. tam hatırlayamıyorum yarışı o yüzden bilen birisine sordum sinirlenme hemen 🙂

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Benzer bir strateji farklılığı vardı. Fakat o yarışta durum anlaşılabilirdi çünkü pozisyon olarak Alonso yarışı önde götürüyordu. Biz de zaten ağzımızı açmadık.

          Kimi 2 pitle bitirme konusunda o yarışta daha rahattı çünkü bugünün aksine yarıştan önce 2 pite karar verilmişti. Doğru stint uzunlukları belirlenmişti. Ayrıca lastikler de o yarışta bugünkü kadar problem teşkil etmiyordu.

          Tabi güvenlik aracı girdi ve Kimi 3. pitini yapmak durumunda kalınca Alonso’nun hemen ardında bitirdi.

          1. Lomen Milor avatarı

            Tamamdır şimdi oldu 🙂

  29. Start ve ilk sektorde alo rai yi gecmek icin adeta kendini paraladi.sagdan soldan vs.rai kirli taraftan kalkmasina ragmen(ki ben yaris oncesi alo nun gececegine kesin gozu ile bakiyordum)direndi ve gecilmedi.ilk pitlere kadar fark hep stabildi.ilk pite alo gitince sasirdim.zira rai ondeydi ve ilk o girmeliydi.busefer simdi bir tur farki ile kesin alo gecer dedim ama kimi yine iyi tur atarak gecilmedi.taki alo ikinci pite girip ciktiktan ve bir tur sonra rai pite girmeyince iskillendim.tuhafima gitti.zira farli strateji denenecek bir durum yoktu.yeni lastiklerle trafige ragmen alo mutamediyen raiden hizli gitmeye ve farki acmaya basladi.rai ikinci pitten ciktiginda alo uskudari coktan gecmisti.rai bu lastiklerle finise kadar gidecek fakat alo bu lastiklerle bitiremyecekti ayni vettel gbi.nitekim oyle oldu.lastikleri iyice biten rai ve ucuncu pitten cikip ”ucusa gecen ”alo ve vet.ikisininde rai yi gecmesi kesindi.zira dayanacak lastigi kalmamisti.benim gecisede lafim yok gecebilir elbette.zor gecti Kismida pek anlamli degil.alo belki kimiden bu kadar sert savunma beklemiyordu.ondan temkinli olmustur.zira kimi nin durum karsisinda sok yasadigindan eminim..burda etik olmayan durum.ilk pit hakki ve ve bir pilotun stratejiden habersiz olusu.yoksa hakkinla esit durumda gec elini opeyim.

  30. Evet bugün kimiye yapılan şey stratejik bi aptallıktı ya da başka bir şey. Ama allah aşkına sadece şurdaki röportajları okuyup insanların kişiliğini nasıl da eleştiriyorsunuz. Alonsoya edilmeyen küfür kalmamış be. Hani nerde kanıtınız. Tek biriniz göstersin. Daha bir tek kelime bile konuşmamışsınız o adamlarla.Sadece şurda burda ottan boktan röportajları okuyup yorum yapıyorsunuz. Yaptığınız şeyler gerçekten yanlış beyler. Alonsoyu sadece şurdaki 3 5 röportajın çarptırılıp haber yapılmış şeylerden tanıyıp küfür ediyorsunuz. YA BAKIN BUNUN GERÇEK OLDUĞUNA DAİR, BİR SES KAYDI, BİR GÖRÜNTÜ HERHANGİ BİR İTİRAF YA NE OLURSA ADAM AKILLI Bİ KANIT GÖSTERİN YEMİN EDİYORUM ANINDA BIRAKICAM ALONSOCULUĞU. Yapılmak istenen de bu zaten kavga çıkarıp haberleri yaygınlaştırmak. Birisine küfretmeden önce iki kere düşünün beyler. Biz de o adamın taraftarıyız.

    1. Icemanraikkonenf1 avatarı
      Icemanraikkonenf1

      Klasik diazcı Allah aşkına bu olayın bir ses kaydı çıksa ortada Alonso mu kalır koskoca Santander para akışını sağladı mı kimsenin ruhu bile duymaz gelip burda konuşmanın bir alemi yok eğer F1’den anlıyorsan ve TARAFSIZSAN bunun bir komplo olduğunu anlayacak zekadasın diye düşünüyorum.

      1. kardeşim ama şöylede bir şey var. Alonso pite girip çıktıktan 3-4 tur sonra rai telsizden alonsoyla olan farkı her tur söylemesini istedi. Burda da bi taktik hatası olabilir. Hemen komploya sürmeyin olayı demek istiyorum. Eğer bir şey varsa zaten raikonen ortalığı ayağa kaldıracaktır.

        1. üstadım yanlış duymuşsun.o her tur fark isteyen pilot rosberkle farkı öğrenmek isteyen HAMİLTON du kimi değil!!!!!

    2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Ses kaydı çıkarsak paralel dersiniz siz.

      Hiç değişmeyeceksiniz.

      1. hahaha beni karıştırma kardeşim onlarla. Gerçekten varsa yemin ederim bırakırım adamı. ama böyle gazete haberi oyunu olma ihtimali çok yüksek olan şeylerde hemen bırakmam adamımı. Diyorum ki az sakin olalım yakında çıkar kokusu ortaya. Rai bastırmaz böyle bir şeyi. rainin arkasında da ciddi destek var. En çok sevilen pilotlardan. Diyorum sakin olalım. Çirkef politikacı şerefsiz demeden önce biraz duralım. çıkar kokusu

      2. Kanıt arıyorsan yarışı izleyebilirsin. Kanıtmış. He Ferrari de biz çakallık yaptık diyecekti.

        1. Icemanraikkonenf1 avatarı
          Icemanraikkonenf1

          Gelde bunu anlat şimdi Diazcı ve Ferrarici arkadaşlara 😀

  31. sabahtan beri benimle kapisan overkest diye arkadas vardi lutfen okusun bu demecini kimi nin.ve anlasin neden alonsoyu sevmiyorum bugun bir kez daha nefret ettim bu pis politikalarindan…

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Kendisi ciddi arkadan kayma yaşıyor şu anda.

      1. Icemanraikkonenf1 avatarı
        Icemanraikkonenf1

        Ahahah hiç güleceğim yoktu teşekkürler iyi geldi 🙂

        1. BurakBilgin avatarı

          Kendinizi yormayın canınızı sıkmayın, Kimi bizi utandırmadı bundan sonra da utandırmaz, böyle ali cengiz oyunlarıyla kaybeden, küçük düşen Alonso ve Ferrari olur. Ferrari nin Alonsonun resmi olan facebook paylaşımında Alonsoyu haklı gören tek bir yorum bulamazsınız, fakat burdaki arkadaşlar ‘engin(!)’ F1 bilgileriyle avukat kesildiler 😀

      2. ahaha çok iyiydi :d

  32. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    HERKES NEREYE KAYBOLDU????

  33. biz pilotların pist üzerinde geçmelerini istiyoruz.
    ali cengiz oyunu stratejisi ile değil !!

    ilk pit stopda alonso geçemedi.
    ikincide de geçemedi,
    üçüncü geçmesini sağlamak için kimi yi bitik lastiklerle tur attırdılar.

    merak ediyorum ferrari mutlu mudur?

    kimi nin alonso dan hızlı yarıştığı bir yarışta neden bir takım içine sindiremez bunu?
    alonso takımda kalsın diye şebeklik yapmadıkları kaldı bir tek…

    yahu bu kimi için de geçerli, bırak kim nereye gitmek isterse gider zaten, yarışçılık ruhuna yakışıyor mu böyle yarıştırmak?

    bak mercedes e etik dersi veriyor eşit davranarak..

    bir de sen bunu son şampiyonun olmuş piloda yapıyorsun..

    uzun zamandır ferrari ile ilgili bir duyguya sahip değildim ama bu sene sağolsun yine kötü duygularımı canlandırdı içimde.. ferrari nin bu kafasından bir cacık olmaz !

  34. Anlaşılan ferrari yinme çakallığa başladı. Ancak Kimi bu, adamı öyle bir madara eder ki yaptığına bin pişman olursun.

    1. Şu haber de bu sitede yok, Alonso’nun her sözünü çevirip haber yapıyorlar halbuki;

      http://www.espn.co.uk/spain/motorsport/story/157503.html

      1. Icemanraikkonenf1 avatarı
        Icemanraikkonenf1

        Diaz’cı adminlerimize ters gelir öyle haberler üstüne gitme 😀

        1. Raikkonen Sıralamada Alonso’yu Geçmesini Önemsemiyor

          Öncelikle haberleri takip etmesini öğrenmelisiniz. Başka sorusu olan?

      2. terbiyesiz bunlar vallahi. alonso haberini yapıp rai haberini es geçmişler

      3. Haberde diyor ki, Alonso’yu geçmek gibi bir derdim yok zira arka sıralarda yarıştıktan sonra bir anlamı da yok. Dün baktım siteye çevirmişler mi diye, manşette 2 tane alonso haberi var bu haber yok. Halbuki önemli sözlerden birisiydi bu ve çeviri yapan ve her siteyi didik didik eden adminlerin bu haberi görmemesine imkan yok. İşlerine gelmemiş demek. Ferrari de baktı rezil oluyor bu sene, olayı takım içi mücadeleye mi çekmeye çalışıyor nedir. Sürekli bir yangına körükle gitme çabaları. Site sahiplerine de malzeme çıkıyor işte, böyle tansiyonu düşürücü haberleri de görmezden geliyorlar sonra.

        1. Valla 5 dakikalık dinlenme molamda iyi denk geldi bu yorumu gördüğüm. Diazcı adminlere sallamadan, siteye sallamadan önce; keşke tüm o siteleri sizler için didik didik edip haberleri anında burada yayınlamaya çalışan adminlerin en azından dün 50 içerik girmesine saygı gösterip, bu yorumu yapmadan siz de bu siteyi didik didik edip o haberin olup olmadığını teyit etseydiniz 🙂

          Dün ben yoktum ancak pilot bazlı hiç bir açıklamanın (açıklamaların tamamı alınan kaynaklara göre eklenememiş olabilir) eksik kalmadığından emindim. 30 saniyelik bir araştırma ile tam olarak bu linkini verdiğiniz haberin yapıldığını buldum. Kusura bakmayın 🙂

          Hayırlı akşamlar.

          Ha pardon üstte verdiğiniz haberin sitedeki linkini eklemeyi unutmuşum:

          http://www.trf1.net/formula1_haberler/53772-raikkonen-siralamada-alonsoyu-gecmesini-onemsemiyor.html 🙂

          1. 10 Mayıs saat 20:33, o sırada o sitede Vettel’in grid cezası haberi paylaşılmıştı ve bu haber daha önceden verildi. Dolayısıyla çeviri geç yapıldığından bulamamışım, o saatlerde sitede değildim. Ancak haberin başlığına takıldım bu sefer de, sıralamalarda Alonso’yu geçmesini umuramıyor demiyor genel olarak Alonso’yu geçmeyi Ferrari önlerde olmadığı sürece umursamayacağını söylüyor. Arasında büyük fark var.

            1. anladığım kadarıyla amacınız bu mücadeleden haklı ayrılmak. peki siz haklısınız deyip bir kez daha iyi akşamlar diliyorum 🙂

              1. Yalancı durumuna düşmek istemedim, haber siteye belki 1-2 saat sonra eklenmiş ben de aradım bulamadım. Haberi görseydim söyleyeceğim de başlıkla haberin uyumsuzluğu olurdu, şimdi görünce de bunu söyledim.

      4. Raikkonen Sıralamada Alonso’yu Geçmesini Önemsemiyor

        Öncelikle haberleri takip etmesini öğrenmelisiniz. Başka sorusu olan?

        1. Bu başlık altındaki tüm yorumlara cevap vererek başlayabilirsin işe. Ama pit stop stratejisi ile alakalı yazılanlara cevap ver, alakasız şeylere değil.

          1. Siz gerekli cevabı aldıysanız benim için sorun yok. Bu kadar olayın döndüğü bir sporda tarafsız kalan insan bulmak çok zor ki insanlar haber kaynaklarına ve çevirmenlere kadar suçlama yapabiliyorlar.

            Bizim için hepsi motorsporu. Kimin kazandığını bırakın, hangi tür olduğunun da önemi yok. WRC, SBK ve WTCC haberlerini yeni girdim taze. Belki ilgilenirsiniz. Malum hayat sadece F1’den ibaret değil.

            1. Yok ben onlarla ilgilenmiyorum. Sorunun muhattabı da sen değildin o yüzden başka sorusu olan deyince habere yorum yap dedim.

  35. Lomen Milor avatarı

    Burada bazı yorum yapan arkadaşlar güzel noktalara değiniyorlar. Tıpkı Kimi’nin röportajında olduğu gibi; 5-6-7 olduktan sonra gerisi teferruat vs. vs. vs.

    Eyvallah lafımız yok. Kimi’yi biliyoruz. 2003-2010 arası F1’i mümkün olduğunca takip etmeye çalıştım. Başlarda hazzetmediğim adam daha sonraları F1 adına benim en önemli takip nedenim oldu. Bu adamı sevmemin bir nedenide karakteridir. Düzdür, nettir, kaseye kase der..

    Lakin beyler röportajı iyi okuyun. Sanki Kimi bugün yaşananlardan hiç rahatsız olmamış gibi bir hava estiriliyor. Ancak öyle olmadığı gayet açık. Adam röportajında alanen diyorki “takıma bugün ne halt yediniz siz öyle diye yarış sonrası sordum..”

    Bugün yapılanlar sineye zor çekilebilecek şeyler. En iyide Kimi çeker ama bir yere kadar. Adam resmen yarış sonrası “hayırdır ne ayak?” demiş..

    Buraları atlamayalım lütfen..

    Saygılar.

    1. Lomen Milor avatarı

      Ya diceksiniz ki sende amma abarttın, yarış bu – spor bu – eğlence bu falan filan..

      Ya inanın varya geçen Çin yarışından sonra o kadar rahatsız oldum ki anlatamam. İçime oturdu resmen. En son Fatih Terim kovulduğunda böyle bir his yaşamıştım 🙂

      O yüzden ben ve benim gibiler için bu yarış çok önemliydi. Ve Kimi de bizi utandırmadı. Bugün alnının akıyla yarıştı (yeni bir tabir ürettim).

      O yüzden hiç bana ve benim gibilere, yea alt tarafı yarış – 6. 7. olmuşlar sen ne diyon yea tarzı şeyler söylemeyin.

      Ve bugünkü hariika performansa rağmen yapılanlar beni çok kızdırdı.

      Neyse daha yorum yazmıcam (inş.)..

      1. hiç hatırlatma kardeş o gün bende çok kötü olmuştum

  36. yapılan şeyin özeti f1 in paralı pilot gerçeği olsa gerek. 2001 den beri iceman taraftarı olarak yapılan bu haksızlığı izlemek çok sinir bozucuydu.

  37. BurakBilgin avatarı

    Aaa lütfen arkadaşlar anlamaya çalışalım hep beraber, Alonso aslında Hamilton la yarışıyordu, o yüzden erken pite aldılar, hatta biraz daha erken alsalar bi koşu Nascar da falan yarışacaktı o derece yani.

  38. Benim anladığım kadarıyla bu yarış için Ferrari, diğer takımlarla mücadeleyi değil de Alonso’yu nasıl takım arkadaşının önüne taşırız ( hem de İspanya’da ) onu düşünmüş herhalde. Yani bu tip hareketler Ferrari’nin imajına zarar veriyor.

  39. Evet yorum yapmak için bekledim, ve beklediğim gibide bir açıklama geldi.Ne oldu Alonso’ya, her zamanki gibi değişmeyen karakterini yine gösterdi Ferrari ve Alonso.İşte kaybedilen nokta burası değişmesi gereken şey bu durum.Alonso fanı aklı evvel Oversteer demişki bugunun hızlı stratejisi olan 2 piti Ferrari Kimi’ye güzel bir şekilde uyguladı.İşte kimin burada fanatik gözünün kör olduğu belli oldu.Okudunmu Kimi’nin açıklamasını ama bizim tuttuğumuz adam alayına adamlık dersi verir, bugun Kimi’ye yapılan Alonso’ya yapılsaydı görürdüm ben sizin Alonso’nuzun karakterini.

    Birincisi adam 2 pit stratejisi ile yarışsa neden ilk pitlere erken girsin 2 cisi Kimi sert lastikte iyi değildi ve bu bilinen bir şey neden sert lastikle o kadar uzun tur atsın.Bugün Kimi Alonso’dan daha iyiydi, strateji ile öne geçirildi kardeşim bunu kabul edeceksiniz birkere.Alonso’nuz hayatı boyunca kollanarak yarışmış bir adam, bir tek kollanmadığı bir yıl oldu onda da neler olduğunu hepimiz gördük.Kimi yavaş yavaş geliyor sorunları inşallah çalışarak aşacak ve öylede yapıyor, ilerleyen yarışlarda daha çok gelişecek…

  40. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Atıp tutan pek çok arkadaşı bu haberde göremiyoruz?

    1. Bunlar karavana sallamaya alışık, sallarda durur.Kimi bugun sert lastik hariç live timingden tüm yarışı takip ettim Alonso’dan daha hızlıydı özellikle Alonso’nun pite girdiği turlarda çok iyi turlar attı, önce pite almalarına rağmen geçirtmedi.Birde şunu anlamıyorum Alonso bilmem kimle yarışıyormuş ondan pite erken girmiş vs vs Kimi kimseyle yarışmıyordu dimi, birkere açık olacaksın Mercedes ne diyor önde olan pilotu pite erken alırım, neden çünkü avantajlı olan strateji pilotun önce pite girmesidir.Soruyorum size bugün eğer Rosberg pite erken alınsaydı ne olacaktı Hamilton strateji ile dışarda kalacaktı, peki ne yapıldı açık olan şaibe olmayan önde kim varsa o önce pite girer bu kadar basit!!!

    2. Lomen Milor avatarı

      İbiza’ya kaçmışlardır..

  41. Bugun yapilan suna benziyor.iki otobus istanbula gidiyor.50 km ilerde yol e5 ve tem olarak ikiye ayriliyor.otobuslerden biri digerinin 10 dk.onunde.ikisinede acik oldugu halde tem otoyolu kapali deniyor.ilk otobus yol ayrimina geldiginde kapali sandigi teme girmeyip e5 ten devam ediyor.ikinci otobus yol ayrimina gelince yol kapali levhasi kaldiriliyor ve tem e yonlendiriliyor.dolayisi ile caktirmadan adam kayriliyor.ikisi otogara geldiginde birinci otobusun soforu nasil olur da benden once gelir diye sorar.cvp sen gectikten iki dakika sonra tem acildi tuh.

    Bizde yedik.
    Ortada olan tur yeme muhabbeti olmasa bu durum cok vahimdi ama bu haldeyken kimin kimi gectiginin bir onemide yok..

  42. Ferraride önceliğin alonso olduğunu bir kez daha görmüş olduk. raikkonen o lastiklerle iyi bile direndi alonsoya. ikiside harika pilotlar. eminim herkes liderlik için rosberg hamilton çekişmesi değilde alonso raikkonen kapışmasını tercih ederdi.

  43. Raikkonen takım arkadaşı Alonso’ya performans olarak yakın olsa da, bunun önemli olmadığını ve Ferrari’nin durumunun daha önemli olduğunu söyledi.

    İşin özü bu adam 6-7 umurunda değil podyumda yada şampiyonluk mücadelesinde değilseniz büyük takım olmanın ne anlamı var.Kimi de bunu vurgulamış

  44. Tam tahmin ettiğim gibi, Kimi bu stratejiyi seçecek kadar ahmak değil. Bu sonuçla sadece Kimi’nin değil Alonso’nun da yarışını mahvettiniz. Yoksa 4-5 olurdu.

  45. İşte rai farkı.
    Büyük sampiyon farkı.
    Bir tarafta gayet hızlı olduğu bir hafta sonunda açıkça haksızlığa uğramasına rağmen gösterilen olgunluk.
    Diğer tarafta gridin açık ara en hızlı aracının koltuğunda oturup durmadan mızmızlanan bir pilot.

  46. crazyayrton avatarı

    Raikkonen neden seviliyor işte yanıtı.

    1. crazyayrton avatarı

      Raikkonen takım arkadaşı Alonso’ya performans olarak yakın olsa da, bunun önemli olmadığını ve Ferrari’nin durumunun daha önemli olduğunu söyledi.

  47. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    kirli taraftan aldığı mükemmel start boşa gitti rai nin gerçi bu takımla 1 bile gitse alonso 11 se kimiyi pitte fln lastigini takmazlar alonso 10. olup 1 puan alsın diye 🙂 artık kimi nin bu işe dur demesi lazım.

  48. sınan matias avatarı
    sınan matias

    Santander bu geçişe en az 5 milyon euro harcamıştır.

  49. sınan matias avatarı
    sınan matias

    Santander bu geçişe en az 5 milyon euro harcamıştır.

  50. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Buradan Rai’ye sallayanlar utanmışlardır umarım,yok kendi seçti,Lotus’ta 2 pit ile podyum alınca iyiydi gibi sığ yorumlar yapıyorlardı.Ferrari ile Lotus aynı durumda değil zira,birisi lastiğe iyi davranıyordu birisi lastiği kullanamıyordu çoğunlukla son 2 yılda.Vettel’in önünde olmaktı diyorsunuz lakin 2 farklı strateji uygulandı güya ama yine geçildiniz,demekki bu yorumunuz sadece Rai’yi 2.plana ittik dememek için.Lotus geçen sene 1 yarışta Rai’yi neredeyse 50 tur aynı lastikle sürdürdü ve o zamanda Rai lastiklerim bitti neyi bekliyorsunuz diye telsizden sitem etmişti,burada bittikten sonra dedi zira lastik farkının bu kadar olacağını kestiremedi yeni takımda.

  51. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Kimi bu konuda çok haklı. İki seferde Alonso’nun önce pite gelmesinin mantıklı bir açıklaması olmak gerek.

    1. Lomen Milor avatarı

      Sorun da o ya zaten! Mantıklı hiç bir açıklaması yok!

      Alo efendinin demecine bak.

      Nabah inanah mı beyim ?

    2. Mantikli bir aciklamasi var. Alonso’ yu once pite alip yeni lastiklerle daha iyi bir iki tur atmasini ve Kimi’ yi pit stratejisi ile gecmesini saglamak. Amac gayet acik 😉
      Saygilar,

  52. sade Rai değil mühendiside sorgulamış biz niye B planını uyguluyoruz diye bi dolaplar dönüyor yine

  53. Ferrari’nin sorunu Kimi gibi düşünememeleri.. Adam podyum dışındaki sonuçları yarıştan saymıyor, bütünü görüyor. Ferrari ise bütünü göremeyerek bundan önce Massa’ya da yapıldığı gibi hala günü kurtarmaya çalışıyor, “nasıl Alonso takım arkadaşına geçilmez?” in derdinde.. Umarım bu Domenicali’den kalan bir alışkanlıktır ve yeni dönemde biraz takım için bir şeyler yapılır..

  54. Lomen Milor avatarı

    Ve kılıçlar çekilir..!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir