Rosberg ile Mücadelesi Hamilton’a Alonso’yu Hatırlatıyor

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton, F1’deki ilk sezonunda mücadele ettiği Fernando Alonso ve şuanki takım arkadaşı Nico Rosberg’i karşılaştırdı.

2007 yılında Alonso ve Hamilton tekerlek tekerleğe mücadele etmiş ve ikili sezonu aynı puan ile noktalamıştı.

Hamilton bu yılda Rosberg ile mücadele ediyor ve İspanya GP’sinde bitiş çizgisini geçerken ikili arasında sadece 0.6 saniye fark vardı.

Hamilton’a sorulan “Alonso ile mücadelenizdeki deneyimleriniz size şimdi yardımcı oluyor?” sorusuna Hamilton “Evet kesinlikle öyle” cevabını verdi.

“Bir takım arkadaşım ile en zor mücadelem 2007 yılında Fernando ile oldu. Ama Bahreyn’de Nico ile o günlere benzer bir mücadele içerisindeydim. Ardından bu yarışta da  (İspanya) benzer sertlikte bir mücadele vardı”

Hamilton, Rosberg ile mücadelenin aralarını bozmayacağını düşünürken rekabetin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.


Yorumlar

“Rosberg ile Mücadelesi Hamilton’a Alonso’yu Hatırlatıyor” için 16 yanıt

  1. Ah bi daha izleyebilsek Alonso Hamilton savaşını ama Fernando akar ya

  2. Nebuchadnezzar avatarı
    Nebuchadnezzar

    Bu bir kıyaslama değil sadece bir eskiyi yadetmedir.

    Hamilton bunu 2012 spa dan sonra da dile getirmişti.Buttondan değil Alonsodan bişeyler öğrendim demişti.
    2007 de Üzerinde hiçbir baskı yokken edindiği o muhteşem deneyim paha biçilemez olsa gerek.

    Hamiltonun eskileri hatırlamasına sebep olan yarış bahreyn değil ispanyadır.Bahreynde hem lastik hem de drs avantajına rağmen Rosberg geçememişti ki eminim gridde başta Alonso olmak üzere birçok pilot rosbergin yerinde olsa Hamiltonu geçmişti..O yüzden Bahreynin malum eskiyi hatırlattığını sanmam.Olsa olsa 2010 Türkiye’yi hatırlatmıştır.
    İspanyada Hamilton çok stresliydi.Hayatında hiç bu kadar telsizle konuşmamıştır ve hiç bu kadar şikayet edip fırça atmamıştır.

  3. Mercedes bu tip mücadeleye izin veriyorsa bilinizki bunun sebepleri var. Takımlar şampiyonasında alınacak her puanın önemi var. İlk 2 aracı yakın giden en hızlı takım yarış boyu en az 80-85 defa gösteriliyor. Bu da reklam payı demek. Sponsorların daha fazla görünmesi demek. Eskiden Red Bull’un domine ettiği sezonlarda Ferrari Red Bull’dan daha fazla kazanırdı çünkü Red Bull pilotu Vettel alır başını gider, kameralarda onu pek göstermezdi. Alonso geriden başlayıp mücadele ettiği için Ferrari biraz daha fazla gösterilirdi.

    Sezon bitince reklam pastası dağılımına bakardık, şampiyon Red Bull 300 milyon dolar almış, Ferrari 340 milyon dolar. İşte belkide Dominicalli döneminin en olumlu tarafı da buydu. 2009’un bir bölümü ve 2011 yılının büyük bölümü hariç Ferrari her sezon en çok kazanan takım oldu. Santander Bankası bayağı kâr etti. 1. olmak, şampiyon olmak her pilot için önemli fakat geleceği de düşünmek lazım. Alonso belki de Ferrari’nin ona uzun vade de çok kazandıracağı için gitmiyor ve bana kalırsa da kariyerinde Ferrari son takım olacak.

    Alonso zaten ismini, cismini Dünya kamuoyuna altın harflerle yazdırdı. Aynı şekilde Raikkonende. Bu adamların iyi kötü 1-2 şampiyonluğu da var. İsimleri her daim anılacak yani. Geriye ne kaldı emekli olduktan sonraki hayatını kurtarmak. Ben size bir şey söyleyim Schumacher bile 2006’da ilk emekliliğine ayrıldıktan sonra 2008’de neredeyse tamamen unutuldu. İlk defa Massa kaza yaptığında 2009 yılında tekrar ismi sıkça anılır oldu ve zaten ertesi yıl Mercedes pilotu oldu. Demekki şampiyon pilotlar bile para ve reklam açısından çabuk unutuluyor. Schumi diyince tabii büyük saygı ve hayranlık duyuyoruz ama ona para kazandırmıyoruz. Yarıştığı 15-20 senede ne biriktirdiyse o. Gittiği her yerde sempatiyle karşılanır, ilgi olur ama mesela sponsorlar aktif olarak yarışıp kendilerine para kazandırmayan birine artık sponsor olmazlar. Yani diyeceğim o ki sporcular daha şimdiden geleceklerini düşünmek zorunda.

    Alonso ve Raikkonen’in neden sabırla Ferrari’de yarıştığının kanıtı da işte burada gizli. Hele Raikkonen var ya Ferrariye dönmekle hayatının en akıllı işini yaptı. Ferrari’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi kâr zarar dengesini iyi etüt edip en azından takımlar 2.liği için bir miktar daha gelişmesi zaten yeter. Alonso şampiyon olamadım diye gitmez, Raikkonen Alonsoya geçildim diye gitmez. Bu işler biraz da yatırım işi. Mercedes bu iş için bütçesini 450 milyon euroya çıkardıysa sene sonunda bu parayı bir yerden çıkarması lazım. Yoksa şampiyon olupta zarar eden takım gibi komik bir sıfata nail olurlar. 450 milyon Euro’da öyle kolay çıkmaz. Hem puan olarak en az 600-650 puan lazım, hem reklam geliri olarak sponsorların televizyonda fazlaca görünmesi lazım. Bu da yakın 2 araçla olur. Arkadakiler yavaşsa ve birbirine daha yakınsa örneğin 3 ile 8. sıralar arası 10 saniye ise, kamera sık sık bu gruba döner. Mercedesin böyle de bir sorunu var. O yüzden biliyorlar Hamilton’un biraz daha hızlı olduğunu, Rosbergi hızlandırmak için Hamiltona ufak sorunlar çıkarıyorlar yoksa iş yaş. Red Bull geçmişte Webberin rekabetçi olmaması yüzünden şampiyon olupta 2. den daha az para alan takım konumuna düştü. Sonuçta ama çokta büyük yatırım yapmamışlardı, Adrian Newey ve tasarım farkıyla kazandıkları için bu durum şirketi zarar ettirmedi. Ama aynı şeyi Mercedes yaparsa Mercedes şampiyon olup 350 -400 milyon euro alsa 50 milyon euro açık verir. Bunu kapatmak için sezon boyu yakın mücadeleye izin vermeleri şart.

    Bu arada Mercedesin ben Rosbergi çokta el üstünde tuttuğuna inanmıyorum Neticede Fin kökenli çifte vatandaş. Sadece işte reklam geliri için bazı yarışlarda Hamiltondan ön plana alıyorlar. Nasıl olsa Hamilton kazanır diyerek. Ferrari neden İtalyan milliyetçiliği yapıyor? diye soranlara da en güzel yanıt işte bu Dominicalli’nin 6-7 sezonunda ettiği kârdır. İtalyan olduğu için ayağı yorgana göre uzatıyor, doğru harcamalar yapıyor ve takım şampiyon olamasada kazanıyor. Yoksa kesenin ağzını açsa şampiyonluk için bütçeyi patlatsa bu şirketi zor duruma düşürür.

    İtalyan ekonomisi 2008’den beri zor durumda. Şimdi Ferrari’nin ülke ekonomisine güvenerek yatırım yapması mümkün değil. Öyleyse akıllı davranacak. Bunu zaten görüyoruz gelişim yarışında lüzumsuz ucuz gelişim yolunu takip ediyorlar bu da fayda vermiyor haliyle. Ferrari ne zaman düzelir, İnter, Milan vb. kulüpler şampiyonlar liginde finale yarı finale kadar uzanabilirse. yani ülke spor ekonomisi düzgün bir duruma gelirse düzelir. Şu takım bütçeyi düşünmeden deli yatırım yapsa, 1500 kişi çalıştırsa Mercedesin önüne geçmemesi için sebep yok ama işte o parayı kazanabileceği kendi ülkesinin milli ekonomisi zayıf. Bu da Dünyaya pazarlama açısından büyük sorun çıkarıyor.

    Avrupada kriz oldu, Almanya bana mısın demedi. Yunanistan başbakanı falan gitti Merkelin elini öpüp el pençe divan durdu. Geçen 4 ay önce yeni italyan başbakanı istifa etmişti. Yani bu işlerin hepsi birbiriyle bağlantılı. Almanya Euro bölgesinin galiba en büyük ekonomisi. Krizleri fırsata dönüştüren ender ülkelerden biri. Onun için Mercedesin şampiyon olması sürpriz olmaz. Aynı şekilde geçmiş yıllarda Red Bull’un şampiyon olması da sürpriz değildi. Onlar da Avusturya Cermeni. Bu ekiplerin şampiyon olması komplo teorisinden ziyade yaptıkları yatırımda gizli. yatırımı yapan, stratejiyi kuran başarılı olur bu kadar basit.

    Ben bundan böyle İtalyan ekonomisini Mib30’u falan takip edeceğim. İtalya Resesyon’dan çıktı dedikleri bir sene burada Ferrari’nin şampiyonluk ihtimalini konuşabiliriz. Onun dışında Ferrari mevcut İtalyan ekonomisiyle 10 yıl daha nal toplar.

  4. Mercedes’in pilotlarına yarışma izni vermesine haftalardır övgüler düzenler, 2013 Malezya’yı ya izlememişler ya da balık hafızasına sahipler. Araç bu kadar hızlıyken her takım buna izin verir.

    1. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
      Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

      2005 ABD GP. Tüm Michelin kullanıcıları yarışa çıkamadı. Sadece Ferrari, Jordan ve Minardi piste çıktı. Buna rağmen Ferrari, Barichello’ya Michael’i geçmemesini emretti. Üstelik şampiyonluk için mücadelede etmiyordu Ferrari.

      Ferrari diğer takımlardan da ortalama 1 sn daha hızlıydı. Niye izin vermediler? Kimse kusura bakmasın. Takım içi rekabete izin veren takım McLaren’dir. Şimdilerde ise Mercedes. İsteseler Bahreyn’de araçları bu sırayla finishe getirin derlerdi. Ferrari açık ara en hızlı olduğu 2002-2004 yıllarında bile takım emirlerine başvuruyordu.

      1. 2005 Indy’deki olay tamamen Ferrari’nin işgüzarlığıdır. Ferrari’yi bu işin içine dâhil etmek zaten gereksiz, zira onlar her şartta takım emrine başvurmaktan çekinmeyen bir takım.

        Benim bahsettiğim, sanki sırf Ferrari yapıyormuş gibi gösterip, 2 saniye araçla bunu yapmayan Mercedes’i övmek. Yukarıda verdiğim örnek ise bunlardan sadece bir tanesi. Bu sene içerisinde de (hiç zannetmiyorum ama) diğer takımlar yakalar ise, yine takım emirlerine başvurulacak, göreceğiz.

        Ayrıca son olarak, Ferrari 2002-2004 arasında “açık ara en hızlı takım” ne zaman oldu, orasını anlamadım. 2002’nin 2.yarısının sonlarına doğru ve 2004’ün başı ve ortalarında en hızlı takımdı, o dönemlerde de Barrichello’ya verilen takım emirleri kaale alınacak düzeyde bile değildi, zira genelde Ferrari’nin kazandığı yarışları ya Schumacher ya da Barrichello açık farkla kazanıyordu.

        1. Onur Gentas avatarı

          Takım tabi ki çıkarları gözetmek zorunda. Geçen sene Malezyadaki takım emri tam anlamıyla gereksiz bir emirdi doğrudur. Bu senede eğer ki pilotlar yakın puanlarla devam edecek olurlarsa takım kesinlikle müdahale etmemelidir. Fakat olurda bir pilot öne çıkar ve diğer takımlarda yakalarlarsa o zaman verilecek takım emrine saygı duyarım ben. Zaten böyle bir ortamda takım emri uygulamayacak takım da çıkmaz bundan emin olun.

  5. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
    Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

    Alonso-Raikkonen çekişmesi beklerken kendimizi Hamilton-Rosberg çekişmesinin içinde bulduk. Ama ben oldukça keyif alıyorum bu 2 takım arkadaşının tekerlek tekerleğe çekişmesinden. Gerçi Ferrari böyle bir kapışmaya ne derece izin verirdi orası da malum. 😉

  6. en azindan alonso gibi her hilebazligi duzenbazligi yapmiyordur rosberg.

    1. alonsonun son yarışta kimiyi geçmesi bazı kimicilere fena koymaya başlamış. bende sıkı bir kimi fanıyım ama bu işler oyle holigan taraftar gozu ile olmuyor be bilader

      1. alakasi yok hem alonso kimi yi gecmedi ferrari alonsoyu kiminin onune gecirdi bu da isin politikasi paranin konustugu nokta ve onemli degil.onceden alonsoyu bende severdim ama 2010 petrovun arkasinda kalip bir turlu gecmemesi ve sonradan ortaya cikan singapur hamiltonla yasadiklari takim arkadaslarini gecmek icin telsize sarilmasi. en fazla insani tiksindiren paranin pis siyaseti.

      2. kimi yi gecebilseyi ilk 3-4 tur icinde gecebilirdi zaten herseyi denei ama basaramadi yarisin sonunda ferrari yapti yapacagini.bunu da tartismaya gerek oldugunu sanmiyorum az bir f1 bilgisi olan bunu gorur.

  7. Kesinlikle sıralama performansı çok iyi Rosberg’in aynı araçta Alonso’dan bile iyi olabilir

  8. Bakalım ikinize 2007de yapıldığı gibi eşit davranacaklar mı…..
    mübarek herkes kendinde Hz.ömer
    adaleti var zannediyor

  9. Rosbergten o ışığı alamıyorum.Alonso kadar zeki değil belki Sıralamalarda Alonsodan hızlı olabilir ama diğer özellikleri geride

    Alonso olsa daha zevkli olurdu hem Hamilton için hemde izleyenler için

    1. Sıralamada Alonso’dan hızlı olabilir diyon da araba hızlı da Alonso basmıyor sanki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir