Montezemolo: Alonso Dünya’nın En İyisi

yazar:

kategori: ,

Mercedes’in ardından Ferrari başkanı Luca di Montezemolo da Alonso’nun dünyanın en iyisi olduğunu söyledi.

Montezemolo’ya göre Alonso “bunu her zaman kanıtladı, rekabetçi olmayan araçlarda bile. Dünyadaki en iyi sürücü, her zaman yarışlarda %200’ünü veriyor.”

“Yarış pistinin dışında bile olsa, takıma verdikleri için onu ne kadar dikkate aldığımı biliyor. Burada her zaman, uzman denilenlerin bile olmayan bir polemik peşinde olmasını anlayamıyorum.”

“Gerçek şu ki o ve takım arkadaşı, ki o da bir diğer inanılmaz pilot, rekabetçi bir Ferrari’ye ihtiyaç duyuyorlar. Bizim öncelikli amacımız da bu.”

“Çok sıkı çalışıyoruz, Marco ile başlamakla birlikte nelerin yapılması gerektiğini biliyoruz ve teknik ve organizasyon seviyesinde karar alma süreçlerini hızlandırmaya çalışıyoruz. Taraftarlarımız ve sürücülerimizle birlikte benim istediğimiz şey bu, geri kalanı ise sadece aylak sohbeti.”


Yorumlar

“Montezemolo: Alonso Dünya’nın En İyisi” için 23 yanıt

  1. Bazı insanlar bazı şeyleri gerçekten çok abartıyor. Alonso ve Ferrari’nin şu zamana kadar başarısız olan birlikteliklerinin bundan sonra da öyle devam edeceğine adları gibi eminler. Ama buna hiçbir dayanakları yok, tek kaynakları geçmiş.

    Halbuki kendi söyledikleri fikirlere ters düşüyorlar. Yıllardır söylüyorlar, “Aracı pilot yapmaz” “Aracı pilot geliştirmez” diye. E doğru, pilotun işi telemetri verilerinde yardımcı olmak ve simülasyondur, bunun dışında pek bir katkısı olmaz.

    İşte tam da bu yüzden, bu ikili ne kadar başarısız olursa olsun, takım mühendisleri mücadele edilebilecek bir araç üretebildiği zaman hem Alonso hem de Kimi şampiyonluğa oynayacaktır.Bunu 2010’da gördük, 2012’de gördük.Alonso her ikisinden de şampiyon olarak ayrılabilir, şu anda Ferrari’de 2 şampiyonluk yaşamış bir pilot olabilirdi.

    Bundan önce olmadı, yine olmaz diye duygusal yaklaşımlara girmek çok saçma. Ne yani, araç hızlı olacak da Alonso bilerek mi yavaş kullanacak ?

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Ferrari’nin öyle hızlı bir otomobil üreteceğine inanıyor musun? Sorun Alonso değil. Sponsoru ve takım elemanları. Ferrari köklerini çoktan kaybetti. Rüzgar nereye eserse oraya giden bir takım hüviyetinde.

      2010 ve 2012’de asıl şansı yaver giden Alonso idi. Red Bull’un takım içi sorunları ve araç dayanıklılığı problemleri sonucunda Alonso şampiyonluk potasına girdi. Fakat 2010 Monaco ve 2012 Japonya’da kendi hatalarıyla puan kaybetti ve bunun sonucunda şampiyonluğu da yitirmiş oldu.

      Elbette yalnızca kendi hatası demiyorum öyle bir anlam çıkarılmasın. Fakat şu bir gerçek ki Alonso ile Ferrari beklenen başarıyı hiçbir zaman yakalayamadılar. Olmuyorsa ısrar etmenin bir anlamı yok. Alonso Ferrari’ye geldiğinde “müthiş araç geliştiriyor, şampiyonlukları dizecek” deniyordu.

      McLaren’da araca 0.7 saniye kattığını iddia eden Alonso Ferrari’de aynı “şehir efsanesini” gösteremedi. Çok iyi bir aracı olsa da payı yine kendisine verecekti. Alonso’nun karakteri Ferrari’ye uymuyor.

      1. Farkında mısın bilmiyorum ama yazının son 3 paragrafında yine benim dediklerimi doğrular nitelikte şeyler yazmışsın. Ben yukarıdaki yorumumda “Alonso aracı geliştirdiğini söylüyor, doğru” veya buna benzer şeyler demiş miyim ?

        Alonso’nun başarılarda veya başarısızlıklarda kendine çıkardığı pay kendi kişiliğiyle ilgilidir. Personal ego tatmini, takıma zarar verecek düzeye gelmediği sürece beni veya takımı hiç alakadar etmez. Şu zamana kadar da o sınırı bir veya iki kere aştı, onda da Monte aynı gün içerisinde durumu eski haline çevirdi zaten.

        Alonso yarışlar kazandıktan sonra bunu kendi başarısı olarak görse ne olur, takım başarısı olarak görse ne olur ? Sonuçta o yarış kazanılmış mıdır ? Evet.

        Ha eğer diyorsan ki, Alonso her başarısında kendine pay çıkartarak mühendislerin şevkini kırıyor, o zaman çok daha ağır konuşmaya başlarım. Ferrari araçlarının gelişimi Alonso’nun o bozuk İngilizcesi ile söyleyeceği 2 laf ile şekilleniyorsa, o takım derhal F1’den çekilmelidir. Adı ister Ferrari olsun, ister Minardi olsun.O insanlar, binlerce dolar karşılığında profesyonel bir iş yapıyorlar. İşverenlerinin söyledikleri / yaptıkları dışında hiçbir şeyin onları etkilediğini iddaa etmeye hakları yoktur, komik duruma düşerler.

        Alonso bundan önceki 4 senede hiçbir zaman şampiyonluğun en büyük adayı olabilecek bir araç ile yarışmadı, bu yüzden de şampiyon olamadığı için suçlanabilecek ilk adam kesinlikle olamaz. Söyledikleri, yaptıkları yüzünden eleştirebilirsiniz ki yeri geldiğinde benim de gerek başka ortamlarda, gerek de burada yorum olarak ağır eleştirilerde bulunduğum; hatta dalga geçtiğim zamanlar olmuştur. Ancak pist üstü performansı şu son 4 senede belki de onun hakkında eleştirilebilecek son şeydir.

        Bu yüzden, yine yukarıda dediğim gibi; bundan önce olmadığı için yine olmaz, zorlamanın alemi yok demek kahinlik yapmaktır. F1’de -özellikle de bu dönemde- herşey araca bağlıdır, pilotların önemi araç performansı yanında çok daha zayıftır. Son zamanların meşhur terimiyle “Dominant” bir Ferrari üretildiği zaman, Ferrari yine şampiyonanın en tepesine dönecektir. Bu Alonso ile de olabilir, onsuz da olabilir.

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Katılıyorum fakat ben Alonso’nun pilot olarak Ferrari’ye yakışan bir pilot olduğunu düşünmüyorum. Ferrari’de her şey takımdır. Alonso içinse her şey kendisinden ibarettir.

          Daha son yaptığı (ve Montezemolo’nun apar topar yaptığı şu açıklamanın sebebi olan) açıklama: “Başka takımlardan övgü almak güzel fakat kendi çevremden bunları duyamamak üzücü”

          Halbuki belki defalarca Ferrari onu övmüştür. En iyi pilot olduğunu söylemiştir. Alonso Renault’da ve McLaren’da yaptığı gibi yine hayali bir dünya yaratıp herkesin ona düşman olduğunu kimsenin onu istemediğini ima ediyor. 2006’da “takım şampiyon olmamı istemiyor” demişti. “F1 bir spor değil” demişti. Ferrari’ye ise demediğini bırakmamıştı. Hatta Jean Todt o zamanlar “o asla Ferrari’de yarışmayacak” şeklinde sert konuşmuştu. McLaren’da da keza aynı.

          Alonso’nun Ferrari geleceği artık çok şüpheli bence. Takım içerisinde onu sevenler kadar sevmeyenler olduğuna eminim. Ferrari’nin içinde bir problem var. Alonso gidene kadar bence bu durum değişmeyecek.

          Pilotluğuna hiç kimse bir şey söyleyemez ancak bence artık Ferrari’de kalmaz.

  2. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Tek isteğiim altında hızlı bir araç olması. Adam hiç bir zaman ne Vettel in RBr si nede Lewis in Mersedes i gibi baskın bir araçlan yarışma zevkini tatmadı. Hep tırmalam modunda geçiyor yarışları. Keşke altında Mersedes ve RBR ile mücadele edek bir araç olsa, o zaman işte bu işin zevki çıkar. Çünkü biliyoruz ki geçtiğimiz yıllarda en hızlı 2. araç olmadan da mclaren leri ve mersedesleri yenebiliyordu. Hatta bazen RBR yi bile.

    Bu adam 3-5 puan ile şampyonluk kaçırdı 2 kere. O da Ferrari nin acayip startejilerinden kaynaklandı. 2. cisi daha yakındı ama bu seferde SPA da Gro girip devreye biçti adamı. Hala unutmam sağlık aracındaki ağladı ağlayacak yüz ifadesini Alonso’nun.

    1. Onur Gentas avatarı

      Alonso o sene ciddi anlamda şanssızdı. Sadece 1 yarışta sıfır çekmese şampiyondu o sene. O bukadar şanssızken Vettel’de bir okadar şanslıydı. Son yarışta Senna Vettel yerine Alonsoya çarpsa kesin yarış dışı kalırdı.

      1. O kazada özel olarak Vettel şanslıydı demek istemiyorum ancak bir F1 aracının o kazadan süspansiyon hasarı almadan kurtulabilmesi mucize birşey gerçekten.

        1. MichaelJackson avatarı
          MichaelJackson

          Süspansiyon hasarı alması pek mümkün değildi çünkü Senna sidepod’una vurdu ama olası bir egzos hasarı nasıl gerçekleşmedi ben de hayret ettim hatta sonra dedim kesin gitti şampiyonluk ama adam o araçla bir sürü geçiş yaptı ilginç bir olaydı gerçekten.

          Vurduğu yer tam sol egzos çıkışının ordaki koyu renkli karoser içine göçmüştü hatta Redbull pit duvarı çıktısını almıştı ordan hatırlıyorum büyük bir downforce kaybı yaşadığı kesindi..

  3. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Elbette Alonso’yu kaybetmek istemeyecektir Monte.

    Fakat işi zor. Alonso sonsuza kadar Ferrari’de kalmayacaktır. Alonso pragmatist bir kişiliktir. “Ferrari ailesi” falan onun için hikayeden ve klişeden ibarettir.

    Alonso’nun şu anki pozisyonu Kimi’nin McLaren yıllarına benziyor. Yıllarca çabala, ama ya şanssızlık, ya da kötü otomobillerle yeteneğin boşa harcansın..

    Bazen bu ikisinin kariyerlerine üzülüyorum. Çok fazla seneleri kalmadı önlerinde. İkisi de artık eski deli hızlarına da sahip değiller (benim fikrim). Tam her şey bir araya gelecek derken yine hüsran bir sezon.

    Bence Alonso sene sonunda oturup ciddi olarak ayrılmayı düşünecektir. Kimi ise artık başka takıma gitmez diye düşünüyorum. Fernando ayrılırsa Kimi Ferrari’de çok iyi performansa ulaşacaktır (Massa yaralandıktan sonra tek adam olarak kalınca yaptıklarını unutmamak lazım). Belki Ferrari çok iyi bir otomobil üretir diyeceğim fakat Ferrari’nin Mercedes gibi bir yapılanmaya gitmesi lazım ki bu birkaç seneyi bulur.

    Alonso – Ferrari – Ambargo hayalleri fos çıktı artık. Bu ikiliden başarı çıkmayacağı belli artık. Çok fazla da zorlamanın alemi yok.

    1. Onur Gentas avatarı

      Dediklerinize katılıyorum. Yıllardır böyle bir yetenek harcanıyor fakat benim aklımda tıpkı Schumi gibi Alonso’da nereye giderse gitsin hep Ferrari renkleriyle aklımda kalacak. Emekli olduğunda Ferrari’de yarışmıştı diyeceğiz bunca başarısız sezona rağmen. İyi araç üretemese de Ferrari farklı bir takım gerçekten.

    2. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
      ForzaFerrariForzaFelipe

      Seneye Rai – Vettel ikilisine ne dersin 🙂

  4. Bunu biz biliyoruz Monte.Sen kendi işine odaklan ve yöneticilere haddini bildir de adam gibi araç yapsınlar.

  5. Bunu biz biliyoruz Monte.Sen kendi işine odaklan ve yöneticilere haddini bildir de adam gibi araç yapsınlar.

  6. aslında bu demeç biraz alonso sayesinde geldi.

    alonso’ya toto wolff’un yarışlarda canavar demesi ve zetsche’nin en iyi demesi sorulunca şöyle diyor;

    “insanların işinizi iyi yaptığınızı görmesi ve başarılarınıza saygı duyması her zaman güzeldir.”

    “ancak bazen bu iltifat ve güzel yorumları takım dışından duymak, size esas yakın olması gereken takım içinden ise tam tersi yorumları duymak garip.”

    “güzel yorumlar duymak beni motive ediyor. ama en yakın arkadaşlarınızdan tam tersini duymak komik”

    ve monte devreye girer 🙂

  7. alonso dünyanın en iyi pilotu çünkü 2012 de bile ona verilen traktörle Son yarışa kadar şampiyonluk savaşına girdi

  8. Montezemolo yolunu kaybetmiş Ferrari’nin 5 senedir kötü olan durumu karşısında anlaşılan ne yapacağını bilmediğinden Alonso’yu övüyor. Alonso Ferrari’yi söylemleriyle yerin dibine batırdıkça Montezemolo Alonso’yu pohpohluyor…Bu kadar bütçeye ve tarihe sahip takımın bu yöneticilerle geldiği duruma bak…

    Alonso dünyanın en iyi pilotu olup olmaması göreceli bir söylemdir bunu bir kaç kişinin kendi çıkarı veya reklam için ya da strateji için söylemesiyle olacak iş değildir.. Birileri de çıkıp Montezemolo’ya Alonso dünyanın en iyi pilotu olsa, 2010 yılında şampiyonluğu bir sürücünün arkasında onlarca tur takılı kalıp şampiyonluğu Vettel’e kaptırmazdı dese veya 2007 yılında çaylak yılında olan Hamilton’a üstünlük kuramayıp şampiyonluğu Raikonen’in kazanmasına neden olmazdı dese ne dersin!!!! (2006 yılında Schumaher aracı son yarıştan önce mekanik arıza yaşamasa o senede şampiyonluk büyük ihtimal uçmuştu.) vs vs..

    Alonso çok çok iyi bir pilot ama Montezemolo öyle Alonso’ya en iyisi sensin gazıyla Mecedes’le arada ki 1-1,5 sn’lik farkı Ferrari kapatamıyor bari Alonso’ya kapattıralım geyiği yapar gibi ikide bir Alonso’yu övmekle olmuyor..Alonso’ya da yazık ediyorlar adama gazı veriyorlar Alonso’da ben en iyisiyim diye diye şampiyon olamadıkça çeneye vurup devamlı konuşuyor 🙂

  9. o takım arkadaşı dediğin, takımının son dünya şampiyonu ve takımını şampiyon adam. Kimi Ferrari’ye geçerek gerçekten kötü bir hata yaptı. Belki tekrar bir şans verebilirim diyordum bu sene Ferrari’ye fakat halen aynı tiksinçlikteler.

  10. Bu kaldıramayanlar kulaklarına küpe taksınlar, sadece mercedes ile eşit bir araç verin ve gerisini izleyin asıl güçlü kim o zaman görürüz kardeşim ben sadece bu sporda rekabet istiyorum bu spor şuna benzedi Real Madrid ve Barcelona maçında Ronaldonun sakatlanması gibi düşünün.. Sakat kalırsa silahlarını kaybeder ve barca reali tost gibi ezer buda ona benzedi Ferrari de aynı durumda.. Bu sezon işleri mucizeye kaldı.

    1. Yanlış düşünüyorsunuz . Mercedes aracını Buttona verseniz 4. lük civarına oynar . Çünkü aracın arkası çok dengeli değil . Mercedes bunu isteyerek yapıyor . Bunun için her pilota aynı araç verilse misal Mercedesi versek bazı pilotlar çokda öne çıkamazlar . Alonso her zman araçtan maksimumu aldı . En iyi şekilde sürdü ancak uzun süredir araçla bütünleştiğini göremedik . Bu da Ferrariden kaynaklanıyor . Şu ayarlar konusnda pilotlara göre davranmak lazım . Araccınızın çokta hızlı olmasına gerek yok . Eğer ki bir aracı pilotla bütünleştirirseniz o zaman başarılı olursunuz .
      Örneğin Buttonun Hamilton yanında sıkıntı çekmesinin sebebi aracın Hamiye göre ayarlanmasıydı . Çok fazla arkadan kayma vardı. Bunu bir çok oyundada hissedersiniz .
      Ayrıca Hami Alonso ve Rai yi karşılaştıranlar olursa hepsi çok ayrı pilotlar karşılaştırma yapılması çok mümkün değil .

    2. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Mercedes ile aynı araç verin Redbull ile aynı araç verin ohhoo süremiyor işte arkadaş

  11. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    En iyi benim beni gördün mü de konuşuyorsun Monte ?

  12. Alonso Dünya’nın en iyisi ise Ferrari dünyanın en kötüsü olsa gerek. O kadar kötü bir araç yapmışsınız ki Dünya’nın en iyi pilotu bile ancak 6. sıraya oynayabiliyor.

  13. bu baya iddalı olmus ama doğru en ıyı surucu elınden gelen herseyın en ıyısını yapmaya calısıyor bırazda rekabetcı arac verılırse en hızlısı olsun demıyor bende demıyorum zaten başa bas rekabet olması lazım ve hamıltonu zorlayacak aracta olursa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir