Renault 2009 için Motor Denkliği Anlaşması Peşinde

yazar:

kategori:

Renault’un F1’deki testleri azaltmaya karşı çıkmasının arkasındaki unsur şimdi ortaya çıkmış görünüyor.

Fransız takım, gelecek yıl için test sınırını 15.00 km.’ye çekme planlarını veto etmişti ve bazıları bunun arkasında FIA’nın standart motor düşünceleri ile ilgili bir şeyler olacağını düşünmüştü.

Auto Motor und Sport, veto ile ilgili asıl durumun motor eşitliği üzerine olduğunu haber yaptı.

Briatore, Renault’un (ve Honda’nın) motor dondurma kuralı çerçevesinde hızına geri dönebilmesi için diğer takım patronlarıyla fikir birliğine varmanın peşinde olduğuklarını Alman gergiye doğruladı.

Meslektaşlarıan seslenen Briatore: "Motorlarımızı daha iyi yapmamıza izin verin ve sonrasında test kısıtlamaları ile ilgili konuşabiliriz."

İtalyan patron ayrıca, yıllar boyunca düşük güçlü motorlarla cezalandırılmanın adilane olmadığını söyledi.

Briatore: "Biz sadece kuralları takip ettik. Eğer bu motorla devam etmek zorunda kalır ve test dahi yapamazsak, hiç bir yerde olamayız"


Yorumlar

  1. kaan kaanhan avatarı

    arkadaşım elbette aynı şey değil ama gel sen bunu anlat Fia ya 😀 bi eşitliktir gidiyor, eğer samimi olarak eşit olmasını isteseler çözümün basit olacağını düşündüğümü söyledim.wrc sadece örnek. motoru dondurma ve 19K rpm kuralları zaten motorları birbirine çok yaklaştırmadımı? denk olmasına 1 radikal karar daha kaldı buda olursa gerisi şasi,pilotaj,kers vs..(hadi kers tartışılır diyelim) gibi faktörlere kalacak zaten. şu şu sebeplerle olmaz dediğin şeyleri zaten yaşıyoruz an itibarıyle 😀 hep diyoruz keşke serbest olsa diye ancak bundan sonra F1 de böyle birşeyin olması çok düşük ihitimal. V8 de kalacakları garanti olsa razıyım eşit olmasına :)) …12,10,8 derken V6 da yapar bunlar, birgün bakmışızki F1 pistlerinden çıkan ses motoGP deki gibi :S

  2. WRC ile F1 ayn şey değil. Atıyorum Formula1'de pilot faktörü %20 ise WRC'de %50 dir. WRC'de birbirlerini pist üzerinde geçmeye çalışan pilotlarda yok. Kirli havadan dolayı downforce kaybeden araçlarda yok. İkisi tamamen farkılı karakterde sporlar.
    F1'de geçiş yapabileceğin tek yer düzlükler ve sonlarındaki virajlar. Aynı güçte iki motor nasıl birbirlerini geçebilecek? Motor gücü sınırlamasının F1'de kesinlikle yeri yok. 19.000 devir sınırlamasının bile geçişi ne kadar zorlaştırdığı ortada.

  3. kaan kaanhan avatarı

    bu kuralların üstüne misal, HP 800 ü geçemez diye kural koysalar kimsenin konuşacak bişeyi kalmaz, SECU ile denetlemesi zor olmasa gerek, işin teknik yönünün çok karmaşık olacağını düşünmüyorum. her hafta çıkan 30HP güçsüzüz, öteki 40HP kazanmış, diğeri diyorki biz kurallara uyduk, kandırıldık vs.. 1 ton laf çıkıyor. fia gerçekten motor eşitliğini samimi bir şekilde istiyorsa yapması gereken belli. WRC de motorlar 300 HP ile sınırlandırılmış kimse çıkıp motor gücümüz şöyle böyle diyemiyor. fia eşitlik konusunda samimi olsa yapması gereken zor değildir. briatore konusu nette çok konuşuluyor gerçektende, hatta bir çeşit TC kullandıkları fia nın buna göz yumduğuda söylenenler arasında. ispatı zor, belki birgün birileri anılarında anlatır. 🙂

  4. erhan işte o geçiş 2009 da bizde varız anlamına geliyor saygılarımla 2009 da bizde varız RETURN OF THE KİNG

  5. Enteresan! Briatore'nin isteğinin gerçekleşme ihtimali epey düşük. Ama eğer motor denkliği anlaşmasına varılırsa; Renault, daha önceleri olduğu gibi milletin başına bela olur.

  6. Hayali haberler üretip gerçekmiş gibi göstermeye çalışmayı bırakamadınız. Bu 3 takımın motorlarını geliştirdiği falan yok. Her 3 takımında motorları incelendi ve sene başında kullanılan motorlardan farkı olmadığını bizzat FIA test edip yayınladı. Sene başında sanki Renault motoru ile bu 3 motor eşit güçteydi dimi?
    Diğer yandan 3 takım motorlarını geliştirdi, biz kurallara uyduk bıdı bıdı…. türü yorumların dayanak noktasını sürekli soruyoruz ama halen bir cevap alamadık.

    Madem bu kadar söylentileri ciddiye alıyorsunuz o zaman Briatore'nin FIA'yı ayrılmakla tehdit ettiğini, Renault'un FIA'nın göz yummasıyla motorda güç kazandığı ve kütle amortisör kullandığı konuşuluyor. Çin'de Alonso düzlükte McLaren'i geçtiki bu olay normal koşullar altında imkansız bir şey.

  7. barış şanlı avatarı
    barış şanlı

    Diğer takımlar kurallara uygun (daha doğrusu kural açıklıklarından yararlanarak)motorlarını geliştirdiler renault toyota ve honda gibi takımlar motor üzerinde çalışmadılar haliyle motor açısından geri kaldılar. Arkadaşlarında dediği gibi o zaman HP değerlerini eşit yapmak gerek(Çoğu çevreler motor dondurmaya karşı olsada) Renaultda elindeki bu kozu bu yönde değerlendiriyor. Kararlarda her takımın onayı gerekiyor. Takımlar arası uyumsuzluk tabiki kötü ancak kimse kendisinden ödün vermek istemiyor. Umarım orta yolu bulurlar.

  8. MagicAlonso avatarı

    bazı arkadaşlar anlamıyor sanırım durumu.reno geçen sene motor konusunda bukadar sıkıntı yaşamıyordu ve dert yanmıyordu.ama ferrari mclaren ve bmw gibi takımlar kuralların yaratmış olduğu bazı açıklıları kullanarak aslında gizli fark edilmeyen yolardan motor performansı konusunda gelişmişlerdir.Kaan arkadaşında bahsettiği gibi madem motor dondurma kuralı var ozaman Devir sınırlamasına ek olarak HP sınırlaması da getirmeliler.Yoksa honda reno ve toyata gibi kurallara daha sıkı bağlı kalan takımlar anlamsız yere rekabetten uzak kalmış olurlar.Tabi daha önceden de belirttiğim gibi gönül isterki motor gelişimi tekrar devam etsin ama nerdeeeeee……

  9. ne hakkı yahu anlamadım ki..fia renoya ayrı kurallar diğer takımlara ayrı kurallar mı getirmiş? motor dondurma ile ilgili kurallar renoya geç mi iletilmiş..reno nerde nasıl haksızlığa uğramış kimse de çıkıp anlatmıyor bunu..

  10. doğru söze ne hacet bravo flavio hakkımızı ara

  11. Motor dondurma kuralına en başından beri saçma diyoruz zaten. bu sorunların olacağını kuralın ilk çıktığı gün söylemiştik. FIA zaten bir 10 yıllığına anlaşma yapıp 1 yıl sonra bozmayı alışkanlık haline getirdi.

  12. kaan kaanhan avatarı

    HP sınırlamasına gider bu işin sonu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir