Klien ve Kubica 2009 Aracının Görüntüsünü Beğenmedi

yazar:

kategori:

Christian Klien,dün Barselona pistinde test ettiği BMW Sauber aracının, gördüğü Formula 1 araçlarının en çirkini olarak nitelendirdi.

Şaka ile karışık Klien: "Bu kadar seksi bir araç görmemiştim. Herkes için çok ama çok yeni"

"Benim için şu anda, şimdiye kadar gördüğüm en çirkin Formula 1 aracı. Birlikte uymadı"

"Ama buna alışacağız. Mart ayındaki ilk yarışa kadar çok fazla modifikasyon olacak."

Dün bütün gözler BMW Sauber’in üzerindeydi. Çok geniş ön kanat ve dar arka kanat, çekici bir araç görüntüsü oluşturmuyordu. Klien ise sürüş farklı bir mesele olduğunu belirtti.

Klien: "Sürüş iyi gitti, gerçekten. Gördüğünüz gibi tur zamanları şimdiden çok iyi. Kış sürecinde gelecek hâlâ bir kaç gelişim olacak. Kabaca çok daha az downforce var ama oluksuz lastiklerle bu durum telafi ediliyor."

"Çzellikle yavaş virajlarda oluksuz lastiklerle çok daha fazla tutunma elde ediyorsunuz. Yüksek hızlı virajlar, bir parça daha aldatıcı. Ama bugünkü asıl sorun düşük sıcaklıktı"

BMW Sauber test pilotu, oluksuz lastikleri çalışma sıcaklığına çıkarmanın hâlâ çok zor olduğunu söyledi.

Klien: "Bunlar ilk oluksuz lastikler. Şimdi bu alstiklerde gelişim olup olmayacağı konusunda emin değilim. Ama ısınma çok iyi görünmüyor, yaz zamanında bile."

"Oluksuz lastikler, şüphesiz doğru yön. Yarış aracı, oluksuz lastiklerle daha iyi görünüyor. Bazı takımlara bir fırsat vermek ve hızları düşük tutma adına bir kaç senenin ardından kuralların değiştirilmesi de önemli. Şimdi belki de 2 saniye kaybedeceğiz"

Klien ayrıca, kural değişiklikleri ile pilotların birbirine çok yakın olmalarının sağlanacağını beklemediğini belirtti.

Klien: "Bu aerodinamiklerle bile diğer aracın hemen arkasında sürüş yapmak hâlâ mümkün değil. İlk bir kaç yarışta göreceğiz. Bu daha çok, ilk virajda ön kanadınızı bırakmama sorunu"

"Bu sabah, bordürlerin çok yüksek olduğu son şikanda sürüş yapabileceğimizden emin değildik. Ama aslında bu pek de sorun değil"

Bununla birlikte Robert Kubica da aracın görünüşü ile ilgili Klien ile hemfikir.

Robert Kubica: "En iyi görünüşlü araç olmadığı konusunda hemfikiriz. Ama şükür ki içeriden olan görünüş dışarıdan olana göre daha iyi. Aracın karakteri şu anda düşen downforce ile tamamıyla farklı. Ama oluksuz lastiklerle biraz tutunma elde edebiliyoruz. Araç şu anda daga fazla drag etkisine sahip. Bu yüzden düzlükte bir parça daha yavaş. Burada, Barselona’da sadece bazı temel şeyleri test ediyoruz. Bu yüzden mümkün olduğunca fazla veri toplayabiliriz"

Kubica’ya göre takımı, yeni özelliklere sahip araçlarda şu anda diğer takımlara göre büyük bir avantaja sahip olmalarını beklemiyor

Kubica: "Gerçekten bilmiyorum. Erken başlamak daha iyi tabi ama ilk yarışa kadar çok uzun zaman var ve bütün takımların hazır olacağını düşünüyorum. Bu hafta zaten bunu test ediyoruz. Ama gelecek senenin aracı farklı olacak. Mümkün olduğunca fazla veri toplamaya çalışıyoruz"

"Gelecek sezon kimin rekabetçi olacağını tahmin etmek zor. Büyük bir piyango olacak. Ama daha da büyük zorluk, tasarımcılar içindir. Takımlar arasında büyük bir fark olmasını bekliyorum, özellikle de sezonun başında"


Yorumlar

  1. Erhan Zambak avatarı

    Nostaljik görünüyor…Aklıma da Michael-Mika çekişmesinin olduğu günleri getirdi.Hey gidi günler hey !!!

  2. salih bozok avatarı

    kubica drag etkisinden bahsetmiş ama sidebarlar yok, bonuzlar yok, flaplar yok, ön-arka kanat parça sayıları azaltılmış artı slick lastiklerle yeri kavrama artmış nasıl hızlanma da problem yaşamış bilemiyorum.
    diyosaki pilotum illaki feedback yapmam lazım tabii bişeyler bulması lazım.

  3. Elbette güzel görünmeyecek o arka kanat, ne yapsan boş.

  4. Erhan o arka kanata nasıl bir ayrıntı eklersen güzel olur merak ediyorum:) o yükseklikte olduktan olsa çirkin ..

  5. hasan yıldız avatarı
    hasan yıldız

    Ne yalan söyleyim f1 ilk yarışında araçlar böyle olursa bir daha f1 izlemem.F1 aracının bi asaleti olmalı bi bakan bi daha bakmalı bu halde çok sade ve itici inş söylediğiniz gibi olur…

  6. Tabi en azından biraz daha yakışıklı olacaklardır fakat bu görüntüye alışsak iyi olur katılıyorum…

  7. Gerçekten çok çirkin.F1 aracından çok her şeye benziyor.Ama daha bir çok değişim gerçirecekler.

  8. arkadaşlar tabıkı degscktr aero ama kendımzı de kandrmyalm bu aractan cok farklı olmayacak 2009 aracları alıssak ıyı olur sadece bmw degıl butun araclar ıcın uzulerek soylyrmkı kurallar bu aracta buna benzycek kendmzı kandryrz güzelleşcek araclar dıye

  9. f1.08 gerçekten mükemmel estetik görünen bir araçtı tabi ki şimdiki fotoğraflara bakıp onu özlememek elde değil ama yeni aracı da sezon başlayana kadar kurallar çerçevesinde en iyi hale getireceklerdir. zaten performansı yeterli olduğu sürece görünüş pek de önem taşımaz.

  10. Geçmişte daha çirkin araçlarda gördük. 6 tekerli F1 aracı olabiliyorsa buda olur, şaşırmayın.
    Hem F1.09'un tanıtılmasına 2 ay var, BMW'nin daha şimdiden tasarladıkları parçaları göstereceğini düşünenler yanılıyor. Arka ve ön kanatlara bakınca zaten hiç detay yok, dümdüz. Esas fark yaratan şeylerin ayrıntılar olduğunu düşünürsek F1.09 budur demek hayalcilik olur.

    Buraya yazıyorum, 2009'un ilk yarışındaki araçla bu fotoğraftaki araç arasında çok ama çok büyük farklar olacak.

    Bir başka sevindiğim şeyde BMW'nin sponsorlarının tamamını korumuş olması. Peter Sauber'i takımdan koparmamanın meyveleri bunlar.

  11. F1 tarihinin en çirkin aracı, çünkü tarihte Max gibi biri hiç olmamıştı. F1'i bu hale getirebilmek için Max ve Ecclestone çok çalıştılar. Kalıcı olmak istiyorlardı al işte kim unutabilir onları!

  12. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    itiraflar…….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir