Formula 1 Reytinglerindeki Düşüş Korkutucu

Son çıkan haberlere göre dünyada Formula 1’i televizyondan izleyen kişi sayısındaki düşüş korkutucu boyuta ulaştı.

İspanyol Marca gazetesi muhabiri Miguel Sanz’a göre Formula 1’i Latin Amerika dışında izleyenlerin sayısında Yüzde 50’lik bir düşüş var.

Sanz “Özellikle bu düşüş İtalya’da yaşandı. Ferrari’nin durumuna bağlı olarak 2014 yılının ilk beş yarısında yüzde 20’lik bir düşüş yaşandı” dedi.

İtalya’nın seyirci kayıplarına daha yakından bakıldığında, sonuç gerçekten endişe verici görünüyor.

Sadece tek yıl içinde yayıncılar Rai ve Sky’ın izleyici kaybı hemen hemen 3.5 milyon izleyici oldu.

Bununla birlikte tek izleyici kaybı İtalya’da yaşanmadı.

Sanz “İspanya, Fernando Alonso’ya rağmen yüzde 15’lik bir izleyici kaybı yaşadı” dedi.

Yapılan analizlerde 2011 yılında dünyada Formula 1’i izleyen taraftar sayısı 515 milyon iken, 2012 yılındaki seyirci sayısı 500 milyona düştü.

Ve bununla birlikte Bernie Ecclestone Vettel’in üst üste dokuz yarış kazanadığı geçen yılın ardından Formula 1’i izleyen seyirci sayısında 50 milyonluk bir kayıp daha yaşandığını söylemişti.

Almanya’da ise geçtiğimiz yıl seyirci kaybı yüzde 10 oldu. Bununla birlikte 2014 yılında Mercedes’in ve Alman pilotların başarısına karşın şuana kadar yarışları izlemeyi bırakan kişi sayısı 3 milyonu aştı.

Eski Formula 1 takım patronu Flavio Briatore, seyirci kaybındaki en büyük payın düzenlemelerde olduğunu söyledi.

“Şuan yapılan şey Formula 1 değil. Formula 1 başka birşeydir”

“Şuandaki araçlar yeteri kadar ses çıkartamıyor. Bu da seyircilerin çok daha az zevk almasını sağlıyor”

“Sürücüler yakıt tasarrufu yapmak zorunda. Bununla birlikte DRS ile sahte geçiş yapan sürücüler var. Bu taraftarların beklediği bir durum değil”

Fakat Bernie Ecclestone’a göre F1 seyircisindeki kayıp endişe verici değil.

“Televizyon izleyicileri tabi ki çok önemli, ancak seyirci sayısının düştüğünü söylemek doğru olmaz. Değişiyor desek daha doğru olur”

“İnsanlar artık Twitter’da veya Facebook’ta zaman geçiriyor. Ancak onlar yarışları yeniden izlemeye başlayacaktır”


Yorumlar

“Formula 1 Reytinglerindeki Düşüş Korkutucu” için 31 yanıt

  1. ben bu rakamların doğru olduğunu sanmıyorum daha fazla düşüş olmaması için % 20 gibi bir oran var ama bana göre daha fazla sıfır lastikleri takan bir araba en hızlı tur zamanını yapıyorsa (en hızlı arabaya rağmen) arabalar tır gibi ağır yakıt yüyüyle kalkıyorsa yakıt ikmali olmadığından en hızlı tur zamanları son turlarda geliyorsa ve en önemlisi ses o ses içimize işleyen o motor sesi yoksa kimse hikaye anlatmasın.
    1.si kimse izlemek için aşırı para vermez;ülkemizde tam bilmiyorum ama 25 tl civarında yada 20 tl aylık olarakben sadece f1 izlemek istiyorum arkadaş diğer paketlerden bana ne veriyim 5 bilemedin en fazla 10 tl izleyim f1 i diğerleri senin olsun ne öyle komple spor paketini almak zorundamıyım hayır nitekim internetten izlemekte çözüm ve yarışları kendi dilinde indirip sonrarında izlemekte çözüm üstelik kendi dilimizde canlı anlagtım ve telsiz konuşmalarını (en önemlisi) yayınlayan sitelerde var.(trf 1 bu konuda bitik) geriye ne kalıyor.pilotlar yıllk 30 küsür milyon kazanacağına (üst düzey pilotlar) 10 kazansın arkadaş bizimde ödediğimiz paralar azalsın adamı niye zengin ediyim.benim cebimden bütçemin hatrı sayılır kısmı çıkarken ama çıkmaz niye internet sağolsun.alsınlar bakalım şimdide 30 küsür milyonları

  2. Tabiki düsüs olacak.Biz Kosovada zaten kaç yil seyredemiyoruz.Eskiden NTV ve TRT-den çok rahat izliyorduk.E tabi Schumaherde artik yok…

  3. Çok normal.Fia’nın sürekli 1 takımı öne çıkarma planları,saçma kurallar ve daha nicesi.

  4. Onur Gentas avatarı

    Bana göre benzin ikmalinin kaldırılması zaten ciddi anlamda darbe indirmişti formula 1’e. Tabi ozaman bunun bir başlangıç olduğunu düşünememiştik. Daha sonra heyecanı azaltacak kısıtlamalar yapılmaya devam edilince durum bu noktaya geldi.
    Son 4 senede Red Bull’un üstünlüğü, özellikle geçen sene 2.yarıda takım içi rekabet bile olmayınca büyük bir izleyici kitlesi yarış izlemeyi bıraktı diye düşünüyorum. Sonucu belli yarışları kim izler. Yani bu son 4 yıl F1 için iyi geçmedi. Bundan sonrasından da fazla ümitli değilim açıkçası.

    1. Yarışları birisinin domine etmesiyle ilgili değil bence. Ferrari’nin domine ettiği yılları düşünelim. Tamam ben Ferrari taraftarıyım ancak en az benim kadar fanatik McLaren taraftarı arkadaşlarım da var ve yarışları heyecanla izlerdik. O kadar tutkulu oluyordu ki anlatamam. Aynı arkadaş grubu ile o dönemde yarışı izleyebilmek için 2 günlüğüne İtalya’ya ve Macaristan’a gittik. Padok’a girebilmek için 40 takla attık. Şimdi bana Padok Clup davetiyesi gelse heralde burada isteyen arkadaşlara hediye ederim. Formula 1 artık o yarış ruhunu yitirdi. Bakın Amerika’ya adamlar Nascar’a ne kadar çok ilgililer. Biraz onlardan ders alınması lazım bence.

      1. hislerime tercüman olmuşsun. anılarım depreşti

  5. Fia son yıllarda aldığı garip kararlar ile yarışları heyecansız zevksiz bir hale getirdi. Güvenlik önlemleri adı altındaki kuralların hepsine kabul ama motor hacimlerini küçültmeler yok yakıt tüketimini sınırlandırmalar garip bir drs uydurmalar pit stoplarda yakıt ikmalinin kalkması yine yadırgadığım bütçe ve test kısıtlamaları F1’i bu hale getirdi. Pist üzerinde hız ve strateji savaşının yapıldığı korakor bir mücadele seyretmeyeli yıllar oldu. Geçişleri arttırmak adına drs uydurmuşlar adamlar mercedesle şahin sollar gibi geçiyorlar birbirlerini rekabet yok savaş yok öylece yanından gelip geçiyor bu nedir yahu. Eskiden zevkle heyecanla seyrettiğimiz şey aslında zaman içinde bambaşka bir şeye dönüştü dönüştürüldü bir başka deyişle FİA kendi ayağına kurşun sıktı. Bu gidişile insanlar zamanla at yarışı mı F1 mi? sorusunu soracaklar kendilerine.

    Önemli bir detayda F1 yayınlarının şifreli olması…….

  6. Akıl ve mantık avatarı
    Akıl ve mantık

    Bu kadar değişikliği 1 sezona sıkıştırmamak gerekirdi,gelişimi durdunuz,verimlilik adına aldığınız kararları destekleyici gelişimin önünü açmanız gerekiyordu ama yapmadınız.Kuralları takımlara göre uygulayınca da kaçınılmaz son.

    1. İşte bize f1 i sewdiren ses mükemmel yaa. Suan griddeki 22 aracın arasına bunu koysam 22 arabanında sesini bastırır

    2. yok böyle bir ses

  7. Ben dsmart’a formula 1 için üye oldum diyebilirim. Ama artık çogunlukla start’ı izliyorum ve aralarda bakıyorum, trf1 gibi sitelerden takip ediyorum. Son derece sıkıcı. Eski pilotları özledim. Lewis Hamilton gibi pilotlar hiçbir eski pilotla mukayese edilemez bence. Alonso fena değil, Vettel’in sürüşünü de hiç beğenmiyorum. Renkli değil, heyecanlı değil. Konunun uzmanı olduğum söylenemez ama 13-14 yaşında babamla izlemeye başlamıştım. Bu demek oluyor ki 16 yıldır Formula 1 izliyorum. Her geçen gün heyecanım biraz daha kaçıyor. Belki güvenlik için aldıkları önlemlerdendir. Kimsenin ölmesini ya da yaralanmasını istemem ama izlenme oranları düşüklüğü kaçınılmaz. Para en önemli şey oldu, heyecan kalmadı. Bernie amca para para para dedikçe izlenme oranları daha da düşüyor. İşin ruhunu kaybettiler.

    1. Tamemen katılıyorum sana ama hamilton olayı hariç ilk senesinde alonso gibi bir pilota kafa tutmuş ve kurallar degişmeden şampiyon olmuş bir pilot hakkını yemiyelim

  8. Motorları küçültürlerse, teknolojiyi dondururlarsa, DRS KERS vs. vs. gidi saçma şeyler ile sporu bulandırırlarsa, peynir gibi lastik kullanılırsa, abuk subuk Tilke’nin pistlerinde yarış yapılırsa, efsane pistlerden uzaklaşıp parayı basan yerde yarış yapılırsa, hile şike olayları şok olursa, bütçe kısıtlaması altında bu sporun “premium” algısı yok edilirse en fanatikler bile izlemek istemez. Açıkçası ben izlediğim yarışlardan fazla zevk almıyorum. O motor sesini duymadan, yüksek oktanlı benzin kokusunu almadan, gerçek geçişler görmeden F1 izliyorum diyemeyeceğim.

  9. Evet twıtte face te zaman gecırıyo olabılırız ama bu sırf ınternet yuzunden ızlemıyoruz takıp etmıyoruz anlamına gelmıyor..Bu sızın bıze f1 dıye sundugunuz 2000 watt lık elektrıklı supurge zırıltısı gıbı ses cıkaran araclar ve acayıp kurallar ve sözde gelişimci düzenlemeleriniz yuzunden..Şu araclardan bır surucu zevk almıyordur…Bernıe cok mal adamsın kabul et dostum…

  10. sene başındanda demiştim f1 seyircisi düşecek diye gene diyorum dahada düşer açık söylüyorum böyle bir haberi uzun zamandır bekliyordum

  11. Yaklaşık olarak 2000 – 2001’den beri F1 seyrediyorum. Şu anda haber yapıyorum ve site devam ediyor ama o kadar çok heyecan hissetmiyorum.

    eskiden her şeyi takip ederdim, araçlardaki en ufak yeniliği hangi takım olursa olsun anında farkeder burada paylaşırdım, içimde bir heyecan olurdu. yine de yarışları izliyorum ama eski heyecanım yok. bu sadece bu sene olan bir durum değil bir kaç senedir durum böyle. ha böyle bir şey olmasında hayat şartlarındaki değişiklik de etkili olmuş olabilir desem de saolsun eşim bu konuda beni sıkmıyor. gün içerisinde de sabahları haricinde yeteri kadar zamanım da oluyor ama o heyecan yok gerçekten.

    küresel anlamda da baktığımızda, sadece f1’deki değişikliklerin değil teknolojideki ve dünyadaki değişikliklerin bu hale gelinmesinde etkili olmuş olabilir.

    Bir de Formula 1’in sahipleri bu sporun reklamını iyi yapamadılar. TV yayıncılarından alacakları paraya bakarak kendi sitelerinde doğru dürüst video yayınlamadılar. Yayınlanan yerlerdeki videoları kaldırttılar. Bu seneye kadar yarışların paylaşılması için bir sürü emek verdim açıkçası. Canlı yayınlar için de öyle. Şimdi linkini verip geçiyorum ve tüm yarışları yayınlamıyorum. Site pek bir şey kazanmıyor ancak geçen sene bu yüzden telif hakkı nedeniyle reklamlar yasaklanmıştı. Zar zor düzelttik. Onu bari cepten vermeyelim… Zaten yeterince riske giriyoruz bu işte ya, orası ayrı bir konu.

    Ve artık o eski taraftar kazanımı yok. Her sene kaç bin yeni F1 taraftarı katılıyor acaba eskiye kıyasla? Red Bull’un son senelerdeki dominasyonuna rağmen kaç bin taraftar katıldı? Zamanında bir ara Mclarenci olundu, bir ara Ferrarici. Bir ara da Williams… Özellikle Türkiye’deki F1 taraftarlarının çoğu o dönemde ortaya çıktı. Bunun en son ciddi örnekleri Alonso ve Raikkonen’dir bana göre. Vettel ve Hamilton o noktaya gelemediler. Benim görüşüm F1 yeni jenerasyon fanları artık bünyesine katamıyor. Yeni jenerasyonun F1’le ilgilenme gibi bir şeyi yok. İnsanlar artık oyun konsollarında ve bilgisayarlarında, hatta telefonlarında her türlü oyunu daha gerçekçi oynuyorlar. TV’den izlemeye gerek duymuyorlar heralde 🙂 TV’den de parası olan izliyor orası ayrı bir mesele…

    1. Eskiden Start anında kalbim küt küt çarpardı gözüm sadece gridde Raikkonendeydi başka hiç bi pilota bakmazdım.Startı kaçırmıyım yayın donar diye 2-3 farklı linkten açardım.simdi en ufak heyecan heves yok sıralamaları zaten izlemiyorum bile yarışlarıda yarıda kapatıyorum.

  12. Sezon başında da söyledim yine söyleyeyim.

    Bu düşüş mevcut kurallarla maalesef devam eder. İlk yarış Avusturya Sebastian ve Lewis’e pite gelip yarışı bırakmalarını istiyor takımları bu ikili pite yöneliyor ve garajlarına çekilirken arabaları ile ortalıkta bir sessizlik hakim sanki pistte bu ikisinden başka pilot yokmuş gibi bir hava var. Spiker yarışı anlatıyor motor sesini spikerin sesi bastırıyor eskiden Serhan abi onboard araç üstü görüntüsünde V8 in sesini dinleyelim bilgi öyle vereyim derdi ve o ses bir başka olurdu ama şimdi maalesef bu ses yok. Pilot fren basıyor go kart arabasından gelen sesin aynısı geliyor pilot vites düşürüyor aracın altının sürtünme sesi geliyor motor ve vites düşüş yükseliş sesi ortada yok maalesef bu tür şeyler bu güzelim spordan insanı soğutuyor bizim ki martı misali.

    V6 turbo motorlar geldi güzel sesler elde edilebilinirdi 1980 li yıllarda ki turbo motorların sesleri daha güzel hem de kesintisiz vites kutusu olmamasına rağmen ama şimdi motor da ses denen bir şey yok yakıta sınır koymuşsun egzoz tasarımına sınır koymuşsun devire sınır koymuşsun her şey sınır bu olmamalı bu arena da.

    Bu spora yıllarını veren Adrian Newey gibi bir dahi bile kurallardan memnun değil ortamdan memnun değil ve adam artık Yelken yarışlarında boy gösterecek. Bir tasarımcı her zaman özgür olmak ister 2009 Brawn gp Bgp001 düşük burunluydu RB5 yüksek burunluydu ama şimdi standart ölçüler belli kurallar belli kalıplar belli tasarla öyle bırak bu hem teknik adamı sıkar hem de bu spora gönül vermiş insanları. Şimdide standart kanatların gelmesi bekleniyor bir takım ön kanadı tasarlayacak kış testlerinde test edip geliştirecek ve sezon başladıktan sonra iki yıl o kanadı değiştirmeden kullanacak bu sporun doğasına aykırıdır.

    Dünyanın en prestijli sporunda teknolojiye karşı değilim ama teknolojinin adam gibi uygulanmamasına karşıyım sınırlamalara karşıyım dünya turbo motora geçti tabi ki bu spor da geçmeliydi ama sporun doğasına zarar vermeden.

  13. İzleyici, heyecan kaybını çok rahat görebiliyorsunuz artık. Mesela bazen hafta sonu yarış linki bulamıyorsunuz dahi. Global olarak upload edilen yarış kaydı sayısı belki yarı yarıya düşmüştür. Tribünlere bu henüz çok fazla yansımadı bu tarafını iyi yönetmeye çalışıyorlar. Ancak F1 zaten bunla dönemez 100-300 bin insanlık bir olay değil. Bu gidişat eğrisi ile birkaç yıl sonra yayıncıların, kanalların nasıl da az paralar teklif ettiğini duyacağız. Büyük ihtimalle Tr’de yayın kalmayacak.
    20 küsür yıllık henüz ülkesinde kısıtlı bir takipçi kitlesinden gelen biri olarak son 1-1,5 yılda hissettiğim yıkımı tarif edemiyorum. 4-5 yıldır şikayetçi 2-3 yıldır aşırı memnuniyetsiziz ancak işin makinelerinin ruhunu yine sevmeyle geçen yıl hissettiklerimi önceden söyleselerdi inanamazdım. Geçen sezonun sonuna doğru boşuna hayal kuruyorlar bu formula 1 2020’lere çıkmaz çıkamaz demiştim ki çıksa bile ben sıkı takip etmeyeceğimi biliyordum o kadarlık bir hale düşürdüler hani. Sıralama turları için bazen geçmiyorum artık ekran başına. Kanada gibi bir yarışı dahi çok da hevesle başına geçmeme ile birlikte uzanarak uykulu geçen halin değişimi ancak yarışın sonunda mümkün oldu.
    Belki gereksiz eleştiri olacak ama genç arkadaşlar birçok olgu da ki gibi araçlar konusunda yanılıyorlar V12 motorlar da getirseler birçok noktada ki kötü gidişatı değiştirmeden bu işi eski tadına, olması gerektiği hale kavuşturamazlar. Yoksa bu iş 2-2,5 V6 turbo ‘larla da pek ala müthiş şekilde olabilirdi ancak maksatları üzüm yemek değil üzüm suyu ile kafa yapmak, bağcıyı yolmak… 15k’ya dahi ulaştırılmayan turbo’lar kötü gidişatın üzerinde dev bir incir ağacı dikti sadece. Kimisinin elinde sadece azimli makineler vardı onları da almış oldular. Kimisi takım, pilot sevdası ile idare etmeye çalışıyor ancak bunun da kökünü kazıyor tabi bu yanlış yönetim. Velhasıl motorları, gücü devasa yapmalarına gerek yok mücadeleyi davasa yapmaları gerekiyor Karting, diğer seriler o yüzden zevkli. Bunun içinde en başta davasa aerodinami zihniyetinden vazgeçmeliler artık pistler, garajlar şeklinde çözümlemeler devam eder gider.
    Bana göre ilk defa formula 1, yarışmayan supercar’ların ürettiği heyecanın gerisine düştü. Tüm motorsporları iyi gitmiyor bu söylendiği gibi maddi krizler ile de ilgili değil. Dünya reel, psikolojik savaş zamanlarında bile böyle olmamış. Bizim için yaş meselesi de değil sadece benden daha ihtiyar ne adamlar var burada ve türkiyede yazmayan, makinelerin dünyasına aşık.

  14. Şimdi bana kızarsınız belki ama izleyici kaybı birazda ferrari yüzünden f1 dünyasının özellikle 2000 yılından sonraki izleyici kitlesi ferrari taraftarı ferrarinin başarısızlığı taraftarını küstürdü bir ferrari taraftarı olarak mercedesin domine ettiği bir sezonu izlemiyorum bir mercedes taraftarıda tam tersi durumda olabilirdi oda ferrariyi izlemezdi belki ama dediğim gibi taraftar çoğunluğu ferraride ferrari ve kurallar böyle sürerse kırmızıların izleyici kitlesi bu işten soğur…

  15. 2003 ile 2013 arası 1-2 yarış kaçırmış biri olarak 2014 sezonunu hiç izlemedim

  16. Eger eski seyirci oranlarını yakalamak istiyorsan kuralları 2005 2008 aralıgına döndür saçma sapan bütçe kısıtlaması yapma 10 silindir 900-1000 hp motorlarıda geri getir bak nasıl artıcak seyirci sayısı. Arabalarda şekilde kalmadı zatn saçma sapan tasarımlar war gridin yarısının burnu ******* gibi allahtan mercedes fanıyımda o burnu görmüyorum

    1. ewet bende dicektim yapsınlar v10 ile 1000 hp gorsunler bakalım ızleyıcı bıle artar

      1. O motordaki gücü sesi hissetmemiz lazm. We eskiden drs mi wardı öndeki arabanın hava koridoruna girmeye calışıp geçmesini izlemek cok güzeldi şimdi drsyi actıgın an geçiyon zaten işin pilotaj yönü bitti oldu olacak uzaktan kumandalı yapın arabaları pilotlara o kadar para vermenin anlamı ne devir bütçe devri dimi?veya bana aylık 2 bin tl+yol+ssk yapsın ben MALdonadodan daha iyi yarışırım yani

  17. Bunlar daha iyi gunleri f1in,bu butçeleri kisma saçmaligi devam ettigi surece f1 daha çok izleyici kaybedecektir,ayrica rekabetsiz yillar bu sekilde devam ederse ki,2008 den bu yana bir iki yil hariç ciddi anlamda bir rekabet olmadi,yeni jenarasyonda f1 sevgiside olmayacak bana gore,f1e yabanci ilgilenmeyen bir nesil olusacak,buda uzun vadede f1in en buyuk kaybi olur…

  18. Bence bu kurallarla birlikte daha da çok kayıp olucaktır. Mercedesler okadar baydıki Redbull bile bukadar baymamıştı en azından bukadar domine etmemişlerdi. Her yarış mercedeslerin sorun yaşamasını beklemeye başladık 2. bile değişmiyor. Redbull geçen senenin son 9 yarışı hariç en fazla 3 4 yarış 1. oluyor sonra gene değişiyordu. 2. hep değişiyordu. Adamlar son yarışta güç kaybı yaşamasına rağmen arka da kalanlarla hemen hemen aynı turları attılar.

  19. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Türkiye’de kaç bin kişi izliyor acaba ?

    1. Bir kaç bin varızdır heralde..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir