Standart Motora Bir Adım Daha Yaklaştık – Renault da Ayrılır mı?

yazar:

kategori:

Autosport.com’da çıkan habere göre Renault dahil 5 takım anlaşmaya vardı ve FIA bu hafta içerisinde standart motorlar ile ilgili kesin bir adım atacak gibi görünüyor.

FIA Başkanı Max Mosley takımlara 2010’dan itibaren standart özelliklerde olacak olan Cosworth motorlarını kullanma anlaşmasını imzalama hakkı tanıdı.

Geçen hafta takımlara yollanan mektupta en az 4 takımın ilgilenmesi halinde Coswort ile 3 yıllık anlaşma imzalanabileceğine dair mektup yollamıştı.

Anlaşmanın düzeyi hakkında resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, Mosley kendisine bu konuda 3 takımın başvurduğunu belirtmişti ve autosport gridin yarısının anlaşmaya sıcak baktığını söyledi.

Sitenin haberine göre bağımsız Williams ve Force India takımlarının dışında Red Bull ve Toro Rosso takımları da anlaşmayı istiyor.

Ancak en büyük sürpriz Renault’tan gelecek gibi. Haberde Renault takımının da anlaşma ile ilgilendiği açıklandı.

Böylesine bir haber üretici Renault’un F1 programını da etkileyebilir ve 2001’de spora dönmesinden beri motor üretimini de yapan Renault spordan ayrılabilir.

Renault Takım Patronu Flavio Briatore takımın standart motorlar ile ilgilendiği yönündeki haberler hakkında yorum yapmadı ancak İtalyan patron, Brezilya GP’sinde güç ünitelerinin en büyük tasarruf yapılacak alan olduğunu söylemişti.

Bu konunun gerçekleşmesi halinde motorlar arasında fark kalmayacak ve Briatore, Renault’un yıllık yaklaşık 6 milyon pounda mal olacak motorlar varken Renault’un daha fazla harcama ile tam bir motor programı uygulamasının anlamsız olacağını tahmin ediyor.

Mosley, takım yetkilileri ile yarın Monaco’da bir araya gelecek ve gelecek sene ile 2010’da uygulanacak olan bütçe kısıtlaması kurallarını görüşecekler.

Standart motorlar konusunda anlaşma için verilen son gün perşembenin ardından cuma günü ise FIA Uluslararası Spor Konseyi cuma günü toplanacak.


Yorumlar

  1. bnde takımımın bu davranısına bı anlam veremyrm ztn alonsoda acıklamstı standart motorla yarısmam f1 i bırakırım dıye renault harbden destklyrsa standart motor fıkrını buyuk tepkı ceker

  2. Hakan Hakan avatarı

    benim anladığım kadarıyla anlatılmak istenen şu : Standart motora geçilirse f1'den ayrılacağını açıklayan üretici takımlardan biride Renoydu. Ama standart motor teklifini şimdi ilk kabul eden üretici oldu . Bu durumda Reno, ayrılırım diyip kabul etmediği fikri şimdi niye kabul etti . anlatılmak istenen bu sanırım .

  3. erhan aydın avatarı

    arkadaşlar yazıdaki o cümle ile aslında standart motor sistemine geçilmezse renaultun spordan çekileceğini kastetmiş galiba.hani motor üreticisi olan bir takım nasıl olurda standart motoru kabul eder mantığıyla yaklaşmışlar.

  4. Hakan Hakan avatarı

    "Böylesine bir haber üretici Renault'un F1 programını da etkileyebilir ve 2001'de spora dönmesinden beri motor üretimini de yapan Renault spordan ayrılabilir."
    Ben bu cümleyi anlayamadım. overtaKING arkadaşında dediği gibi , Renonun ayrılacağına dair bir yorum yok bu haberin bütününde . Ama yukarıdaki cümle hangi maksatla yazılmış açıkçası ben anlayamadım. Bi mantıksızlık var

  5. Formula 1'in geleceğiyle tehlikeli oyunlar oynuyorlar.Standart motor olayı Formula 1'e zarardan başka birşey getirmez.Çünkü bir çok üretici markanın labaratuvarı konumunda olan bu yerin yani F1'in önemi onlar için büyük.Bu yüzden standart motor bu üreticilerin F1 ile olan bağlılıklarına gölge düşürür…

  6. veyis keleş avatarı

    reno motor konusunda her zaman en dayanıklılıklardan birisi olmuştur fakat en güçlüsü hiç olamamıştır. bu yüzden standart motoru istemesi anlaşılır bişey. ayrıca bırakın araçların üzerinde, motorların üstünde bile powered by cosworth diye bişey yazmayacak. ama her takım zaten reno gibi düşünmüyor. fia bunu yapamaz bence yaparsa f1 yozlaşır, fabrikalar gider kendi ligini kurar.umarım da öyle olur. adı da E1 olsun 🙂

  7. kardeş çok tşk çok güzel alonso coşmuş valla

  8. Evet Webber çok iyi gidiyordu o yarışta, hatta birkaç tur sonra Raikkonenin aracından da dumanlar yükselmişti, 2006 Monaco yarışıydı.

  9. Tarihini tam bilmiyorum ama Mark Webber Williams kullanırken Monacoda 3. giderken motor patlatmıştı… 2006 da olabilir… Ki öyledir.

  10. vega Williams 2005te BMW motoru kullanıyordu, Cosworth 2006 yılındaydı.

    Autosporttaki haberin tamamını okuyunca Renault'un standart motor gelirse spordan çıkarım falan dediği yok. Aksine finansal baskılar yüzünden standart motor fikrine sıcak bakabileceği söyleniyor.

  11. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    R26:
    F1 in sonu geldi derim işte ozaman..sadece reno degil bütün büyük takımlar gider.abuk subuk takımlarla sıradan bi yarış haline gelir araçlar salak salak döner durur pistte arada motor patlatır heyecansız saçma sapan bişey çıkar ortaya,eger böyle olacaksa bence formula1 i toptan kapatsınlar daha iyi yazık yani f1 in karizması bu kadar çizilmemeli..

  12. Cosworth tüm F1 araçlarına uygulanırsa (tabi o zaman F1 kaç araçla yapılır bilmem) patır patır patlayan motorlarla dolu bir yarış izleriz (çoğu takım ayrılınca kaç kişi izler ki). (bkz 2005 Williams)

  13. MOSLEY VE ECCLOSTN f1 mahvettiğiiz için teşekkürler?

  14. F1 düşdüğü hallere bak yaa yasık nerde oo 2005 2006 yılları gerçek yarışlar ozamndı bee renault ayrılırsa şaşırmam takım motor üreticisi. RENAULT F1 dn ayrılmaz alonso varken bence… BU arada bu sene oluksuz lastikler alonsonun işine çok yarayacaktır bunu kendiside dedi. bazıları için bu ters tepebilir… RENAULT F1/ EL NANO/ NELSON

  15. sadece renaultla kalmaz ben mclaren bmw ve ferrarinin cosworth motoruyla yarısmak yerıne yarısmayacagını terch edcklerınden emenm kım ferrari üzrinde powered by cosworth gormek ısterkı

  16. eğer bu standart motorlar gerçekleşirse devamı nasıl olacak merak ediyorum doğrusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir