Harcamalarda Azalma İçin Alınan Önlemler

yazar:

kategori:

Dünya Motor Sporları Konseyi 12 Aralık 2008 tarihinde Monaco’da toplandı. Toplantıda alınan kararlar şu şekilde:

Formula 1 Dünya Şampiyonası

Dünya Motor Sporları Konseyi’nde Formula 1’de harcamaların azaltılması için aşağıdaki önlemler alındı. Bu önerilen değişikliklere tüm takımlar destek verdiler. FIA, katkılarından dolayı Formula 1 Takımlar Birliği ve Başkanı Luca Di Montezemolo’ya teşekkür ediyor.

 

 

2009

Motor

Motor ömrü 2 katına çıkarılacak. Her bir pilot sezon içerisinde maksimum 8 motor kullanacak ve bunun yanında takım testlerde 4 motor kullanacak. Böylece takım başına 20 motor olacak.

Motor devir limitleri 18.000 rpm olacak.

İçeriden tekrar ayar yapılmayacak. Sadece boru ve püskürtücülere ayar yapılabilecek. 

5 Eylül’de alınan 3 yarışlık ömür geçerli olacak.

Bağımsız takımlara motorlar 2008 fiyatlarının yaklaşık % 50 az oranında sağlanacak.

2009’da Renault motorlarına önerilen değişikliklerin yapılması kararına varıldı; diğer tüm motorlar aynı kalacak. Karşılaştırma testine gerek olmayacak.

Testler

Yarış hafta sonlarında planlanan antrenmanlar dışında sezon içi testleri olmayacak.

Aerodinami Araştırmaları

1 Ocak 2009’dan sonra % 60 oranı ve 50 m/sn oranı aşan rüzgar tüneli kullanımı olmayacak.

Takımlar arasında anlaşma sağlanması halinde rüzgar tüneli araştırmalarını CFD araştırmalarına karşı dengeleyen bir formül FIA tarafından bulunacak.

Fabrika Kullanımı

Yerel yasalar dahilinde fabrikalar 1 sene içerisinde 6 hafta kapalı olacak.

Yarış Hafta sonu

Lastikler konusunda bilgi dağılımı ve yakıtlarda kullanılan insan gücü azaltılacak.

Sportif Görüntü

Sıralama formatında muhtemel değişiklik ve sürücülere madalya sistemi gibi konularda taraftarların yeni fikirleri için bir pazarlama araştırması yapılıyor. Yapılan araştırmanın sonucu açıklandığında teklifler FIA’ya sunulacak.

Dikkat: Yapılacak olan bu değişiklikler ile üretici takımların bütçelerinin % 30 azalacağı, bağımsız takımların ise daha da çok azalma yaşayacağı tahmin ediliyor.

2010

Motor

Sezon başına motorlar bağımsız takımlara 5 milyon euro’dan daha az bir fiyata sağlanacak. Bu ya bağımsız bir tedarikçiden ya da devamlılığı garantileyen üreticilerden sağlanacak. Eğer bağımsız üretici olacaksa imzanın 20 Aralık 2008’den önce atılması gerekecek.

Aynı motor 2011 ve 2012’de de kullanılacak.

Uygulanabilirliğinin doğrulanması halinde tüm takımlar aynı vites sistemini kullanacaklar.

Şasi

Şasiler için bir liste parça hazırlanacak ve bu elementlerin performans farkı olarak kalıp kalmayacağı konusunda karar alınacak.

Performans farkı yaratan parçaların bazıları tüm sezon için dondurulacak.

Bazı parçalar performans farkı oluşturmaya devam edecek ancak pahalı olmayan maddelerden yapılacaklar.

Performans farkı yaratmayan parçalar ise mümkün olan en düşük fiyatta üretilecek.

Yarış Haftasonu

Standartlaştırılmış telsiz ve telemetri sistemleri.

Lastik ısıtıcı battaniye yasağı.

Lastiklerin mekanik temizlenmesi yasağı.

Yakıt ikmali yasağı.

Yarış uzunluğu ya da süresi üzerinde muhtemel azaltma (Araştırmaların sonucuna göre)

Fabrika Kullanımı

Aerodinami araştırmaları üzerinde daha fazla kısıtlama. 

Tesislerde daha fazla kısıtlama için fabrikaların tam analizi.

Uzun Vadede

FIA ve FOTA 2013’te enerji etkili tamamen yeni motorlar için  çalışmaları sürdürecek. Kurallar belirlenecek ve böylece bu motorların araştırılması ve gelişimi yol araçları üzerinde enerjiyi etkili kullanmada gerçekten faydalı olabilir.

Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi gelecekte enerjiyi etkili kullanacağımız motorlarda çok önemli bir yere sahip olacak. Kısa vadede KERS 2009 kurallarının bir parçası olacak ancak zorunlu olmayacak. 2010’da ise FOTA standart KERS için teklifte bulunacak. FIA teklifleri bekleyecek.

 


Yorumlar

  1. Herşey Formula 1 in geleceğini korumak için yapılıyor.Belkide geçmiş sezonları arar olacağız fakat umarım bu kararlar F1 in imajını zedelemez.Olması gereken bu çünkü…

  2. Bakalım alınan bu kararla birlikte F1 neye benzeyecek.Eskisi gibi popüler bir motor sporu dalı olcağı şüpheli.Fakat olması gereken şeyleri yapıyorlar.Aksi taktirde takımlar teker teker dökülecek ve bu sporu terk edecekler.Yani tüm bunlar iyi veya kötü de olsa mecburen alınan kararlar.

  3. murat korkut avatarı

    sonunda yapacaklarını yaptılar f1 i teknolojinin zirvesinden indirdiler,bundan sonra tasarruf için LPG kiti zorunluluğu getirmelerini bekliyorum.

  4. Takımlar KERS sistemnini geliştirmek için çok fazla para harcadılar özellikle BMW-Mercedes,2010 da standart KERS e geçme çalışmaları yapılıyor…Boşuna mı para hrcadı bu takımlar…Yakıt ikmalinden nasıl bir tasarruf sağlandı,olan o ikmali yapan çalışanlara oldu işlerinden olacaklar tasarruf dedikleri bu sanırım yoksa aracın dur-kalk yaptığında biraz daha fazla harcadığı yağ ve benzin olmasa gerek…

  5. Yakup ERCAN avatarı

    Bu ne ya. Bu ne ya. Bu ne ya. 10 senedir izliyorum f1 i. bu kararları büyük takımların nasıl aldığını anlamış değilim. Ne gerek vardı bırakın f1 i kendi organizasyonunuzu oluşturun olsun bitsin. Önceden 1 Minardi vardı şimdi 11 tane minardi minardi ile yarışacak. Onu da bırakalım bu sporun asıl amacı insanların kullanacağı otomobillerinin gelişmesini sağlamak değil mi. Takım aracı geliştiremez ise teknoloji gelişezse insanların kullanacağı araçlar da gelişmez. KERS daha önce kullanılmış bir sistem. Şimdi F1 de kullanılmaya çalışılıyor. Sistem üzerinde çalışmalar devam etmesine rağmen müşteri otomobillerinden daha fazla yol katedilmiş durumda. Bu olay F1 in amacını açıklıyordur sanırım.Çok sıkıcı olacak sanırım şimdiden sıkıldım.

  6. gurcan hezer avatarı

    F1 artık motor sporlarının zirvesi değil ve olmaması için de çabalar gün geçtikçe hız kazanarak artıyor ,arttırılıyor….
    Geçmiş seneler de dünya çapında çok daha vahim finansal krizler döneminde de alınan önlemleri ve sonuçlarınmı gördük ,neticede takımlar teknoloji ve buluşlar peşindeyse ve bunları tolere edecek kaynakları varsa ,DİĞER TAKIMLARLA PERFORMANSLARINI EŞİTLEMEK ADINA ÖNLEMLER PAKETİ SUNMAK F1 HAKARET ETMEKLE EŞDEĞER BİR TUTUM SERGİLEMEKTİR.
    Bence takımlar kendi ligini kurmalı ve f1 de sadece F1 E YAKIŞAN TAKIMLAR KALMALI…
    Harcamaların kısıtlanması f1 in lugatında yoktur,olamazda ,o zaman f1 in varolmasının anlamı olmaz…
    Ben gelecek sene 2 tane süper aguri görmektense gridde 9 takım görmeyi tercih ederi….
    Hali hazırda Mercedes ,
    Ferrari ,Bmw,Toyoya Reno gibi takımlar zaten f1 deler redbull da olduğuna göre fia ya neden ihtiyaç duysunlar….
    Zaten 750 hp lik araçlar yeteri kadar hız fukarası yapmışken araçları bi de son areo yada çiekinleştirme çalışmaları iyice soğuttu insanları…
    Son olarak kimse hiç bir takımın bütçesini kısıtlayamaz ,imkanları dahilinde herkes harcama yapmalı, burası F1 ,MOTORSPORLARI VAKFI DEĞİL…

  7. Bilmiyorum Renocu arkadaşlar nasıl içlerine sindirebiliyorlar ama diğer takımlar resmen Renoyu ezmiş, "sen kafana göre takıl, senden bişey olmaz" demek gibi bişey bu 🙂

  8. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    R26:
    Hadi hayırlısı.. 😉

  9. levent karadol avatarı
    levent karadol

    arkadaşlar hele 2100 da f1 iyice sıkıcı hale gelecek hadi diğer değişiklikleri anlamaya çalışıyorumda ısıtıcı battaniyelerin ve yakıt ikmalinin yasaklanması maliyeti bu kadarmı azaltır bi türlü anlamış değilim ben hep söylüyorum yakında standart 1600 cc lik motora geçerler böylece bi motor bi sezonu garanti çıkartır hatta bu motorada bizim otomobillerde olduğu
    gibi 8000 devir limiti gelir tam olur

  10. Ertan Akkaş avatarı

    Eğer Renault'un motoruyla diğer motorlar arasında bir güç farkı varsa bunu anlarım ama ''2009'da Renault motorlarına önerilen değişikliklerin yapılması kararına varıldı; diğer tüm motorlar aynı kalacak. Karşılaştırma testine gerek olmayacak.'' KArşılaştırma testi niye yok. Nerden bielecez belki Renault'un fazladan 5 bg kazanır. 😀

  11. sinan  bilir avatarı

    merhumun ruhuna el faaatihaa =)

  12. f1 hayatta kalacaksa olsun varsın .bizde bu kurallarla izleriz. hepten yok olmaktansa.birde şu mclaren taraftarlarının bu renaulttan ne istediğini bir türlü anlayamadım. renaultçu arkadaşlarımdan, bir tanesinin ağzından mclaren kelimesi çıkmamışken renault, mclarencilerin dilinde anladık eskiye dayanan bir acınız var, ama bu kadarda olmaz.sonra çıkıyorum masumane bir yorum yazıyorum hemen siliniyor.

  13. Evet seneye mazeret bulmazlar umarım. Kers sorun olmayacaktir . Ferrariden alıyorlar sonuçta . Ferrari reklamı yayınlarlar artık nasıl olsa kirmizida olucaklar
    😀

  14. Rönöya avans verdiler. 🙂 Önümüzdeki sene de kersleri güçsüz olur, ters bişey olur, beceremezler yine avans veririler. Olsun arkadaşlar zararları yok fazla. Sadece takvimdeki son yarışlara asılıyorlar.

  15. gökhan bu ıznı renoya fia değil takımlar verdi

  16. Gökhan Dündar avatarı
    Gökhan Dündar

    briatoe ağlayınca FIA briatoreye emzik werdi susması için !! çok saçma kurallar war resmen F1'in ruhuna aykırı olmuş…Bunlar yakında 1 motorla sezonu bitirme kuralınıda çıkarırlar…

  17. İlgili habere de yazdım ama bu haberde

    "Sıralama formatında muhtemel değişiklik ve sürücülere madalya sistemi gibi konularda taraftarların yeni fikirleri için bir pazarlama araştırması yapılıyor. Yapılan araştırmanın sonucu açıklandığında teklifler FIA'ya sunulacak."

    yazdığına göre burayada kopyalamanın bir mahsuru yok 🙂

    formula1.comda madalya sistemi için oylama yapmışlar, açılan haberin en altında yes ve no şeklinde iki seçenek sunmuşlar, bernieye katılıp katılmadığınızı oylayabilirsiniz.

    http://www.formula1.com/news/interviews/2008/12/8775.html

  18. forzaferrari avatarı

    2010daki yakıt ikmali yasağının aslı nedir??

  19. Bilmem kaçıncı olan reno dan çok korktuk:-D biz bunları kaç az önce konuşmuştuk burada 'briatore ağlamaya başlayınca anlaşılmıştı.eşitlik nerde toyotanin günahı nedir.ne kadar gelişirse gelişsin mclareni geçemeyecek 3numaralı ferrari:-D
    .motor geliştirirken güç kazanan tek takımda ferrariydi söylentilere göre

  20. Bence olması gereken değişikliklerdi. Mesela battaniye olayı gözüme takılanlardan biri. Yasakla bir pilot lastiğini kendi çabası ile ısıtmak zorunda kalacak ve çok iyi olacak, iyi ısıtabilen pilot tabi ki avantajlı olacak. Motorların ömrünün uzatılması da günümüz şartlarında mantıklı bir karar (10 yıl önce olsaydı saçma derdik). Ayrıca motorların küçük takımlara daha ucuza verilmesi 2008 senesinden daha fazla takımın (Örn Toro Rosso) gridde kalması için yapılacak tek şey.

    Özetle bana uygun geldi değişiklikler… En azından F1 devam eder böylece.

  21. 2009 da renault var demek saygılarımla

  22. Yavuz Balcı avatarı

    baktılar aynı motorlarla Ferrari sorun yaşıyor McLaren karşısında kesin galip gelemez dediler renault a verdiler motor geliştirme işini :)))) versinler versinler arkadaşın dediği gibi 2009 da görüşmek üzere :))

  23. ilker arkadasım renault muthıs bır burokrası yaptı cosworth motoruna gecılmesı yemını attı ve bmw macca ve ferrari toyota nın elı kolu baglandı redbull ztn renault motorlu str redbull görüsü dısında gorus belrtemez force ındıa da mercedesın sozunden cıkamaz bı williams kalıyor oda cıkntılık yapmayı goze alamadı renault cok akıllı davrandı anlayacagın coswort motoru macca ferrari mercede toyota bmw yi spordan koparrdı reno bunu ıyı kullandı helal olsun flavio ya bir diğer etmende ferrrari macca ve bmwnın 2007 dekı motorlarına dayanıklılık anlamnda modıfıkasyon yapmasıyla olusan 30 bg fark ki buda bu takımların elını kolunu bagladı bunların sonun da reno motoruna gelısım ıznı verıldı

  24. standart motora geçilmemesi vede renault ta gelişmesi için izin verilmesine sevindim. ama hadi diğerleri harcamaların azaltılması için önlemde, 2010 da benzin ikmalinin yasaklanması nedir ya.f1 de strateji olmayacak olması hiç hoş değil. bir sporun kuralları bu kadar mı çok değiştirilir. güreşe benzettiler iyice. ondada senede 4 kez kural değiştirilmişti.bu yüzden gerçek güreş severler bile izlemiyo artık. bir sporda bu kadar sık kural değişikliği yapılması ve hatta piste göre değişen kurallar bence bu spora çok zarar veriyor.

  25. veyis keleş avatarı

    pilotlar bile gençleşti, fia ise hala fosillerle devam ediyor. yaptı gene yapacağını max ve bernie.
    f1'de gelişimleri durdurmak demek yol arabalarında da ivme kaybı demektir, yazıktır.

  26. ilker biçer avatarı

    Renault'un özelliği neki motoru geliştirmesine izin veriliyor?Neyse fia ferrari'den sonra Renault'a çalışmaya başladı.Daha önemlisi diğer takımlar gelişime neden izin verdiler bana çok saçma geldi

  27. Takımlar Renoya izin vermişler ama motorların ömrü 4 yarışa çıkıyor, yani onlarda motor ömrünü uzatmak için yine motora dokunacaklar 🙂

  28. ekonomik kriz nedeniyle yapılması gerekli olduğu iddia edilen yukarıdaki değişikliklere bir şekilde alışmak ve bu haliyle kabul etmek durumunda kalacağız demek ki. ama artık kimse çıkıp ta f1 bilmem neyin zirvesi, elit spor, teknoloji lideri..vs. zırvaları söylemeyemez bu saaten sonra. izlemek için daha iyi bir alternatifim olsa f1 artık izlemezdim ama malzeme bu, yemek bu ve tüm izleyicilere zoraki dayatılan bu. ilginç olan şu ki, yakıttan bile tasarruf etmekten medet uman zihniyet, sadece ar-ge için bile onlarca milyon dolar masraf tutan KERS'i ertelemiyor. isteyen kers ile yarışır isteyen kers olmadan yarışır demekle, zorunlu yapılan kural değişikliklerinin mantığı birbirine çakışıyor. o halde motor test süresi rüzgar tüneli.. gibi kuralları da KERS gibi isteğe bağlı bir kural haline getirin, isteyen kendini geliştirsin, istemeyen parası yetmeyen bu kurallara uysun..

    ecclestone efendi ekonomik kriz var diye ortalığı yıkıp geçiriyor, sözde takımların masraflarını azaltıp ayakta kalmasına yardımcı olmaya çalışıyor. peki bu ekonomik kriz denen zımbırtı izleyicileri etkilemedi mi?? millet parasını kuyudan su çeker gibi mi buluyor?? o kadar kriz düşünüyorsun, bilet fiyatlarını da krize göre yeniden düzenle o halde!! takımları düşündüğün gibi izleyicileri de düşün.. yemedi mi, yoksa umrunda değil mi..dilerim dünya çapında bir protesto gerçekleştirilebilir ve toplu olarak herhangi bir yarışın tüm tribünleri boykot edilir ve bu adamların burunları sürtülür birazcık. artık ''işte yemeğin bu otur zıkkımlan'' tarzında bu sporu izleyenlere birşeyler diretilirken 2 kere düşünecekleri bir noktaya gelir bu zihniyet.

  29. Yasaklar da yasaklanmalı..

  30. ewt can haklı olabilrsin ama fanatik bir renault taraftarıyım napım takımıma laf atılınca dayanamıom birde alonsoma tabiki… ferrariyide artık savunuyorum :)))

  31. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    Flavio onuda düşünmüştür yaw xD (RedBull olayını)

  32. redbull pekte heveslenmesın reno ısterse gelısmems suankı motrdan da vereblr redbulla 😀 o hakka sahıp ama redbull gelısıme ızın verrken bızede vercnz demstr:D

  33. renault iyi bir bürokrasi zaferi kazanms tebrık etmk lazım flavio yu iyi bir masa bası zaferi:D

  34. işte bu renault un önü açıldı artık kimse tutamaz 2009 da görüşmek üzere saygılarımlaaa

  35. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    RenauLt V RedBull için Süper bir oLay ama KısıtLamalar Son derece Saçma ..!!! Ama uLas Bende Bir Renault'cuyum ama eger bir McLarenci Ferrarici yada baska bir Takımın tarftarı oLsak aynı tepkiyi Verirdik xD inş.Seneye Daha zevkLi yrsLar izlerzde buna deger ..!!! Ben seneye Renault Ve Renault motrLu aracLarında daha Güçlü olacaklarına inanıyorum …!!!! Toyota'da DahiL ..!!! bakaLm KERS'i kuLLanmzlarsa noLcak xD avantaj veya Dezavantaj yaratıckMı xD

  36. mclren arkdşm yaran var heralde noldu kokruynmu renaultta hak verildi die

  37. Bunlarla yarış olmaz 'fia izleyicileride satın alabilecek mi bakalım .reno ya tebrikler. Teknolojiden daha önemli olan şeyin çene olduğunu gösterdiler. Honda mantıklı davranmış .aynı motorla sona abone olmaktansa

  38. Araç ihalesi açsınlar bari hangi marka kazanırsa o markkanın aracını kullansın herkes. Sürücülerin şampiyonası olur tam o zaman. Rezalet.

  39. Yazık

  40. MagicAlonso avatarı

    Ekonomik durumların birazdaha düzelmesi durumunda çok keskin olan ve kesinliği belirli olmayan kurallarda değişikliğe gidebilirler.Hiç izlememekten veya standart cosworth motorlara sahip araçları izlemektense bu kurallara razı olup F1 izlemeye devam etmekten başka şansımız yok

  41. bence yakıt ikmalinin yasaklanması iyi oldu.herkes stratejisine guvenerek pist uzerinde gecis olmuyordu.pist uzerinde gecisler cogalacak..renonun motoruna nasıl izin verdiler diger takımlar onuda anlamıs degilim ozellikle mclaren ve ferrari..testlerinde de yasklanması kotu oldu bizim acımızdan cunku o testler sayesinde en cok gelisim gosteren takım mclaren oluyor oda ortadan kalkmıs oldu..

  42. bu ne dünyanın en kötü motorsporlarına aday olmuş f1 :s ne yani bu…

  43. f1, haz alma sporu olmaktan çok yolcu taşımacılığı ilkelerine dönmüş durumda

  44. erhan aydın avatarı

    bu ne yahu?gestapo yasaları gibi…
    yakıt ikmali yok,tekerlek ısıtan battaniye yok…Allahtan KERSi bu sene için mecbur kılmıyorkarmışşşşşş!!!

  45. yuh be kaldırmadığınız bi strateji vardı o da gitti.yakıttan ne kadar tasarruf sağlayacaklarsa artık!!!

  46. yuh be kaldırmadığınız bi strateji vardı o da gitti.yakıttan ne kadar tasarruf sağlayacaklarsa artık!!!

  47. sanırım toyota 2009 kersiz başlıyacak ii bir karar olabilir bakalım kers kullanan takımlar napacak..

  48. Seyir açısından kötü ama f1 in geleceği için gerekli önlemler alınmış.fakat tek anlamadığım 2010daki yakıt ikmal yasağı bu şekilde nasıl masraf azaltılır hiçbir fikrim yok.tek rekabet ortamını stratejiyi de bu spordan çıkarırlarsa ne zevki kalacak anlamak ZOR.

  49. ohhhh be işte bu renaulta izin çıkmış aradaki farkı kapatacaklar bisimkiler

  50. tolga soydan avatarı

    her şey yasak =)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir