Resmi: 2015’ten İtibaren Güvenlik Aracından Sonra Gridden Start Olacak!

FIA 2015’ten itibaren yarışlarda güvenlik aracı olması durumunda yarışın kaldığı turdan itibaren gridden yeniden başlayacağını açıkladı.

Son haftalarda gerçekleştirilen toplantılarda, yarışların nasıl daha zevkli hale geleceği konusunda bazı fikirler masaya yatırılıyordu.

Yapılan toplantılarda güvenlik aracından sonraki hareketli startın yeteri kadar heyecan yaratmadığı sonucuna varıldı. Öyle olunca hareketli start yerine gridden normal start fikri masaya yatırıldı.

Ortaya atılan bu fikir bugün gerçekleştirilen Formula 1 Komisyonu toplantısında kabul edildi.

Bu karar ile birlikte gelecek sezon güvenlik aracının yarışın ilk iki ve son beş turu dışında piste girmesi durumunda, yarış pistin temizlenmesinden sonra gridden yeniden başlayacak.


Yorumlar

“Resmi: 2015’ten İtibaren Güvenlik Aracından Sonra Gridden Start Olacak!” için 40 yanıt

  1. bu kararlarla max mosley’i daha çok arar olduk.

  2. Birileri sanki F1 yarislarini kaldirmak istiyor ki milet sadece futbol maçlarini izlesin.Kimbilir,belki futboldan daha çok para kazanir FIFA!

  3. Herhalde bunan sonraki adım F1′ e kara bayrak sallamak olacak!..

  4. Oldu olacak güvenlik aracını kaldırıp sadece kırmızı bayrak olsun ne de olsa gridden başlayacak ya boşuna tur gitmesinler

  5. bu işin bir kültürü vardır arkadaş. f1 tarihinin yüz karası zamanlarını yaşıyoruz. gerçek rekabetin bir kenara atıldığı bu son zamanlarda işi çığırından çıkaracak son hamle bence . ne saçma bir değişikliktir bu allah aşkına. güvenlik aracının amacı, konvoyu güvenli bir hızda pistin temizlenmesi için kontrol altında tutmaktır. yarış tekrar başlayacaksa ne amacı olacak sc’nin. koydukları kurallarla f1 i sıkıcı hale getirdiler, geri adım atacaklarına saçma sapan yeni kurallar getiriyorlar.
    yarışın sadece startlarını, kazalarını, geçişlerini izleyen kesime göre yapılmış bir hareket. reyting korkusu kültür dinler mi?

  6. Yusuf Hitay avatarı

    güvenlik aracını komple kaldır öyleyse. sadece kırmızı bayrak olsun, herhangi bir olay olunca kırmızı bayrak kaldırın. ne diye boşu boşuna turlarca dolanıcaklar. böyle saçmalık olamaz arkadaş.

    mosley’den böyle zulüm görmedik.

  7. murat aksoy avatarı

    Nascar’da pist temizliği için sarı bayrak kalkıyor hoop herkes güvenlik aracının arkasına veya bir araç herhangi bir sebeple yavaşlıyor hooop sarı bayrak herkes güvenlik aracının arkasına. Ama bazen de aracın biri duvara sürtüyor spin atıyor ama sarı bayrak nedense kalkmıyor çünkü o sırada seriye reyting, fan ve sponsor getiren takım veya pilot lider gidiyor. Biz 80li yıllarda amreikan güreşi izlerdik hulk hugan, gitarcı kardeşler falan göz kırpmadan izlerdik ama zamanla anladık ki herşey bir oyunun bir şovun parçası aslında ortada mücadele yok sadece bizim izlememizi sağlayacak sanal bir gerçeklik var.. Kısaca son 15 yılın Formula 1’i de bu işte. . Şimdi bana Charlie whiting in güvenlik aracı periyoduna kimlerin müdahale edeceğini söyleyin. .

    1. Murat AYDIN avatarı

      söylediğin gibiyse son 15 yılda gerçekten şampiyon olan pilot sayısı çok az o halde.

  8. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    İyice Oyuncak Ettiler. Saçma Bir Karar Bana Göre.

  9. FIA, F1’in yaşadığı sorunlara çözüm bulmak yerine çözüm görünümlü yeni sorunlar ortaya çıkartıyor.

    Zevkli olacak mı tabii ki ama belki 5 belki daha da fazla pilotun gridde kaldığı bir start olmasını da isteyeceğimizi sanmıyoruz. Çünkü bu startta kalan yarışın favorisi olabilir veya bizim kendi favorimiz de olabilir. Böyle suni bir metotla gridin yarısını kaybetmek istemeyiz.

    Ayrıca bazı arkadaşlar aracın soğuyacağından dertli, tam tersi araçlar aşırı ısınacak ve sorunlar böyle ortaya çıkacak. Ve şimdiye gördüğümüz kadarıyla motoru soğutmakta diğerlerine nazaran daha çok zorlanan Mercedes bu durumdan fazlaca muzdarip olacak gibi. Belki de Mercedes’i durdurma planıdır ve bu komplo teorilerini ortaya atacak birçok kişi çıkacaktır.

    Ayrıca yol tutuşunu kaybetmiş lastiklerle start alma sorunu da oluşabilir. Eski ve aşınmış lastiklerle güvenlik zaafiyeti ortaya çıkacaktır. Debriyaj’ın patates olma ihtimalinin çok sorun olacağını düşünmüyorum onun bir çözümü olacaktır mutlaka.

    İzlemek bir yandan zevkli olacaktır ama diğer yandan birçok problem çıkartabilir.

  10. f1 ne zamandan beridir çok adaletli olduda şimdi adaletten bahsediyoruz.evet bazı arkadaşların dediği gibi start yarışın en heyecanlı anı. SC den sonra tekrar start fikride çok hoş. araçların soğuma durumu na gelirsek onuda pilot olan ayarlasın kardeşim ne yapalım yani.bir şahsın dediği gibide 1. ile 2. arasında ki 30 saniyelik fark durumu var.ama zaten normal bir SC durumundada eriyor o fark .tur yiyen araçlar içinde turunu alduktan sonra start verilecektir muhtemelen.yalnız şu son paragraftaki ilk 2 son 5 olayı çok saçma .bunun ilkide sonuda bir olması lazım.illa dallandırıp budaklandırmanın bir anlamı yok.birde yarış hangi turda durduysa o turdan itibaren start verilirse süper olur.pist temizlenirken atılan turlar zaten çok yavaş atıldığından yakıta direk etki edeceğini sanmam.zaten o sıralar tasarruf modunda gidiyorlar.

  11. ←Simply The Best avatarı
    ←Simply The Best

    Kulağa güzel geliyor. En azından şimdiki durumdan daha iyi. Sırf pazar günleri eş, dostlarımıza ayırmadığımız en az iki buçuk saatimizi kesintisiz olarak F1’e veriyoruz çoğu zamanda karşılığında can sıkıntısından başka bir şey alamıyoruz. Bu sistemle bazen haksızlıklar olabilir ama bunun için de hakemler var, işlerini iyi yapsınlar.

  12. Suistimale çok açık bir karar. Misal;
    Ben ikinciyim ama birinciyle aramda 30 saniye var yarışın da son 10 turu. Adam birinci olursa şampiyon olacak. Kaza yaparsa ben şampiyon olacağım. Takım arkadaşım da 14.cü diyelim. Takımdan emir geliyor, takım arkadaşım nelson piquet gibi yarış ortasında kazayı yapıyor. Sonra? Ben otuz saniye önümdeki adamın 3 metre arkasından tekrar yarışa başlıyorum, adamı geçiyorum ya da kaza yapıyoruz ve adamın şampiyonluğunu yakıyorum. Olur mu olur. Ayrıyetten tur bindirmiş araçlar diğerlerinin arasından yarışa başlarsa anlamsız olur, onların turunu geri almalarını beklemek de boşuna zaman kaybı.

    1. Sanki şimdi turlarını geri almalarını beklemiyor musun da boşuna zaman kaybı diyon?

  13. OtonomAktor avatarı

    Bu todt eskiden bu islerden anlayan bir adamdi benim gözümde o geldiğinden beri nasil zirvaladi nasil saçma salak kararlar cikti ne hale geldi motor sporlarinin (güya) zirvesi. Bu gidişle formula E f1 in tahtina adaydir.

    1. Garip gelmiyor mu size de? Formula 1 batırılıyor ve tam bu sırada Formula E adlı seri piyasaya sürülüyor. 🙂 İnsan kuşkulanmıyor değil.

  14. Lewis Hamilton - McLaren (TEE) avatarı
    Lewis Hamilton – McLaren (TEE)

    Yok artık!

  15. asıl sorun bu çözümler değil ki birincisi araçların görünümü 2000-2008 arasındaki gibi olmalı motor sesleri de öyle ve en azından 3 schumacherin yaptığı gibi 1 ya da 2 efsane pilotun gençler arasında yarışması ile ilgi ve heyecan artar schumacher şu anda hasta olduğu için yarışamaz ama düşünün mclaren mika hakkinen ile 2 yıllık sözleşme imzalasa ve mika gençlerle mücadele etse isterse sonuncu olsa bile herkes f1 izlemeye başlar benim düşüncem araç görünümü motor sesi ve efsane pilot çözümüdür mika jacques frentzen vb bir kaç pilot dönmeli

  16. Çok ama çok enteresan bir karar.Yeni heyecanlara her zaman açığız denemekte fayda var büyük heyecan katar ancak motorları zorlar büyük sıkıntılar yaşanır bakalım hayırlısı

  17. En ondeki arac zaten avantajini kaybediyor, bir yandan da geridekiler gridde yerlerini alincaya kadar durup bekleyecek ve daha fazla soguma dezavantajina sahip olacak.

    Yarislari heyecanli hale getirmeyi bu kadar cok mu istiyorsunuz? Yakit ikmalini geri getirin o zaman. Heyecani belirsizlik yaratir, takimlar en azindan biraz daha fazla strateji gelistirebilirler. Gerci is stratejiye kalirsa Ferrari olarak yandik demektir ama olsun 🙂

    1. Onur Gentas avatarı

      Yakıt ikmali yapıldığı zamanlarda sadece ne kadar sürecek diye değil acaba problem yaşanacak mı diye de düşünürdük ve heyecanımız daha da artardı. Sadece bunu kaldırmaları bile büyük bir kayıptır F1 için.

  18. bye bye formula 1. sonucunu bildiğim eski yarışları baştan açıp seyrederken daha çok zevk alıyorum.

  19. Bu kuralları “uyduran” insanları yakından tanımak isterdim.

  20. Sıra kazanmış veya fark açmış araçların zaten azalan avantajını tamamen ortadan kaldıran bir kural..
    Bir yandan iyi çünkü 1 sn hızlı olan araç için bile yarışı kazanma şansı biraz azalıyor. Her start bir risk.

  21. biz ekonomi-günümüz teknolojisi vs derken turbo motorlara geçtik.dolayısıyla bir halt ettik mi eminde değiliz ama çeşitli egzotik vede egzantrik hemide hobidik kurallarla toparlayacağız imza fia.turbo-elektrik ayrı seriler zaten elektrikli f1 serisi başlayacak.fia nın amacı orta yolu bulalım pastayı ortasından bölelim.ama yol ayrımı illaki olacak-turbomu-elektriklimi-atmosferikmi hepsinin karması tutarmı nasrettin hoca nın hesabına dönmesin sonra

  22. son yıllarda gelen kurallarla startlar ve pitler yarısın en izlenesi kısımlaı oldu gerisi tırt. ama 2. start demek araclar duracak motorlar soguyacak direk arıza sebebi.
    ayrıca güvenlik nedeniyle durdurulan yarıs startta daha fazla kaza riski barındırıyor.
    abuk sabuk bir karar bence =(

  23. en iyisi siz hic ugrasmayin gercekten cunku her yeni getirdiginiz kurallar f1 daha da geriy goturuyor. sacmalikan baska birsey degil

  24. Ölürümde dönmem inadımdan diyorlar, dönmeyin bakalım gittiği yere kadar.Nerde tırak orda bırak.

  25. İyice zırvalamaya başladı bunlar ya

  26. Gereksiz, vakit kaybına sebep olacak bir süreç. Hak mahrumiyetine sebep olabilecek olması da heyecan için herşeyin mübah kılınamayacağını birisi anlatmalı bunlara. Sanal müdahalelerle heyecanlandıralım diyenler kadar pilotlar da insan. Ve yarış ortasında araçlar durdurulmamalı stop etme, start edememe riskini niye yaşatıyorsunuz ki adamlara. Bunlar giderken soğuyabilen araçlar tekrar dizlinceye kadar ki bekleme sorunlara yol açabilir. Yarışın en heyecanlı, yakın mücadeleli bölümünde gelecek bir kazayla durdurma psikolojileri ve araçları mahfedebilir. Hiç olmazsa son çizgi öncesinde testler, formasyon, eğitimle araçların yan yana gelmesi sağlanarak hareketli start düşünülebilirdi ama bu olmamış.
    Vallahi şu siteden 10 arkadaş göndersek bunlardan daha iyi çözümler bulurdu şu işe. Doğal olarak para kaygılarıda olmadığı için. 🙂

    1. Onur Gentas avatarı

      Katılıyorum size. Başka şekilde heyecanlı hale getiremedikleri için önde giden pilotun ciddi anlamda hakkının gasp edilmesine sebep olacak bu tür abuk subuk yollara başvurmaya başladılar. Öyle düzenlemeler yaptılarki artık dönüş yapacak durumda değiller. Müşteri kaybını(ben öyle görüyorum) engellemek için bu yollar işe yaramayacaktır.

  27. Erdim Şevket avatarı
    Erdim Şevket

    Singapur’da nasıl olacak bu iş hiç düşündüler mi?

  28. ForzaFerrari avatarı

    Gerçekten bazı yarışlar var ki insan uyumamak için zor tutuyor kendisini. Böyle yarışların ortasında girebilecek bir güvenlik aracı yarışı bir hayli heyecanlı hale getirebilir.

  29. İzlemeye zevkini arttırabilecek son yıllarda alınan en güzel karar.
    Start formulanın 1/4 ü sayılır benim için, ilk 2 tur ok, ama son 5 tur fazla olmuş, 3 e 3 iyi olabilirdi.

    Sanırım bu durumda; pistlerde daha fazla güvenlik aracı görebiliriz, özellikle de sıkıcı pistlerdeki yarışlarda güvenlik aracı gerekmeyebilcek durumlarda bile sırf start heyecanı olsun diye sokabilirler, maksat izlenebilirliği arttırmaksa kararı boşuna almadıklarını gösteririler, kolay gelsin ama adil ol, çarli amca.

  30. Bence bu uygulanamaz. Yakıt konusu ne olacak? Son 10 turda güvenlik aracı girdi 3 tur kaldı sonra da geriye 10 tur atılacak motorları en kısık devirde kullanmak gerekir bu durumda ki bu da hiç mantıklı bir durum değil bence…

    1. Mantıken bu durumda 10 tur atılmaması gerekir.

      1. Bende bundan bahsediyorum ama ben okuduğumu yanlış mı yorumlamışım acaba? yarışın 45. turunda piste güvenlik aracı girerse yarış 45. turdan devam edecek şeklinde anladım e bu durumda azalan yakıt miktarını nasıl telafi edecekler şeklinde bir soru oluştu kafamda…

        1. Onur Gentas avatarı

          Düşünecek olursak inanın onlarca şey çıkar ama adamlar bütün zayıf noktalar üzerinde düşünmüşlerdir heralde. Koskoca F1’in başındakiler bunları görememezlik etmezler heralde.

      2. pardon ben yanlış anlamışım ben dün ilk haberin kısa versiyonunu okumuştum devamı gelecek yazmışlardı ama ilk yazılanlardan çıkan anlam buydu şimdi kontrol ettim ve tamam hata bende kusura bakmayın.

  31. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Böyle rezalet olmaz daha ne kadar içine edeceksiniz merak ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir