Bridgestone, Bozulma Meselesini Önemsemiyor

yazar:

kategori:

Bridgestone, ilk testlerde kronik hale gelen arka lastiklerdeki bozulmalar hakkındaki eleştirilere rağmen takımların, araçlarını yeni lastiklere göre ayarlamaya çabucak alışacağına inanıyor.

Oluksuz lastiklere geçişte bu lastiklerin ölçülerinde değişim yapılmadı. Bunun sonucunda önün tutunması arkaya göre daha fazla arttı ve böylece arkadan kaymalar tetiklendi.

Bu karakteristik özellik, geçen seneki kış testleri sırasında uzun sürüşlerde pilotların arka lastikteki büyük aşınmalarla sıkıntı yaşamasına neden oldu.

Ama Bridgestone motor sporları baş mühendisi Jun Matsuzaki, sezon başlamadan önce takımların bu meseleyi çözeceklerine inandığını belirtti.

Jun Matsuzaki: "Takımların oluksuz lastikleri ve aerodinamik kuralları anlaması üzerine çalışmaları için hâlâ erken zamanlardayız. Bu yüzden takımların lastikleri kullanışında gelişmeler bekleyebilriz."

"Jerez’in pist düzeni, arka lastikler üzerine zorlayıcı olanlardan biri. Ayrıca Jerez, Aralık ayında sezon içinde göreceğimize göre daha soğuktur. Bu yüzden arka lastiklerde ufalanma vardı ve bu, daha sıcak havalardakine göre daha fazla bozulmaya neden oldu"

"Lastik ölçüleri bir etken. Ama lastik hamuru ve yapısı da büyük bir rol oynuyor. Oluksuzlara geçişte arka lastiklerin yapısı, arka ve ön lastiklerin dengesini sürdürebilmek için geliştirildi."

"Lastikler tarafından sağlanan tutunmanın dengesi, hâlâ bir parça arkadan kayma tarafında. Ama bu, takımların lastikleri en iyi şekilde kullanmayı öğrendiklerinde aracın ayarlamasıyla da ilgili olacak"

Matsuzaki ayrıca, hem aracın ayarlarına hem de sürüş stiline dikkat edilmesinin 2009’da rekabetçi olmanın önemli bir parçası olacağını belirtti.

Araçların yere basma kuvvetlerini azaltan yeni aerodinamik kurallar, genel tutunmada lastikleri daha önemli kılıyor.

Matsuzaki: "Lastik idaresi 2008’da önemliydi ve 2009’da da öyle olacak. İdare için etkenler, yeni kurallarla değişti. Bu yüzden sene içinde anlayışlarını geliştirmede pilotları ve takımları izlemek ilginç olacak"


Yorumlar

  1. Ferrari bridgestone ile devam edildiği için birşey kaybetmemişti.Dezavantaj diğer takımlarda oldu.

  2. neden takımlar lastıklere gore ayarlarını yapıo anlamıyorum…sen takımların ıstedıgı lastıgı versen daha ıyı olmazmı kardesım 2004 te boyleydı ferrarı ucuodu bı sene sonra kural degıstı ferarı surunmeye basladı(2005) bence f1 ın kaybettıgı nokta bu takımları samar oglanına cevırdıler ona uyum buna uyum zaten 2006 da mıchelının ayrılmasından sonra yaptıgı lastıkler ortada lastık patlama sayılarındakı artıs bunu bellı edıo zaten bıde tek lastık uretıcısı olunca nası malıyet dusuo anlamıom gıren tedarıkcı karsılamıo mu tum masrafı takımlara lastık wererek ısın suyunu cıkardılar.. iyice zaten o on ve arka kanatları gordukce moralım bozuluo..lastık bozulsa ne olur yanı..:(

  3. bu sene çok curcuna olcak gibi bakalım hayırlısı

  4. Ebatlar değişseydi bir çirkinlikle daha karşılaşmış olacaktık:S

  5. Ebatlar değişseydi bir çirkinlikle daha karşılaşmış olacaktık:S

  6. Ben bu maliyet dusurme isinide anlamis degilim zaten, hic mi ibret almiyorlar, isci cikarmakla, uretimi dusurmekle krizi atlatamazsin ki, aksine buyutursun. Sanirim bu psikolojik, herkes ayni seyi yapiyor..

  7. Maliyetleri azaltmak için tek lastik tedarikçisine gidilmişti değil mi?

  8. ahmet formula 1 deki tek lastik saglayıcısı olduklarından biraz fazla rahat davranıyrolar desek 🙂 michelin olsaydı keske biraz daha sıkı calışırlardı

  9. Gecen sezon Mclaren onden kayiyordu Ferrari`de arkadan, gerci bir cok degisiklik olacak ama bu Mclaren icin daha iyi bir haber gibi. Bir baska ilginc nokta Bridgeston neden kendi gelisimleri uzerinde durmuyor da takimlarin bunu cozmesini bekliyor anlamis degilim, bu biraz aha lastik burda, naparsan yap demeye gelmiyormu? ilginc geldi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir