Teknik Analiz: Ferrari F60

yazar:

kategori:

Bugün Mugello’da yapılan tanıtımda Ferrari, 2009 aracı F60’ı tanıttı. Yeni kurallar ile bazı önemli değişikliklere sahip olsa da, yeni araç üzerinde eski araçların da etkisi görünüyor.

KERS sisteminin dahil olduğu araçta, oluksuz lastikler ile birlikte yeni kurallara uygun gövde var ve ilk defa bugün 2009’da kullanılacak ilk aracı görmüş olduk. F2008’den biraz kısa olan F60’da, % 50 yol tutuşu kaybetmek için her nokta gözden geçirilmiş ve daha küçük kanatlar ile difüzör var.

Ön kanata bakacak olursak, FIA’nın yeni kurallarına uygun şekilde bir orta bölüm var ve Ferrari, kurallara göre kendi görüşünü yan bölümlerde göstermiş. Yeni kurallarda köprü kanatlara izin verilmediği için yeni geniş ön kanatta bir arka bölüm, bir de genelde 2006 ve 2007 senelerinde gördüğümüz yarı köprü üst kanatlar var. Ön geniş kanat, yaklaşık olarak ön tekerler ile aynı genişlikte.

Ön kanatların dış profilinin içinde ise ön kanat açısını aşağı ve yukarı yönde pilotların değiştirmesini sağlayacak sistem yer alıyor. Kurallar gereği bu sene burun boşluğu olmayacak.

Geçiş Çalışma Grubu’nun çalışmaları ile barge boardlar yasaklanmıştı ancak Ferrari’nin bu bölümde boşluk bulduğu 3 yer var. Ön süspansiyon kolunun aşağıda kalan bölümünde şasinin altına 2 küçük kanatçık eklenmiş.Bunları sidepodun altında daha geniş bir kanatçık takip ediyor.

Sidepodun ön kesimleri aerodinamik özgürlüğün bulunduğu en önemli bölüm çünkü burası sınırlamalar arasına konmadı. Sonuç olarak Ferrari sidepod önünü bayağı küçültmüş ve buraya kanatçıklar eklemiş.

Ancak bu bölümün kenar etki korumasına sahip olduğu için sidepodların üst önüne eklentiler konmuş. Tombazis ise bu bölümün bu etki yüzünden değil, aerodinamik nedenlerden dolayı o şekilde olduğunu söyledi.

Bargeboardun arka bölümünde  zeminden itibaren aynaya doğru kanatçık yükseliyor ve aynaya bağlanıyor. Sidepodların arkasında ise Ferrari soğutma için oldukça çalışmış. Eksoz çıkışı oldukça maksimum seviyede tutulmuşve böylece süspansiyon geçişleri sağlanmış.

Bu açıklığa ve 18000 devir limitine rağmen, sidepodların daha iyi soğutucu çıkışlarına ihtiyacı var ve kola şişesine benzer arka bölüm bu çıkışın temelini oluşturuyor.

Difüzör ve  arka kanat, yeni kurallara göre yapılmış normal tasarımlara sahip. Bu 2 bölümle birlikte ön kanat ve sidepodların testlerde gelişmeye devam edeceği aşikar.

Mekanik olarak ise araçta yeni Brembo fren sistemi ve oluksuz lastikleri daha iyi kullanmak için yeni geometrik açılı ön süspansiyonlar var. 056 motoru ise 18000 deviri için yeniden ayarlandı ve yeni kurallar ile birlikte 3 yarış gitmek zorunda olacak.

Dondurulmuş olarak FIA’ya verilen motorda genel olarak eksoz bölümünde ve yakıt ve yağ bölümlerinde ince ayarlar yapıldı. Hala karbon titanyum vites kutusuna sahip araçta KERS sistemi de bulunuyor ve bunun motorun ön kısmında bulunduğu düşünülüyor.

Elektrik aksamını soğutmak için sidepodların önünde ekstradan soğutma girişleri var. Sistem bugünkü tanıtımdan önce pistte test edilmedi ancak Gilles Simon sistemin bugün kullanıldığını doğruladı. Yenilenen direksiyona KERS için düğme de eklendi.


Yorumlar

  1. arka taraf şaka gibi yaa:S..

  2. bir mclarenciyim eğer mclaraninkide böyle olacaksa bence geçen senekine göre görsel açıdan kötü olacak.arka kanat çok kötü gözüküyor….

  3. nuri ozarslan avatarı
    nuri ozarslan

    Önler iyide arkalar ıı. Heybetini kaybetmiş.Massa işler sürücüde biter dedi. Enazından rahatladım

  4. burak bocek avatarı

    Levent karadol arkadaşım,F1 büyük ihtimalle Cnn Türk'te kalacak.Çünkü Ntv artık moto gp den bile kurtulmaya çalışıyor kaldı ki f1 racing dergisinin basımını durdurdular.Artık sonlarına doğru yaklaşılıyor.20aralıkta genel kurul vardı yanlış hatırlamıyorsam ama halen beklemedeler.Büyük ihtimalle Cnn Türk ve Serhan Acar değişmeyecek.

  5. levent karadol avatarı
    levent karadol

    selam arkadaşlar ben görme engellli ferrari taraftarıyım daha önceki yorumlarımdan belki hatırlayanlarınız vardır benferrari ve diğer araçların seslerini duymak için sabırsızlanıyorum zaten benide en çok bu yönü ilgilendiriyor bide sizden bişey rica ede bilirmiyim bu sene f1 hangi kanaldan yayınlanacak aranızda bilen varsa bu habere yorum yaparken eklerse çok sevinirim yeni sezonda herkese başarılar

  6. benim çok hoşuma gitti.

  7. Beklediğimden iyi geldi

  8. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    ısınamadım ve uzun bi sürede soğuk kalıcam 🙁

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir