F60 İle Testin Ardından Felipe Massa İle İlk Söyleşi

yazar:

kategori:

Bugünkü ilk testin ardından ilk izlenimlerin neler?

Felipe Massa: Bu geçen seneki alıştığımız araca göre kesinlikle tamamen farklı bir araç. Yeni bir çok kural var ve tüm bunları sizler de görebilirsiniz. Kurallar özellikle görüntü de değişti.

KERS yeni bir şey bildiğiniz gibi ve aerodinamikler tamamen farklı. Artık aracın sürüşünde ve gidişinde daha farklı bir role sahipler.

Testin ilk gününde 100 tur atmayı ya da iyi tur zamanları yapmayı beklemiyorduk çünkü böyle değişiklikler olduğunda aracın ilk piste çıkışı çok zordur. Bugün bazı sorunları aştık ve bunu testlerin ilk günü olarak görmeliyiz. Ancak burada olmaktan ve 100 km yapmaktan dolayı mutluyum.

Büyük endişemiz KERS’i kullanmaktı bu yüzden KERS’i çok az kullandık ancak sürekli olarak güç ve performansı yükselttik. Önümüzdeki testlerde diğer değişiklikleri de görebileceğpiz ancak burada sadece aracın iyi çalışıp çalışmadığını, iç sıcaklığın iyi olup olmadığını ve vites kutusu performansının ve süspansiyonların iyi olup olmadığını görmek istedik. KERS’ten olumlu şekilde etkilendik.

Kurallardaki radikal değişiklikleri göz önünde bulundurursak bu sene araç çok farklılık gösterebilir. Araçları sürmek nasıl olacak?

F.M.: Kesinlikle, bu dönüm noktası olan bir araç. Bu aracı sürmek kesinlikle çok farklı olacak. Böylesine yeni bir aracı sürdüğünüzde farklı şeyler hissediyorsunuz ancak daha fazla alıştıkça herşeyin otomatik olacağını düşünüyorum.

Yeni kurallar tanıtıldığında her zaman sorun olur ve şu anda zorlandığımız bir dönem. ÇEkiş kontrolü ve geçen sene bu sene sorulan bir sürü soruları hatırlıyoruz. İnsanlar aracı sürmenin zor olacağını söylüyorlardı ancak artık sürücünün daha önemli olacağı bir durumdayız.

Bu seneki yeni kurallar -yeni aerod kuralları, test olmaması, oluksuzlara dönüş ve cuma günlerindeki soru işaretleri- ile Ferrari’nin nerede olacağı konusunda bazı endişeler var. Takım içerisindeki hava nasıl?

F.M.: Takım içerisinde çalışanlar, takımdakilerin motivasyonu ve çalışması konusunda herşey geçen sene olduğu gibi.

Bunun dönüm noktası olduğu, büyük bir değişiklik olduğu açık ve bu değişiklikler çalışmamızda da bazı değişikliklere neden oldu. Ancak genel olarak hava aynı. Tüm sektörlerde ve bölümlerde olumlu bir hava hissediyorum.

Stefano Domenicali’den lastik bölümün, herkesin elinden gelenin en iyisini yaptığını düşünüyorum ve herkeste ilerleme isteği var. Takımın yapmış olduğu çalışmalardan oldukça mutluyum ve önümüzdeki haftalarda sürekli olarak gelişeceğimizi hissediyorum. Ve son bir kaç yılda bu şekilde oldu.

Bu Formula 1’de farklı bir döngünün başlangıcı. Kesinlikle kolay bir deneyim olmayacak ancak gelecek şampiyonada rekabetçi olacağımızdan % 100 eminim.

2009 araçlarının görünümleri konusunda bazı eleştiriler oldu. Yeni aracın görüntüsü hakkında ne düşünüyorsun?

F.M.: Brezilya’dan buraya uçarken bunu düşünüyordum. Rüzgar tüneli modelinden bir çok resim ve çizim gördüm ve daha önce dediğim gibi yeni araç her zaman farklı olur.

Her sene iyi araçlara sahip olduğumuz gerçeğini düşündüm. Bu çok heyecan verici. Yeni kurallar aracı görünüm açısından daha kötü yapsa da, ben aracın çok hoş olduğunu düşünüyorum. Ben hızlı ve güzel bir araç olmasını umuyorum. Ancak yavaş ancak güzel bir araç olmasındansa, çirkin ancak hızlı bir araç olmasını tercih ederim. Umarım ki bu araç hem güzel hem de hızlı olur.

Bugün eğlenceli miydi?

F.M.: Başka araçlar da pistte olduğunda durum çok farklı olur çünkü tur zamanlarını da karşılaştırabilirsiniz. Bugün çok fazla eğlence yoktu ancak bugünkü amacımız aracı piste çıkarmaktı. Bu bakımdan önemli derecede iş kaydettik.

Gelecek hafta Portekiz’de daha iyi tur zamanları elde edecek bir araç olmasını ve sabahtan akşama kadar gidecek araç olmasını umuyorum. Bugün eğlenceli olmasa da iyi bir gün oldu.

Bugün uzun zaman sonra ir çok kişi konuştu seninle. Brezilya GP’den sonra Lewis Hamilton ile konuştun mu ve Sao Paolo’dan aklında bir şeyler tasarladın mı?

F.M.: Onu sene sonuna doğru FIA Ödül Töreni’nde gördüm ve onu şampiyonayı kazanmasından dolayı tebrik ettim. Bunun doğru olan şey olduğunu düşünüyorum.

Kış tatili boyunca normal bir şekilde çalışma çerçevesi içerisindeydim ve geçen sene olanlardan ders çıkarıp  gelişmeye çalıştım. Artık kazanmak için ve daha iyisini yapmak için daha fazla istekliyim bu yüzden şampiyonayı kazanamasakta hak etmediğimizi düşünmüyorum. Sadece kader bu şekildeydi.

Bu, daha motive olmamız ve bu seneki şampiyonluk yolunca mücadele içinin bir başka neden. Tekrar elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Geriye bakmıyorum: geleceğe bakıyorum. İyi günlerdendaha fazla öğrendiğiniz kötü günler vardır. Kötü günlerinizde daha fazla öğrenirsiniz.

Brezilya GP’yi kazanmam bir taraftan iyiydi ancak diğer taraftan gelecek için bir şeyler öğrenmiş olmam daha önemliydi.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir