Ferrari, Luca Marmorini’yi Kovdu

Almanya’nın motor sporları konusunda önde gelen sitesi Motorsport-Total, Ferrari’nin uzun süredir motor bölümünün başında yer alan Luca Marmorini’nin işine bugün son verdiğini duyurdu.

Bir süredir, bu sene turbo V6 motorlarda bekleneni bulamayan Ferrari’nin Marmorini’nin işine son vereceği söyleniyordu. Motorsport-Total, Ferrari’nin Marmorini’nin ayrılığını doğruladığını ve yerine Lorenzo Sassi’nin geçeceğini duyurdu.

Sassi uzun süredir Ferrari’nin motor bölümünde çalışıyor. Haberlere göre Sassi, bir süredir Ferrari’nin 2015 motor gelişimi programının başında yer alıyor ve motordaki eksiklikler üzerinde odaklandı.

Marmorini, mevcut motorun gelişiminde önemli adımları kaçırdığı için bir süredir eleştirilerin odak noktasıydı. Bunun dışında motorun bir çok parçasının optimum olmaması, turbonun boyutunun büyük olması ve tamamen geliştirilmemesi, egzoz sistemindeki sıkıntılar nedeniyle Marmorini en çok eleştirilen isim olmuştu.

Ferrari henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.


Yorumlar

“Ferrari, Luca Marmorini’yi Kovdu” için 4 yanıt

  1. 2007-2008 sezonundan bu yana Dominicalli gibi, yumuşak başlı adamı bulmuşlardı, tamam patron seneye yapıyoruz, yeni bir sistem bulduk patron onu deniyoruz kafanı yorma diye diye 6 sezonu heba ettiler. Ama Matiacci öyle değil ne başı yumuşak ne de kimseyle sıkı fıkı. Matiaccinin omuzuna elini atanı gördünüz mü? ya da padokta sırıtarak dolaşıp Monisha Kaltenbornûn omzuna el atan bir Matiacci gördünüz mü? göremezsiniz çünkü adam işinin ciddiyetinde. Kimsenin gözünün yaşına bakmıyor vay sen 8 senelik motor depertmanı başkanısın, emeğin çok canın sağolsun vay sen şöyle iyi bir adamsın sağlık olsun demiyor. Yani artık dememesi de lazım.

    Matiacci ilk geldiğinde bu adamın suratı ekşi tam patron olacak tip var demiştim. O günden bu yana takım içindeki bürokrasiyi azalttı, dıdısının dıdısı uygulamaları gitgide azalıyor. Yeterli mi? değil. İngilterede halen dıdısının dıdısı uygulamasının artıkları baş ağrıttı. Ama gidilen yol doğru mu? hiç şüphesiz doğru. Ferrari aracın tasarımındaki birçok can alıcı parçayı gelecek sene bizzat üretmeye çalışacak. Eylül ekim ayında radikal bir karar daha verilip gelecek sene için İngilterede Cosworth’ün bir rüzgar tüneli kiralanırsa hiç şaşırmam. Sorun motordaysa ve hibrit sistemdeyse Rüzgar tüneli anlamında yer değişmez ama sorun rüzgar tünelindeyse Alonsoyu takımda tutmak adına İngilterede bir şube kiralayabilirler.

    Matiacci’nin patronluğunun 4. ayında birçok sorunlu parçanın takımdan çıkarılması ve ilerde çıkarılma ve eklemelerin devam edeceğini düşünürsek Matiacci arka planda başarılı oldu diyebiliriz.Tabii kimsenin elinde sihirli değnek yok, kurallar var, yasaklar var, Ferrari hop diyince en hızlı araçta olamaz ama en azından ufacık bir ışık görürsek doğru yolda olduğunu teyit edebiliriz.

    Beni en çok şaşırtanda Luca Marmorini gibi uzun yıllar Toyotada çalışmış bir adamın Turbo motorlar anlamında yokları oynaması. Toyotanın turbo anlamında güçlü bir altyapısı var demekki orada bir şey öğrenememiş. 2009’da Ferrarinin motor bölümüne geçtiğinden beri yaptığı iş sadece dayanıklılık adına geliştirmek oldu. Motordaki ivme ve çekiş eksikliği bu adam Ferrariye geldikten sonra oldu. Kaç yıl oldu Ferrari halen hızlı virajlı pistlerde çekiş eksikliği yaşıyor. Gilles Simon’dan sonra Ferrari motor anlamında dikiş tutmadı. Gilles Simon’ ismi genelde duyulmamış bir isim olabilir ama v10’lar adına bir dahiydi bu Simon. Belkide Ferrari 2000-2004 arasını V10 motor elektroniğindeki çekiş üstünlüğü sayesinde domine etti. Çünkü aerodinamik anlamda Ferrari hiçbir zaman 2000-2004 arasının Mclareni seviyesinde olmamıştı.

    Jean Todt Fia başkanı seçildikten sonra bu adamı aldı Ferrariden götürdü. Jean Todt Ferrarinin kilit ismidir. Şimdi diyorlar ya hani Ross Brawn gelse Ferrari şak diye düzelir ne yazıkki düzelmez. Ross Brawn’ın emeklerini görmezden gelmek istemem ama Mercedesin mevcut başarısında en büyük pay motordur, motorun başında da Ross Brawn yoktu. Ayrıca Mercedesin tecrübesi ve yol araç üstünlüğüde başarıda etkindir. Motorsporlarında en önemli parça her zaman motorlar olmuştur. Nitekim dahi aerodinamist Newey 2000-2004 arası Ferrarinin V10 üstünlüğüyle baş edememiştir.

    Bunlara mukabil Ferrari eğer yeni motor başkanını iyi seçebilirse ve çekiş sorununu yeni gelecek ekip çözümleyebilirse mevcut aerodinamistleriyle zaten gelecek sezonu domine edebilirler ama kilit nokta motor.

  2. Mercedes’ten 3 tane motor uzmanı alınmış bildiğime göre. Ferrari doğru yönde sağlam adımlarla 2015’e hazırlanıyor. Mercedes’in FRIC suspansiyon yasağını da düşünürsek artık yaklaşıyoruz.

  3. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    Bu yeni patron işini biliyor,baktı olmuyor beceriksizleri hemen kovuyor,seneye Allisonun eli deysin şu araca,çok hızlı olur kanaatimce.

  4. e yani en onemlı motoru yapamaz sa işi bıraksın daha ıyı yapan bırı gelsın gercı bunu ilk basta yapmaları lazımdı da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir