Felipe Massa ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Bu sene alışması en zor olan teknoloji hangisi, oluksuz lastikler, aero veya KERS?

Felipe Massa: En büyük değişikliğin aero olduğunu düşünüyorum. Sürüş açısından aracı tamamıyla farklı bir hale getiriyor. KERS, anlamanız gerekn bir şey, sadece butona basıyor ve güç elde ediyorsunuz. Oluksuzlar ise sadece daha fazla tutunma sağlıyor. Bu yüzden pilot için, araca tutunma sağladığınız zaman, daima işler daha kolay olur. Ama bunu çıkardığınızda tutunma, anlaşılması ve öğrenmesi için bir parça daha zor olur. Bu yüzden daha çok, aerodinamik diye düşünüyorum

Noel’in hemen öncesinde ortadaki nedenlerden dolayı pilotların ücretlerinde kesinti yapılmasından memnun kalmayacağını söyledin. Ama şu anki ekonomik ortamda eğer pilotların ücretleri azalmazsa, diğer alanlarda bir kesinti olacak, muhtemelen mühendisler.  Eğer sen bir pilotun ücretini 5 milyon kesersen, bu 50-100 adet mühendise denk gelir. Hangisini tercih edersin, para mı mühendis mi?

FM: Oldukça zor bir soru. Şüphesiz ücretimde kesintiye gidilirse mutlu olmam, sizin ücretinizde de kesinti yapıldığında onların da mutlu olmayacağı gibi. Bu, hayatın bir parçası. Sıkı bir şekilde çalışmalıyız. Çünkü F1’de bir çok mühendise ve bir çok insana sahip olduğumuzu biliyoruz. Ama bir çok alanda da çok para harcıyoruz. Parada kesintiye gidebileceğimiz alanları seçmemiz gerekiyor, bazı insanları işten çıkarmak değil. Bir çok insana mâl olacak çok şey var, takımda çalışan insanların dışındakilere bile. Bana göre öncelik budur"

Şampiyonanın sonuna geri döndüğümüzde bununla bilgili görüşün değişti mi? Geçen sene ile ilgili herhangi bir pişmanlığın var mı?

FM: Son yarışta olanları her zaman yansıtırsınız ve Brezilya’yı geleceğim için kullanmayı umut edeceğim. DHer zaman yaptığım şeyleri yapıyorum, geçen sene sezon başlangıcında veya önceki sene bazı kötü yarışlarım olsa bile. Daha iyi yarışlar çıkarmak için her zaman bunun üzerine çalışıyorum. Bazı kötü sonuçlar aldığımda ve tamamıyla baskı altında olduğumda, bunun ardından harika bir yarış çıkarabilidim

Bu yüzden yarışta olanlar açısından sonuçta oldukça güçlü olan şeylerden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Şampiyonanın bitimi ve son viraj, F1’de asla görüşmemiş bir şeydi. Belki de F1’de daha önce bir defa olmuştur ama asla hatırlamazsınız.

Sonuçta olumsuz taraftan şöyle düşünebilirsiniz; şampiyonluğu son virajda kaybettim. Ama diğer tarafta harika bir şampiyona, özellikle de harika bir son yarış çıkardık. Bu yüzden şampiyonluğu kazanmak için elimizden geleni yaptık.

O yarışta kaybettik çünkü ortam bizim için çok zordu. Şampiyonluğu son virajda kaybedemezsiniz, 18 yarışta kaybedersiniz. Bunu, gelecekte aynı hatayı tekrarlamamak ve daha da güçlü olabilmek adına daima tecrübe açısından kullanmaya çalışırsınız.

Bu seneki şampiyonluk şansın hakkında konuşabilir misin, geçen senenin tecrübesinin ardından? Ve Lewis Hamilton ile mücadelenizde neler öngörüyorsunuz?

FM: Bunun başka bir şampiyona olacağını düşünüyorum. Herkes sıfırdan başlıyor ve belki Lewis esas rakip olacak belki de olmayacak. Söylediğim gibi geçen senekine benzer bir şampiyonada çok ders alacağınızı düşünüyorum, şampiyonluğu kazanmamış olsak bile. Harika bir şampiyona geçirdik ve bu zaten oldukça önemli bir şey. Zihinsel ve tecrübe açılarından sizi daha güçlü yapıyor. Belki tekrar Lewis ile mücadele edeceğiz belki de etmeyeceğiz ve başka bir pilot olacak, bu yüzden kime karşı yarışacak olursanız olun mücadeleye hazır olmamız gerekiyor. Olay bu. Bu konuda söylenecek başka bir şey yok.

Geçen bir iki sende sıralamalarda sık sık takım arkadaşını geride bıraktın. Eğer takım arkadaşın Michael Schumacher olsaydı da aynı şeyi yapabilir miydin?

FM: 2006’da şampiyonanın ortasındna sonuna kadar bir çok defa bunu yaptım, onu geçtim. Şüphesiz Michael benden çok daha fazla tecrübeye sahipti ama o şampiyonanın ortasından itibaren çok geliştim ve çok da rekabetçiydim. Bunu yapabileceğimi düşünüyorum

KERS hakkında konuşabilir misin? İlave gücü, geçiş için mi kullanacaksınız yoksa tur sürelerini geliştirmek için mi, veya her ikisi de?

FM: Sanırım ikisi de. Herşeyden önce daha çok performans açısından olacağını düşünüyorum, her tur kullanarak daha fazla güç elde etmek için. Ve sonrasında şüphesiz, eğer birinin arkasındaysanız ve geçmek için bir şey yapmaya çalışacaksınız. Bu yüzden geçiş yapmak için herşeyi kullanacağız. Ama herşeyden önce (KERS üzerinde) performans için çalışıyoruz.

KERS’in tepki zamanınında farklılıkları hayal edebiliyor musun, cevap vermede pilotların şansını sınırlandırmada?

FM: Tek şey, KERS’in geçiş için yapılmadığı, performans için üretildiği. Bu yüzden onu her tur kullanacağız. Özellikle de eğer birinin önündeyseniz ve o sizden hızlı ise. Diğerinin (pilot) belki de sizi geçmek için tek fırsatı olan her düzlükte onu kullanacaksınız. Olay gerçekten bu. Eğer birinin önündeyseniz ve pistte belki de iki geçiş imkânı olduğunu bilirseniz, (butonu) o alanlarda kullanırsınız. Çünkü orada adamın butona basacapını bilirsiniz.

Lewis ve gelecek sene hakkında konuştun. Bir dünya şampiyonu olmanın ilave baskısı onun üzerinde bir ağırlık olacak mı? Ve Kimi Raikkonen’in geri deneceğini hissediyor musun?

FM: Her zaman sorular vardır diye düşünüyorum. Kimi’ye bile bakabilirsiniz. Şampiyonluğu kazandı ve geçen sene  üzerinde büyük baskı vardı. Bu yüzden kazanmak için büyük baskı her zaman vardır, özellikle de Ferrari adına yarışıyorsanız. Eğer şampiyonluğu kazansaydım ve olduğum konumda olsaydım büyük bir fark olacağını düşünmüyorum. Şüphesiz Kimi’nin de çok zorlu bir rakip olmasını bekliyorum. Yıllar boyu, çok hızlı bir pilot olduğunu gösterdi. Bu yüzden bekleyip şampiyonanın nasıl olacağını göreceğiz.

Geçen sene Brezilya’daki şampiyonluk mücadelesinden beri F1’de madalya sistemi ile ilgili konuşmalar oluyor. Altın madalya, seni daha fazla yarış kazanmak için motive eder mi?

FM: Bilmiyorum. Bu madalya fikrinin ilginç bir değişiklik olduğunu düşünüyorum. Ama insanlar bana ‘bu madalyalarla şampiyon olacaktın’ diyebilir ama ben o yönden düşünmüyorum. Kuralları sezon başlamadan önce biliyoruz. Bu yüzden bir mazeret uydurmaya başlayacak insan değilim. 2003’ten bu yana bu puanlama sistemine sahibiz ve o zamandan beri aynı şekilde oldu. İşte bu yüzden madalya sistemi güzel, ilgi çekici. Madalya sistemi ile durum biraz değişir. Ama sezon başlamadan önce kuralları bilirsiniz. Bu yüzden bir şey değişmez.

Güvenlik ve KERS hakkında bir çok konuşma var, özellikle de elektrik sistem kullanıldığında. Herhangi bir çekinceniz varmı?

FM: Güvenlik üzerine her zaman çok sıkı bir şekilde çalışırız. Bizim için çok yeni bir şey, aracın içinde batarya bulunduruyorsunuz. İşlerin %100 güvenli olmasını sağlamak amacıyla çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. En önemli şey bu. Çünkü piltolar, mekanikerler ve tribündeki insanları riske atamayız. Bu konuda sıkı bir şekilde çalışıyoruz ve bu soruya cevap verecek doğru adam olduğumu da düşünmüyorum. Ama şu anda güvenlik üzerine sıkı bir şekilde çalışıyoruz.

Bu sene Fransa GP’nin tekvimden düşmesine tepkin nedir?

FM: Geçen sene kazandım. Bu yüzden şüphesiz Fransa’daki bir yarışı yarışı kaybetmek üzücü. Şüphesiz bir pist olarak Magny-Cours güzel bri pist. Ama sadece pist yüzünden orada bir yarış yapamayız. Yarışı, bir çok neden yüzünden yaparsınız. Fransa’nın, içinde olmak için güzel bir ülke olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden belki de gelecekte geri dönüp Magny Cours’da, Paris veya Disney’de yarışırız! Fransa’ya geri dönmek harika olur, özellikle de tamamıyla farklı bir yerde.

Fernando Alonso’nun Ferrari’ye katılacağı yönündeki haberlere olan tepkin nedir?

FM: Şimdi mi bir kaç sene sonra mı? SAnırım 1,5 sendir Ferrari’deki alonso hakkında konuşuyoruz. Şu anda onu takımda görmedim. Dedikodular sadece dedikodudur. Bazen gerçekleşir ve bazen de gerçekleşmez. En azından gelecek senenin sonuna kadar bir anlaşmam var, Kimi’nin de öyle. Yani bunun ardından gelip gelmeyeceğini göreceğiz. İki sene içinde bir çok şey değişebilir, bu yüzden şu an için bunu bir dedikodu olarak görüyorum.

Bir dünya şampiyonu olma arzun konusunda çok az konuştun. Bunu, (şampiyon olma) kapasiteye sahip olduğunu hissettiğinin bir işareti olarak görüyor musun?

FM: Şüphesiz aklımdaki en önemli şey şampiyon olmak. İstediğim şey bu. Ama başlangıçta daima her gün baskı altında olduğum doğru. Sauber’deyken herşeyden önce rekabetçi olacak kapasiteye sahip olmadığım söyleniyordu, sonrasında Ferrari’de, orada olma veya yarışlar kazanma kapasitesine sahip olmadığım söylendi. Herşey bunlardan çok farklı bir şekilde ortaya çıktı. Her zaman rekabetçiydim. Çok yarış kazandım. Şampiyonluk için mücadele ettim ve kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilim. İşte bu yüzden kendimi daha da güçlü hissediyorum.

Eğer biri bana ne sitediğimi sorsa, şampiyon olmak istediğimi söylerim. Ama artık her gün bir şeyler ıspatlamak zorunda değilim. Çünkü rekabetçi olabileceğimi yeteri kadar gösterdiğimi düşünüyorum.


Yorumlar

  1. Bıyık yakışmış, top sakal filan 😀

    Magny cours a katılıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir