FIA, Raikkonen’e Ceza Vermemesini Savundu

FIA, Kimi Raikkonen’in Britanya GP’deki kazası nedeniyle ceza alması gerektiği yönündeki düşünceleri kabul etmedi.

Ferrari pilotu, Silverstone’da ilk turda pist dışına taştıktan sonra geri dönmeye çalışırken aracının kontrolünü kaybederek kaza yapmıştı.

Kurallara göre pist dışına çıkan sürücü, güvenli ve avantaj kazanmadan piste geri dönebilir. Bazıları, Raikkonen’in piste güvensiz bir şekilde dönerek kazaya sebep olduğu için ceza alması gerektiğini savunuyorlar.

Autosport, FIA’nın bu konuyu incelediğini ancak Raikkonen’in piste güvenli olmayan bir şekilde döndüğü düşüncesini kabul etmediğini, bu yüzden cezayı gerektiren bir durum olmadığını söyledi.

Telemetre verilerine göre Raikkonen 230 km/sa hızla pist dışına taştı ancak piste dönmeye çalışırken yavaşladı. Ancak pist dışında bulunan tümsek kazaya sebebiyet verdi.

FIA, Raikkonen’in piste daha yavaş dönerek kazayı engelleme şansına sahip olduğunu kabul ediyor ancak orada hangi sürücü olursa olsun benzer tepki vereceğini savunuyor.

Telemetre verilerine göre Raikkonen 160 km/sa hızla bariyerlere vurdu ve 47 G kuvvete maruz kaldı.


Yorumlar

“FIA, Raikkonen’e Ceza Vermemesini Savundu” için 16 yanıt

  1. Aşağıda ‘fanboy’lar birbirini yemiş 🙂

    Dışarıdan da bakmak lazım olaya. At gözlüklerini bir kenara bırakalım. Raikkonen’in piste güvenli bir şekilde girmediği açık. Çimdeki tümsek olmasa bile yine de asfalta çıkarken spin atabilirdi o hızda. Hiçbir şey olmasa pistteki araçlardan birine çarpabilirdi. %100 ceza verilmesi gerek bu durumda.

    Tabi hakemler farklı şeyleri de dikkate alıyorlar. Aynı kazayı Gutierrez, Grosjean veya Maldonado yapsaydı kesinlikle ceza alırdı. Raikkonen gibi tecrübeli pilotlar çok az hata yaparlar ve hakemler bu tür pilotların kırk yılın başı yaptıkları hataları görmezden gelebilirler. Bunu da dikkate almış olabilirler. Yoksa, kendin kaza yapsan neyse, başkalarının da yarışını mahvetmenin ağır cezası olmalı.

    Aslında aynı sebepten dolayı Alonso’nun da yanlış yerde durmasına da ceza verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Her zaman yaptıkları bir şey değil. Tabi avantaj sağlamış olabileceği için ceza verildi ve bu da minimum bir cezaydı. 5sn cezasının çok fazla anlamı yok. Başka bir pilot olsa pitten geçme verirlerdi.

    Ferrari araçlarına ceza vermenin normal şartlar altında yasak olduğunu da ekleyelim tabi 😉

  2. piste dönmeye çalışırken yavaşladı.

    orada hangi sürücü olursa olsun benzer tepki vereceğini savunuyor

    Gayet net. Gecelim.

  3. kaçış alanından piste dönse yine sıkıntı olmayacaktı… hata hala Raikkonen’de, haberde de belirtildiği üzere yeterince yavaşlayamamış ki bu olaylar yaşanıyor… Chilton yada Massa yaralansa, hatta Raikkonen çok daha ciddi bir darbe alsa ne olacaktı ? Tümsekte ne bahane oldu, Raikkonen’in geçtiği yerden normalde geçilmemesi gerekiyor, pist dışındaki her yeri bir pilot belki oradan geçer diye düzeltmeleri gerekiyordu evet kusura bakmayın…

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Bak sevgili dostum üşenmeden yine açıklıyorum:

      Şimdi eğer dikkatle baktıysan, oradaki kaçış alanında bulunan asfaltın, piste yani beyaz çizgilerin içine nasıl bir açıyla bağlanmakta olduğunu görebilirsin. Pist dışına 230 km civarı bir hızda çıkmışken öyle bir açıyla (yani ille asfalttan dönmeliyim diye düşünerek) piste dönmek çok daha ciddi çok daha büyük bir kazaya sebebiyet verebilirdi. Dolayısıyla daha geniş bir yay çizerek piste dönmeye çalıştı.

      İkinci seçenek ise çok yavaşlayıp yine o asfalt üzerinden dönmek olabilirdi fakat bunun da yukarda söylediğim durumdan bir farkı kalmazdı. Zira orada piste döndüğü yer tam da yarış çizgisi üzeri olacaktı. Yani arkadan gelen tüm pilotlar o çizgiden geçerek düzlüğe ilerlemekteydiler.

      Üçüncü bir seçenek de tamamen durup, piste dönerken orası tam yarış çizgisi olduğu için (arkadan hızla gelip biri çarpar düşüncesiyle) herkesin geçmesini beklemek ve ondan sonra devam etmekti. Fakat burada da hesaba katılması gereken 3 şey devreye giriyor:

      1- O kadar hızla pistten çıktıktan sonra o kadar kısa bir mesafede durması mümkün müydü?
      2- O kadar güzel bir start almışken sen kendi kararınla son sıraya düşmek ister misin?
      3- Bunu yapmış olsaydı yine buraya üşüşüp kendisini aklınızca küçük düşürme çabası içerisine girip, “bıraksın gitsin böyle mi yarışılır, adam resmen bıraktı artık kafada emekli olmuş umursamıyor”

      Kimi içinde bulunduğu birkaç saniyelik süre içerisinde verebileceği en doğru kararı vererek, hem minimum pozisyon kaybı yaşamak, hem de arkadan gelen bir aracın kendisine çarpmaması için geniş bir yay çizerek düzlüğe daha “düz” veya daha geniş bir açıyla dönmeyi denemiştir. Kuşkusuz o tümsek olmasaydı bunu başaracaktı.

      Tabi insan taraflı olduktan sonra, biz ne desek boş. Sana tümsek de “bahane” gelir, dağlar da ovalar da. Ne derdiniz varmış arkadaş Raikkonen’le. Raikkonen haberlerinin altında bizden çok siz varsınız. Bunun sebebi nedir? Hadi Royal isimli zat artık kimsenin kendisini takmadığını anlamış olacak ki bu aralar ortalıkta görünmüyor. Peki sizin probleminiz veya amacınız nedir?

      Adamı sevmiyorsan niye bu kadar yorum bu kadar fanlarını provoke etmeye çalışmak ne diye? Sevmiyorsan haberlerinin altına yorum yazma.

      Ama sen her gün daha geriye gidiyorsun kardeşim. Bunu bil.

      1. 2- o kadar güzel bir start almışken kendi hatası ile aracın kontrolünü kaybedip pist dışına çıkıyorsa sonuçlarına da katlanmak zorunda, zaten son sıradan çok uzakta değildi, düşmesi gerekiyorsa düşecek… benim başka bir sorum var, Massa yavaşlayamayıp Raikkonen’e göbekten girse ikisinden biri hayatını kaybetse daha mı iyiydi ? Hayır bundan dolayı suçu RAikkonen’de değil başka yerlerde arayanlar var hala, benim öncelikli tepkim onlara…

        araçların aynası var, 10 kere dışarı çıksın aynı yerde, 9’unda daha güvenli bir şekilde piste girebilir, bunun bahanesi olmamalı… Aynı kazayı Grosjean yada Maldonado yapsa buradaki yorumlar nasıl olurdu ben çok iyi tahmin edebiliyorum, Raikkonen taraftarlar tarafından sempatiyle karşılanan bir pilot olduğu için ceza almadı, adı çıkmış bir sürücü olmaması tabiki kendi pozitif özelliği, ama hatayı yapanın ismi ve pozisyonu Fia’nın karar vermesini her zaman olduğu gibi etkilemiştir, bu benim görüşüm. Aynı şekilde Vettel’in Alonso’yu geçtiği turda yaptıkları çizgi ihlallerini başkası yapsa cezayı yerdi, yada Alonso’nun yağı çizgi ihlallerini arka sıralardan bir pilot yapsa bir 5 saniye cezası daha yerdi…

        Tümseği sanki pistin ortasına koymuşlar gibi yorum yapanlar, şanstan ve başka şeylerden bahseden fanboylardan sonra benim kendi görüşümü belirtmem insanları rahatsız ediyorsa kusura bakmayın ama bu sizin probleminiz. Her olaydan sonra Raikkonen’e toz kondurmayıp suçu başka yerlerde arayanlardan değilim diye geriye gidiyorsam, evet geriye tam gazla gidiyorum… bence şuanda Ferrari’de koltuk işgal ediyor, evet araç problemli alışamadı vs. vs. ama senede bilmem kaç milyon dolar alıyorsa şu gösterdiği performanstan daha fazlasını göstermek zorunda… Ama Raikkonen fanları başka alemlerde, en azından çoğu diyelim 🙂 Benim Raikkonen’e karşı özel bir düşmanlığım vs. yok, ama fanboyları tepki gösterecek diye düşüncelerimi açıklamayacakta değilim, saygısızlık yapıp buradaki kişilere direk bir hakarette bulunursam o zaman gelip yorumlarımı o şekilde sorgularsınız, ama aksi halde gelip ‘sevmiyorsan haberlerin altına yorum yapma’ yazmak beni mi geri götürüyor acaba ?

        Yorumumu yazarken RAikkonen taraftarlarından birinin bunu beğenmeyip cevap yazacağınında farkındaydım, ama size bir şey beğendirmek zorunda gerçekten değilim sizinde farkında olduğunuz üzere 🙂 Çünkü direk senden bahsetmesemde bir kısım fanboylar o kadar komik oluyorlar ki Raikkonen konusunda anlatılmaz yaşanır…

        1. Icemanraikkonenf1 avatarı
          Icemanraikkonenf1

          Senin bu gereksiz yorumunun sadece son kısmını okuma gereği duydum ve şunu unutma ki sen ve senin gibi bi bitmek bilmeyen diaza tapan fanboyları olduğu sürece bu tartışma hep devam eder ha bişey daha merak etme kimse sen kadar komik olamıyor her yorumun gereksiz olduğu için güldürüyorsun 🙂

          1. Arkadaşım size burda o hatayı kim yaparsa yapsın çok kötü bir şey olduğu ve massanın SON ANDA dönmese KİMİNİN HAYATINA mal olabilceke bir hatadan bashediyor. Hırsmış arkdaşım adam şu an hayattaysa bunu massanın reflexine borçlu. Olay bu kadar ciddiyken düşünmesi gerekirdi. Ama hırsla düşünemedi tabi bu da olağan bi durum. Yani dememiz gereken pilotların biraz daha dikkatli olması gerekirken siz sırf burda laf edilen raikonen olduğu için parlıyorsunuz her karşıt yorumada diazcı bunlar.. Bir şey diyemiyorum artık.

          2. gül geç sende komik oluyorsam, burada ciddi ciddi bir şey tartışıyorum, hatta senin gibi insanlardan bahsediyorum yorumlarımda beni doğrulamak için sıraya girmiş gibi belirttiğim doğrultuda cevap veriyorsunuz bana… Evet sizin dediğiniz şekilde diaz taraftarıyım, ama ben fanboysam sizi nasıl bir kategoriye sokacağız bilemiyorum… Kimi Raikkonen din kurdum dese gidip eteklerini öpüp müridi olacak durumdasınız hala konuşuyorsunuz boş boş 🙂 ha cevap vermene gerek yok, buna da gül kendi kendine, herkes kimin ne mal olduğunu görüyor merak etme

  4. demek ki yavaslamis.nerede o klavye uzmani arkadaslar iyi okusun bu aciklmayi

  5. önce ordaki tümseğin hesabını versinler

    1. yok ateyizler aciklasin oradaki tumsegi. sakamisin sen pist disinda isterse dag olabilir kiminin sucu burda orada biraz yavaslayip asfalt tan giris yapabilirdi piste. ama o gaza yuklenip cimlerden gecmeyi tercih etti.

      1. Onur Gentas avatarı

        Pist dışında isterse dağ olacak diye bir söz formula 1 gibi bir organizasyonda kabul edilemez. En ince detayına kadar incelenip gerekli önlemlerin alınması gerekir. Sonuçta 50 yıldır bir problem yaşanmadı diye o bölgede hiç problem yaşanmayacağı anlamına gelmez bu. Eğer ki insan hayatı önemliyse sen o bölgeyi pistle aynı seviyeye getireceksin. Ayrıca o çukurun olmaması pilotlara dezavantaj mı oluşturuyor da çukurun olmasını doğal karşılıyorsunuz. O bölgeye senin desteklediğin pilot girerse niye çukur koydunuz dersiniz, rakip pilot girince çukur olsa ne olacak gibi bir mantık yürütürsünüz. Yanlış her zaman yanlıştır, doğruya istesenizde çeviremezsiniz.

      2. istersen araclari biraz yukseltip kros yapsinlar.neden bukadar cekememezlik var bu Kimi yi ??

    2. Onur Gentas avatarı

      Kimi’nin yoldan çıktıktan sonra yeşil bölge yani kaçış alanı olarak nitelendirilen bölgeden piste dönme şansı yoktu. Çok sert şekilde direksiyonu kırması gerekirdi ki o zaman da en az 2-3 aracın arasına dalması ve belki de daha kötü bir kaza yapması kaçınılmaz olurdu. Oldukça hızlı girmiş o bölgeye, ya dümdüz gidip bariyerlere çarpacak yada o kısımdaki çukurluk bölgeden piste dönecekti. O da tabi ki piste dönmeyi tercih etti doğal olarak. Ayrıca adam 230 km hızla pist dışına taşmış. Böyle bir durumda yanlış bir hareket yapsa bile pilotu suçlamak yanlış olur. Elinden geleni yapmış kurtarmak için fakat o bölgenin çukur alan olacağını bilememesi de gayet doğal.

      1. Strong_Union avatarı

        Aynısını bende dedim. bunu özellikle alonso fancıklarına anlatamıyorsun. ya hepsine yol verecekti ya hepsinin arasına dalacaktı zaten orda bir sauberle kapışıyordu birazda onun önüde dönmek için zorladı çünkü onun arkasına kalsa trafiğe kalacaktı

  6. sonuçta hala fia ferrari

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir