Whitmarsh: "Yeni Motor Kuralları Yeterince Açık Değil"

yazar:

kategori:

McLaren Formula One CEO’su Martin Whitmarsh, takımların 2009 motor kurallarıyla ilgili hâlâ tam olarak aydınlatılmadığını düşünüyor.

FIA’nın aralık ayında maliyetlerin azaltılması kapsamında açıkladığı yeni kurallar takımların sezon içinde maksümum 8 motor kullanabileceğini gösteriyordu. Motor güç ünitesinin üç yarış kullanılacak olması kuralı da geçerliliğini koruyor.

Ancak, yeni Formula 1 Sportif Düzenlemesinin 28.4 sayılı maddesinde, “Pilotlar sezon içerisinde sekiz motordan fazlasını kullanamaz. Sekizden fazla motor kullanılması halinde pilot fazla motoru kullandığı yarış için gridde 10 sıralık bir ceza alır.” deniliyor.

Whitmarsh, bu maddeden,  motorun üç yarışlık kullanılması kuralının kalktığını böylece motorların arka arkaya üç yarış kullanılma zorunluluğunun olmadığının anlaşıldığını ancak takımların sekizden fazla motor kullandığı zaman cezaların nasıl gerçekleştirileceğinin açık olmadığını söyledi. Ayrıca takımda başka bir pilor kullanılırsa kuralın ne şekilde uygulanacağının da açık olmadığını ekledi.

Whitmarsh, "Hâlâ bazı karışıklıklar var çünkü kurallar çok hızlı şekilde kararlaştırıldı. Bazı noktaların açıklığa kavuşturulması gerektiğine inanıyorum.”

“Eğer dokuzuncu motoru kullanırsanız sadece bir kez mi ceza alacaksınız yoksa o motoru kullandığınız her yarışta mı? Mantıksal olarak, herkes bir kere olduğunu düşünür ama bu yeterince açık değil. Açıklığa kavuşturulması gereken bunun gibi şeyler var.”

“Yarış pilotlarının sekiz motor kullanma hakkı var. Cumartesi ve pazar günlerinde motor ömrünü ve kontrolünü limitleyen önceki kurallar da değiştirildi. Sekiz motor kullanma kuralı yarış için ve tabii ki cuma günleri için. Bu yüzden kısıtlı testler ile ilk ve son yarış arasında bir ikilemde kalıyorsunuz. Motordan yarış günlerinde yararlanmak istiyorsunuz ve cuma günleri test yapmayı istemeye de devam ediyorsunuz. Bu biraz ilginç bir mücadele. Hayat böyle, değil mi?”
 


Yorumlar

  1. kaan kaanhan avatarı

    “Eğer dokuzuncu motoru kullanırsanız sadece bir kez mi ceza alacaksınız yoksa o motoru kullandığınız her yarışta mı?
    9.motorda her yarışta 10 sıra geriden olmalı, deilse her yarışa fresh motorla çık 8GP sonunda hakkın bitsin, 9.GPde 10 sıra geriden başla,sonrada ben cezamı çektim deyip yine her yarışa taze motorla çık, bi bakmışın 16 yarış geçmiş bile 😀 şakası bir yana geçmişte göz göre göre kural ihlalleri yapıldı fia nın yetkili controler nin önünde. olurmu olur kesin çizgilerle altını çizmek lazım bu kuralın.

  2. Emir Çolak avatarı

    Evet bir sacmalık ve karısıklık var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir