Montezemolo ile Dennis, Ecclestone ve Sporun Geleceği Üzerine

yazar:

kategori:

Takımlar parada kısıtlamaya gittiler ancak daha fazla gelire ihtiyaçları var.

Luca di Montezemolo: Hayatımızda olduğu gibi F1’in de 4 şeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

İstikrar, çünkü kurallar her 6 ay ya da bir senede değiştirilemez. Bu program yapamama anlamına gelir ve toplum ilgisiz olur.

Ciddiyet: Şu anda ekonomik olarak zor zamanlar yaşıyoruz bu yüzden genel bir görüş, ciddiyet, profesyonellik ve asla ayrılık olduğu hissini vermemek lazım.

Aslında aynı şey olan gösteri ya da başarı. Bu yüzden yarış haftasonlarına, pistlere, geçişlere ve kurallara çok iyi bakmalıyız.

Süreklilik: bu harcamalar ve dönüşümleriyle ilgili; hiç bir takım, şirket harcamaları ve kazandıklarını dengeleyemezse ayakta duramaz.

Ben takımların birliğinin olağanüstü olduğunu düşünüyorum ve federasyon harcama kısıtlamalarında 1 Avro bile sunmamışlen daha 2009’da, 2010 ve 2011’de de sistematik olarak devam edecek olan büyük kısıtlamalar yapıldı.

Her zaman dediğim gibi şu anda gelir konusu ile yüzleşmeliyiz. FOM ile 2012’ye kadar Concorde Anlaşma’mız var. Günümüz ile 2012 yılları arasında ticari yönü ve özellikle şovu geliştirmek için zaman var ve ardından ciddiyet, istikrar, başarı ve süreklilik ile durum değerlendirilecek.

Bu konuları bir yemek masası etrafında diğer takımlar ile görüştünüz: Buna "Meyveli turta" anlaşması denildi.

L.d.M.: Gerçekten mi? Bunun yanında bir çokyemek daha vardı. Bugün burada bizim tarihi ve en önemli sponsorumuza yakın olmak için bulunuyorum. Yıllardan beri birbirimize bağlıyız. Daha önce buraya gelme fırsatı bulamadım ve Roma’daki sise rağmen bu sefer buradayım.

Ve burada pilotlarımıza yakın olmak için varım. Yeni kurallar ve bir çok soru işareti ile bir kez daha oldukça zor bir sezon olacak ancak Ferrari her zaman orada oldu: son 10 yılda her zaman yenilmesi gereken takım oldu. Bu sefer sadece yenilmesi gereken değil yenen takım olmayı umalım.

Ron Dennis F1’den ayrılacağını daha yeni duyurdu: Mclaren içinde başka şeyler yapacak. F1 onun gibi birisini özleyecek mi?

L.d.M.: Bilmiyorum. Onunla konuşmamış olsam da ben buna inanmıyorum. İlginç görünüyor. Polemikleri ve savaşları bir kenara Ron Dennis takımı ile bir kaç 10 yıldan bu yana önde gelen birisi oldu bu yüzden onun F1’i terkedeceğini düşünmüyorum, farklı bir rolü olacağını düşünüyorum.

Onu ve FOTA’ya destek veren diğerlerini çok takdir ediyorum. Diğer sporlarda olduğu gibi F1’in normal olması gerekiyor. İçindekiler Mars’tan gelemezler. Takımlar ve oyuncuları olmadan spor devam edemez. 

Üretici ya da takım olarak harcayanlar ve geliştirenler güçlü bir şekilde harcamaları düşürmek, gelirleri arttırmak istiyorlar ancak bunu yaparken F1’in gereği olan muhteşem teknolojik mücadelenin korunması hedefleniyor.

Bunun ardından ticari konularda çalışacak, süper ajan türünde Ecclestone’un şirketi ile anlaşmaları imzalama ya da imzalamama konusunda birisine ihtiyacımız olacak. 2012’ye kadar iyiyiz.

Bunun yanında takımların birlikteliğini sağlayacak, sporun iyi olup olmadığını görecek prestijli bir sportif topluluğa ihtiyacımız olacak.

Spor için çok harcama yapan ve Ferrari’de de hissesi olan bir Arap prens var…

L.d.M.: Spor için bu harcama yapan aynı zamanda Manchster’da da olan Arap prens,  Ferrari’de hissesi olankişi değil. Ferrari’nin bir bölümü Mubadala adlı şirketin ve bu şirket krallığa ait.

FOTA’nın doğuşu tarihi bir dönüm noktası olarak görüldü.

L.d.M.:Diğer takımların bana vermek istediği ve çok fazla sahip olmayacağım bu rol, takımlara pistlerdeki büyük mücadelenin yanında dışarıda harika bir birlik olabileceğini gösterdi. Çünkü sporun sadece tek bir kesimin elinde olması ilginç.  Sahipleri, üreticiler ve takımlar olmadan spor ayakta kalamaz.

Bu yüzden kibirlilik yapmadan ileriye bakmak önemli: çünkü F1’in geleceğini herkese saygı duyarak programlamalıyız. 

Bu yüzden ben mevcut atmosferden memnunum ve bu atmosfer harcamaları azaltma konusunda en kısa zamanda anlaşmayı sağladı.

Bernie Ecclestone, takımların artık kendisinden daha az para alması gerektiği yönünde şaka yaptı. Onun bu yeni oluşumu farketmesinden memnun olduğunu düşünüyor musunuz?

L.d.M.: Şakaların yapıldığını görüyorsunuz ve be de şaka yapmaktan keyif alırım. Onu 1973’ten beri tanıyorum. Ben oldukça gençken bile o yaşlıydı. Tamam, şaka yaptım!

O F1 için çok şey yapan, oldukça yetenekli birisi. Onu burada gördüğüm ve onunla konuştuğum için mutluyum ve gelecek için, herkesin kendi işleri varken diğer takımlar adına anlaşmayı umuyorum. Herkes kendi işini yapıyor ve onun işine saygı gösteriyorum. Onun geleceği iyi yorumladığını ve orada olduğunu biliyoruz.

Noel’den önce gelirlerin dağılımı ve dahası konusunda konuşurken bunların Ecclestone ile tekrar görüşülmesi gerektiğini söylediniz. 2 gün sonra Ecclestone Ferrari’ye ve üst düzey yöneticilerine karşı atağa kalktı ve siz buna cevap vermediniz. Şimdi ise kucaklaşma görüyoruz…

L.d.M.: Ya centilmen doğarsınız ya da asla centilmen olamazsınız…

Yeni araç hakkında ne düşünüyorsunuz?

L.d.M.: Yeni araç oldukça çirkin, daha küçük ve biraz da iğrenç… Hayır! Öyle olmasını umuyorum çünkü dünyadaki en güzel araç olmak için kazanması lazım.

Şaka bir yana bir çok soru işareti ile birlikte oldukça zor bir dönem: antrenmanları, programları ve fabrikada ne kadar çok çalışmamız gerektiğini düşünürseniz, henüz binlerce nedenden ötürü onay vermediğimiz KERS gibi bir çok farklı kararlar var. Bu yüzden oldukça ilginç olacak.

Teknisyenlern çok memnun olduğu yenilikçi bir araç ürettik. 

Raikkonen ikiz kardeşini Finlandiya’ya yolladığını söyledi.

L.d.M.: Doğru olanı yaptı, bunun zamanıydı!

F1’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?

L.d.M.:  Bir şeyin söylenmesi gerek: Bugünlerde F1’de önemli derecede para harcayabileceklerine karar veren, dünyanın en büyük araç üreticileri yer alıyor.

F1 için temel konunun kavga çıkarmayan ve her sene değişiklik yapmayan gelecek için hedefleri olan sabit bir yönetime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 

Bu konuda birlikte çalışmalıyız: F1 kimsenin tekeli olamaz. Rollere saygı göstermeliyiz ancak gelecek için de zorlamalıyız.

Tüm büyük takımlar geleceğini planlar. Ferrari’nin geleceği…

L.d.M.: Alonso mu? Bunu biliyorum. Gelecek hoştur çünkü gelecektedir ve kimse tahmin edemez. Bu yüzden kimin sağ kalacağını göreceğiz. İki pilotumuz var: birisinin şampiyonluğu var ve diğeri geçen sene neredeyse kazanmıştı, bu yüzden çok fazla sorunumuz var ancak bu konuda değil. Aslında çok fazla sorunumuz da yok ancak pilotlarda sorunumuz yok. Gerçekten harika bir pilot olan Alonso’ya da saygı duyuyoruz.

Ve hepsi bu: Massa ve Raikkonen, bazen de Badoer ve Gene hakkında konuşurum. Bunu söylemişken pilotlarıma bakarım: genç mi, yaşlı mı yoksa İspanyol mu değil mi diye çünkü gelecek gelecektir.

 


Yorumlar

  1. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    İstikrar, çünkü kurallar her 6 ay ya da bir senede değiştirilemez. Bu program yapamama anlamına gelir ve toplum ilgisiz olur.

    montezemolo'nun bu söylediğine katılmamk elde değil. artık bu kuralların uzun yıllar sabit kalması gerekiyor. hem maliyetler için hemde bu sporun iyiliği için…bu sezon gelen kuralların aynen devam etmesini umuyorum. işin b..kunu çıkarmasınlar. böylelikle F1 severlerde otomobillerin yeni görünüşlerine ve bu kurallara zamanla alışacak.

  2. Raikkonen ikiz kardeşini Finlandiya'ya yolladığını söyledi.

    L.d.M.: Doğru olanı yaptı, bunun zamanıydı!

    :D:D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir