Nico Rosberg ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Nico, takımla olan yeni anlaşman için tebrik ederim.

Nico Rosberg: Teşekkür ederim. Gelecek iki sezon için de takımda kalmaktan dolayı çok memnunum. Bu adımı attım çünkü ileri gitme konusunda takımın kabiliyetlerine inanıyorum ve takımdaki herkesle iyi anlaştım. Gelişime yol gösteren pilot gibi merkezi bir rolde bulunmak da doğal olarak beni motive ediyor. 17 yaşındayken Williams adına ilk teste çıktım. Bu yüzden ilişkimiz, şimdi 5 yaşında. Bu ilişkiyi devam ettirdiğim ve takımın, gridin önlerine ilerlemesi için yardım etme fırsatına sahip olduğum için için mutluyum.

Takımı ileri gitmeye yönlendiren bir rol, senin için neden bu kadar önemli?

NR: Williams ile ilişkimiz, çok zor geçen 2006’da başladı. 2007, büyük bir ilerlemeydi. Birlikte gelişiyor ve ilerliyoruz. Bu gelişmede merkezi bir rolde bulunmak motive edici. Williams şu anda önde değil ama istikrarlı bir şekilde oraya gidiyor. Bu gelişime katkıda bulunmak istiyorum, özellikle de şimdi bir başka sezon tecrübesine sahip olarak. Pilot olarak adım adım geliştiğim kadar, daha fazla sorumluluk almam doğru olan.

Bunu nasıl yapacaksın?

NR: Kazuki, gelecek sezona takıma bir çaylak olarak dahil olacak. Bu yüzden, pilot açısından aracın gelişimine liderlik etme görevim olacak. Tamam, hâlâ bir parça tecrübe eksikliğim bulunuyor ama inanıyorum ki, teknik konuları anlayabilmem, benim güçlü noktalarımdan biri olacak.

Bu, işin takım oyunu olduğunu ifade eder. Kendi görevlermi yapmam gerekiyor ve tabii ki fabrikanın da, aerodinamik gibi konularda aracın temposunun ileriye gitmesi için zorlaması gerekiyor. Ama geçen 12 ayda gösterdiğimiz gibi, 8.likten 4.lüğe çıktık, takım kesinlikle doğru yönde gidiyor.

Bu sorumluluk mu seni 1 numaralı pilot yapıyor?

NR: Resmi olarak hayır. Williams, pilotlara eşit fırsatlar verdi ve her zaman verecek. Pistte bir pilota ayrıcalık yapılma durumu yok. Ama pratikaçıdan, daha fazla tecrübesi olan pilot benim ve bu yüzden yeni parçaları ilk benim denemem beklenir ve buna benzer şeyler. Yani mutlak şekilde lider pilot olarak sorumululuk sahibi olacağım

Geçen aylarda seninle diğer takımlar arasında bir çok söylenti çıktı. Bu hikayelerde herhangi bir aslı var mı?

NR: Gelecek sene bir dizi takıma aday olarak basının göstermesi benim gururumu okşadı. Ama beni başka bir takıma satma durumunun Frannk’ın aklından geçmemesi, takımın mali açıdan sağlam olduğunu ve ileri gitmek adına amacın bir parçası olarak beni istediğini bana kanıtladı.

Anlaşma durumunla ilgili geçmiş haberler neydi?

NR: 2008 için zaten doğrulandım. Ama Frank ve ben, 2009 ile ilgili bir görüşme yaptım ve bu süreç için de anlaşmaya vardık

McLaren Mercedes gibi Alman destekli bir takımın direksiyonuna bir Alman pilotun geçmesi yönünde herhangi bir çalışma ortada yok yani?

NR: Söylediğim gibi, söylentiler ruhumu okşadı ve geçen sene harika bir sezon geçirdiler. Kazanmak ve başarı sağlamak için yarışıyorum. Bu yüzden tabii ki şimdi kazanan bir takım adına yarışmak ilgi çekici. Bununla beraber sabrın önemli olduğuna inanıyorum ve bir pilotun kendi kariyerine yaklaşımı, ölçülmeli. Yakın gelecekte Williams’ta başarılı olabileceğimize inanıyorum ve bu yüzden gelecek bir kaç yıl için en çok tercih ettiğim rota bu.

2008’e dönersek, Williams’ta gerçekti beklentiler nelerdir?

NR: Bazı kesimlerde büyük bütçeler olmadan başarılı olmanın mümkün olmadığı söylenir ve diğer insanlar, Williams’ın en iyi halinin geride kaldığını söyler. Renault’un 2005 ve 2006’da büyük bütçeler olmadan sadece podyum için değil şampiyonluğu kazanma ihtimali olduğunu da gösterdiğine inanıyorum. Ve takımın AT&T, RBS, Philips gibi sağlıklı sponsorlarını göz önünde bulundurursak, ben bu konuda endişeli değilim. Geçen sene teknik takıma bazı yeni ana ilaveler oldu ve güçlü bir insan grubu, şimdi bir yıldır beraber çalışmış oldu. Geçen sene dayanıklılığımız önemli ölçüde geliştirdik. Şimdi bu somut temellerin zirvesine gerçek bir performans inşa etmenin zamanı.

Bağımsız bir organiasyon olmamıza rağmen Williams, takımlar arasında en iyi teknik altyapılardan birine de sahibiz ve tabii ki Toyota ile olan işbirliğimiz de, ikinci yılında bütün programı güçlendirecek. Amaçlar, takımlar klasmanında yükseldi ve ara sıra podyumlara ulaştı. Bu harika olacak. Başarması kolay değil ama ümitlerim yüksek.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir