Coulthard, Lastik Isıtma Battaniyeleri Konusunda Endişeli

yazar:

kategori:

Autosport!a göre David Coulthard, Grand Prix Drivers’ Association (GPDA) Pilotlar Birliği’nde; Formula 1’de lastik ısıtıcıların kullanımına getirilen yasaklamada geri adım atılması yönünde yardım isteyecek.

2009’dan itibaren başlayacak olan lastik ısıtıcıların yasaklanma ile yakından ilgili olan Coulthard, ciddi güvenlik kaygılarına sahip. Bununla beraber henüz doğrulanmamış olsa da slick lastiklerin de 2009’da F1’e geri dönmesi bekleniyor.

Geçen hafta Jerez’de uzun aranın ardından slick lastiklerin denenmesi sonrasında Coulthard, pistte kullanılan lastik ile pitten yeni çıkıp ısıtılmaya çalışan lastik sıcaklığı arasında farklar sonucu, araçların pistteki hızlarında tehlikeli farklılıklar olacağından endişeli.

Autosport.com’a konuşan Coulthard: "Araçlar arasındaki sıcaklık farkları ile yakından ilgiliyim, özellikle de sıralamalarda"

"Bu konuda bir çok pilotla görüştüm. Onlar da battaniye (lastik ısıtıcıları) olmadan bir aracın pitten piste çıktığı ve diğer araçların hızlı turlarında olduğu zaman, bunun korkutucu olduğu konusunda aynı görüşlere sahip olduklarını ifade ettiler.

Geçen haftaki Jerez testleri, soğuk slick lastikli araçların, ısıtılmış olanlara göre bir kaç sanmiye daha yavaş olduğu fikrini verdi.

Coulthard ayrıca tehlikelerin artacağını düşünüyor. Çünkü bir araçtaki yeni lastiğin daha düşük sıcaklığı, lastik basıncı kaybına neden olacak ve bu da, hız farklarını daha da ileri dereceye götüecek.

İskoç pilot bu durumun kendisine 1994 San Marino yarışını hatırlattığını söyledi. Yavaş bir güvenlik aracı sürecinden sonraki düşük lastik basıncı, Ayrton Senna’nın ölümcül kazasına katkıda bulunduğuna inalıyor.

Coulthard: "Lastik basınçları arasındaki farkı unutmayın. Lastikler, çok farklı sıcaklık aralığında kullanılıyor ve 20psi’li (lastiğe sahip) bir araç ile 14psi’li diğer bir araçtan bahsediyoruz. Bu, bir başka Senna durumu"

Coulthard, bu durumun kendisini endişelendirdiğini ve Pilotlar Birliği’nin gelecek ilk görüşmesinde bunu masaya koyacağını söyledi. Pilotlar Birliği’nin bir sonraki toplantısı muhtemelen Ocak ayındaki testlerde yapılacak.

Coulthard: "Bu, güvenlik ile yakından ilgili. Bunu Pilotlar Birliği’nde konuşmak istiyorum. Bu sene daha başka yoplantı yok ama yeni yılda, bu mesele görüşülmeli."

Lastik ısıtıcı battaniyeleri ile ilgili ifadelerine rağmen coulthard, slick lastiklerin ilk denemelerinden cesaretlendiğini söyled, özellikle de çekiş kontrol olmadığında.

Coulthard: "Bir çok usulde çekiş kontrol varken ve yokken sürüşler yaptım ve açık bir şekilde bu bize daha fazla iş verdi. Virajlarda daha fazla dikkatli olmanız gerekiyor. Ama slick lastikler size daha fazla tutunma sağlıyor ve aracın arkasını daha fazla tahmin edilebilir hale getiriyor."

"Ama 2008 downforce (yere basma kuvveti) seviyeleri ile Jerez’de test yaptığımı unutmayın. (2009’da) slick lastiklerle olduğumuzda sahip olacağımız (downforce) seviye değil bu."


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir