Teknik Analiz: BMW Sauber F1.09

yazar:

kategori:

BMW Sauber, 2008 yılında tam olarak 2009 kurallarına uygun araç piste çıkaran tek takımdı ve dün yeni aracın tanıtılmasında büyük sürpriz yaşanmadı.

2008’in ortasından itibaren yeni araca aktarılan kaynaklar ile F1.09 rakiplerine oranla daha karışık bir yapıya sahip gibi. Bununla birlikte Melbourne için temkinli konuşulsa da, BMW Sauber’in bu konuda rakiplerinin önünde olduğuna inanılıyor.

Geniş ön kanat, test aracındakine göre değişmemiş ve 2 elementli düz yapı korunuyor. Ön kanatta sadece en üstteki flap hareket ettirilebiliyor. Bunun yanında ön kanatın yanları ve burun da hibrit araçta kullanılanlara çok benziyor ancak burnun yan bölümlerinde bazı oynamalar yapılmış.

Burunun arkasında yeni ön süspansiyonlar yer alıyor. Teknik direktör Walter Riedl, yeni oluksuz lastikler için aracın yeni bir süspansiyona ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Takım bu yüzden kış testlerinde 2 araç ile birlikte test yaptı. Arka kanatta yapılan değişikliklere de vurgu yapılıyor ancak ön süspansiyonlar süspansiyon kolları ve oynayan kollar ile aero etkisini arttırmak için tasarlanmış.

Üst bölümde yer alan kolun arka kolu kaldırılmış; bu aracın fren anındaki agresifliğini düzeltecek. F1.09’u rakiplerinden ayıran en önemli yerlerden birisi sidepodların önü oldu. Sidepodlar aşağı doğru üçgen şeklinde ince bir şekilde iniyor.  

2008 tarzı barge boardlar olmadan aerodinamistler araç altına giren havanın miktarını ve dağılımını ayarlamakta oldukça zorlanıyorlar. BMW Sauber bu bölümde farklı bir yaklaşım deniyor. Zeminin ön bölümü ve sidepodların altında havayı difüzöre iletecek olan sivri uçlu yüzgeçler var. Bu yüzgeçler aynı zamanda KERS bataryalarını soğutmak için de kullanılıyor.

Sidepodların kendisi oldukça yüksekler ve biraz alttan kesikler ve neredeyse en geniş bölümleri zemin kadar geniş. Ancak arkaya doğru inceliyor.

Genel olarak araç, 2008’de kullanılan araca benzese de arka kanat ilk kez 2009’da kullanılacak kurallara uygun olarak tasarlanmış ve 2 parçaya sahip. Geçici aracın arka kanadı 3 parçaydı.

Arka süspansiyon geometrisi yenilenmiş. Bununla birlikte vites kutusunda da değişiklik yapılmış.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir