Sutil’in Aracı İçin Güvenlik Aracı Girmeli miydi?

yazar:

kategori: ,

Almanya GP’sinin 52. turunda Adrian Sutil aracında oluşan arıza sebebiyle spin atmıştı ve aracı yarış çizgisine çok yakın şekilde pist üzerinde kaldı.

Bölgede sarı bayraklar sallandı ve takımlar güvenlik aracının piste gireceğini düşünerek pit stop yaptılar.

Aracı kaldırmak için pist görevlileri hızla geçen araçların arasından koşarak karşıya geçti ve Sutil’in Sauber’ine müdahale ettiler.

Sizce bu durumda bir güvenlik ihlali oluştu mu? Güvenlik aracının girmesi gerekiyor muydu?


Yorumlar

“Sutil’in Aracı İçin Güvenlik Aracı Girmeli miydi?” için 47 yanıt

  1. Kesinlikle girmeliydi isterse binlerce sarı bayrak sallansın bir araç orda öyle kalabiliyorsa diğer bir araçda orda kalabilir belki sutilin aracından bir parça koptu diğer aracın lastiğini patlatır, felaket senaryoları üretmek çok kolay ama alman pilotun olası bir galibiyetine heyecan bile gelmemesini isteyen görevliler 3 tur boyunca umursamadılar bile , hiç bir şey bir kimsenin yaşamında daha önemli değil.

  2. Youtube’de buldum.Lİnkini yapıştıramıyorum.
    Sutil’s Sauber reminded him of footage of the 1977 South African grand prix, when a marshal and Tom Pryce were killed in a gruesome collision.

  3. Girmemeliydi çünkü araç yarış çizgisi üstünde değildi. Orası kaza yapılabilecek bir yer de değil. Geçen yarış kırmızı bayrak, oraya bir daha vuran olur da bariyeri delip tepeye çarpabilir diye çıktı. Burada öncelik yarışı mümkün olduğunca kesmeden aracı kenara almak. Araç mesela hareket ettirilemeseydi o zaman sc girecekti. Zaten görevliler de boşluk oluşması için beklediler, işareti alınca karşıya geçtiler. Bir sıkıntı göremiyorum. Fia asıl yapması gerekeni yaptı. Mesela Raikkonen ve Hamilton’dan parçalar düştü, sc girmedi. Niye yarış çizgisinde değil.

  4. gayet sorunsuz çözüldüğüne göre demekki gerek yokmuş yarışın sonlarına güvenlik aracı sokup yarışın içine etmenin anlamıda yoktu.

    1. ingiltere’de de bariyerlerin aynı noktasına çarpan olmadı..o halde orda güvenlik aracının girmesi ve yarışın bir saat durdurulması gereksizdi?

  5. tabıkı alman seyırcılerın onun de alman kazansın ve belkıde bottas bıle kazanabılır korkusu ıle sc gırmedı tehlıkelıydıde piste anıden gırmelerı her seye fia gunenlık aracını sokuyorda dunde olmalıydı

  6. Ben güvenlik aracına karşıyım. O kadar fark açmış veya strateji gereği fark açılmış pilotu dezavantajlı konuma düşürüyor. Bahreyn’de olanlar bunun sonucuydu. Çok mecbur kalınmadıkça, pist tamamen kapanmadıkça güvenlik aracı piste girmemeli.

    Bu durumda tehlikeli olan şey pist görevlilerin karşıdan karşıya geçmeye çalışmasıydı. Ula pistin öteki yanında hiç mi adam yok? Kenardan gelip aracı güzelce geri geri çekebilirlerdi.

    1. Yazmayı unuttum;

      Kazanın olduğu bölgede sarı bayraklar sallanıyor zaten, yavaşlamak zorundasın ve geçiş yapmak yasak. Çok ciddi durum varsa çift sarı bayrak sallanıyor ki bu da durmaya hazır ol demek. Bu bayrağı görüp de pilot yavaşlamıyorsa kaza olsun zaten. Bence sarı bayrak kuralı çoğu durumda yeterli. Güvenlik aracı yağmurlu yarışta hareketli start vermekte kullanılabilir, ötesi gereksiz ve bazen zararlı.

      1. Onur Gentas avatarı

        Sizin dediğiniz şu şöyle olmalı bu böyle olmalı fakat İnsan hayatı söz konusu olduğunda beklenmedik riskleride göz önüne almanız gerekir. Bakın aşağıda arkadaş video paylaşmış, güya güvenlik önlemleri arttı dediğimiz 2011 yılında yaşanıyor. Virajın başında sarı bayrak sallayan görevli var fakat gelen araçların hızınıda görüyorsunuz öyle değil mi? O görevliye bir zarar gelse bundan kim sorumlu olur? İnsan hayatından bahsediyoruz, güvenlik aracına ihtiyaç falan yok demek bana göre biraz iddialı bir cümle olmuş.

    2. Hocam tamam da o zaman Bahreynde de güvenlik aracını sokmasın çifte standarttan dert yanıyorum burada , vew bu sene bütün kararlar Rosberg’ in lehine neden Kanada’ da şikan cezası verilmedi biri bunu açıklamalı ama Alonso pist limitlerini aşıyor diye siyah- beyaz bayrak sallanıyor olacak iş değil, bu sene FİA Kararını vermiş Rosberg’ i şampiyon yapacaklar

  7. Arkadaşlar merhaba , uzun zamandır ben de takip ediyorum ve 2007 den beri Hamilton taraftarıyım, ancak dün FİA tam anlamıyla rezilleri oynadı ispatı da var bende 2013 Silverstone da Vettel yarış dışı kalınca hemen güvenlik aracı içeri girdi ve bunun resmi de var buyrun

    1. Ve ayrıca Vettelin yeri de yarış çizgisinin dışı ve daha kolay müdahale edilir, FİA dün kesinlikle Hamilton’ un hakkını yedi süper yumuşakları takmış bir Hamiltıon Rosberg’ i avlayacaktı ve Almanya’ da bir Alman kazansın, zaten taraftarlar daha az gelmiş geçen yıllara oranla, ve şampiyonada biliyorlar ki Hamilton bu yarışı da kazansa galibiyet sayısı 6 ya 3 olacak ve Hamilton şampiyonluğa gidecek, şampiyonaya renk gelsin ve F1 in popülaritesini arttırsın diye böyle güvenlik riskleri alıyorlar, yeminle MOTO GP inanılmaz daha keyifli, ama lışkanlık işte bırakamıyoruz F1 İ

    2. bu fotoğraf çok şeyi açıklıyor aslında

    3. bu yarista vettelden biraz daha sogudum araci cok gerilerde ariza vermiti ama o geldi start duzlugune birakip gitti.vettel neden cok sevilmiyorsa bu tur sebeplerden dir.fia artik f1 yaris sporundan cikarmis ne desek bos.

    4. Bu konuyla ilgili benzer bir resmi ben zamanında siteye yüklemiştim, tekrar yüklemek istiyorum. Silverstone’daki SC’ın ardından bu yarışta girmemesi manidar, belki Almanya’da Alman bir pilotun zafer turunu zedelemek istememişlerdir…

  8. Fia’nın tarafsız davranmadığı uzun zamandır herkese malum..Ama, taraf oluşunu güvenlik ile ilgili büyük bir risk alarak bu şekilde ifade etmesi tam olarak skandal..Yarışı rosberg kazansın da kim ölü kim sağ o kadar da önemli değil, demeye getirdi resmen..o fia, ki, bi önceki minnacık bir güvenlik açığı sebebi ile yarışı bir saat durdurdu-bence olması gereken budur- bu olayda nasıl bir savunma yapacak acaba..ya da, savunma yapması gerekiyor mu? onbdan hesap soran bir üst kurul felan var mı, bilmiyorum..Serhan acar, ingiltere gp’deki bir saatlik yarış durdurulması için, “sigorta şirketleri ile milyon dolarlık anlaşmalar var ve en ufak bir ihmalkarlık bile bunu riske eder,bu sebeple yarışı durdurup bariyerleri eski haline getirdiler” demişti..acaba burda güvenlik aracının girmemesi için de aynı risk yok muydu,olaya sigorta şirketleri tarafından bakınca..merak ediyorum

  9. Geçen yarışta hasarlanan bariyeri 1 saat tamir ettiler, burda da güvenlik aracını sokmaları gerekirdi. Güvenlik konusunda bu kadar hassas oluyolar ama ne hikmetse dün SC en tehlikeli yerde girmiyor.

  10. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Tek Kelimeyle Rezaletti. FIA Şampiyonunu Belirlemiş 🙂

  11. Çok garibime gitti kimseye bişey olmadı ama tehlikeliydi sonra aklıma acaba FIA güvenlik aracınada mı yakıt tasarrufu kuralı koydu diye saçma bi fikir geldi 😀

  12. Rosberg’in galibiyeti tehlike altına girmesin diye ayar çektiklerine inanıyorum. En azından Hamilton ortak olsun istemediler. Ve araç öyle bir yerdeyken o kadar beklemeleri çok tuhaf oldu. görevliler iyi depar attılar ama ya birisinin ayağı kayıp düşseydi aşağıdaki videoda olduğu gibi? rezillik

  13. https://www.youtube.com/watch?v=RTsA1VvUcg0
    bu olay çok değil 3 sene önce yaşandı. Burada görevli şanslıydı dün de yarış yönetimi ama gelecek seferde birileri şanssız olursa olacak olanları hayal etmek istemem doğrusu…

    1. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
      Alonso.Diaz(Yavuz)

      Video’yu nasıl koydun ?

        1. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
          Alonso.Diaz(Yavuz)

          Ben hem yorum kısmında ki link ikonunu kullandım hemde direk olarak yoruma linki yapıştırdım ikisinde de video çıkmadı.

          1. Yanlış bilmiyorsam bir yoruma cevap verirken video koyamıyoruz ama tam emin değilim. Ben sadece linki kopyaladım yapıştırdım.

  14. rosberg power avatarı
    rosberg power

    girmeliydi.

  15. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
    Alonso.Diaz(Yavuz)

    Son zamanlarda alınan kararlara bakarsak SC’nin böyle bir durumda piste girmesi gerekirdi.

  16. OtonomAktor avatarı

    çifte standart olmamalıydı girmeliydi tabiki o şekilde start düzlüğünde kalan tüm araçlarda çizgi dışı olsa bile girmişti hepimiz önceki yarışlarda böyle gördük. bence tamamen alman rosberg i kendi seyircisi önünde pozisyonunu zora sokmamak adınaydı güvenlik aracı girmemesi kararı. ayrıca ham daha yeni pitten çıkmıştı. avantaj olurdu güvenlik aracı girmesi onun adına. ama standartı bozarak adaletsizlik yaptılar. ayrıca pist ekibinin hayatını da tehlikeye attılar o karşıdan karşıya koşuş neydi öyle. Allah tan istenmeyen bir kaza filan olmadı.

    ayrıca Serhan Acar ın dediğine göre sutil dün en uzun süre puan kazanamayan pilot rekorunu aldı.

    1. en uzun süre podyuma çıkamadan yarışam pilot diye duydum.

      1. Evet podyuma çıkamayan pilot demişti.

  17. Hersey bir yana o araci orada birakan Sutil`e tekme tokat agiz burun dalacaksin abicim, ne cins bi adam ya, hayir pilotaji fena degil ama insan olarak gercekten cok kibirli ve cins bi herif..

    Ve evet mevcut guvenlik kriterlerinde SC girmeliydi bence de, arac yaris cizgisi uzerinde degildi ama arkayi kaybeden biri yuksek suratle carpabilirdi orada. Ancaaaak guvenlik kriterleri F1 de bu kadar SIKI olmamali, biraz daha esnek olmali fikrimce, eger oyle olsaydi girmemesini tercih ederdim..

    1. Adam yıllardır araç sürüyor.Araçta bir sorun olmasa orda spin atmazdı.Sonrasında araç stop etti.F1 araçlarında marş motoru olmadığı için tekrar çalıştıramaz.

      1. Yahu biliyorum bir sorun olmasa spin atmayacagini ve stop eden aracin calistirilamayacagini, ama yag gibi lastikler uzerinde duz bir asfalt zeminde 500 kiloluk bir araci itmek cok kolaydir, ama adamin icin pis, bilerek orda birakti araci. Onu anlatmaya calisiyorum..

      2. Yanlış hatırlamıyorsam bu sezonki kurallar da o özellik vardı ben yanlış biliyor olabilirim ancak sanki araçlar stop ettikten sonra da pilot tarafından kokpitten çalıştırılabilecek diye hatırlıyorum ben.

  18. murat ergin avatarı

    2012 brezilya grand prixini hatırlayalım button ve hulk. yagmur altında 45-50 saniye fark açtığında sırf yarışa heyecan gelsin diye pist üzerindeki kanat parçacıklarını bahane ederek güvenlik aracını sokan yarış kontrol , dünkü olaya nasıl seyirci kaldı çok merak ediyorum. Formula 1’de takımların kollandığına çokça şahit olduk ama bir pilotun bu kadar kollanması cidden adil değil.

  19. Onur Gentas avatarı

    Yarışı kim kazanırdı bilemem ama kim kazanırsa kazansın güvenlik aracı girmeliydi. Formula 1’de güvenlikten ve insan hayatının öneminden bahsediyorsak %1 bile risk varsa güvenlik aracı girmelidir. Orası atak yeri değil doğrudur fakat nasıl sutil kontrolü kaybettiyse başka bir pilotta orada kontrolü kaybedip sorun yaşatabilirdi. Bakın bu pis bir olay, yarış yönetimi güvenlik aracı sokmamak için uzun süre araca müdahale ettirmedi. Amaç bütün pilotların aracın yerini görmesi ve dikkatli olmalarını sağlamaktı. Daha sonra görevliler piste çıkıp müdahalede bulundular. Eğer ki orada bir sorun yaşansa yarış yönetimi bunun altından nasıl kalkardı merak ediyorum.

  20. uzun yıllardır yarıs devam ederken gorevlilerin karsıdan karsıya gectiklerini gormemiştim . Tam bir rezaklet aslında

    1. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
      Alonso.Diaz(Yavuz)

  21. Güvenlik aracının pistin üstünde hem de start finishte düzlüğünde duran bir araç olmasına rağmen içeri alınmaması, Nico rosberg’in Alman bir takımda Alman bir sürücü olduğunun ispatıdır.

    1. rosberg power avatarı
      rosberg power

      7 yemiş brezilyalılar gibi her haberde aynı yorumları yapmaktan sıkılmadınız mı?

      1. Sayın, rosberg power başka nerde yorumumu gördünüzki 7 yemiş brezilyalı olduk. Ayrıca pistin ortasında duran bir araç için güvenlik aracının girmemesi Alman lobisi değilde nedir? Ha bir de kaç sezondur F1 izliyorsun sorabilir miyim??

        1. rosberg power avatarı
          rosberg power

          yaklaşık 18

  22. Böyle bir durumda girmeyecekti de ne zaman girecekti güvenlik aracı sormak lazım Whiting’e o an uyuyormuydu acaba ?

  23. Geçen yarışta hasar gören panel üzerindeki küçücük risk için 1 saatlik onarımı bekleyen FIA burda start düzlüğünde kalmış ve büyük tehlike yaratan araç için SC sokmuyor. Olacak iş değil.
    Bunun bi standartı olmalı. Sırf o anda kesin SC girer diye Hamilton’ı içeri alıverdi hemen Mercedes.
    Aslında Hamilton’ın daha atacak, bi 3,4 yada 5 civarı turu vardı. O anda içeri girmek zorunda kalmasaydı son anlarda iyice agresif davranıp Bottas’ı zorlayabilirdi ama o da kendi lastiklerini düşünmek zorunda kaldı uzun bi son bölüm geçirince…
    Sadece Hamilton ve stratejisi de değil olay. Yani standartı yaratamadı FIA, bu yüzden stratejileri etkiliyorlar herkes için ama işin diğer yüzü güvenlik. Ki güvenlik konusunda burda verilen SC sokmama kararı tamamiyle delilik bana göre…

  24. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    bence gerekiyordu, girseydi Lewis kazanmıştı yarışı muhtemelen, en kötü 2. olmuştu. Hoş girseydi Alo yine kaybeden olacaktı çünkü Vettel yeni girmişti pite. Hem iyi hem kötü oldu. Ama girmeliydi. O son virajda hadi bir savrulma/spin daha olsaydı tam o adamlar piste girmişken.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir