FRIC Süspansiyon Tartışmaları Tarih Oldu

yazar:

kategori:

Geçen haftanın en büyük tartışma konusu olan ve gündemi oldukça meşgul eden FRIC süspansiyonlardan artık bahsedilmiyor.

Almanya GP’de FRIC süspansiyonun yasaklanmasının özellikle sistemi en iyi kullandığı düşünülen Mercedes’i etkilemesi bekleniyordu.

Ancak Mercedes pilotu Nico Rosberg yarışı çok rahat bir şekilde kazanırken 20. sıradan başlayan Lewis Hamilton 3. olmayı başardı. Ve Mercedes’te beklenen düşüş olmadı.

Mark Surer “Mercedes’in en komple, en iyi sisteme sahip olduğu söyleniyordu ancak görünen o ki sıralamada değişiklik olmadı.” dedi.

Christian Horner “Dürüst olmak gerekirse bizim için bir şey değişmedi. Hiç bir etkisi olmadı. Artık iki kilo daha az ağırlık var.” dedi.

Niki Lauda “Değişen bir şey yok. Sadece çok fazla paraya mal oldu.” dedi.


Yorumlar

“FRIC Süspansiyon Tartışmaları Tarih Oldu” için 10 yanıt

  1. Aşağıdaki videodaki aracın yanında F1 araçları teknolojik olarak at arabası sayılır.Bu arabadaki teknolojileri F1’e uygularsanız tur zamanları minimum on saniye iyileşir.Sistem actif body control ismiyle daha da geliştirildi.
    http://www.youtube.com/watch?v=Df2mM5jP1W0

  2. rosberg power avatarı
    rosberg power

    Bu yasakla Maldonado ve Lotus engellenmiştir.

  3. @Yavuzhan

    Burada Rosbergin attığı süper tur hariç Mercedesin etkilenmediğini gösteren bir tek kanıt yok. Hamilton Alonsoyla aynı dereceyi yaptı. Fric yasağı Mercedesin 1.5 saniyesinin 1 saniyesini aldı dedim ve bu konuda iddialıyım. Burada daha önce paylaşılan antrenman derecelerinde sanıyor musunuz ki Mercedes zorluyordu? ellerini kollarını sallayarak tur atıp garaja gelip yarışa hazırlanıyorlardı. Şimdi benim haksızlığımı ya da atıp salladığımı gösterecek tek done yarış olacaktır. Yarışlarda 15 turda 20 saniye fark açıp sonra o farkın üstüne yatan bir Mercedes olmazsa bilinki Fric etkilemiş. Yok eğer yine alıp başlarını giderlerse hiç etkisi olmamış bende sallamışım diyeceğim.

    Fric sihirli değnek değil. Zaten süspansiyonun araçta ne işe yaradığı anlaşılmış olsa aslında Fricin yol tutuş ve çekişe katkısı ve yarış momentumu adına önemli olduğunu da bilirdiniz. Tek turda geleneksel süspansiyon da belki görece rekabet sağlar ama bakıyorsun Rosberg en hızlı turu atıyor, ertesi tur buna benzer tur atıyım diye zorluyor pist dışına taşıyor. Bu durumda Fric etkilememiş mi oluyor yani? Hadi tüm bunları geçtim Fric süspansiyonda bile frenlerde aşırı ısınma sorunu yaşayan Mercedes , Fricsiz yani yarı otomatik çekişsiz daha kuvvetli Frenlere yük bindirdiği zaman sanıyor musunuz ki yarışı tamamlayabilecek? Bu işler hop çarşamba karar aldım hop cumartesi en hızlı takım olayım demekle olmuyor. Ona bakarsak tüm takımlar Frici kullanıyordu az çok bu sistem tüm takımları etkiledi.

    Sezon başı Mercedes bu sistemi etkili kullandığı için takımlar Mercedese benzetmeye çalıştı sistemlerini. O yüzden 1 tek yarışta kendi özgün geleneksel süspansiyonlarını efektif şekilde uygulayamazlar. Ki buna rağmen Red Bull tek turda zayıf görünsede yarış simülasyonunda Mercedesle başabaş. Tek turda da Riccardo hızlı tur atamadı zira dün 1.18.3 yapmıştı. Bugün en azından 1.18.0′a inebilirdi. Yine Alonso son sektörde hata yaptı 1.18.0′a inebilrdi. yani Rosberg zorladığı halde yarım saniye fark kalmış ve yarışta zaten asıl Fric etkisini göreceğiz.

    Burada tabii bizler yorum getirmeye çalışıyoruz. F1 otoritesi olduğumu da iddia etmiyorum. Başkası da deseki yüksek sıcaklık herkese yüksek sıcaklık, yasak herkese yasak, ey Allahın cahili Fric bir tek Mercedese mi dezavantaj dese? haklısın derim. Fakat en çok etkileyeceği takım manasında Mercedes diyoruz. Mercedesçiler korkmasın yine yarım saniye her türlü var. Ben hep diyorumki 1.5′uğun 1′i gitti yarım kaldı. Yarım saniye hızlı olmak kusursuz bir yarış çıkarırsanız yine size kazandırır ama eskisi gibi alıp gidemezsiniz diyorum. Pitlerde heyecanlanabiliriz.

    Onun dışında Avusturya yarışında Mercedesin poleü kaybetme nedeni; kanadada yaşadıkları sorun nedeniyle zorlamamaları ve de pistin kirli-kısa olması sebebiyledir. İspanya araçlar adına referanstır. İspanyada Mercedesle Ferrari arasında 1.7 saniye, Red Bulla 1.1 saniye fark vardı. Öteki pistler hava civa pistleri, Mercedes zorlamıyordu bile. Ama burda tekrar söylüyorum zorladılar. Pist dışına sıkça taşmaları bunun alameti. yarışta dediğim gibi ilk 15 tur 20 saniye açarlarsa hiç etkilememiş benim gibi bir sazan bu duruma balıklama atlamış diyeceğim. Daha da kolay kolay yazmam burada. Zaten 1 aydır iştahım yoktu bu Fricten sonra gaza gelip 6-7 yorum yaptım. Yoksa banane Mercedes isterse her yarışı kazansın bana 5 kuruş girmişi yok çıkmışı yok.

    Arkadaşın sıralamalardan beri niye ortaya çıkmadığı belli oldu 😀 Bu iddialı yorumunu okumuştum. geriye dönüp bir hatırlayayım dedimdi. Her şeyi açıklamış 🙂

    1. Mercedes kış testlerinin çoğunu Fric olmadan yapmış.Bu sisteme en çok ihtiyaç duyulması beklenen pistler Singapur ve Macaristan imiş.

  4. Olur mu canım Mercedes’in avantajı 1,5tu 0,5e düştü. Hesaplar ortada. Bak Hamilton kaza da yaptı Cumartesi günü. Qapaqqq.

    1. Onur Gentas avatarı

      O arkadaş bunca şeyden umarım ders almıştır. Formula 1’in antrenmanlara bakarak kesin yorumlar yapılamayacak bir spor olduğunu anlamıştır eminim.

      1. Emin ol anlamamıştır. Bu kaçıncı oldu artık şimdiye kadar anlamak isteseydi anlardı. 🙂

  5. FRIC sisteminin yol araçlardaki kullanılabilirliğini açıklayabilecek mühendiz var mı aramızda?

    1. Muhendis degilim.Motoru olan seylerle amatorce ilgileniyorum.
      F1de cok daha geliskin bir sistem olan aktif suspansiyon yasak.Aktif suspansiyon kullanan bir cok marka var.Mercedes bu sisteme aktif body kontrol diyor.Sistem virajlarda arabanin yatmamasini sagliyor.Dort tekerde birden etkili.Son versiyonu magic ismini tasiyor.Yolda engebe varsa surus yuksekligini artiriyor.
      Kisaca yol araclari F1den cok daha ileri.F1 teknolojinin zirvesi falan degil.Yol araclarinda otonom hareket denemeleri yapiliyor.Su anda engel asma veya park islemi yapilabiliyor.

  6. Mangalda kul birakmayanlarin yorumlarini alalim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir