Yıl: 2014, Ferrari’nin Son Şampiyonu: Raikkonen

Formula 1’de 2014 sezonunu yarıladığımız şu günlerde kuşkusuz Fernando Alonso & Kimi Raikkonen ikilisi, sezon öncesi tahminlerin aksine en ciddi takım içi savaşı yaşayan iki isim değil.

Ferrari’nin en son pilotlar dünya şampiyonluğunu hatırlıyor musunuz? 2007 idi. Yedi yıl.. Gerçekten de Formula 1’i yeni izlemeye başlayan bir nesil yaratacak kadar uzun, diğer tarafta bu yeni neslin anında sıkılmasına sebep olabilecek kadar da tekdüze yıllar geçirdik. Bilhassa 2009 ve sonrası dönemde. İşte Ferrari’nin büyük umutlarla transfer ettiği ve 2010’dan beri takımda yarışan Alonso’nun aksine, takımdan erken gönderilen, Formula 1’i bırakıp geri dönerek Lotus’ta harika işler yapan ve tekrar kırmızıları bürünen Raikkonen, halen İtalyan ekibin son dünya şampiyonu ünvanını elinde bulunduruyor.

Bunları aslında Ferrari’nin şampiyon olamadığı her sezon sonrası az çok konuşuyoruz ama adeta hatırlatma niteliğindeki bu girizgahın elbette bir nedeni var. 2014 sezonunun yarısına geldiğimiz şu günlerde, bazılarının futbol mu bu, öyle hesap olmaz demelerine rağmen Alonso ile Raikkonen arasında 10’a 0’lık İspanyol pilotun lehine bir önde bitirme durumu hakim ve o paralellikte Kimi’yi bitirme söylemleri. Bunun dayandırıldığı ve esgeçemeyeceğimiz birkaç prensip var.

Öncelikle kişilikler. Fernando Alonso 2010’dan beri Ferrari’de son yarışa kadar iki sezonda şampiyonluğu kovaladı. Bunların haricindeki yıllarda ise -gidişata göre bu seneyi de sayarsak- üç yıl, bu umutlarını son yarışa taşıyamamış olacak. Peki hangisinde vazgeçti? Hiçbirinde. Yapısı bu. Mücadeleci ve o kazanacağı sıra birincilik de olsa, beşincilik de olsa fark etmiyor. Peki Raikkonen? Aracın potansiyelinin olmadığı her grand prix, Fin pilot için deyim yerindeyse gereksiz. Raikkonen için kazanmak bir seçenekken diğer her sonuç ikinci şık içerisinde olarak görülüyor. Kazan ya da takıl. 2014 Ferrari’si ilkine yetersizken Raikkonen için fazladan birkaç sıra veya Alonso’yu geçme gibi dertler açıkçası yok.

İkincisi uyum. Beş yıldır Alonso üzerine inşa edilen bir takım var ve sürüş stilleri vb teknik konularda baz alınan pilot doğal olarak Alonso. Elbette bunu gerçekçi bir bahane olarak en azından kişilikleri/hırsları kadar ön plana çıkartamayız, sonuç olarak Raikkonen 2007’de Ferrari şampiyonluğuna ulaştığında da takımdaki ilk döneminin ilk yılıydı ama değişiklikler herkes gibi onu da etkiliyor.

Dedikodu kazanı Ferrari’de Raikkonen’in yerine Bianchi için kaynayadursun, Raikkonen’in takıma getirilme gerçeğiyle de bir kez daha yüzleşelim derim. 2013 sonunda Fernando Alonso’nun heba olan dört yılıyla beraber hafiften (ve haklı olarak) isyan bayrağını çektiğini gördük ve takım, sana muhtaç değilizin üstü kapalı ifadesi olarak grid’teki Alonso kadar etkili tek isim Raikkonen’i Massa yerine kadroya kattı. Raikkonen’in rekabetçi bir araçla neler yapabileceğini son on yıldır Formula 1’i takip edenler yeterince biliyordur. Bu süresi biraz daha kısa olanlar içinse bence Lotus’taki performansı bile bence çok şey ifade ediyor. Red Bull’un domine ettiği iki sezonda da üçüncülük ve beşincilik. Üstelik Formula 1’e ara vermişken.

Sözün özü, Kimi Raikkonen hala Kimi Raikkonen. Bitti, gitti, yaşlandı, vs çok boş şey bunlar. Eğer Ferrari, 2014 sezonunda Mercedes’le yarışabilecek bir araç yapabilmiş olsaydı, buzun ve ateşin şarkısı takım içinde çoktan başlamıştı. Ama bırakın lideri yakalamayı, sıralama turlarında Q3’e kalma savaşı verip strateji anlamında batırıp çıkaran bir takıma karşı Raikkonen yıllık parasını aldıktan sonra açıkçası sadece çıkar pistte döner durur. Alonso buna katlanamayıp takımı bırakırsa da, Bianchi ya da kim gelecekse gelir ve Raikkonen’in yanında yarışır.

Fin pilotun 2015’i de kapsayan Ferrari kontratının (ki Ferrari’den sonra F1’de yarışmayacağını da defalarca söyledi) 2010’daki gibi erken bitirilme durumu bana kalırsa insan hayatında bir kez tanık olunacak hatalardan ve bizim neslimiz bunu gördü. Henüz görmediğimizse; Raikkonen’den sonra bir Ferrari şampiyonu.

Tolga Erbak


Yorumlar

“Yıl: 2014, Ferrari’nin Son Şampiyonu: Raikkonen” için 30 yanıt

  1. O yıl zaten bizim hakkımızdı. Diğerleri aracımızı çalmış

  2. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    RAİ nin hala 2007 deki şampiyonluğunu şansa aldığını söyleyenler var. Adam griddeki en hızlı 2. araçla şampiyon oldu zaten ayrıca 2003 ve 2005 i bu RAi ye sallayan arkadaşlara sormak lazım kimin hakkıydı o şampiyonluklar tabi yaşları yetiyorsa. 2005 inanilmaz şanssız bir sene ve daha yavaş alaonso şampiyon oluyor yarışları bitirerek. 2003 Mclaren de ki henüz ikinci senesi takım arkadaşı DC ye büyük üstünlük ama gel gelelim Ferrari dominasyonu ve sezon içi araç geliştirmenin üst düzey olduğu yıllar ve müthiş bir Ferrari geri dönüşü tabi efsane MSC ninde pilotajını gözardı etmemek gerek. Yok VET üstün araçla şampiyon olmuş yok HAM son virajda şampiyonluğu almış yok ALO 2005 RAi 2006 MSC nin şanssızlıkları sayesinde şampiyon olmuş geçin bunları tarih rakamları yazar BASİT ve NET

  3. eline saglik sayin admin cok guzel bir yzi olmus.

  4. BurakBilgin avatarı

    Ve çok uzun bir süre daha öyle kalacak gibi.

  5. Tolga Erbak arkadaşım emeğine saygısızlık olarak düşünme ellerine sağlık.

  6. Düzgün düşünceler, doğru kelimeler, iyi yazı. Tebrikler.

    Uyum argümanının hatalı olduğundan dem vurmuşlar.. Halbuki o paragrafın 2. satırında bunun karakteristik özellikler kadar önemli olmadığını belirtmişsin. Gözlerle okunmayınca demek ki..

    Öte yandan halâ Rai’nin şampiyonluğunu “saymayanlar” bile var. Ne olacaktı? En az 60 puan fark mı atması gerekiyordu? Şampiyonluğunu 2 yarış önceden garantileseydi ancak o zaman şampiyon kabul edecektiniz herhalde? Yada sezonun ortasından itibaren geri kalan yarışların hepsini Pol+1.likle bitirseydi “işte gerçek pilot” diyecektiniz.

    Ric, Esteban’ı mağlup etmiş. Eder tabi, yıllardır Esteban’ın beleş puanlar aldığını hepimiz konuşuyorduk zaten.

    1. arkadaşım sen benim nedemek istediğimi çok iyi anladında
      1. 2007 sezonunda massa, kimiye yardım ettimi. etmedimi?
      2.mclaren hamıltına veya f.alansoyu o sezon birini tam olarak birinci pilot olarak destekleseydi veya hamılton, f.alansoyu destekleseydi. veya tam tersini yapsaydı. yine tekrallıyorum sittin sene şampiyon olamazdı

      1. Onur Gentas avatarı

        Doğru, o sene Mclaren’de Hamilton ve Alonso’dan biri yarışsa %99 diyelim şampiyon olurdu. Bu konuda tartışmanın bile anlamı yok.

      2. Strong_Union avatarı

        1. 2008 dede raikkonen massaya yardım etmedi mi etti açın Çin yarışını izleyin.
        2. Destekleseymiş bir pilot ne yapalım koskoca mclaren bunu düşünemedi mi. ayrıca ben şahsen 2007de rainin şampiyon olacağına inanmıyordum ancak adam müthiş bir istikrarla geldi 2. yarıda yani o performansla haketti. Başa baş mücadele sergilese ayrı adam geriden geldi geçti İngiltereye kadar Massa öndeydi ne yapabildi adam üst üste 7, 10 yarışta toplam 9 yarış podyum yaptı Hem geç kalınmış bir şampiyonluğun sorgusunu yapıyorsunuz bence. Açmak istemiyorum ama 2005 te hakedilmesine rağmen kaybedilmiş bir şampiyonluk var o sezonda alonso sittin sene şampiyon olamazdı dediğimizde heyheyleniyorsunuz yine diyorum alonso hakediyorsa bile kimi daha çok hakediyordu 2005 şampiyonluğunu.

      3. 2008 de kimi massa ya yardim etti hatirlarsan yada hatirlamk istemiyorsun.ve 2007 mclarenin butun puanlari silindi neden ferrari nin butun datalarini calarak yaristiklari icin ve bunu da senin alonso biliyordo.benim anlamadigim neden kabullenemiyorsun kimi nin sampiyonlugunu ha 1 puanla kazandi adam son yarisina cikki birinci oldu yapabilecegi herseyi yapti ve kzandi senin alo ne yapti 2010 da?? renonun egzoz dumanini soludu butun yaris ve vettel sampiyon oldu.

      4. Massa’nın Raikkonen’e yardımı son yarışta 1.’liği vermesinden başka bir şey değildi. Hangi yarışta Massa Raikkonen’e yardım etti ki başka? Sezon sonunda şampiyonluk yarışından koptuktan sonra birtek Brezilya’da galibiyeti verdi o kadar.

      5. Bütün dediklerinizde yarışmanın bir parçası. Şampiyon olmak için duygusal davranmayıp takım emride verilmesi gerekir, pilotlar arasında ayrımcılık yapıp sadece biri için çalışmakta gerekir. McLaren şampiyon olmayı bilmiyorsa KIMi reis ve Ferrari napsın.

  7. Çok gerçekçi bir yazı olmuş bence. Aşağıda bazı yorumlarda Ricciardo’nun Vettel’i yenmesinden yola çıkılarak Alonso üzerine inşa edilmiş Ferrari kavramının boş olduğunu söyleyenler olmuş. Fakat Formula 1 onların sandığından çok daha karmaşık bir spor. Özellikle 2014’teki araçlarla 2013’e göre vezirken rezil, rezilken vezir olma ihtimaliniz var. Yaşadığınız sorunların çözülme hızı aslında takımın kimin üzerine inşa edildiğiyle ilgili. Sene başında Alonso ve Raikkonen yakın sonuçlar alıyorlardı. Fakat şu an Alonso bariz şekilde önde. Sebebi de takımın Alonso’nun sorunlarını çözme konusunda Raikkonen’inkileri çözmekten daha tecrübeli oluşudur. Bu iş “Bak Ricciardo da Vettel’i yeniyor.” kadar basit değildir.

  8. Onur Gentas avatarı

    Yazının rahatsız edici bir yanı yok. Fakat ekstra bir şey de göremedim açıkçası. Kullanıcı yorumlarını toplasak gene aynı şeyler yazılıp çiziliyor zaten. Gene de emeğine sağlık diyelim.

  9. “İkincisi uyum. Beş yıldır Alonso üzerine inşa edilen bir takım var ve sürüş stilleri vb teknik konularda baz alınan pilot doğal olarak Alonso. Elbette bunu gerçekçi bir bahane olarak en azından kişilikleri/hırsları kadar ön plana çıkartamayız, sonuç olarak Raikkonen 2007’de Ferrari şampiyonluğuna ulaştığında da takımdaki ilk döneminin ilk yılıydı ama değişiklikler herkes gibi onu da etkiliyor.”

    5 yıldır vettel üzerinde araç yarılıyordu ama ricardo, veteli yeniyor bu tezini çürütüyor
    ikincisi 2007 de resmi olarak şampiyonluğu kimi almış olabilir . ama burdakilerin hepsi çok iyi biliyorki sende
    dahil (herkesten özür diliyorum) üç salak mclerren pit ekibi ve özellikle f.alanso ve hamiltın birbirleriyle zıtlaşmasaydı. o sezon sittin sene şampiyon olamazdı.

    1. Aç 2008 i 2005 i izle , incele bakalim sittin sene kimler sampiyon olamazdi asil.

      1. Adamsın be

    2. Çünkü şikeli bir araç vardı ortada. Ayrıca Riccardo ile Kimi’nin durumunu nası bir mantıkla karşılaştırıyorsun? Riccardo bu aracı olmasa bile Redbull araçlarını defalarca sürdü ki bu aracı da daha similatör de ilk günden beri bildiğini hepimiz biliyoruz öyle değil mi?

      1. hadi bunu öyle geçiştirelim senin dediğin gibi olsun.
        f.alanso ferrariye geldiğinde, massa kaç yıldır o koltukta oturuyordu. sonuç?

        1. kazadan gelmiş bir pilot olmasına rağmen ilk 3 yarış sonucu şampiyona lideri Massa ama sonra nedense öne geçen Alonso performans mı? kesinlikle evet ama yalnızca performans olmadığını hepimiz biliyoruz. Zaten ilk yarışta verilen telsiz mesajından belliydi sezonun geri kalanı için Alonso’yu geçmelisin diye.. Bahreyn’de hatırladın mı? Çok teknik konuları bilmem ama izlediğim bütün yarışların detaylarını hatırlarım o yüzden anormallik olmadığını iddaa edemezsin…

    3. En komik yorum da bu. 2007 DE mclarenler pit vs.
      2 tane canavar gibi mclaren varken ferrari koltugunda Raikkonen’den baska kimi koyarsan koy sampiyon olamazdi bu 1

      2. O bahsettiginiz sampiyonluk kovalayan mclarenler şikeli aracti hirsizlik eseriydi f1 tsrihinin en byuk skandalıydı ; Raikkonen istediginiz kadar çalın pilot benim mesaji verdi 2007 de

      2 kuyruk aciniz var. GÜÇLÜ ARABALARLA ;
      1 mclarende o sezon Alonso’nun HEM CAYLAK HAMILTON’A HEM DE RAIKKONEN E YENILMESI

      2.RAIKKONEN’IN SON KIRMIZI SAMPIYON OLMASI

      1. 2. O bahsettiginiz sampiyonluk kovalayan mclarenler şikeli aracti hirsizlik eseriydi f1 tsrihinin en byuk skandalıydı

        İşte türkiyedeki sözde F1 fanlarının hali !

        Şikeli araç dediğin Mp4-22’nin yapımına nezaman başlanmıştır ?

        Casusluk skandalı ne zaman patlak vermiştir?

        Önce bunları bir araştırın ögrenin sonra çamur atın.

        Bu arada bundan bikaç yıl önce Mosley’in sırf casusluk skandalında Ron dan intikam almak için 100 milyon dolar para cezasını verdiklerini halbuki bu miktarın çok çok altında bir para cezasını hakettiğini söylediğini biliyorsunuzdur değil mi ?

        1. Fren sisteminde ve ağırlık dağılımında Ferrari’den alınan bilgileri kullandılar. Araç belki şubatta tasarlanıyor ama Ekim’e kadar geliştirilmeye devam ediliyor. Hiçbir etkisi olmadığını söylemek mantıksız. Üstelik Alonso ve de la Rosa’ya kadar yayılmış bu bilgiler. Daha ne beklenir ki ceza vermek için?

        2. sikeli aractı ama didem sagır sultan bılıyor

  10. Emek vermişssin bizde zaman ayırıp okuduk teşekkürler lakin bunu biz özgeçmiş veya ufak bir biyografi sanarak okudum, ama bu bildiğin senin içinde yaşayan Raikkonen, umut ettiğin Raikkonen ve olmasını istediğin Raikkonen’lerin belirten bir hikaye olmuş..

    ”İkincisi uyum. Beş yıldır Alonso üzerine inşa edilen bir takım var ve sürüş stilleri vb teknik konularda baz alınan pilot doğal olarak Alonso. Elbette bunu gerçekçi bir bahane olarak en azından kişilikleri/hırsları kadar ön plana çıkartamayız, sonuç olarak Raikkonen 2007’de Ferrari şampiyonluğuna ulaştığında da takımdaki ilk döneminin ilk yılıydı ama değişiklikler herkes gibi onu da etkiliyor.”

    Ayırt edemeyip inatla hala yukarıdaki ergumanı kullanmanız tamami ile saçma ve koskoca yazının heba olamsına yetiyor bence uyum sorunu elbette var ama 5 senedir RedBulda 4 defa şampiyon olan Vettel’in üzerine kurulan araç ve takıma yeni katılan Ric nasıl ilk senesinde Estebanı alt etti ? demekki başka gerçekçi şeyler bulmanız gerekliymiş…

    Velhasıl kelam üzüldüğüm tek nokta hayatımın bir deöneminin kahramanı olan Raikkonen’nin çok daha bilinçli ve kendisini tanıyan fanlara sahip olması gerekirken aksi olması durumudur.. ki bu tabloda böyle çeşitli platformlarda ben gibi pilot desteklemeyen sporseverleri üzdüğünü düşünüyorum.

  11. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    Enfes bir yazı olmuş Raikkonen i şu anda eleştirenler zaten 4-5 yıldır F1 i izlediklerini belli ederler. Adamın istediği tek şey rekabetçi bir araç. McLarende olsun Lotusta olsun hep tek bir şeyden bahsediyordu rekabetçi bir araca sahip olabilmekten. Ancak şunu da unutmamak lazım bu adam 35 yaşına geldi Ferrariye geldiği 2007 yılı kadar hızlı olmayabilir.

  12. Aynı aynı birebir 2 gün önce “Alonso Raikkonen’den memnun değil” haberine yazdığım yorum… Helal olsun 10 numara yazı tamamen aynı fikirdeyim

  13. 2.sıra yorumum -Reklam Alınır-
    Alonso’cuların eli kulağındadır şimdi gelirler…

    !KimiRaikkonen!

  14. helal olsun güzel yazmışsınız. raikkonen işte böyle bi delikanlıdır 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir