F1 Pilotları Süper Lisans Ücretlerine Karşı Çıkıyorlar

yazar:

kategori:

Formula 1 pilotları, zorunlu FIA süperlisansları imzalamaları konusunda ücretinden dolayı FIA’ya karşı çıkıyorlar.

Geçen sene sürücüler lisans ücretlerinin 1725 Euro + her puan için 456 Euro’dan 10,000 Euro + her puan için 2000 Euro’ya çıkması sonucunda mutsuz olduklarını dile getirmişlerdi.

Ancak daha sonra ödemeler kabul edildi ve yetkililere bunun düzeltilmesi çağrısında bulunuldu.

Alonso o zaman yaptığı konuşmada "Bu çok ciddi bir mesele… bir seneden diğerine geçtiğimizde harcamaların % 500-600 artmasının adil olmadığına hepimiz inanıyoruz." demişti.

Geçen sene İngiltere GP’de pilotların bu konu nedeniyle grev yapacakları yönünde haberler çıkmış ancak böyle  bir şey olmamıştı.

Ancak son çıkan haberlere göre pilotlar bu konuyu gündemlerine aldılar çünkü 2009 için de ücrette artış oldu.

Lisans ücretine 400 Euro daha eklenerek bu 10,400 Euro’ya çıktı ve her puan kazanıldığında puan başına 2100 Euro daha ödenecek. Bunun yanında 2720 Euro zorunlu sigorta ödemesi var.

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Lewis Hamilton’un mevcut kurallar çerçevesinde süperlisans için 218,920 Euro ödemesi gerekiyor.

Grand Prix sürücüler Birliği (GPDA) daha fazla artış olmaması ve sürücülerin imza atmamalarını istiyor. 

Autosport’ta çıkan habere göre FIA Başkanı konuyla görüşmek için istekli ancak Mosley, pilotların gerçekten kazançlarını detaylı olarak bildirmeleri ve bu bildirimler karşısında ücretlerin fazla olduğunu düşünmesi halinde indirime gidebilir.

Takımlarından gelecek baskılara rağmen GPDA pilotların süperlisans için imza atmamasını istiyor.

Süperlisans konusu önümüzdeki günlerde yapılacak olan FOTA toplantısında da görüşükecek. Ancak FOTA’nın son aylarda harcamaları düşürme konusunda yapılanları gölgelememek için süperlisans konusunda pek istekli olmadığı tahmin ediliyor.

Mosley ise güvenlik konusunda yapılanların artmasından dolayı süperlisans ücretlerinin arttığını söylemişti.

 


Yorumlar

  1. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Zam yapma şampiyonalrı sadece bizim ülkemize özel değilmiş demek ki.Ancak bu ücretler bana mantıklı gelmiyor.Pilotlar neden aldıkları puan karşılığı para ödesinler ki.Madem bu iş para ile olacak o zaman parayı çok veren daha çok puan satın alsın gibi saçma bir mantıl çıkıyor ortaya.Sporun centilmenlik yanını sabote eden bir uygulama gibi sanki.Gp katılım bedeli,takımlar tarafından ödenecek bir bedel olmalı ve hepsi de bu kadar ile kalmalı bence.Süperlisans için de her yıl yapılacak testler sebebi ile belli bir yenileme ücreti tabiki kabul.Fakat puan için ücret anlamsız.

  2. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    dünyanın en yüksek maliyetli sporlarının başında geliyor belki.. ama o kadar çok kazanaıyorlar o kadarınıda ödesinler artık diyebileceğimizden bile çok ödemeler..

  3. Emir Çolak avatarı

    Kimi Raikkonen'in şu an en çok para alan pilot olduğunu düşünürsek, 45,50 milyon dolar civarı yıllık diye biliyorum, bu para için %000.048'e falan tekabul ediyo herhalde=) bi örnek verdim sadece diğer pilotlar içinde geçerli, ama yinede fazla bu lisans için ücret.

  4. tolga soydan avatarı

    rakamlar gerçekten çok yüksek.

  5. Milletin tahammül kapasitesine inanamıyor herhalde, uyanmak için çektiriyor kırbacı..

  6. Mosley'in niçin kendini kırbaçlattığını şimdi daha iyi anlıyorum.

  7. ''Autosport'ta çıkan habere göre FIA Başkanı konuyla görüşmek için istekli ancak Mosley, pilotların gerçekten kazançlarını detaylı olarak bildirmeleri ve bu bildirimler karşısında ücretlerin fazla olduğunu düşünmesi halinde indirime gidebilir.''

    yani siz yaptığınız masraflara göre değilde pilotların maaşlarına göre mi ayarlıyosunuz ücretleri? saçmalığa bakarmısın ya, burdaki olay hizmet karşılığı para istemekten çok haraç kesmeye benziyor

  8. gurcan hezer avatarı

    Sıralamada tüksek puanları toplayan pilotlar ,zaten büyük takımlar tarafından ,astronomik rakamalrla anlaşmalara imza atan pilotlar ,Hamiltonun 10 milyon sterlin gibi bir rakam aldığını biliyoruz bunun yanında ödeyeceği tutar oldukça komik olmaktadır.Netice de pilot menejerleri bile %15-%20 bigi rakamlar alırken ,Fiaya ödenen oldukça iyimser bi ödenektir…

  9. bu ne ya o kadar çalış yarış kazan kazandgın paralarıda FIA'ya ver yuhh yanıı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir