Teknik Analiz: 2009 Difüzörleri – Ferrari, Mclaren, Toyota

yazar:

kategori:

2009’da downforce’u düşürme amaçlı aerodinamik paketlerde yapılan kural değişiklikleri ile birlikte difüzörlerde de çok karışık değişikliklere gidildi. Daha standart bir şekil olmasını amaçlayan FIA kuralları belirledi ve difüzörler arasındaki yükseklik farkları kaldırıldı. Yeni kurallara göre difözürde bulunan her 3 kanalın – yan 2 ve merkez kanalları – 125 mm yerine 175 mm olması gerekiyor.  

Bununla birlikte difüzör arka dingilin 350 mm gerisine çekilerek aracın daha arkasında bir yere getirildi. Daha önceden arka aks ile aynı seviyedeydi.

Şu ana kadar tanıtılan  Mclaren, Ferrari, Renault ve BMW Sauber araçlarında 2009 kurallarına açık şekilde uygun difüzörler yer alıyor. Tüm kanallar aynı yükselik ve genişlikte ve merkez kanalı ile yan kanalların yükseklikleri arasında farklar yer almıyor.

Ancak Toyota’nın ve Williams’ın tanıttığı yeni araçların difüzörlerinin kurallara uygunluğu konusunda şüpheler var. Her iki takım yeni kuralları daha farklı yorumlamışlar.

Toyota’nın difüzör kısmına baktığımızda merkez hava kanalının mevcut kurallara tam olarak uymadığı belirtiliyor.

Resimde üst bölümde gösterilen kırmızı ok, difüzörün merkez kanalının diğer kanallardan daha yüksekte olduğuve eşit seviyede olmadığı görülüyor.

                             Mclaren MP4 24 Difüzör                                                         Toyota T109 Difüzör


Yorumlar

  1. benim de geldi çakkall az değiller

  2. Bravo ya. Ne diyelim artık.

  3. kaan kaanhan avatarı

    bu mevzu nasıl sonuçlanacak merak ediyorum.. uygundur denirse diğerleride yapacaktır büyük ihtimalle.

  4. "çakkaallll" diyesim geldi 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir