Aldo Costa: Ferrari Çok Ciddi Hatalar Yaptı

yazar:

kategori: ,

Şimdi Mercedes adına çalışan eski Ferrari tasarımcısı Aldo Costa Ferrari’nin yaşadığı sıkıntıların sebebinin birkaç kötü karar olduğuna inanıyor.

Costa 2011 sezonunun sonunda takımdan gönderilmişti ve şu an baskın Mercedes adına yarışmasına rağmen eski iş arkadaşlarının sıkıntı çekmesinden keyif almıyor.

“Maranello’da birçok kişi çalışıyor ve onların bu karmaşık durumda yaşadıkları bana acı veriyor. Bu iyi değil, orada bir çok arkadaşımı bıraktım, onları sorun yaşarken görünce mutlu mu olmalıyım?”

“Stratejik hatalar yapıldı, burada vizyon konusundaki hatalardan bahsediyorum, çok ciddi olanlardan. Ve elbette insanlar üzerinde en iyi kararları almadılar.”

“Size bir örnek vereyim. 2008’de yarış bölümümüz yeni bir rüzgar tüneli inşa edilmesini istedi. Bunu rekabetçi kalabilmek için temel ihtiyaç olarak görüyorduk. Bize sorunun bu olmadığı ve ihtiyaç olmadığı söylendi.”

“Ferrari’de gerek strateji, gerek insanlar olsun tüm kararlar başkan, Montezemolo tarafından alınır. Adil olmak gerekirse Ferrari herşeyi kazanırken de, kaybetmeye başladığında da kararları o alıyordu.”


Yorumlar

“Aldo Costa: Ferrari Çok Ciddi Hatalar Yaptı” için 5 yanıt

  1. Costa’yı kovdular, Marmorini’yi kovdular, Domenicali’yi kovdular. Demek ki sorun onlar değilmiş. Dua etsinler de ellerindeki şartlarda Allison iyi bir iş çıkarabilsin. Önümüzdeki sezonun aracı da düdük çıkarsa onu da sepetlesinler bi zahmet. Ondan sonra dikiş tutturamazlar zaten.

  2. oooooo vurdu gol oldu… monteye fena çakmış.

  3. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    İki yorumda oldukça güzel noktalara temas ediyor. Aldo Costa mekanik anlamda çok iyi bir mühendis ancak Aerodinamik anlamda çok zayıf bir mühendis. Zaten onun teknik patron olduğu dönemlerde şef tasarımcı yine Nikola Tombazisri. Aerodinamik olarak aracı o tasarlıyordu. Ve asıl sorunda burda. 2007 ve 2008 yıllarında miras olarak gelen araçlar ile iyi bir temel oluşturmayı başardı Tombazis ancak 2009 yılından itibaren aerodinamik anlamda sürekli sorunlu araçlar çıktı. 2010 yılını es geçersek 2011 2012 ve 2013’te sürekli aerodinamik olarak geride kalan bir Ferrari aracı gördük. 2011 sorunlu bir sezondu ve Red Bull ekstrem bir performans gösterdi. 2012 yılında sezona hızlı bir başlangıç yapıldı ancak yine son yarışlarda Red Bull’un gelişimi ile birlikte geride kalan bir Ferrari gördük. Son olarak 2013 sezonu tam bir hüsran sezona çok iyi başlayan bir Ferrari , aerodinamik performansı en çok sorgulayan pistlerden biri olan İspanya’da gelen galibiyet ancak daha sonrasında aerodinamik gelişime ayak uyduramayan bir Ferrari.

    Aldo Costa gönderilip yerine getirilen FRY’da pek başarılı olamadı ve ekibinde yine Tombazis var. Bu senenin aracı yine Tombazisin ellerinden çıktı. Allison ile beraber yeniden bir oluşum sağlanmalı artık. Eski yıllarda kalmış yenilikten uzak teknolojilerden vazgeçmek şart. Tombazis eskiden iyi bir tasarımcıydı ancak yaptığı tasarımlar zamanın dışında kalmaya başladı artık .

    LDM’ye gelecek olursak egosunun kurbanı oldu. Kazanılan başarılar ondan çok teknik ekibe yıkılmıştı. Herkes Todt-Schumi-Rory ve Brawn’dan bahsederken hasedinden çıldıran bir Monte vardı ortada. Önce Bryne gitti takımdan daha sonra Brawn ve Schumi en son halka da Todt oldu ve onuda gönderdi. Bu kadar başarılı bir ekibi bozarken aklındaki planlar neydi acaba Montezemolo’nun bilemedik. Bu takımın ve ekibin ne emekler ile oluşturulduğu ortada. Zaten kendi olsa bu takımı da kuramazdı. 90’lı yıllarda Bernie Ecclostone’dan bu konuda yardım istemiş Montezemolo. O da ona Todt’u takıma almasını söyledi. Bu ekibi küllerinden doğuran ise kesinlikle Todt oldu. Yani başarılı dönemlerinde pek bir etkisi olduğunu da hatırlamıyorum ben LDM’nin. Ha kaldı ki Ecclostone olmasa takıma Todt’u da alacağını sanmıyorum. John Barnard tasarımları İngiltere’den yapıp Marenolloya göndermeye devam ederdi heralde 🙂

  4. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Aldo Costa,LDM’yi suçlamış.Haklı olabilir ama Ahmet abi de güzel konuşmuş.Bu adam takımın teknik sorumlusu olduğundan beri başarısı nedir?Gidişi ile biraz mekanik alanda gerilemiş görünüyoruz hepsi bu.Geri kalanlar aynı.Strateji hataları ve ölü doğmuş araç vs…

    Gelelim başkana.LDM son 6-7 yıldır takıma zarar veriyor gibi.Belki de yaşlandı ve ara vermesi gerekiyor.Bazen çekilmeyi bilmek gerekir.Çünkü takıma zarar veren kararlar aldığı kesin yukarıda söylediği gibi.Çok gerekli bir ekipman onun inadı yüzünden tedarik edilmiyor.Belki de inşaası o tarihte başlasa,şimdi çok daha gelişmiş bir rüzgar tünelimiz olurdu.Şimdi ise tomarla transfere para döküyor.Bununla da kalmıyor,rüzgar tüneli ve yeni fabrika yapımı için onay veriyor.Hani bir laf vardır “Z.çtı Cafer bez getire” diye aynı o misal.

    Tabi bu tek hatası değil.Aşırı İtalynanlaşma adına takımdan yetenekli isimlerin gönderilip,dik ve dar kafalı bir bakış açısı ile f1 takımı yönetmek.Vizyonsuzluk örneği olarak görebiliriz ancak 2007 skandalından sonra ani kararlar alınması gerekti.Kimse durduk yere üstelik bol başarı ve kazanç sağlanırken haydi doyduk biraz İtalyanlaşalım demez.

    Gelelim Costa abimizin takımda neler yaptığına.2007 şampiyon aracı 2008 takımlar şampiyonluğu var kaldı ki bunlar hazır mirası alıp çok benzer kurallarda gelen başarılar.2009 Devriminde çuvallayan bir araç ve ekibin başı,2010 da herkesten 6 ay evvel hazırlanan ve sezona iyi başlayan ancak gelişimi duran bir araç ve son anda taktik hatası ile kaybedilen şampiyonluk.2011 de süspansiyonu bile değişmeyen bir araç ve buna bağlı olarak 2012 de ortaya çıkmış berbat bir araç ve nihayet şutlanışı…

    Yani bazı şeyler onun devrinde de aynen var.Bunun dışında bu takım başarılı olmak için herşeye sahip.Tek eksik daha evvel de söylediğim gibi organizasyondaki yapı.Belli ki fazla bürokrasi var fabrikada.Ha bir de daha fazla ayrıntılarda araç gelişiminde yaratıcı mühendis ve yazılım gibi teknolojik adım atılması gerekiyor.LDM takımı daha rahat bırakıp işi ehline verirse tekrar eski günler kadar olmasa bile başarı yakalanabilir.Son olarak unutmamak lazım ki LDM,takımın en başarılı zamanında o ekibi toplayan adamdı.Costa’nın da dediği gibi başarıda ve başarısızlıkta kararı alan adam.Ama tek sorumlu o değil.

  5. Birisi çıkıp Aldo Costa nın neden bu takımdan uazaklaştırıldığını anlatması lazım. Costa, başarılı bir teknik kişilikdir ama mekanik yönden başarılıdır ve kesinlikle yenilikçi değildir.2010 aracına uygulanmış difüzör e üfleyen egzozu 2011 aracına uygulama yeteneğini dahi gösterememişlerdir. Yere basma kuvveti bulamayan Ferrari hızıda bulamamışdır. Yada birilerinin Ferrari motor un gücünü küçük göstermemek adına diğer depertmanlardan ödün vermesi düşüncesini fısıldamışdır. Ferrari motoru hariç herkesin motoru bir şekilde tabana üfleyen egzoz sitemini desteklemişken bunu neden yapamadıkları sorgulanmadı… Nekanşk olarak aracı üretmek isteyenler bunu hep başarırken aero etkinlikler alıp başını gitmişdi. 2008 den itibaren o sisteme hazırlanan Renault motoru 2010 ve 2011 de tavan yapmışdır.2012 de zorlanmışlar ama 2013 ün ikinci yarısında tamamen koparmışlardı. RedBull un aracının yanında Lotus un dahi nasıl iyi görüntüler verdiği bir gerçekdir. Mekanikçi Costa nın tasarımını desteklediği aracın mekanik olarak lastiklerini tüketmesi ve hala mekaniğe bağlı dezavantajlar yaşaması dikkat çekicidir.2010 da Alonso ya (AbuDhabi de)pit kararı verilirken Costa oradaydı ve kararı onlar verdiler üstelik yaptıkları hatayı örtmek adına F10 un kaybetmesinin sebebini stratejiden çok aracın yavaşlığına bağlamıtı. F-kanalını son ana kadar geliştiren Renault takımının aracının arkasında yanlış pit kararıyla kalmak alınmış bir kararın sonucundan öte teknik becerisizlikden kaynaklandığı kesindir.

    Costa , son büyük hatasını 2011 de aracın yavaş kalmasını anlayamıyarak yaptı. ARaçda yapılan difraksiyonların cevap vermemesi bir yana her değişimden sonra süper hızlı olacağız anlayşına karşılık geride kalmak ve sonunda İspanya da tur yemek kovulmanın kaçınılmaz haliydi. Hatanın büyüğüü Montezemelo bunları daha geç kovarak yapmışdır.Montezemelo son müdahalesinide gelenekçi teknik ekibe karşı yenilikçi Matiacci yi getirerek yapmışdır. Ferrari , arkası yerinde duramayan ve motor gücü eksiği olan aracıyla dahi mğcadele edebiliyor. En azından yere basmayı bir tarafa bırakın… aracı pistde duracak seviyede dahi tutabilirlerse korkunç mesafe kaydedebilirler. RedBull un Alonso yu geçtiği durumlara bakarsanız virajdan önce RedBull dan daha önce frene basan Alonso yu göreceksiniz.

    Sert fren ve erken hızlanmada aracın arkası koptuğundan virajdan önce çok erken fran yapmaya başlıyorlar ve viraj çıkışlarında bugi-bugi yaparak hızlanıyorlar… bunlara rağmen araçları şu görünen kadar yavaş o kadar.Ferrari bir şekilde aracın arkasını yolda tutabilseler bir anda kendilerini Mercedes in yakınlarında bulabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir