FOTA'nın Çabaları Küçük Takımlara Şans Tanıyor

yazar:

kategori:

Formula 1 Takımlar Birliği tarafından sporun gelişmesi için yapılan çalışmalar küçük takımlara sadece finansal açıdan yardım etmedi, bunun yanında rekabetçi olmaları için bir fırsat verdi.

Bu görüş, maliyetlerin düşürülmesindeki çabaların küçük takımlara yardımcı olduğunu ve sporda rekabetçi olmak için artık çok para harcanmasına gerek olmasını düşünen  Force India ortağı Vijay Mallya’ya ait.

Mallya: “Geçmişte F1, tamamıyla parasal güçle ilgiliydi ve para, aeeodinamik gelişimleri, en iyi motorları, en iyi vites kutularını satın alırdı ve para hâlâ en iyi pilotları satın alıyor”

“Ve bir sponsor, sonrasında da takım sahibi olarak F1’deki geçmiş tecrübem şu ki; her F1 takımı bir araya gelir ve sadece anlaşamamazlık üzerine anlaşır. Şimdi bütün ve komple bir birlik var. Çeşitli konularda fikir birliği var ve şimdiye kadar alınan kararları da paylaştığımızı düşünüyorum”

“Bunun küçük bağımsız takımlar için anlamı, maliyetlerin çarpıcı bir şekilde aşağı düşmesi, özellikle de motor maliyetleri, vites kutusu maliyetleri. Force India durumunda bu %50’ye yakın. Ve sezon içi testleri de yasakladılar ve aerodinamik gelişimlere bir sınır koydular.

“Açıkçası büyük takımların, gelişme üzerine harcayacakları sınırsız bütçeleri yok; bu da daha küçük takımlara ve bağımsız takımlara rekabetçi olmak için fırsat tanıyor.”

Mallya ayrıca, FOTA ve FIA tarafından fikirbirliğine varılan maliyet kısma ölçütlerinin, 2009’daki bütçesi ile takımı adına bu sene daha fazla fırsata sahip olmasına yardım edeceğini söyledi.

Mallya: “Geçen sene maliyetlerimizi kontrol ettik ve gelip de maliyetleri önemli ölçüde arrtıracağım gibi bir şey değildi. 2009’da daha sınırlı miktarda para harcayacağımızı düşünüyordum ve bu bütçe ile de elimizden gelenin en iyisini yapacaktık. Şimdi işler çok daha iyi oldu”

“Sonuçta FOTA’nın şekillenip şekillenmediğini kim bilir, eğer bu girişimler yapılmasaydı belki de McLaren-Mercedes ünitelerini alamayacaktım. Bu kapsamda bizim için harika haber bu”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir