Formula 1’de Telsiz Konuşmalarına Sınır Gelecek

yazar:

kategori:

Formula 1 takımları, sporun pilotlar için tekrar daha mücadeleci olması için telsiz konuşmalarına sınırlama getirilmesini istiyorlar.

İtalya’daki F1 Strateji Grubu toplantısında takım patronlarının bazıları sürücülerle yapılan telsiz görüşmelerine bazı kısıtlamalar getirilmesi teklifinde bulundular.

Şu anda telsizden her şey konuşuluyor ve anlık olarak sürücülere tüm veriler bildiriliyor. Durum öyle olunca taraftarlar sürücülerin sadece kukla gibi gelen direktiflerle araç sürdüklerini ve onların bazı şeyler için mücadele etmediklerini düşünüyorlar.

Takım arkadaşları da birbirlerini alt etmek için telsizden sürekli olarak diğerinin verilerini istiyor. Bu durum özellikle şampiyonluk mücadelesi veren Mercedes’te çok oluyor.

Sportif Kuralların 20.1 maddesi “Sürücüler aracı yalnız ve yardımsız sürmek zorunda.” şeklinde. Bu yüzden FIA, bu kuralı baz alarak gelecekte performans kazanmayı amaçlayan telsiz görüşmelerini yasaklamaya yakın.

Bu kapsamda telsiz görüşmelerinin prosedürle ya da güvenlikle ilgili durumlarda kullanılması hedefleniyor.

Bunların dışında taraftarları eğlendirecek tarzda olan telsiz konuşmalarına da müsade edilecek.

Bu konu takımlarla FIA arasında görüşülüyor ve Singapur’dan önce açıklama gelmesi bekleniyor.


Yorumlar

“Formula 1’de Telsiz Konuşmalarına Sınır Gelecek” için 11 yanıt

  1. KimiRaikkonen avatarı
    KimiRaikkonen

    FIA boş işler müdürlüğü bildirdi. Külüstür ve yavaş araçların yarıştığı, motorun bebek zırlaması sesi çıkardığı F1’i kaç kişi izlemek istiyor sorun bir.

  2. Kimi’yi mutlu edecek bir gelişme. 🙂

    “Leave me alone, I know what I’m doing!”

  3. Aslına bakarsanız bana gülünç gelmedi. Bununla da sınırlı kalmasalar iyi olur. Pilota yapılan türlü yardımların kapatılması xtrabit racing’in de dediği gibi ak koyun kara koyun olayını belirler.
    Elbette ki sadece konuşmalar değil, yakıt durumu, lastik durumu gibi bilgi akışlarının da durdurulması gerekir. Hakkinen, -hangi yarışı idi şu an hatırlayamıyorum- yarış dışı kaldığında ve ağaçların arasında ağlarken çekilen görüntüleri sonrası yarış dışı kalmasının kendi hatasından dolayı söylemişti ve şöyle eklemişti:
    Vitesleri unutamazsınız!
    Yani aracında vitesleri görebileceği bir gösterge yoktu.
    Aynı şekilde Senna’nın da üstünlüklerinden biri olarak, aracında ne kadar yakıt kaldığını bildiği söylenirdi. Elbette ki aracında yakıt göstergesi ya da bu bilgiyi veren bir telemetresi yoktu.

  4. taraftarlar sürücülerin sadece kukla gibi gelen direktiflerle araç sürdüklerini ve onların bazı şeyler için mücadele etmediklerini düşünüyorlar.

    taraftarları eğlendirecek tarzda olan telsiz konuşmalarına da müsade edilecek.

    şu cümleler meseleyi özetliyor. amaç daha rekabetçi hale getirmek değil, seyircilerdeki algyı yönetmek. yarışı değil, ‘şovu’ geliştirmek.

  5. Pilotaj ve karar alma acisndan guzel bir snrlama olr..bize boyle seylerle gel fia

  6. Gülüyorum sadece. Çünkü iş yerindeyim sövecektim de yeri değil.

  7. jules bianchi fan club avatarı
    jules bianchi fan club

    Bence daha faydalı olur.

  8. İşte tam da beklediğim şey. Kablosuz telemetri aktarımını kapatacaksın. Telsiz kalsın, ama iyice sınırlayacaksın. Pilotlar direksiyondaki ekrandan takip edip karar versin, pite geleceği zaman takıma haber versin. Bakın iyi pilot kötü pilot nasıl ortaya çıkıyor o zaman. Şimdi sadece şöförlük yapıyorlar.

  9. Yusuf Hitay avatarı

    telsizle konuşmak da mı masraf yaratıyor? iyice saçmalayamaya başladılar.

  10. Çok saçma. Sınır getirmedikleri bi bu kalmıştı.

  11. scuderiaferrarimarlboro avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    Salakça işler deryasında yüzerken F1 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir