Symonds: “Bottas Alonso’dan da İyi Olabilir”

yazar:

kategori:

Williams’un Teknik Patronu Pat Symonds, genç sürücüleri Valtteri Bottas ile eskiden birlikte şampiyon olduğu Fernando Alonso’nun birbirlerine çok benzediklerini, hatta Bottas’ın daha iyi olabileceğini söyledi.

Bottas, Williams’ın yükselen formu ile birlikte yükselişe geçti ve bu sene bir çok yarışta Mercedes pilotlarının en yakın rakibi oldu.

Symonds “Şu ana kadar iki genç sürücü; Fernando Alonso ve Valtteri ile çalıştım. Kariyerlerine başladılar ve geliştiler.”

“Çok benzerliklere sahipler. Valtteri tüm paket olarak Fernando’dan daha iyi olma potansiyeline sahip olabilir.” dedi.

Bottas’ın adı gelecek sene için McLaren’le anıldı ancak Fin sürücü Williams takımında kalma kararını verdi.


Yorumlar

“Symonds: “Bottas Alonso’dan da İyi Olabilir”” için 30 yanıt

  1. Bottas haberin resminde ne kadar tatlı çıkmış. 🙂

  2. boş laf.

  3. Alonso’dan iyi olması düşük bir ihtimal.Alonso şuan en iyi 5 pilot içerisinde tarihte.Daha çok yolu var.

    1. KimiRaikkonen avatarı
      KimiRaikkonen

      Alonso en kötü 5 pilot arasında. Yanlış biliyorsun.

      1. liseli detected

  4. Olabilir ama suan da ondan ıyı degıl…Fin lerde f1 kulturu cok ıyı oda baska bır konu

  5. Dogru olan tek sey f1 pilotlarinin haslari Finlandiyadan yetisiyor. havasindan mi suyundan mi bilmem…

  6. kilit kelime; olabilir… olur mu olur

    Biraz klişe olacak ama Mika’nın boşluğunu Kimi doldurmaya çalıştı, Schmacher’in kini zaman zaman Alonso… şimdi bu ikilinin ardından Ricciardo ve Bottas’ı mı konuşacağız aceba 🙂

    dipnot: Bottas oldukça iyi, ama ne kadar iyi benim şüphelerim var

  7. yok artık..
    en son mc laren böyle bir hataya düşmüş idi 2 yarışta kendi gösteren perezi apar topar transfer durumu..

    şuanda williams takımı en hızlı 2.takım ne bekleniyorki

    dereyi görmeden durumu var ortada tamam iyi sürücü ama abartmatyalım…

  8. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Bence alayından iyi pilot Ricciardo olacak. Yıllardır Alo’yu tutuyorum, fakat Ricci nin yaptığı ataklar gerçekten muhteşem. Adamın sezon başından beri bir tek hatasını görmedim. Altındaki aracın gücü nispetide harika işler başarıyor. Zevk alıyorum seyrederken. Bir gün Alo yarışmayı bırakır emekli olursa bu adamı destekleyeceğim..

    Bottas iyi işler yapıyor, ama dediğim gibi aracın gücü de çok önemli. Şöyle düşünmek lazım, Alo’nun altında kaç senedir en az bu kadar hızlı araç olsaydı, ne Vettel 4 kere şampiyon olurdu, nede Pat S. bu konuşmayı yapabilirdi. Alonso mücadeleye dahil olamayınca diğerleri büyük işler başarıyor gibi görünüyor.

  9. OtonomAktor avatarı

    kendini bir kanıtlasın da sonra biz seyirciler olarak karar veririz alo dan iyi mi kötü mü. kendi kendilerine hiç bir şey başarmadan gelin güvey olmak laf yapmak kolay. keşke başarsa da desek çok iyi pilot ama merco dan sonraki en hızlı araçla olabilecek en iyi yerde bitiriyor bottas yani 3. oldu. o arabayla zaten bu normal bir performans. ricciardo nun yaptıkları şu an bottas tan daha gösterişli kalıyor çünkü en hızlı olmadığını bildiğimiz bir araçla muhtemelen en hızlı 3. araçla 3 birincilik aldı ric. şu ana kadar yıldızı en çok parlayan ve ekstra işler yapan bence ricciardo ydu.

    1. OtonomAktor avatarı

      geçenlerde serhan acar ın ric ile ilgili paylaştığı bir bilgi var mesela:

      “RIC’e Spa’da son bölümde 1:53.4 hedef süre vermiş takım. Üst üste attığı 10 tur: 53.4, 53.4 53.4, 53.2, 53.4, 53.2, 53.2, 53.5, 53.5, 53.5!”

      1. yok artık, helal olsun.

        macaristan 98 schumi gibi.
        ya da fransa 04 schumi gibi.

        sen iste, o yapsın.
        ricci gerçekten büyük pilot, benim de sıradaki “şampiyon pilot” adayım.

  10. Mümkün olabilir. Neden mi?

    Olaya sadece dışarıdan bakmamak lazım. Yani olaya sadece sürüş kapısından bakmamak lazım. Bu sürücülerin sürüşlerini geliştiren en önemli etken oto kontrolleri. Valteri benim gözlemlerime göre yaşından olgunluğa yakın tutarlılıkta karakter sergiliyor. Bu onun çok hızlı gelişmesi demek. Olgunluk dediğimiz husus direkt etki oluşturur, olaylar karşısındaki tutum, yaklaşım ve soğukkanlılık pilotun psikolojisini ve gelişimini direkt olarak etki altına alır. Eğer ki bu tutarlılığı sürdürürse Bottas hızlı adımlarla ilerler ve bu onun diğerlerinden iyi pilot olmasının yolunu açar.

    Bilirsiniz ki Alonso’nun da bir olgunluk süreci oldu. Bana kalırsa uzun bir süreç geçirdi bu konuda. Şuan kariyerinin zirve noktasında, bunun altında deneyimi ile birlikte şekillenmiş olan olgunluk kavramı yatmakta. O artık ”olmuş” bir pilot.

    Hamilton örneğine de bakabiliriz. Bana kalırsa hala olgun değil. Bu yıl Nico’dan bence çok daha hızlı olmasına rağmen, psikolojik savaşta kayıplar yaşıyor. Yanlış demeçler veriyor, kötü etki altında kalan ve baskının altından kalkamayan karakterini basına meze olarak sunuyor. Bunların hepsi birleşip ona çeşitli sürüş hataları olarak geri dönüyor. Ve yenebileceği bir isime yeniliyor.

    Bir çok pilotta bu analizlerin detayına inilebilir. Lakin bu husustan alnının akıyla çıkanlar sürüş gelişimlerinde de bir adım önde olur. Zamanla göreceğiz.

  11. bottas alonso kadar iyi bir sürücü, alonso’dan da iyi bir sürücü olma potansiyeline sahip; siz bunu keşfettiniz ama bu pilotla sözleşme imzalamak için eylüle kadar beklediniz. yana yana pilot arayan mclaren bunu fark etmedi, büyük takımlar herhangi bir resmi teklifte bulunmadı, hepsi angut ama siz bilebildiniz bunu öyle mi sevgili sahtekar symonds?

    sonunda söyleyeceğimiz başında söyleyeyim, bottas gerçekten yetenekli bir pilot. bunu kimse reddetmiyor zaten. geleceği de var yaşı da genç. hızı olsun, lastik yönetimi olsun güzel yarışlar çıkarıyor. ama pilotumun piyasasını yükselteyim diye ispatı olmayan iddialarda bulunmanın da manası yok.

    bottas nasıl bu hale geldi, daha doğrusu nasıl bu halde görünmesini sağladık, sıfır hata ile geçen yarışlarında gösterdiğimiz özeni diğer pilotumuza da gösterebilmiş olsaydık neler olurdu diye hiç düşündünüz mü, hiç kendi üzerinizdeki payı tartıştınız mı, tabi esas amacınız dediğim gibi “bilinçli olarak bottas’ın bu halde görünmesini sağlamak” değil ise eğer.

    takımın ilk podyumunun kuvvetle muhtemel çin’de massa’dan gelmesini, 70 saniye pitte tutma angutluğunu göstererek engellediniz.
    ikinci podyumu saçma sapan bir “fazladan pit stop stratejisiyle” bahreyn’de massa’dan gelmesini engellediniz.
    üçüncü podyumu ve iddia ediyorum galibiyeti, kanada’da hamilton’un yarış dışı kaldığı, rosberg’in fren problemi nedeniyle hiç de uzayıp arayı açamadığı bir anda, ayağına geçirdiği yepyeni sert lastiklerle yarışın yarısında lider durumda giden massa’yı saçma sapan bir kararla tekrar pite almakla engellediniz. ki bu soruyu massa da yarıştan sonra sorgulamıştı, pite girmeden devam etsek ne olurdu? diye.

    takımın ilk polesini alan massa, lider girdiği pitte sebebi bilinmeyen 5,2 saniyelik bir pit stop sonucu 4. dönüyor, bir podyum da burada gidiyor.

    belçika’da yarışın daha 2. turunda aracının altına giren koskoca parçanın, tur başına 2 saniye kaybettirip DF azalttığını koca koca puntolarla twitter hesabından duyurmayı marifet sayıp, durumu 2. pite ve yarışın yarısının p.ç olmasına kadar geçen sürede kıçının üstünde oturup seyirci gibi izlemeniz de bir başka örnek.

    avustralya ve ingiltere’de hiç bir hatası olmadan karıştığı kazalarda kaybedilenlere değinmiyorum.

    bottas’ı böyle üstün gösteren şey, altındaki aracın düzlük hızı ile daha yarışın başlarında mercedes’lerin arkasına geçip, kendisini yavaşlatacak hiç bir araç önünde değilken ve/veya önündeki mercedes olmayan aracı düzlük hızı ile ekarte ettikten sonra hatasız sürüp lastiklerini koruyarak finişe gitmek. aynı araçla ya önünde ya ardında başladığı massa’nın yukarıda özetle değindiğimiz sebeplerden dolayı sürüşünü gösterememesi ve bir kaynak veri oluşturamamış olması, alınan podyumların bottas’ın şahsına münhasır birer başarı olarak algılanması için, bilinçli olarak kullanılmıştır. en basit örnek, başına bir şey gelmediğinde massa da aynen bunu yaptı son yarışta, aracının hızı ve fırsatçılığıyla önce kısa sürede mercedes’lerle arasındaki aracı avladı, sonra lastiklerini açık havada sürmenin verdiği avantajla korudu, hatasız sürdü, elini kolunu sallayıp finişe gitti. elbette büyük bir maharettir, sözüm yok ama bunun kerametinin bottas’da olmadığının en açık örneğidir bu.

    symonds’ın bu sözleri, aklıma senelerdir şöyle aslan böyle kaplan inanılmaz yorumları yapılıp asla büyük takımların radarına girmemiş olan sutil’i, mercedes gelene kadar adı ferrari’den mclaren’e kadar ne kadar büyük takım varsa anılıp yine boş boş anıldığıyla kalan rosberg’i getiriyor. yanlış anlaşılmasın, rosberg büyük bir sürücü, bottas da o yolda ilerliyor. ama bir pilotu öne çıkaran etkenlerin, büyük pilot algısının yaratılması için verilen çabaların, bu amaca hizmet etmek amacıyla olsun ya da beceriksizlik sonucu olsun diğer pilota takımca yapılan hataların pas geçilerek sonuç odaklı bir yaklaşım gösterilmesi; hadi taraftarları geçtim, kurtlar sofrasındaki yamyamlar gibi olan takım yöneticilerinin asla yutmayacağı cinstendir.

  12. Bottas iyi pilot. Gün geçtikçe daha iyi olacaktır. İlerideki potansiyel şampiyon adaylarından biri. Yalnız herkes de kendini Alonso ile kıyaslıyor 🙂 Birisi çıkar, Alonso gibi sürüyorum, diğeri der Alonso sporun lideri, başka birisi, Alonso dan daha iyi olabilir… Adam kral 🙂

  13. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
    Alonso.Diaz(Yavuz)

    Şişirmek bedava…

  14. İyi pilot olduğunu düşünüyorum ancak biraz fazla abartılmaya başlandı üst üste podyumlardan sonra.Araç gücünün bu kadar öne geçtiği bir ortamda çıkıp 4-5 yarışta podyum ve mücadelesi veren bir pilotu “şu an” için büyütmemek gerek.
    Symonds da ilerde o seviyeye gelebilir demiş zaten,o bilinmez tabi olabilir,şu an olağanüstü bir iş yapmaktan ziyade işini doğru şekilde istikrarlı ve hatasız yapıyor ki zirvedeki rekabetçi takımların da pilotlardan istedikleri bu nitekim işinizi ne az ne fazla yaptığınızda aracınız güçlüyse yetiyor.

  15. Bora Vardar avatarı

    geçenler de burada da bir arkadaş bahsetmişti alonsoyla rai yi kıyaslama konusunda sanılanın aksine rai daha teknik alo daha agresif vs. denmişti ki sonunda kadar katıldığım cümleler.Valtteri’ de tam iskandinav ekolu bana göre baskıyla mücadelesi sakinliği mclaren ‘nin fin pilotları izlenimi yaratıyor,farklı stillerde olduğu için aloyla karşılaştırma yapılmaması gerekir diye düşünüyorum.

  16. tabı en ıyı aracla dedemde surer 2-3 kez podyuma cıktı dıye en ıyısı demek yanlız bakın sımdı genc olmasına ragmen vettel nasıl sorgulanıyor ric karsısın da

  17. Olabilir derken? Gerektiği zaman gayet sakin ve gerektiğinde agresif. Maldonado’nun neredeyse Hamilton kadar hızlı olduğunu biliyoruz. Bottas onu hız ve istikrar olarak geçti zaten. Malum Button, Alonso, Rai vs. yaşlanıyor artık. Gençler daha dinç.

    Ricciardo da fena değil. Fırlama gibi görünüyor ama zor zamanlarda çok sakin. Bianchi de iyi.

    Bana sorarsanız yukarıda saydığım eski pilotların devri kapanmıştır. Geleceğin yıldızları, yarı efsaneleri ve samurayları Bottas, Bianchi ve Ricciardo. Hadi bunlara Magnussen veya Vandoorne da eklensin zamanla. Kvyat biraz soru işareti ama o da iyi. Verstappen de canavar çıkarsa deymeyin keyfime. Alttan Ferrai’nin bir çaylağı daha geliyor. Adını hatırlamıyorum.

    1. Schumacher123 avatarı
      Schumacher123

      Evet haklisiniz devri kapandi sayılır ama onlari görmek iyi bence. Yeni isimlere isinamiyorum nedense

  18. Yarış performansı ve istikrarı iyi. Tek turda da gayet iyi bir sürücü. Olgun ve sakin.

    Neden olmasın?

  19. Paket olarak suanda mercolardan sonra en iyisi zaten..belki ricci ile kapışır..dogru arac ve yetenekli surucu bir arada..

  20. 6 yaşındaki yeğenim iyi yetiştirilirse gelmiş geçmiş en iyi pilot olabilir. geçeceksin bunları. F1’de böyle hikayeler çook. olduğunda konuşursun

    1. Onur Gentas avatarı

      3 yarış iyi giden pilot bir anda ilah olmaya başladı. Eskiden bu kadar kolay yapılamazdı bu tür kıyaslamalar. Bottas Mercedes’ten sonra en iyi aracı kullanıyor şuanda. Şuan ki performansı yanıltıcı olabilir.

      1. en azından elinde hızlı araba olduğunda sorunsuz yarışlar çıkarabildiğini ve araçtan maksimumu alabildiğini gördük 🙂 öyle düşünmek lazım.

        verstappen’in karting’den f3’e geçip direkt formula 1’e girmesinin yanında bottas’ın kariyer basamakları sağlam. Onun dışında Formula 1’e de artık çaylak bir sürücü sayılmaz. Ricciardo da aynı şekilde.

        1. ve çok az hata yapan bir pilot. yerinde hareketler yaparak kalitesini gösteriyor. alonsodan iyidir, değildir , aynıdır tartışmasına girmek istemiyorum. bunun için biraz daha beklememiz lazım. nasılki vetteli gridin en hızlı aracı ile dünyanın en iyi pilotu yapanlar bu sene çaylak ricciardo ya geçildiği yarışlarda acaba diyorlarsa bottas içinde biraz daha beklenmesi kanaatindeyim.ama en son monza yarışında kevın ile girdiği mücadelede dışarı çıkmayı kabullenebilecek kadar olgun bir davranış sergilemiştir. bu tip durumlardada alonsoya epey bir benzerliği dikkat çekiyor.

      2. Geçen yıl o Williams’la yağmurlu havada sıralamalarda 3.lüğü almıştı, Kanada’ydı galiba. Williams’ın yanlış hatırlamıyorsam alınan 2-3 puanını da Bottas çıkardığı iyi yarışlarla almıştı.. Bottas en başından beri gelecek vaadediyordu.

  21. NesetAydın avatarı

    Neden olmasın?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir