Formula 1 Takımları Müşteri Aracı Fikrine Karşı

Formula 1 takımları, müşteri araçlarının tekrar Formula 1’e dönmesine karşı çıktılar.

Bütçe sınırı ve harcamalarda radikal düşüş fikirlerinin kabul edilmemesinin ardından İtalya GP’de küçük takımların neler yapabileceği konusu görüşüldü.

Bir öneri, şasinin bir takımın üretmesi gereken parçalar listesinden çıkarılması yani müşteri araçlarına izin verilmesiydi. Bu öneri hayata geçerse küçük takımlar büyük takımlardan şasi alabilecekler.

Ancak yapılan toplantıda pilotlar şampiyonası kadar üreticiler şampiyonasının da önemli olduğu belirtilerek bu fikir reddedildi.

Ancak büyük takımlar, küçük takımların ayrılma ihtimali karşısında 3. araç fikrine kapıyı açık bırakıyorlar.

Marco Mattiacci “Üreticiler şampiyonasından bahsediyorsak o zaman üretici kendi şasisini üretmek zorunda. Aksi takdirde Formula 1’in DNA’sını değiştirmiş olursunuz.”

“Üreticiler şampiyonası varsa bir şey üretmeniz gerekir. 3. araç fikri bir seçenek ancak ben şu an için iki aracımızın çalışmasına odaklandım. Şu an için 3. aracı düşünmek istemiyorum.” dedi.

3. araç fikri Williams’ın eski CEO’su Adam Parr’ın attığı tweetlerle ortaya çıkmıştı. Parr, bu sene bildiğimiz Formula 1’in son senesi olduğunu; seneye 8 takım ve 24 araç olacağını söylemişti.

Bu iddiaları daha önce de McLaren’in Takım Patronu Eric Boullier reddetti.


Yorumlar

“Formula 1 Takımları Müşteri Aracı Fikrine Karşı” için 7 yanıt

  1. Bugün karşı olduklarına bu gidişat ile yarın evet demek zorunda kalacaklar. Ya şasi satacaklar yada Bernie’nin yıllar önce söylediği, dalga geçilen hayır denilen 3. – 4. araç uygulama geçmek zorunda kalacak. Formula 1 bu maliyet dengesi ile devam edemez hiçbir motorsporun mantık sınırları içerisinde kalamayacağı gibi. Uzayda koşturmak bilimin işi yeryüzü daha realist olmalı motorsporlarının bilimden daha öncelikleri var.
    3. araç fikrinden daha saçma bana göre garajların herşeyi üretmesini beklemek, F1’de yarışmaya cesaret edeceklerin üretici olmasını beklemek. Şasi maliyetlerini düşürerek 3rd üreticilerin şasi satabilmesini sağlamaları gerekiyor. Motorsporları üreticilere özel değil dünyada zevki de burada değil.
    Ferrari, Mclaren nasıl ki ürettiği şasileri parayı basan takımlara, garajlara satıyorsa ki bunlar da setup’ları, aero geliştirmeleri ile marka ilgisiz isimleriyle yarışıp şampiyon olabiliyorlarsa Formula 1’de de bu böyle olmalı. Yoksa size motor üreticiliği uygulaması ile gelir insanlar. Madem öyle herkes kendi motorunu üretmeli. Saçma mı evet işte Şasi’sinden pedallarına herşeyi bütçesi belli reklam, medya üzerine dönen takımlardan istemek de devasa tesisler edinmesini beklemek saçma. Geçmişte Benetton gibi alakasız ancak ilgili markalar (Ford-Renault) daha küçük çaplı tesisler ve bütçeler ile bu işi yapabiliyordu. Yine yapmalı bir Minardi, Sauber, Pagani’den çoğu şeyi üretmesini beklemek saçmalık.
    Cevap üreticiler şampiyonası ise dünya üzerinde ki tüm motorsporları sadece pilotlar şampiyonası üzerinde dönmüyor marka, takım, üreticiler şampiyonası da bahis konusu.
    Formula 1’in saçmalığı geçmişten farklı olarak Lemans, Can Am, GT1 gibi serilerden 20 kat dan daha pahalı oluşudur. Oysa adetli oluşuyla bir LMP, GT1 makinesiyle F1 makinesi arasında bu kadarlık bir üretim maliyeti bulunmuyor. Saydıklarım 2 milyon $’a geliyorsa F1’in 4 milyon $’lar civarında olduğu konuşuluyor oysa arkasında ki total maliyet, fabrikalaşma bir birine yakın bile değil. F1’in nitelik sırrı bunlarda değil teknik ayrıntılarda saklı. İşte bu yüzden çoğu zaman diğer serilerden daha mücadeleci bir görüntü veremiyor, tatmin edemiyor. Böyle motorlar, bu kadar aero şu kadar teknik olağanüstülüğe rağmen Show denilen asli olayı sağlayamıyorsa ayıp dan ötesi ifadeler rahatlıkla kullanılabilir.
    Scuderia Corse Clienti’yi 1 ila 4 milyon $’a satıyor yok öyle bir dünya. Dünyada gökyüzü hakimiyeti varken F1 bu kadar uç bir şey değil.
    Madem uç bir şey olduğunu söylemeye çalışıyorlarsa da emisyon algısı, V6 1.6 , bu sesler F1’e ait değil.

  2. McLaren Honda avatarı
    McLaren Honda

    Üçüncü araç mı? Yok artık daha neler…

  3. Her iki pilot için sadece bir tane pit alanı var ki bu bile güvenlik aracı esnasında ya da yağmurda çok büyük problem yaratıyor. 3. araç gelirse eğer problem değil kaos olur pit alanında. Bu da ortaya çıkacak karışıklıklardan sadece bir tanesi. Düşündükçe daha çok problem çıkacaktır.

  4. Böle bişey olursa f1 ızleyen ne olsun

  5. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
    Alonso.Diaz(Yavuz)

    Her ikisi de baştan aşağı saçma fikirler. Daha yaratıcı, akla ve mantığa sığan fikirler ortaya koymaları lazım.

  6. iki araci zor kontrol ediyorlar eger ucuncu de gelirse ortalik savas alanina doner

    1. aklima gelmis iken sayin abddulah bey eskiden begen butonu vardi yorumlar icin ne oldu da kaldirdiniz ?? onun icin de mi kavga ediliyordu ? uzun zamandan beri soracktim ama bugune denk geldi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir