Barcelona Testleri Üçüncü Gün Takım Özetleri

yazar:

kategori:

Brawn GP

Barcelona’da ilk testlerini gerçekleştiren Brawn GP takımı adına Catalunya’da pistte yeralan Jenson Button günün en hızlı ismi olmayı başardı. Takım için bir başka verimli günün ardından Jenson cesaret verici 130 tur tamamladı ve 1:19.127 ile ilk sırayı aldı.

Testlerin üçüncü gününde Mercedes motorlu BRP001 aracı ile Button sabah seansında pitstop çalışmalarıyla birlikte bugün tam bir yarış mesafesi katetti. Bu çalışmaları öğleden sonra sıralama simülasyonu ve çeşitli set up değerlendirmeleri takip etti.

Button günün sonunda şunları söyledi: ” Bir başka harika günü geride bıraktı ve genel olarak çok pozitif bir test dönemi oldu. Herhangi bir sorun yaşamadan tüm gün boyunca tur atmak ve tam bir yarış mesafesi katetmeyi başarmak oldukça iyi, çok fazla kilomatre katetmek harika.”

” Mücadeleci olduğumuzu gördükten sonra burada olmak ve ihtiyacımız olan cesaretli başlangıcı yapmaktan dolayı takıma ne kadar teşekkür etsem az. Bütün çabalara değdi ve herkes bu gururu yaşıyor.”

Takım arkadaşı Rubens Barrichello pazar günü gerçekleştirilecek olan son kış testlerinden önce yarış diresyonu devralacak ve Barcelona’daki çalışmaları sonuçlandıracak.

Ferrari

Barcelona yakınlarındaki Catalunda pistinde Scuderia Ferrari Marlboro takımı için testlerin üçüncü günü geride kaldı. Ferrari sezon öncesi test programına bugün görevi Kimi Raikkonen’den devralan Felipe Massa ile Barcelona’da devam etti.

Brezilyalı pilot programıba F60’için bazı set up değişiklikleri ile başladı adından sıralama turları ve yarışın da dahil olduğu Grand Prix haftasonu simülasyonu gerçekleştirdi.

Programın ilk bölümü yaşanan hidrolik sorunu nedeniyle sekteye uğrasa da ikinci lüm tamamiyle başarılı bir şekilde tamamlandı. Toplamda 109 tur tamamlayan Massa 1:20.168 ile günün en hızlı ikinci ismi olmayı başardı.

BMW Sauber

Barcelona’daki ilk gününde Robert Kubica kendisiyle iletişim halindeki pit çalışanları ile birlikte farklı birkaç farklı yarış ayarı üzerine konsantre oldu. Kubica ayrıca aracın mekanik ve aero yönünden BMW Sauber F1.09’un set up çözümleri üzerinde çalıştı. Bu bağlamda farklı lastik seçenekleri test etti, öğle yemeği arasından önce ve öğleden sonraki seansın bitiminin ardından birkaç start öalışması yaptı.

Kubica elde ettiği 1:20.217 ile günün en hızlı üçüncü ismi oldu.

114 tur tamamlayan Kubica şunları söyledi: ” Bugün oldukça yararlı geçti. Geçtiğimiz hafta beklenmedik hava koşullarından dolayı Jerez’de tamamlamayı başaramadığımız çeşitli çözümler denedik. Açıkcası bugünki temel amacımız yaklaşan Avustralya Grand Prix’i için oldukça fazla değerlendirme yapmaktı.”

Takımın sezon öncesi son test gönünde yarın direksiyonun başında yine Kubica olacak.

Toyota

2009 yılı için son test dönemini geçirdikleri Barcelona’da Toyota Racing için bir başka yorucu gün daha geride kaldı. Soğuk ve bulutlu bir günün olduğu Catalunya pistinde TF109’un direksiyonunda Timo Glock yeraldı.

Aerodinamik değerlendirme, süspansiyon ve set up programı üzerinde çalışan Glock bazı kırmızı bayraklar sebebiyle seansın sekteye uğramasına rağmen 132 tur tamamlamayı başardı. 1:20.410 ile günün en hızlı dördüncü ismi olan Glock liderin 1.2 saniye gerisinde yeraldı.

Glock, Toyota’nın bu yılki son kış testinde yarın kokpitteki yerini alacak.

Timo Glock

” Bu sabah iyi başladı ve çok sayıda set up ve karşılaştırma yaptık. Bazı farklı yönler bulduk ve genel olarak verimli bir gündü. Son olarak biraz uzun bir ara verdik ve bu yüzden planımızı tam anlamıyla tamamlayamadık fakat yarın için olumlu adımlar atacağımız ve inceleyeceğimiz yeteri kadar veri toplamalıydık.”

Dieter Gass, Yarış ve Test Şef Mühendisi

” Bugün bizim için biraz zordu. Aero ve set up üzerinde çalışmamız gereken bir programımız vardı fakat kırmızı bayraklarla ve ufak sorunlarla bu son buldu. Yine de çok fazla tur atmayı başardık ve Timo için yoğun bir gün oldu. Yarın kış testlerinde bizim için son gün bu yüzden mümkün olduğunca fazla çalışmayı deneyeceğiz. Ardından sezon öncesi testlerde göstermiş olduğumuz formu korumayı ümit ettiğimiz Melbourne’ü dört gözle bekliyor olacağız.”

Renault

Renault F1 Takımı bugün Barcelona’nın Catalunya pistinde ev sahibi pilot Fernando Alonso ile 107 turu tamamlamayı başardı ve çifte dünya şampiyonu pilot günün en hızlı beşinci ismi oldu.

Takım birkez daha kuru güneşli günden faydalandı ve dünkü set up çalışmalarının devamını bugün de olumlu şekilde sürdürdü. Bunun yanı sıra takım aero çalışması, KERS gelişiminin devamı ve günün sonuna doğru bazı start çalışmaları gerçekleştirdi.

Gelecek hafta sezon öncesi son testlerini Jerez’de gerçekleştirecek olan takım adına yarın Barcelona’da Alonso direksiyonun başına geçen isim olacak.

Fernando Alonso

” Bizim için bir başka yoğun günü geride bıraktık, aracın set up’ı üzerinde çalışmalar gerçekleştirdik ve çok sayıda farklı şeyler denedik bu yüzden ilk yarışa hazırız. Araçtan daha fazla performans almaya çalıştık ve bu pistte gerçekleştirilecek olan İspanya Grand Prix’i için bazı hazırlıklar gerçekleştirdik. Performansımızdan mutluyuz fakat çok çalışmaya devam etmek zorundayız çünkü takımlar arasındaki zaman farkı çok yakın.”

Red Bull

İki günlük test seansının ilk gününde Sebastian Vettel bugün direksiyonun başına geçti ve programında iki bölüme odaklandı: sezonun ilk birkaç yarışı için amaçlanan RB5 ile set up çalışması ve bazı yeni bileşenlerin değerlendirilmesiyle aracın genel gelişimi.

Elde edilen bu pozitif sonuçlarla birlikte Vettel dördüncü viraja biraz iyimser yaklaşınca seanson sonuna doğru kendisini çakıl havuzunda buldu fakat Alman pilot aracına zarar vermedi. Catalunya pistine 106 tura imza atan Vettel günün en hızlı altıncı ismi oldu.

Vettel testlerin son günü olan yarın da direksiyonun başında olacak.

Williams

Williams Toyota adına görevi Kazuki Nakajima’dan devralan Nico Rosberg bugün Barcelona’da işbaşı yaptı. FW31 ile 89 tur tamamlayan Rosberg’in en iyi derecesi 41. turunda 1:21.324 olarak ölçüldü ve zaman çizelgesinde yedinci sırayı aldı.

Seansın ardından test takımı menajeri Dickie Stanford şunları söyledi: ” Nico Rosberg bugün görevi Kazuki’den devraldı ve FW31 ile set up ve gelişim programımızı gerçekleştirdi. Barcelona’daki son günümüzde yarın da Nico pistte olacak.”

Force India

İspanya’nın Catalunya pistindeki dört günlük testlerde takımı Force India adına üçüncü günde VJM02’in direksiyonunda Giancarlo Fisichella yeraldı.

İtalyan pilot takımın farklı set up seçeneklerini değerlendirme, aerodinamik gelişimler ve lastik testlerine devam etti. VJM02 bir kez daha iyi bir dayanıklılık gösterdi ve Fisichella tamamladığı 97 turun ardından on pilotun içeresinde 1:21.545’lik derecesiyle sekizinci sırada yeraldı. Fisichella yarın temel hedefin yarış haftasonu simülasyonu olduğu testleri tamamlayacak.

Giancarlo Fisichella

” Bugün birkez daha iyi bir dayanıklılık gösterdik ve programı planlandığı gibi gerçekleştirebildik. Jerez’deki sınırlı turların ardından ihtiyacımız olan çok fazla sayıda set up çalışması yaptık. Mekanik tutunmanın iyi olduğunu düşünüyorum ve artık aero paketin üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Uzun sürüşler gerçekleştirmeyi umduğumuz perşembe günü (yarın) yarış simülasyonu üzerinde çalışacağım.”

James Key, Teknik Müdür

” Dün Adrian ile gerçekleştirdiğimiz çalışmaya bugün Giancarlo ile devam ettik. Yararlı bir günü geride bıraktık. Lastikler üzerinde daha fazla çalışma gerçekleştirdik, yeni ve eski setleri karşılaştırdık vebileşenler arasındaki farkı bulmak adına kilidi açmış görünüyoruz.”

” Bununla birlikte bazı yeni aero partçalar denedik, karoser üzerinde değişikilk yaptık, yeni arka kanat ve ön kanat etrafında bazı parçalar denedik, planlanan şekilde çalışıyor gibi göründü. Dayanıklılık birkez daha oldukça iyi göründü ve yarın bir başka yararlı gün geçirmeyi bekliyoruz.”

Toro Rosso

STR4 için iki günlük sıkıntılı günün ardından bugün daha yararl geçti ve yeni araç ilk iki günkü sorunlardan uzak başından sonuna kadar dayanıklı bir görünt çizdi. Araç ile ilk gerçek sürüşünü gerçekleştiren Buemi için takım İsviçreli pilotun araç içerisinde rahat çalışabilmesi adına pedallar gibi birkaç element üzerinde ayarlama yaptı.

Takım ayrıca bu ayarlamaların yanı sıra yarış simülasyonu üzerinde çalıştı ve Buemi etkileyici bir şekilde 145 turu tamamladı günü 1:21.569 ile dokuzuncu sırada tamamladı.

McLaren Mercedes

Barcelona testlerine bu sabah Lewis Hamilton ile katılan McLare Mercedes takımı güne pitstop antremanları ile başladı.

Sabah seansı yeni aero paketin ve aracın ayarlarının Hamilton’a göre ayarlanması ile geçti. Takım öğleden sonra uzun soluklu sürüşlere ve pitstop çalışmalarına odaklandı. Çalışmalar öğleden sonra seansın orta bölümünde Hamilton’ın aracın kontrolünü kaybedip ikinci virajda pist dışına çıkarak lastik bariyerlere çarpması sonucu ön kanat ve burun kısmına hasar vermesiyle son buldu.

Ön kanattı hasarın giderilmesinin ardından Hamilton seansın geri kalanını tamamlamayı başardı. 86 turun sonunda 1:21.657’lik derece elde eden İngiliz pilot zaman çizelgesinin son sırasında yer aldı.

 

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir