Briatore: " Üç Takım Yasadışı"

yazar:

kategori:

Renault patronu Flavio Briatore yaptığı açıklamada diğer takımların kurallardaki bazı açıklardan yararlanarak difüzör tasarımlarını farklı yorumlamaları karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Williams ve Toyota’nın 2009 araçlarında kullandıkları difüzör tasarımları arka kaza yapısının aeodinamik şekillendirilmesi 175 mm’lik maksimum yüksekliği aşmış durumda.

FIA başkanı Max Mosley tasarımların yasal olduğuna inanıyor fakat Briatore kuralların tutarlı olmadığını düşünüyor.

Konu ile ilgili olarak Gazzetta dello Sport’a konuşan Renault patronu şunları söyledi: ” Diğerleri farklı bir yol izlerken bazı difüzörlerin belirlenmiş şekilde tasarlanmış olduğu doğru değil çünkü herkesin kendine ait bir kural kitapçığı olduğunu fikrinin adil olduğunu düşünmüyorum.”

” Kurallar çift yönlü işliyor gibi görünüyor: birincisi yasal olmadığı sebebiyle diğer takımların kullanmasına izin verilmeyen difüzör tasarımının belirlenmiş yolla bazı takımların bu tasarımları kullanmasına izin verilmesi. Bizim beklediğimiz bu değil. Biz siyah ya da beyaz kurallar istiyoruz fakat herkes için eşit olacak.”

Briatore, Renault’un itiraz edip etmeyeceği konusunda net bir açıklama yapmıyor.

” Bekleyip göreceğiz, çünkü en az üç takım kurallara saygı duymuyor.”

Mosley geçen ay yaptığı açıklamada tasarımların ‘kural dışı’ olmasından çok ‘zekice’ tasarlandığını söylemiş fakat araçlara Melbourne’de itiraz edilebileceğinin soru işareti olduğunu kabul etmişti.

” Şu anda FIA, Williams ve Toyota’nın kuralları yorumlama konusunda bunu zekice kullandıkarını düşünüyor. Fakat bazıları buna itiraz edebilir ve hakemler farklı bir açıdan bakabilir – bu olabilir. Teknik çalışanlarımızın fikri sorun olmadığı yönünde, bekleyeceğiz ve bazılarının itiraz edip etmeyeceğini göreceğiz.”

Williams teknik sorumluğu Sam Michael takımının kurallar çerçevesinde çalıştığı konusunda kendisine güveniyor.

Williams fabrikasındaki basın toplantısında konu ile ilgili olarak Michael düşüncelerini basın mensuplarıyla paylaştı: ” Dürüst olmak gerekirse bunun bir soruna dönüşmesi bizim için şaşırtıcı olacakçünkü bizim için kurallar dahilinde oldukça açık bir konu. İki yıldır takımların çeşitli formlarda yaptığı şeylerdi, bu yüzden ne bizim için ne e FIA için büyük bir sorun değildi. FIA’nın bir yıl öncesinden aydınlattığı bir şeydi.”

Briatore difüzör sorununun en büyük problem olduğuna inanıyor ve sezon başından itibaren kinetik enerji geri kazanım sisteminin kullanılmasının takımların elinde olmasından dolayı da mutlu değil.

” Avustralya’ya KERS donanımlı araçlarla ve bu sistemi kullanmayanlarla gideceğiz, insanlar içinanlaşıması zor bir durum.”

FIA kış sezonu boyunca Renault’a motor modifikasyonu konusunda izin verdi çünkü rakiplerinin yaptığı Renault motor dondurulması kuralındaki açıktan faydalanmamıştı. Briatore son kurallarla birlikte benzer durumun adil olduğunu düşünüyor.


Yorumlar

  1. R26 (Kürşat) avatarı
    R26 (Kürşat)

    Briatoreye katılıyorum,işleri iyice karıştırdılar net bişey yok ortada..

  2. erhan aydın avatarı

    arkadaşlar,yarışlar artık TRTde olduğu açıklanmış.her ne kadar şimdilik resmi bir açıklama olmasada anlaşma imzalanmış TRTden alınan bilgilere göre.hadi hayırlısı…yeni bir ekiplede anlaşmışlar,umarım okay karacan yada serhan acar yrışları sunar.

  3. üçüncü takım kim acaba??

    Bu senenin kuralları tam olarak nedir acaba,örs kanat yasak dendi,takımlar kullanıyor;ufak tefek kanatlar olmayacak dendi,her araçta kanatçıklar mevcut;jant kapağı olmayacak deniyordu,her takım kullanıyor..Kimin ne yaptığı neyi uyguladığı belli değil..bari takımları rahat bıraksaydınızda güzel güzel tasarımlar yapılsaydı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir