2009 F1 Şampiyonunu Galibiyet Sayısı Belirleyecek!

yazar:

kategori:

FIA, 2009 Formula 1 şampiyonunun en çok galibiyet kazanan pilot olacağını duyurdu.

FIA aynı zamanda FOTA’nın yaptığı yeni puan teklifini kabul etmediğini de duyurdu.

FIA, mevcut “10-8-6-5-4-3-2-1” sistemin aynen geçerli olacağını  ancak sezon içinde en çok galibiyet kazananın şampiyon olacağını açıkladı.

Puan durumu geri kalan pozisyonlar ve galibiyet sayısının aynı olması durumunda kullanılacak.

Markalar şampiyonası ise değişikliklerden etkilenmeyecek.


Yorumlar

  1. şaka gibi. bence çok kötü bir fikir.

  2. anlaşılan sizin sorununuz büyük Abdullah Çelik baksanıza eski sayfalar bir anda önümüze seriliverdi umarım yakın zamanda halledersiniz 🙂

  3. bence sercanınki daha iyi bir strateji, ne de olsa başarısı kanıtlanmış bişiy:)

  4. F1 arkadaşım güzel fikir bunu takımlara bildirmek gerekir..

  5. singapurda pigeaot duvara bindirir ,alonso bir önceki turda pite girer maxsimumum benzin alır sonra birinci olur. maksat kazanmak degilmi .
    hic kimse sesinide cıkaramaz.

  6. singapurda pigeaot duvara bindirir ,alonso bir önceki turda pite girer maxsimumum benzin alır sonra birinci olur. maksat kazanmak degilmi .
    hic kimse sesinide cıkaramaz.

  7. Tüm f1 sezonları 2008 yılı gibi kafa kafaya ve son yarışa kadar sürecek değil. Şayet o yüzden böyle bir puan sistemi yürürlüğe girdiyse bundan daha saçma bir fikir olamaz.

    Bakın ben size sezonda en kolay nasıl şampiyon olunur örneğini veriyim. Mesela mclaren hami-kova ikilisi. Zaten kovanın şimdiden şampiyonluk için hiç bir şansı yok. 8 motor değişikliği hakkın var ve 17 yarış var. İlk yarıştan itibaren ver her yarış yeni motorunu hamiye. Çevirsin 18 bin devir. Sonraki yarış yeni motor ve yine yüksek devir. İlk 8 yarıştan 6 sını kazansa yeter. Kalan yarışlar içinde kovaya aynı olanağı ver. O da gei kalan yarışların 2-3 kazansa şampiyon hami:D

  8. ecclestone sadece egosunu tatmin eden bir kural…sacmalık .formula 1 izlemenin cok anlamı yok. f1 takımlar degil gercekte pilotlar sampiyonasıdır.ve herkes bunun icin seyreder.

  9. gördügüm en sacma kural,desene yagmur yarıslarında birinci olmak icin herkes kumar oynar artık. danga dunga iki adet birinciligi cıkan sekiz tane ikinci olan pilot sampiyon olamaz.

  10. salla malla avatarı

    "g.tü" olduğunu göstermez die yazmısım. k.bakmayın. "kötü " demek istemiştim.

  11. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Tıpkı FIA gibi fiyasko bir karar.Dünyada ekonomik kriz var, F1' de de Mosley Kriz'i var!

  12. salla malla avatarı

    bende sevmedm bu sistemi.. ne yani aralarında 20 puan fark bulunan ve 1.lik sayısı aynı olan iki pilottan birinin arabası durdu son yarısta yada arkadan biri gecrdi adama, araba iflas etti.. yada benzin borusu cıkmadı.vs. bu pilot yarısa dvm edemio ve puan alamıo. dieride bu fırsatı değrlndrp 1. oluo.yada öndeki arac bu adama yol verio aynı gecen sene birilerinin birilerine yer verdği gibi.neyse ama hala 10 puan fark varken iki pilot arasnda dierinnin gerek hakkyla gerek hakksz yere aldığı son 1.lik ile şampion ilan edilmesi bana saçma geliyor. 10 puan fark demek bu adamın bi kac yarıs daha iyi derece aldığını gösterir. ama dier pilotnda götü olduğunu göstermz. o da sansszlığndn sezn icinde yars dısı kalms olblr. neyse.. ben alonso taraftyıym. alonso böyle 10 puan geriden 1. liği alsa acıkcası pek sevinemem. diğer pilota üzülürm. gecen sene massanın durumunda bile 1 puan sebebyle kaybetmesi glock'un hamltna yer vermesi(ben öyle düşünüorm) sinirlerimi bozmustu. haksızlktı. cok uzattm. umarm daha makul bi sistem sürerler yakn zamanda.

  13. Sezon boyunca 8 motor hakkı vardı değil mi? İlk 5 – 6 yarış için motoru tek yarışlık performansla ayarla. Aldığın 1.'likler cebinde dursun. Diğer yarışlarda fazla kasma en kötü ihtimalle sezonu ikinci kapatırsın. Teşekkürler FIA!

  14. aşağıda yapılmış tüm olumsuz yorumlara katılıyorum, kesinlikle yanlış ve zamansız bir karar, burada yarışan takımlar araçlarını aylar öncesinden tasarlamaya ve hazırlamaya başlıyolar, belki bir takımın tasarımcıları hızdan feragat ederek tank gibi sağlam ve orta hızda bir araç tasarlama kararıyla yola çıkıp istikrarı odak noktası kabul ederek strateji uygulama kararı almışlarsa söz konusu takımın hakkı yenmiş olmayacakmı? sezonun başlamasına 2 hafta kala böyle hayati değer taşıyan bir karar alınması fia içindeki plansızlığın bir kanıtıdır..

  15. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    Bu kural neden geldi.
    MAssa son turda yenildi diye!
    Son tura kadar heyecan oldu diye geldi.
    Hamilton son yarışta şampiyonluk için kasmadı diye geldi.

    Şimdi bu geri zekalılar,Bu sezonun ortasında ne görecekler bakalım, kimler yarışacak kimler yarışma gereği bile duymayacak

  16. Çok aptalca bir karar,böyle aptal bir karar FİA dan beklenirdi zaten onlarda bekleneni yaptılar…son iki senedeki heyecan iyi veya kötü mevcut puan sistemininden kaynaklanıyordu herhangi bir pilotun arayı açmasına engel oluyor son yarışa kadar heyecan oluyordu,strateji savaşları oluyordu,hatta bu sene değişen kurallarla daha büyük heyecan duyabilirdik..Şimdi bu mevcut rekabette sezonda 6-7 ortalama yarış kazan geri kalan 10-11 yarışta yarışı bitirmesende olur motoru koru garaja çek,sonuncu ol farketmeyecek…ve bu adam şampiyon olacak…Ne kadar parlak bir fikir!!!!!!

  17. bu sistem çok uzun durmaz arkadaşlar bu kesin yarışın yarısından sonra pilotlar için hiç bir anlam ifade etmicek ve büyük ihtimalle sezon bitmeden önce şamp belli olucak

  18. Kadir YILMAZ avatarı

    Fikrimi yineliyorum, Alınmış en kötü karardır. Yuh diyorum!
    Evet yatış yapan da oldu, 1 puanla kazanan da ama birincinin puanını biraz artırmanın nesi eksik bir fikirdi.
    Yanlışsam düzeltin, 8 motor hakkı herbiri bir yarıştan sonra patlayacak kadar zorlanan ve dayanıklılğı berbat olan bir araç tasarlanır, kumar tutsa yeter. Bir çok saçma örnek daha verilebilinir.
    Bu ne ya ilk 30 tur sonra amaçsız turlayan 14-15 araç!!!

  19. burak bocek avatarı

    Kesinlikl Bora sana katılıyorum.Şu hızlarını korurlarsa,formlarını yarışa taşırlarsa zaten bariz önde adamlar.Ve diğerleri onları yakalayana kadar 3-5 yarışı kazanırlar(Brawn)Ancak dayanıklık sorunu,başka nedenlerden kaybederlerse bilemem.

  20. F1 tarihinde geçmişte böyle bir uygulama varmıydı diye sorsam acaba TRF1 cevaplayabilirmi veya siz F1 okurları?

  21. elif çivici avatarı

    heyecanı kaçar bence :S

  22. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Buradaki arkadaşlarımızın tamamı aynı görüşteler. sanırım diğer Ülkelerde de durum farklı değildir.. O zaman şampiyonluk pamuk ipliğine bağlı demektir.. Geçen sene öyle oldu diye bu sene Massa veya Rai yeni kuralla Şampiyon olacak diye bişey sözkonusu olamaz.. Hatta düzenli puan alan Pilot ve Takım cezalandırılıyor bu sistemle
    Ben size bişey diyeyim; böyle belirsizlikleri en çok Brawn ve Briattore değerlendirir.. Ellerinde rekabetçi bir araç olursa, herşeyi denerler.. Salak Domenicali bakar öyle aval aval

  23. bencede süper oldu geçen sene bu kural olsaydı massanın babasının sevinci kursagında kalmayacaktı.hatta 2005 yılında alınmış bi karar olsaydı alonso sezon ortasından sonra yatışa geçip şampiyon olamayacaktı 😀 neyseki akıllarına geldide yaptılar bunu yoksa kürsünün en tepesinde olmak 2. basamagında olmaktan bi farkı yok sadece aldıgı kupa biraz büyük 😀 bide 2 puan fazla alıyodu işte şimdi şampiyonluga uzanan yol gerçek anlamda 1. olmaktan geçiyor işte bu süper çok alengirli yarışlara gebe bir sezon bizi bekler…

  24. kaan kaanhan avatarı

    1. dışındakiler figüran yani. baktımki yarış kazanacak durumum yok çek garaja bari motor eskimesin 😀 nasıl iştir bilmediğimiz yanları var herhalde bu kuralın.

  25. burak bocek avatarı

    Çok saçma gerçekten FIA artık abuk subuk kararlar almakta sınır tanımıyor.Umarım Fota 2012de bağlılık anlaşmasını bozar ve kendi serisini oluşturur.İyice uçtu bu adamlar.Bu senede rekabetin çok olduğunu düşünürsek 30 puan toplayıp 3 birincilik alan bir pilot 60puana 2 birincilikle gelenden avantajlı olucak:)

  26. serverda hafif bir sorun var özgür. düzelecek inş.

  27. 12-9-diye giden sistemi kabul etselerdi daha mantıklı olacaktı. Bu çok saçma.

  28. O zaman geçen sene massa 1 puan toplamda geride kaldı ama şampiyon olacaktı. Gerçekten ilginç ve saçma.

  29. pardon galibiyet sayıları yazacaktım sinirle yarış sayıları yazmışım.

  30. su ana kadar yapılan butun degişiliklerde bi mantık bulunuyordu ama bu nasıul bi karar yaa
    helal olsun bu kararı alan FIA yetkililerine yapılabilecek en sacma seyi yapmıslar 🙁

  31. bence biraz saçma bir sistem olmuş. ne yani şimdi her iki pilotun yarış sayıları aynı geçen sene massanın başına gelen gibi veya japonyada şuminin başına gelen gibi bir motor arızası veya bir mekanik arıza yüzünden bir tanesi yarış dışı kalacak.sonra şampiyonluk elden gidecek.böyle şey olmaz .bu şekilde her şey şansa kalmış olacak.adam şaslı ise şampiyon şansız ise ikincilikle yetinecek.gerçekten çok saçma bir sistem .

  32. Harbiden amma sacma olmus, FOTA`nin yeni puanlama onerisi cok daha kaliteliydi, bu isin dayaniklilik kismi var, cok hizli ama gofret gibi bir arac uretip 10 yaris kazanabilirmiyim riskini alabilir takim ve pilotlar, bumudur yani..

  33. Harbiden amma sacma olmus, FOTA`nin yeni puanlama onerisi cok daha kaliteliydi, bu isin dayaniklilik kismi var, cok hizli ama gofret gibi bir arac uretip 10 yaris kazanabilirmiyim riskini alabilir takim ve pilotlar, bumudur yani..

  34. Bu sezon hiç olmadığı kadar heyecan olucak sanırım puan sistemide belirlendi tamamdır :))

  35. Bu sezon hiç olmadığı kadar heyecan olucak sanırım puan sistemide belirlendi tamamdır :))

  36. benim nette sorunmu var yoksa sitede sorunmu var zar zor açılıyor site ara sıra hata verip duruyor TRF1 bir yanıtlarsanız sevinirim.

  37. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    galibiyet için birşey yapılmasına gerek yok çünkü bu haliyle bile ne olacağı belli degil,geçen senelere bakıp yorum yapılamaz.
    FIA her zmanki gibi bi yerinden uydurmuş
    FOTA kim demiş. Keske FOTA da sen kimsin diyebilse

  38. Bence puan sisteminin 12-8-6 diye olması çok daha mantıklı. Bu şekilde birçok karışıklığa yol açabilir. Gerçi geçen yılki puan sistemide massa-hami kapışmasında tartışmaya konu oldu orası ayrı.

  39. uzun süre travma yaratacak puan kuralları geliyor kendimize gelebilmemiz için F1 psikoloğa gitmemiz gerekebilir :)))

  40. madalya sisteminden pek farkı yok anlaşılan

  41. Kadir YILMAZ avatarı

    Daha haberin devamı gelmedi ama, bu *şekli ile;Neresi Mantıklı acaba!
    Birinciliğe odaklanılmış gibi gözükse de arka taraf tamamen boş gezecek.
    Sadece 1.lik önem kazansın istedik gerisi yalan mı oldu. Kritik puan diye bir şey de kalmadı.
    Vur dedik öldürdüler :))

  42. Silver Arrow avatarı

    gerçekten çok komik. düşünün… puanlamada açık ara lidersiniz, ancak bir yarış az kazandınız diye şampiyonayı kaybedeceksiniz…

    yahu bu bir lig! topladığınız her puanın önemi olmalı… galibiyetin önemi elbette var. ancak bunu puanlamada yapılacak ufak bir değişiklikle sağlamak varken, neden formula 1'in özüne darbe üstüne darbe vurulur anlamakta zorlanıyorum!

  43. Tolga Soydan avatarı

    çok ilginç gerçekten.puanlamada değişiklik yapılsa daha mantıklı olurdu gbime gelior

  44. Cidden çok ilginç, artık 2.liğin nerdeyse önemi kalmadı demektir ve galibiyet için daha çılgın şeyler yapılacak bu da heyecanı eminim artıracaktır. Takımlarda ise puan usulu devam etsin derim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir