2014 Singapur GP – Yıldızlar Altında Kazanan Hamilton Şampiyona Lideri Oldu!

2014 Formula 1 Şampiyonası’nın 14. yarışı olan Singapur GP’yi Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Sezonun ilk gece yarışında Hamilton, pole pozisyonundan başlayıp neredeyse yarışın tamamını lider götürerek damalı bayrağı ilk sırada gördü.

Singapur’a şampiyona lideri olarak gelen Mercedes pilotu Nico Rosberg, formasyon turunda aracında sorun yaşadığı için pitten başlamak zorunda kalarak büyük şok yaşadı. Ancak bu şok yarışta da devam etti ve Rosberg neredeyse hiç yükselemedi. İlk pitlere kadar devam eden Rosberg’in aracında direksiyon değiştirilerek sorun çözülmek istendi ancak yapılan tüm müdahelelere rağmen Rosberg yarışa ilk pitlerde veda etti.

Yarışı ilk sırada rahat bir şekilde götüren Hamilton, Sergio Perez’in ön kanadının kırılması sonucu piste güvenlik aracının girmesiyle bir korku yaşadı. Arkasındaki tüm sürücüler hem yumuşak hem de sert lastikleri kullanmışken Hamilton henüz sert lastiklere geçmemişti ve bunları kullanması gerekiyordu. Uzun süren güvenlik aracı periyodundan sonra oldukça hızlı turlar atan Hamilton, ikinci kez pite girdikten sonra Sebastian Vettel’in arkasında 2. sırada piste döndü. Daha yeni lastiklere sahip olan Hamilton çok geçmeden Vettel’i geçerek liderliği ele geçirdi.

Damalı bayrağı ilk sırada gören Hamilton, bu sene 7. zaferini kazanırken Rosberg’in yaşadığı sorunlar birlikte şampiyonada liderliğe yükselmiş oldu. Bu arada uzun süren güvenlik aracı periyoduyla birlikte zaten uzun süren Singapur yarışı zamanında bitmedi ve 2 saat sonunda damalı bayrak sallandı.

Red Bull pilotları Sebastian Vettel ve Daniel Ricciardo, güvenlik aracından sonra arkalarındaki Ferrari pilotu Fernando Alonso’dan daha eski lastiklere sahip olmalarına rağmen yerlerini korumayı başardılar. Son turlarda Vettel, Ricciardo ve Alonso birbirlerini çok yakından takip etseler de geçiş olmadı ve sıralamalar değişmedi. Böylece Hamilton’un arkasında podyumu tamamlayan isimler Red Bull pilotları oldular. Vettel ise 2. olarak bu seneki en iyi sonucunu elde etmiş oldu.

Yarışa 5. sıradan başlayan Fernando Alonso, özellikle güvenlik aracına kadar çok iyiydi. Özellikle pitlerden sonra uçuşa geçen Alonso, güvenlik aracından sonra temiz lastiklerine rağmen Red Bull pilotlarını geçemeyince 4.lükle yetinmek zorunda kaldı.

Singapur’da çok güçlü olması beklenmeyen Williams’ta Felipe Massa, 6. sıradan başladığı yarışı güçlü bir şekilde 5. sırada tamamladı. Massa güvenlik aracından sonra sert lastiklerle uzun süre pistte kalmasına rağmen geçilmekten kurtuldu. Massa’nın takım arkadaşı Valtteri Bottas ise direksiyonda sertleşmeden şikayet ediyordu. Güvenlik aracından sonra Massa’nın performansına ayak uyduramayan Bottas, son bölüme kadar 6. sırayı korudu. Ancak son turlarda lastiği iyice biten Bottas, önce Vergne’ye geçildikten sonra son turda bir anda 4 araca birden geçilerek yarışı puansız kapattı.

Farklı lastik stratejilerinin olduğu Singapur’da yeni lastiklere sahip olan Jean Eric Vergne son turlarda şaha kalktı. Bir sürü geçiş yapan Vergne yarışı 6. sırada tamamladı. Vergne 5 sn cezası olmasına rağmen arkasındaki Sergio Perez ile yeteri kadar fark açtığı için 6. sıradaki yerini korudu.

Son turlarda yükselişe geçen bir diğer isim ise Force India’dan Sergio Perez oldu. Kimi Raikkonen’i uzun süre sıkıştıran Perez son turda geçmeyi başararak 7. oldu.

Yarışa güçlü başlangıç yapan ancak güvenlik aracından sonra temiz lastiklerine rağmen bir türlü Valtteri Bottas’ı geçmeyi başaramayan Kimi Raikkonen damalı bayrağı 8. sırada görürken onu Force India’dan Nico Hulkenberg takip etti.

Singapur’da son puan McLaren’den Kevin Magnussen’in oldu. McLaren’de özellikle Jenson Button güçlü bir yarış çıkarıyordu ancak İngiliz sürücü yarışın bitimine yaklaşık 15 dk varken aracının stop etmesi ile yarışa erken veda etti.

Lotus sürücüleri Pastor Maldonado ve Romain Grosjean uzun zaman sonra puana oldukça yaklaştılar. Ancak son turlarda yeni lastikli sürücülere dayanamayan Lotus pilotları 12 ve 13. sırada yarışı tamamladılar.

Sezonun 15. yarışı olan Japonya GP 5 Ekim’de gerçekleştirilecek.

Pilot Takım Puan
1 LC Hamilton (GBR) Mercedes 25
2 S Vettel (GER) Red Bull 18
3 D Ricciardo (AUS) Red Bull 15
4 F Alonso (ESP) Ferrari 12
5 F Massa (BRA) Williams 10
6 JE Vergne (FRA) Toro Rosso 8
7 S Perez (MEX) Force India 6
8 KM Räikkönen (FIN) Ferrari 4
9 N Hülkenberg (GER) Force India 2
10 K Magnussen (DEN) McLaren 1
11 V Bottas (FIN) Williams
12 P Maldonado (VEN) Lotus
13 R Grosjean (FRA) Lotus
14 D Kvyat (RUS) Toro Rosso
15 M Ericsson (SWE) Caterham
16 J Bianchi (FRA) Marussia
17 M Chilton (GBR) Marussia

Yorumlar

“2014 Singapur GP – Yıldızlar Altında Kazanan Hamilton Şampiyona Lideri Oldu!” için 128 yanıt

  1. bu yarış

    bu yariş

    yav hee hee ye kızmalar adam doğru yazmış..

    her harışta bir rai fanı bahanesi artık sıkılmadınızmı şöyle oldu böyle gitti

    bu adam bu aracı dedikleriniz gerçekleştiğinde bile ancak Alonso Arıza yapıp yolda kalırsa..

    geçebilmekte durum bu

    başka göreceğiniz yok Alonso cevapları pistde veriyor

    hemde alayına

    hemde mika efendiye cevaben..

    1. Gerçekten dediğiniz gibi olsaydı halâ önde olmanın haklılığını ıspat çabasıyla çırpınıyor olmazdınız.

  2. O değilde ben bu yarışta ilk defa Ferrari’nin Alonso’ya gayet iyi strateji uyguladığını gördüm. Zaten Alo da güvenlik aracının zamanlamasına üzülmüş yoksa strateji iyi çalışıyordu falan dedi. Fanları ise halâ strateji yüzünden Ferrari’ye saydırıyor. Ferrari’yi eleştirecekseniz (bu yarışta) Rai’yi Bottas’ın arkasına düşüren “biraz daha pisste kalmak zorundayız” uyarısı ve yine Rai’ye özel +1 sn pit stoplardan sebep eleştirin. Alo’ya uygulanan stratejide zerre hata yoktu. Ama beyefendi SC periyodunun zamanlamasını beğenmedi, üzüldü o ayrı mesele tabi..

  3. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bu yarış;

    Hamilton’ın “5 yarışlık mini şampiyonayı başlatıyorum” dediği,
    Red Bull’un bir kez daha padoktaki en akıllı pit duvarı olduğunu ispatladığı,
    Sebastian Vettel’in Ricciardo’ya kıyasla hiçbir zaman kötü bir pilot olmadığını gösterdiği,
    Massa’nın ayrılmış olmasına rağmen hala Ferrari’ye teşekkür etmesi gerektiği,

    Normal ve ideal bir haftasonunda en kötü 5. sırada bitirecek olan Kimi’ye Ferrari’nin hem sıralama hem de yarışta “hayır, 5. bitiremezsin, 8. olursun ancak” dediği,

    Ferrari’nin en saçmasapan takım olduğunun bir kez daha kanıtlandığı,

    Yine Ferrari’nin bir sürücünün formda bir haftasonu nasıl berbat edilir ve bir pilot gayet iyiyken nasıl kötü gösterilir sorusunu en kusursuz şekilde cevapladığı,

    Fernando Alonso’nun bir kez daha herhangi bir şey yapmadığı fakat göklere çıkarıldığı,

    F1’de ruh ve rekabet geri gelmedikçe görselliğin, ihtişamın, paranın hiçbir anlamı olmadığının bir kez daha görüldüğü,

    Mercedes’in güvenlik aracından sonra görüldüğü üzere tüm yarış boyunca gezinti modunda gittiği, daha sonra yine istediği gibi tur başına ortalama 1,5 saniye civarında fark atabildiği,

    Ferrari’nin kaynaklar, sponsor gelirleri, tarihi gelirler vs. hepsi düşünüldüğünde yeryüzündeki en aptal adamlar tarafından yönetildiğinin bir kez daha görüldüğü

    bir yarış oldu.

    1. Yav he he

      1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
        Berkhan Oğulcan Akçay

        Bir argümanın varsa ortaya koy. Yoksa da sus ve oku. Burayı bomboş yorumlarla işgal etme.

        Kendi dengindekilerle takıl.

    2. diğerlerinden ziyade redbull konusunda katılıyorum.hatta bana göre açık ara en iyi formula 1 takımının redbull olduğunu düşünüyorum. mclaren mercedesin redbulla motor vermesini engellemişti.birde mercedes motorlu olduğunu düşünemiyorum bile.
      not:fanatik derecede mercedes taraftarıyım

  4. Sezonun beklentisi çok büyük olan ama mercedeslerin yine bizden şekeri elimizden aldığı sıkıcı bir yarışı daha geride bıraktık. Antrenman ve sıralamadaki heyecan yarışta yanına bile yaklaşmadı lastiği biten pilotların geçilişine geçiş bile demediğim için yarışta nerdeyse gerçek bir geçiş hamlesi yaşanmadı geçen sene bile bu pistte güzel ataklar görmüştük ama bu seneki araçların yol tutuş kaybından, motorlar arası farklardan dolayı mercedesler birbirine çarpar mı? Hamilton yolda kalır mı? Diye 2 saati bitirdik. Mercedes de bir döngü var sanırım daha önce Hamilton’ın başına gelenler şimdi Rosberg’in başına gelmeye başladı.
    Starta gelirsek piste yağmur yağmasıyla temiz kirli ayrımı biraz daha azalmıştı Vettel Ric’i startta geçti Alonso geç frenledi Vettel’e yerini verdi fakat bence Ric ede yer vermesi gerekiyordu normal bir frenajda Ric’i geçebileceğini zannetmiyorum ama gariptir ki herkese yarış boyunca out of track 5sn kesen komiserler Alonso’yu es geçti f1 oyunun oynayanlar bilirler o şikanı düz kesmek tur başına 1.5-2 sn veriyor nerdeyse.
    Bir eleştirimde bu 5 sn cezalarına olacak bu seneki uygulama kadar saçma sapan bir şey görmedim adam dışardan geçiyorsa yerini geri vermeli 5 sn fark açtıktan sonra cezanın bir anlamı kalmıyor ben yarışı izlerken bile rai Button ve Bottas’ı dışardan geçse rahat 5 sn ikisine fark açabilirdi, Bkz Vergne 5 snlik ceza bir işe yaradımı? 6. yine 6. oldu ya cezayı artırın yada yarış içinde yer vermesini sağlayın, birde ceza veriliyorsa eskisi gibi bunu 3-5 tur içinde çekmesi gerekiyor adı üstünde ceza veriyorsun bu sene ödül yerine geçiyor bu.
    Zaten mercedese diyecek laf yok lastik farkı filan tamam anlarımda 3sn nedir arkadaş Ham iyi pilot vesselam ama pilot değil arkadaşların dediği gibi araç izliyoruz, gerçekten kimi koyarsan koy çok farktmez NŞA’ da yine şampiyon olurdu. Sonuçta Rosberg -Hamilton kim olursa olsun karşı tarafa fena koyacak orası kesin, ama puan durumun böyle olması ileriki yarışlar için hiç olması biz fakirlerin umudu oldu keşke Weber’de aynısını Vettel’e yapabilseydi.
    Ferrari elinde mercedes olsada bu pistte 2–5 olurdu bence, Ferrari hafta sonuna tek stratejiyle çıkıyor orası kesin o tutarsa iyi, tutmassa batırıyorlar. Tahmin oyununda bile herkes SC girer demiş buna uygun bir stratejiyle çıkar insan. Ferrari yönetimi hala zannediyor ki bu araç geçiş yapabilir fakat görmüyorlar drsli Ferrari bile mercedes motoruna yaklaşamıyor. Alonso ya uygulanan strateji fena değildi Vettelin önüne çıkarma konusunda, ancak iş bunu çevirebilmede yatıyor madem bu sene gitti tut abi alonsoyu pistte yumuşaklarla gidebildiği kadar gitsin denesin korkmayın tamam 2 sn açamazsınız ama bir şeyleri denemiş olursunuz Alonso bence yine en kötü 4. olurdu diğer senaryoda ama kabak yine kimiye patladı. Ferrari kiminle yarıştığını bilmesi gerekiyor takımlarda Red bullu geçmesi zor o zaman rakip Williams ilk pit stop zamanları Massa 2.6sn Rai 1 yada 2 tur sonra geliyor 3.3sn Massanın arkasında kalıyor bu sırada yarış temposu düşüyor Rainin Massanın arkasında kalarak, 3.pitlerde yine tekrarlıyorum hadi Alonso’ya değişik bir şeyler denemekten korktun ozaman Raiye dene F1 ilk kez izleyen birisi bile yapar o taktiği hemen serte geç hemde bu sefer Buttonında arkasında hatta Vergne bile geçmişti ama şikanı kestiği için raiye yol verdi sanırım, aracın lastik saklayamadığını şasiden sorumlu şefin dahi medyaya söylüyor sen neyin kafasını yaşıyorsun bilmiyorum. Strateji ise bkz toro rosso adamlar trenin en arkasındaydı pite aldılar tekrar yetişti sende 20 tur button ve bottasın arkasında lastikleri bitmiş adamı pite getirmeye çalış. Ferrari bu konuda çok yol katetmesi lazım Red Bull’dan bir iki kişi transfer etseler fena olmaz bu işi en iyi yapan pit ekibi kesinlikle Red Bull en kötü senaryodan bir şeyler çıkarıyorlar helal olsun ve bir kez daha F1’i bu halde izlemeye mahkûm bırakanlar Allah’ından bulsun. D

  5. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
    Alonso.Diaz(Yavuz)

    Beyler Alonso’nun startini anlatabilecek veya video koyabilecek biri var mi ? Asagida her zaman ki gibi giydirmisler yine Alonso’ya ne oldugunu baya bir merak ettim. Anlatirsaniz veya video paylasirsaniz sevinirim. Iyi geceler

    1. http://youtu.be/oi87aYqUxKM

      start anı diyeceklerki alonso Ric geçmiş burnu önde ama giriş seviyesine bakılırsa Vettelinde önünde giriyor ozaman niye sadece vettele yol vermiş ve bu hafta sonu hiç böyle bir atak görmedik ozaman ilk viraja kim önde girerse şikanı kesebilir kuralı gelsin aynı zamanda o şikan öyle olmasa o hızda alabilir mi alonso o virajı orasıda ayrı mesele tabi ama alonso fanları yine bu start müthiş kalkış olarak hafızalarında yer alacak. Nede olsa burası onlar için inanılmaz zaferlerin yeri.

    2. Yusuf Hitay avatarı

      bir sıkıntı yok. kalkışta iki redbull’u birden geçti. ilk viraja gelirken lastikler kitlendi ve dönemedi. virajı komple düz geçtikten sonra yanılmıyorsam vettel’e yerini geri verdi. aslında vettel’in önündeydi viraja girerken ama sanırım virajı kesip hızla hamilton’ın arkasına kadar geldiği için inceleme başlatıldı. bence inceleme haberi takıma erken ulaştı ve vettel’e yer vermesi talimatı geldi. vettel’in geçişini tam göremedim ve yüzde yüz emin değilim ama büyük ihtimal o olay bir yer verme idi. ortada giydirecek çıkaracak bir durum yok yani.

      1. Ben net gördüm düzlükte yavaşladı ve yer verdi.Sıkıntı yok burda fan gözüyle bakan arkadaşlara aldanmayın.

      2. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
        Alonso.Diaz(Yavuz)

        Tesekkurler Yusuf. Biri de yukarida video’yu koymus zaten. Dedigin gibi buyutulecek bir durum yok. Kasitli bir sekilde orayi dumduz gececek hali yok. Lastikleri kilitlenmeseydi zaten Ric’i gecerdi ama o pozisyon da Vettel’i gecmesi zor. 3.viraja yan yana girerlerdi muhtemelen 4.viraja gelmeden de gecmek icin bir sansi olabilirdi. Son olarak sunu soylemek istiyorum. Asagida bazi Raikkonen taraftarlari gulunc duruma dusmusler. Neymis efendim Alonso’nun Raikkonen’e bile yol vermesi gerekiyomus. Oldu paşam pit yolundan baslayan Rosberg’de yol versin mi Alonso ?

  6. Biri bana neden butun sorunlarin raikkoneni buldunu anlatabilirmi ? 3.5 saniyeni altina nasil inemezler pit stopta ya 1 saniye neredeyse yavas alonsoya gelince 2.5e iniyorlar arkadas harbi deli olacam bu takimda neden hep alonsoda degilde takim arkadasinda sorun cikar.Stratejide nasil yapiyolarsa allah goz akil versin ne diyim sonra yok efendim raikkonen bitmis eziliyo falan falan bu sezon saydigim 4cu sorunlu yaris bu.

    1. Sanki Alonso’ya süper strateji yapıyorlarmış gibi konuşma.Alonso’ya da kaçıncı diyebileceğimiz rezillikte pit stop yapılıyor.Fakat sizin kadar şikayet etmiyoruz.Şikayetinizi twitterdan Ferrari sayfasına gidip yazın.Ben de Almanya’da,burda,Belçika’da Alonso’ya uygulanan stratejilerden nefret ettim.Daha ne diyelim bilmiyorum ki.Her durumu Alonso’ya bağlıyorsunuz.

  7. Yarisin son bolumunde rai nin arkasina yapisip , pite girip tekrar oraya gelip o grubu gecen vergne, bunu yapabiliyorsa, super soft lari neden takmadi ferrari merak ediyorum.bosuna eski lastiklerle de ugrasilmis oldu.

  8. rai her geriye düştüğünde ya santander dir..

    yada Alonsoyu asmalı adam şikan kestiyse yol verdi görmedinizmi daha ötesi varmı kaç şikan kesene ceza verildi bir hatırlayın bakalım

    sevgili rosberg habire geçip geçip duruyor..

    biraz sevgili buz adamınıza bakın ve gerçekleri görün kaçta kaç yapabilmiş…

    1. KimiRaikkonen avatarı
      KimiRaikkonen

      Bunun Iceman’in gerçek performansı olmadığını, sezonun başından beri yeni araçlar sürüş stiline uymadığı için yol tutuş konusunda sorun yaşadığını ve Ferrari’nin de Alonso’ya oynadığını hepimiz biliyoruz. Daha birkaç yarış önce önde olmasına rağmen pit stratejisini arkada olan Alonso’ya göre kurarak önde bitirmesini sağlamışlardı. Hatırlatmayın 2005 sezonunda Kimi’nin 1. götürdüğü kaç yarışta motor patlatarak şampiyonluğu Alonso’ya verdiğini 🙂

  9. son pit stop ta mercedes in büyük hata yaptığını düşünmüştüm. Alonso pit yaptı ve yumuşakla devam etti, yani bir pit daha yapmak zorundaydı. Ardından seb pit yaptı Alonso ya yanıt sert lastiğe geçti. Lewis onlardan sonra pite gelmesine rağmen zorunlu geçmesi gereken sert lastiğe geçmedi. Anlaşılır gibi değil Güvenlik aracı yüzde yüz olan bir pistte rakiplerinden biri yarışı bitirebilecek lastiğe geçiyor ve sen hala geçmiyorsun. Alo dan çekindiler desen zaten bir pit daha yapmak zorunda, sonradan pite gelecek ric ten çekindi desen, sert taksa eşitsin, yumuşak taksa bir pit daha yapmak zorunda. Hata demiyorum, büyük yanlış, aptalca. Pit çıkışında da acele etme falan, sanki kazanma der gibi. İlginç valla……
    gerçi yarışta heyecan yaratan tek bölüm orasıydı :).
    Ama 2 sn yeye yakın hızlı araçla ancak mercedes başarır kaybetmeyi.

  10. Onur Gentas avatarı

    Güvenlik aracıda girmese şu yarışla ilgili akıllarda kalacak bir tek şey varmıydı? İnanılmaz sıkıcı ve bitsede gitsek havasındaydı.

  11. klişe olacak ama bu mercedeste maldonado bile kazanır. böyle bir dominasyon yok.

    1. KimiRaikkonen avatarı
      KimiRaikkonen

      Evet, bu sebeple pilotların değil araçların yarışını izliyoruz.

    2. Red bull aracı da bundan farklı değildi.Özellikle RB7 en dominant araçtı bence.O yüzden Vettel bu sene takım arkadaşına eziliyor.Sonra ben 1.lik savaşı göremiyoruz F1 heyecanlı değil dediğimde bazı arkadaşlar karşı çıkıyor.Takımları iyi gidiyor tabi.

  12. Yusuf Hitay avatarı

    tahmin ettiğim gibi mesaj çok geç düştü, haliyle birden fazla mesajım gözüküyor. bir el atabilirseniz sevinirim.

  13. Yarışı izleyemedım tekrarını ızlıycem…İnsallah hakeden bırı olarak ham sampıyon olur bu sene….Vergne de ıyı ısler basarmıs aferın,ama takımdan kovuldugu ıcın bıraz takıma ders verme gıbı bır caba heralde…gene de f1 de kalmayı hakedıyor…

  14. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Dünyanın en kötü pistinde en sıkıcı yarışı geride bıraktık.Ferrari dünkü temposuna çok yakın değildi ama çok uzakta değildi.Dün Alonso,liderlerle mücadele edebilirim dediğinde biraz zor alıp başını gidecek 2 takım dendi ama sonucu bana göre tamamen pit stop kararları ve sc belirledi.Lewis Hamilton zaten kazanacaktı her türlü çünkü farklı bir boyutta ama demek istediğim günümüz f1inde özellikle böyle bir pistte tüm şartları düşünmeniz gerek.Bunun direksiyonu var scsi var lastiği var vs…

    Hızımız öndekilerle en fazla podyum mücadelesi verecek kadar iyidi.Bu yüzden maksimum 3.olsak bile iyi sonuç.Raikkonen de elinden geleni yaptı.Kimsenin kimseyi zaten geçemediği bir pistte pit duvarının da hataları ile puan alabildi.Ciddi şekilde Ferrari’nin yarış strateji ekibini düzeltmesi lazım.Alonso için öngörülen taktik fena değildi ama sc periyodu hesaba katılarak o lastik değiştirilmeliydi.Bununla beraber biraz uzun kaldığını söylemek isterim tabi konvoyun oluşmasının da payı var.Her neyse bizim için en iyi şanslardan biri de böylece gitmiş oldu.

    Hamiltonu tebrik ediyorum.Şampiyonluğu hakediyor.Umarım kazanan o olur.Red Bull eğer Renault motorunu geliştirirse seneye çok ciddi bir şampiyonluk adayı olabilirler.Taktiksel hareketleri ve podyumları nedeniyle onları da kutlamak lazım.

    Ferrari ve Mc Laren bu işe dahil olmadığı zaman benim için çok sıkıcı oluyor.İzleyesim gelmiyor.Bu 2 köklü ekip bir an önce toprlanmalı ve kendine gelmeli.Nasıl yapacaklar bilemem ama bu şart.Sporun da iyiliği adına bence oyuna dahil olmaları gerekiyor.Aksi taktirde iki ekipte bir kaç yıl daha avucunu yalayarak geçirecek

  15. Yorumlar yayınlanmyor ama yinede belki yayınlanır diyerek alonsoya ceza bekleyenleri hayal kırıklığına uğratayım.alonso şikanı kestiği esnada vettel riccinin önündeydi.ve vettele yerini vererek ceza almaktan kurtuldu. Yani size buradan malzeme yok.

  16. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Yarışın kusursuz yıldızı süper kahramanımız Vettel di. Hamilton 3sn hızlı aracıyla saece direksiyonu çevirip kzandı başka birşey yapmadı. Rosberg için üzüldüm kesinlikle sezonun sıkıcı geçmemesi için yapılan bir show business. En çok üzüldüğüm nokta ise sezon öcesi Redbull a zaaa haaa diye gülen tifosiler, motor motor dediler yine bir cacık yok.

    1. Bir senedir sınava çalıştıgımdan siteye fazla giremiyordum o zaman senin yorumlar vardı 1 sene geçti hala senin yorumlar 🙂

      1. +++

        İzindeyiz Reyiz 🙂

      2. KimiRaikkonen avatarı
        KimiRaikkonen

        Vettel sineye çekildiğinden beri pek göremiyorduk. Vettel 2. olunca yine gelip sallamaya başlamış 🙂

    2. Ne kahramanı? İlk turda Alonso sayesinde 2’nciliğe yükseldi. Sonrasında da geçiş özürlü pistte taksi şoförü gibi sürdü. Az kalsın yüne tokatlanıyordu. Geçişi mümkün bir pist olsaydı önce Ricciardo, sonra da Alonso tarafından tokatlanırdı. Hadi kahraman olarak Vergne’yi söylesen anlarız. Bak az Rambo’yu örnek al Sinan: Vettel, tokatlanmaktan bir hal olduğundan beri hiç yazmıyor. Gerçi arada Rosberg fanlarından ahanda bu, kesin Rambo’dur dediklerimiz de çıkmıyor değil ama onlar da suskun bugün.

  17. Mercedes hızlıydı fakat Hamilton 2.bölümde yavaştı onu anlamadım pek.Sebebini bilen var mı?

    1. Yusuf Hitay avatarı

      güvenlik aracı girene kadar çok zorlamadan sürdü bana kalırsa. pite geç girdi ve pitte biraz zaman kaybetti ve alonso ile aralarında 4 saniye kalmıştı ama pitten sonra yeniden en hızlı turu elde etti. güvenlik aracı girmese motoru hiç zorlamadan yarışı kazanmayı planlamışlardı bana kalırsa. tek rakibiniz yarış dışı kaldığında ve böyle güvenlik aracı girme ihtimali yüksek bir pistte çok fazla zorlamanın bir alemi yok. fark 30 saniye de olsaydı, güvenlik aracından sonra aynı şeyi yapmak zorunda kalacaktı.

  18. ferrari ve mclaren ölmüşte cenazesini kaldırmıyorlar.

  19. Her şey den önce Rosberg’in durumuna üzüldüm F1 fanı olarak ilk viraja nasıl gireceklerini dünden beri merak ediyordum olmadı Hamilton’a büyük tebrik araç iyi olabilir ama kusursuz sürdü Güvenlik aracı periyotunda kaybetmişti buna rağmen kazanmayı bildi Vergne neler yaptı öyle ben de anlamadım sanırım yeni set lastikleri vardı ama görsel şov yaptı adeta onu da tebrik ederim aldığı beş saniye cezaya ben de küfür etmiştim Sutil Perez’i duvara yapıştırıyordu saçma bir güvenlik aracına sebep oldu en azından kötü hafta sonunu adından söz ettirerek bitirdi 🙂

  20. KimiRaikkonen avatarı
    KimiRaikkonen

    Diaz’ın şikanı düz geçip neredeyse Hamilton’u geçecek noktaya gelmesi ve hiçbir ceza almaması da not olarak düşülsün.

    1. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      adam 300 km le viraja girmeye çalışıyor normalde fren yapsa rai nin bile arkasına düşebilecekken bi bakıtm en önde çıktı tam bir üç kağıt meselesi yarış yöneticileri böyle bir avantajın neyini görmüyor anlamış değilim

    2. Temas yaşanmaması için dışardan dönmüş olabilir mi? Ya da yarışta büyük bir kaza olmasın diye?

      1. KimiRaikkonen avatarı
        KimiRaikkonen

        Şikanı düz geçerse pist limitlerini aşarak avantaj sağlayıp geçtiği pilotlara yol vermek zorundadır. F1’de yenisin galiba.

        1. Sence neden Vettel’e yol vermiş olabilir? Madem o kadar tecrübelisin f1 konusunda.

        2. Vettel’e yol vermedi mi? Sence Vettel mi geçti Alonso’yu? Viraja gelirken Alonso diğer pilotların gerisinde miydi ki yol verecekti? Yeni değilim 98 yılından beri izlerim.

          1. raikkonen vehbi avatarı
            raikkonen vehbi

            o nasıl bir yol verme oyle 10 tur sonra yol verse daha iyidi

            1. Gayette yol vermeydi.Madem Vettel güzel şekilde geçti Ricciardo neden geçemedi? Geçtiği yerde tur sonu değil daha turun başındaydı.Hangi turda geçtiğini karıştırmış oldun. galiba.

        3. KimiRaikkonen avatarı
          KimiRaikkonen

          Bak üstte vehbi’nin yorumu var, siz sormadan cevabını vermiş. Sadece Vettel ile alakalı bir durum değildi oradaki avantaj.

          1. KimiRaikkonen avatarı
            KimiRaikkonen

            300 km ile başlayan yorum, yeni yorumu değil 🙂

          2. Emriniz olur isterseniz ilk 10daki tüm pilotlara yer versin.Yok öyle bedavadan sıra atlamak.Viraja gelirken Red bull’lar ile kapışıyordu ve yolu da verdi.

            1. KimiRaikkonen avatarı
              KimiRaikkonen

              Git bir daha izle, at gözlüğünü de çıkar.

      2. KimiRaikkonen avatarı
        KimiRaikkonen

        Ayrıca, pist limitlerini aşarak avantaj sağlamak başlı başına bir ceza sebebidir.

    3. katılıyorum RIC e hatta RAI ye bile yol vermesi gerekirdi diye düşünüyorum.

      1. Bianchi’ye de versin olur mu ?

        1. Olasi frenlemeyi hesaplarsan hakli olabilecegimi gorursun. Dusunup yorum yapmak gerek . Yorum yaparken amac insanlara satasmak olmamali

          1. Fakat kurallarda öyle bir şey yazmıyor.Kafanızdan kural uydurmayın yok frenlemeydi yok şuydu.Kimle mücadele ediyorsa ona yer verecek.Arkasındaki pilota değil.

  21. Nerde 2010’daki Alonso’nun usta sürüşüyle aldığı yarış nerde bu seneki berbat yarış.Arada bir eskilerin özlemi geliyor böyle.

  22. KimiRaikkonen avatarı
    KimiRaikkonen

    Bu yarışta bir saçmalık daha gördük, motorun hız aşımı sayılabilecek bir butonu Mercedes müşterilerine kullanma izni vermiyormuş, bir başka yarışta Hamilton’un Massa’nın önünde kalmasının sebebi buymuş. Ürettiği motorun daha düşük bir versiyonunu müşterilerine verdiğini de bilmeyen yok. Aynı durum Renault’un Red Bull’a verdiği daha güçlü motoru Lotus’a vermemesinde de var. FIA’nın bunları incelemesi ve önüne geçmesi gerekir, açıkçası hiçbir fanın uçan Mercedes’e karşı yarışan takımların oluşturduğu bir F1’i sevdiğini sanmıyorum, tabii Mercedes fanları dışında.

    1. Biz Toro Rossoların Red bull’a yol verdiğini gördükten sonra F1’i batırdılar zaten.Daha öncesinde hiçbir müşteri takım fabrika takımına yol vermiyordu.Ya da şampiyonluğa oynayan aynı üreticiye sahip takıma.

    2. Ferrarinin yıllardır kendi kullandıgı motoru müşterilerine vermediği gibi Mercedes’de her türlü avantaj sağlayacak sistemlerini müşterilerine vermek zorunda değil.Sonuçta ortada şampiyonluk ve milyon dolarlar söz konusu.

      Not;McLaren fanıyım

      1. KimiRaikkonen avatarı
        KimiRaikkonen

        Sporun ruhu ile paranın kokusu farklı şeylerdir. Sen paranın kokusundan hoşlanıyorsan ve bu tek takımın önde götürdüğü, politik oyunların döndüğü, adil olmayan bir ortamda ve 3. sınıf motorların çıkardığı ossuruk sesleriyle yapılan dandik yarışlardan keyif alıyorsan senin açından sorun yok.

    3. Asparagas haber bu Avusturya yarışını tekrar izlemeni tavsiye ederim Monza aldatmasın seni

      1. KimiRaikkonen avatarı
        KimiRaikkonen

        Serhan Acar yalan söylüyorsa bilemem. Ancak sporu buradaki herkesten daha iyi bildiğini ve yakından takip ettiğini söyleyebilirim.

        1. Avusturya’yı tekrar izle

        2. Serhan Acar’a spikerliğiyle ya da sunumuyla (bakınız: 4 saatten fazla sürmesine rağmen o süre boyunca sürekli birtakım beriler verip konuşan ve sıkılmamızı engellediği yarış olan 2011 Kanada) lafım yok. Lakin sırf canlı sunarken önüne 3-5 tane istatistik koyup anlatıyor diye burdakilerden daha iyi bildiği ya da daha yakından takip ettiği söylenemez. Hele hele sanki F1 otoritesiyş gibi Serhan’ın her söylediğini doğru kabul etmek kesinlikle yanlıştır. 1990’ların sonundan beri spikerlik yapan Serhan’ın istatistiki veriler dışında yaptığı yorumların yarıdan çoğu hep subjektif olmuştur.

          1. +1 trt ve cnn de varken f1 serhan dan izliyordum. 2007 2008 de o kadar taraflı anlatıyordu ki o kadar olur . smartspordan beri almanya yada avusturyadan iziliyorum kafam rahat

            1. KimiRaikkonen avatarı
              KimiRaikkonen

              Kimin tarafını tutuyor? Gayet de tarafsız anlatıyor.

  23. KimiRaikkonen avatarı
    KimiRaikkonen

    Rosberg adına üzüldüm, ezelden beridir gangster Hamilton’u sevmem. Red Bull tek eksiğinin motor olduğunu yine gösterdi, onlar için de üzüldüğümü söyleyemem. Alonso Ferrari ile yapabileceğinin en iyisini yaptı, Williams koltuğunda Massa yerine o olsaydı Mercedes’e en yakın isim olurdu ancak isminin fazla abartıldığını düşünüyorum.. Button ve McLaren için de ayrıca üzüldüm, Kimi’den sonra gönlüm onlardan yana. Ve Kimi, Bottas’ın telsizinden geçebilecek hıza sahip değil anonsunu duyduktan sonra Ferrari’ye bir kez daha küfrettim, ön sıralarda başlasaydı yarışı daha iyi götürebilirdi, hakettiğin bu değil adamım.

    1. Bizde Raikkonen ve Button’a hiç üzülmedik.

  24. Aytunç Altındal (spä2000) avatarı
    Aytunç Altındal (spä2000)

    Lewis in galibiyet sonrası telsiz konuşması ve ses tonunun sakinliği….millet yırtınırken……
    Perez harikaydı.
    Ricci nin Vettel diaz tarafından geçilmesin diye arada tampon olması takımı için iyiydi.
    diazın ilk virajda herkesin gözüne soktuğu blokaj ile bu yıl artık kaçıncı olduğunu hatırlayamadığım virajı düz geçme hadisesine gene ceza vermeyen hakemler de iyiydi.
    Rosberg in Hamilton ın pitini gözlerini kırpmadan izlemesi harikaydı.
    Rosberg in garajda olan arabasının başından ayrılmaması, Toto nun “Olm yapacak birşey yok, dün Hamilton a bugün sana hadi git üstünü değiştir” demesi iyiydi.
    Lauda nın galibiyet sonrası ağzının kulaklarında olması iyiydi.

    İncelemeye konu dahi olmamasına rağmen gene K.Mag hakkında soruşturma açılması hakmelerin artık K.Mag konusunda yalama olduklarını öğrenmekte harikaydı.

  25. daha cuma günü turun yarısında aşırı ısınma yaşayıp lastik problemi çeken williams ile bu pistte 38 tur aynı lastiklerle gayet istikrarlı tur dereceleriyle dönmesi, önüne çıkan pilotları 1 tur bile beklemeden geçmesi, takvimde en çok zorluk yaşanacağı düşünülen pistte aslanlar gibi 5. sırayı getirdi ve harika bir 10 puanı cebine attı. kusursuz bir yarış, tebrikler felipe.

    williams’a da teşekkürler. işte böyle, massa’nın pit-stoplarına dikkat ettiklerinde, massa’nın karşılığını fazlasıyla verdiğini anlamışlardır artık. en zorlu pistte 10 puan, bu pistten sonra da şampiyonada 3. sıradayız.

  26. bu arada ferrari pit ekibi sanırım daha yumuşak hamurda hızlı oldukları için pite aldılar ve red bull un bir pit daha yapacağını düşündüler. unuttukları şey Red Bull un stratejisiydi. açık ara en iyi strateji RedBull’da. hatta şampiyon oldukları senelerde bile bence stratijleri araçlarından iyiydi. Ham farkı açınca bence pistte kalmayı yeğlediler. zaten lastiklerde 7 tur daha yeni kaldı.böylece 2 ve 3 oldular.

  27. Yusuf Hitay avatarı

    yine tahmin ettiğim gibi son turları göremeden yarış bitti. şu yarışı 55 tur yapsalar bir yerleri mi eksilir acaba.

    geçen yıla çok benziyor, sadece redbull ile mercedes yer değiştirmiş. kullanılmış lastikle tur başına 1,5-2 saniye, hakikaten farklar kapanmış 🙂 güvenlik aracı hamilton’ın liderdiğini tehlikeye attığı gibi, motorunu da bir hayli kullanmasına sebep oldu. motoru zorlamadan rahat rahat bitirebilirdi. 2 turla grand slam’i kaçırmış oldu bu arada.

    rosberg’e yazık oldu. hamilton’ın yaşadığı sorunların yarısını yaşamadan geriye düştü. bu saatten sonra işi daha zor ama motor avantajı olacak bana kalırsa. son yarış büyük sürprizler olabilir.

    bir ara yarışı alonso alacak sandım, ama hamilton’ın uçması ve redbull’un pite girmemesi ile yine patates oldular. aslında kötü bir strateji değildi ama sert lastikler ile pek iyi değiller hala. raikkonen zaten her pitte kaybetti. ferrari çok daha fazlasını kaçırdı burada.

    williams bu tip pistlerde yine patates, mclaren hep patates, force india patates ama şanslı.

    ricciardo startta yer kaybetmese yine vettel’i mağlup edecek hızdaydı sanki. redbull burada da hatırı sayılır derecede yavaştı mercedesten, daha da kafa tutamazlar bana kalırsa.

    vergne sonlara doğru, tatar ramazana bağladı.

    1-2 güvenlik aracı daha girse yarış %75’i zor geçer, tur sayısını düşürmeleri şart. bu turunu geri alma olayı da sırf zaman kaybı, en arkaya geçmeleri yeterli olurdu. ille aynı turdan başlayacaklarsa, yavaşlayıp kuyruğa takılsınlar işte yahu.

    senenin en sıkıcı yarışıydı. singapur standartlarında.

    1. monza düzlükte mercedes – ferrari+rb farkı sıralama farkı neredeyse 1,5 saniye.

      takvimin en yüksek df, şasi gerektiren pistinde sıralamada fark 0.2 saniye.

      serhan bile rb’nin şasisi en iyi demiyor değil mi?

      1. Yusuf Hitay avatarı

        serhan uzun zamandır bunu dile getirmiyordu diye biliyorum. onun da nereden diline dolandı bilmiyorum ama monako yarışından sonra bu sesler çoğunlukla kesilmişti zaten. ayrıca

        bu pistte hemen hemen hiç hızlı viraj yok. şasi farkı burada değil daha çok ispanya, ingiltere gibi pistlerde ortaya çıkar. hem lastik aşınmasında hem yarış içindeki performansa bakarsak burası için sadece motorla açıklanamayacak bir fark vardı.

        motor her pistte fark yaratır. ama sadece bir miktar kullanılmış süper yumuşak lastik ve motor avantajıyla bu pistte 2 saniyeye yakın fark yaratamazsınız. bu komple aracın ve pilotun gücüdür.

        istisnalar dışında suzuka’daki en hızlı araç, yılın en iyi aracı oluyor genelde. ve muhtemelen yine rahat bir mercedes göreceğiz.

        bu arada en yüksek downforce ayarı yapılan pist monako diye biliyorum, yanlışsam düzeltin.

        1. şasi farkı bu kadar uzun pistte çıkar. çıkmasa zaten italyada 1.3 saniye fark atan motor singapurda illaki 0.5 civarı kazandırır. pist de gayet uzun. mercedes’in 2 tane sıralama pilotu olduğunu da hesaba katınca, ee bu adamlar motordan hiç mi kazanmadı da ancak 0.2 fark atabildi? monza’da 1.3 saniye farkı yapan motor, burda farkı 0.2’ye düşüren neydi? şasiydi. başka birşey iddia etmek mantıksız.

          nasıl hızlı viraj yok? 1,2,3,5,6 ve son sektör tamamı downforce gerektiren gayet hızlı virajlar. fazla hızlı olunca zaten motor devreye giriyor. suzuka’daki gibi. hem zaten kendinle çelişmişsin. monaco’da en yüksek df gerekiyor diyorsun, singapurda monaco’dan çok daha fazla yüksek hızlı viraj var. virajın ne kadar hızlı olup olmadığı sadece apexten geçiş hızıyla alakalı değil, apexe gelirken de o aracı yere bastıran bir DF gereksinimi var.

          olay hangi aracın en hızlı olduğu değil bu zaten mercedes, hangi aracın şasisinin en iyi olduğu. bu da redbull. son 5 sene olduğu gibi. özellikle son sektöre bakıyoruz sıralamada, hızlı virajların olduğu: ricciardo rosberg farkı sadece 0.015. bu mercedes motordan hiç mi kazanmadı?

          2sn fark attıran hem lastik hem de motor avantajıdır. motordan ziyade benzindir. ve de bir stop daha yapmayacağını bilen vettel’in lastiklerini koruyor olması, hamilton gibi tam atak modunda olmaması da var. SSlerin softlardan çok daha hızlı olması da var.

          bu kadar açık görünürken hala mercedes’in şasisinin daha iyi olduğunu iddia etmek sadece “birşey dedik bari ne olursa olsun savunayım hatamı kabullenmeyeyim” mantalitesidir başka birşey değil.

          1. Yusuf Hitay avatarı

            bu pistteki tek hızlı viraj diyebileceğimiz yer son viraj(yaklaşık 200km ile dönülüyor). onun dışında hızlı viraj yok. yapma gözünü seveyim, 2. viraj 80 ile falan dönüyor. saydıklarından en hızlısı ilk viraj o da 130 ile falan dönülüyor en fazla.

            http://www.youtube.com/watch?v=llumh1Vcp34

            geçen yılın pole derecesi 1.42 bu arada ama olsun. yani bu yılki viraj süratleri daha da düşüktür muhtemelen, ben bol verdim sıkıntı yok.

            monza’da 1,3 saniye fark yaratan şeyin sadece motor olduğunu nereden biliyoruz? belki de bir kısmı benim de bahsettiğim gibi şasinin iyi olmasından kaynaklanıyordur. böyle uzun bir pistte 0,2 saniye gerçekten hiçbir şey. ama hamilton’ın hataya rağmen pole aldığını da unutmayalım, fazlası da gelebilirdi. bu arada fric yasağının en çok mercedes’i etkileyeceği de konuşuluyordu. hemen hemen bu piste benzeyen monako’da pist çok kısa olmasına rağmen hatırı sayılır fark vardı unutmayalım. bu arada singapurda daha çok hızlı viraj var diyorsun , hmm orada bir düşünmek lazım.

            http://www.youtube.com/results?search_query=f1+2013+monako+onboard

            bir de bunu izle, 150 km’den daha hızlı dönülen kaç viraj var bir say istersen. enin hesabına göre ilk sektör komple hızlı viraj neredeyse 😛

            monako’da en yüksek downforce ayarının seçilmesinin sebebi düzlüğün az olması, yarış çizgisinin çok dar ve pistin tümsekli olmasıyla alakalı muhtemelen. ama asıl fark yaratan çok yavaş virajları sebebiyle mekanik tutuş ve çekiş.

            geçenlerde bir elemanla tartışmıştık kim hatırlamıyorum. yağmurda mekanik tutuşun değil downforce’un ön plana çıkardığını söylüyordu. elbette ki hatalıydı. bu da onun gibi, yağmurda da mecburen en yüksek downforce ayarını seçersin, ama asıl farkı yaratan aracın dengesidir.

            redbull ve mercedes’in hızlı turları arasında 2 saniyeden fazla fark var, bunun sebebi motor farkı ve lastik farkı diyorsan bir şey diyemem. bu fark gerçekten bundan kaynaklı ise ben haksızım. çok zor değil yanlış olanı kabul etmek ama savını savunurken sunduğun argümanların gerçekten saçma kusura bakma.

          2. Yusuf Hitay avatarı

            bu pistteki tek hızlı viraj diyebileceğimiz yer son viraj(yaklaşık 200km ile dönülüyor). onun dışında hızlı viraj yok. yapma gözünü seveyim, 2. viraj 80 ile falan dönüyor. saydıklarından en hızlısı ilk viraj o da 130 ile falan dönülüyor en fazla.

            geçen yılın pole derecesi 1.42 bu arada ama olsun. yani bu yılki viraj süratleri daha da düşüktür muhtemelen, ben bol verdim sıkıntı yok.

            monza’da 1,3 saniye fark yaratan şeyin sadece motor olduğunu nereden biliyoruz? belki de bir kısmı benim de bahsettiğim gibi şasinin iyi olmasından kaynaklanıyordur. böyle uzun bir pistte 0,2 saniye gerçekten hiçbir şey. ama hamilton’ın hataya rağmen pole aldığını da unutmayalım, fazlası da gelebilirdi. bu arada fric yasağının en çok mercedes’i etkileyeceği de konuşuluyordu. hemen hemen bu piste benzeyen monako’da pist çok kısa olmasına rağmen hatırı sayılır fark vardı unutmayalım. bu arada singapurda daha çok hızlı viraj var diyorsun , hmm orada bir düşünmek lazım.

            bir de 2013 monako pole turunu izlemeni, 150 km’den daha hızlı dönülen kaç viraj var bir say istersen. senin hesabına göre ilk sektör komple hızlı viraj neredeyse 😛

            monako’da en yüksek downforce ayarının seçilmesinin sebebi düzlüğün az olması, yarış çizgisinin çok dar ve pistin tümsekli olmasıyla alakalı muhtemelen. ama asıl fark yaratan çok yavaş virajları sebebiyle mekanik tutuş ve çekiş.

            geçenlerde bir elemanla tartışmıştık kim hatırlamıyorum. yağmurda mekanik tutuşun değil downforce’un ön plana çıkardığını söylüyordu. elbette ki hatalıydı. bu da onun gibi, yağmurda da mecburen en yüksek downforce ayarını seçersin, ama asıl farkı yaratan aracın dengesidir.

            redbull ve mercedes’in hızlı turları arasında 2 saniyeden fazla fark var, bunun sebebi motor farkı ve lastik farkı diyorsan bir şey diyemem. bu fark gerçekten bundan kaynaklı ise ben haksızım. çok zor değil yanlış olanı kabul etmek ama savını savunurken sunduğun argümanların gerçekten saçma kusura bakma.

            youtube linkleri yüzünden mesaj gitmiyor sanırım, linkleri sildim ama youtube’da aratırsan rahatlıkla bulabilirsin. bu mesaj da gitmez ise pes ediyorum 😛

            1. Şimdi de mekanik tutuşa getirmişsin olayı. Hadi doğru kabul edelim, yavaş virajlarda mekanik tutuş (artık her neyse bu, iki aynı ağırlıktaki aynı lastikleri kullanıp, aynı setuplari kullanan 2 aracın mekanik tutuşu nasıl farklı oluyorsa) haa şimdi bu dediğin mekanik tutuşu ne sağlıyor?  Ee o da şasi?  demekki  Singapur’da yine senin mantiginla gidiyorum ne kadar saçma olsa da “mekanik tutuşu” yani şasisi daha iyi olan RB avantaj kazanmış? 

              Asıl mantıkla gidersek yani bu araçların Aero ve motorları hariç tüm sistemlerinin neredeyse aynı olduğunu hesaba katarsak setuplari dahil, farkı yaratan benim diye şasi bas bas bağırıyor.

              Son yorumum olsun bu da: Monza ve Singapur’dan sonra kimde şasi olduğunu kimde motor olduğunu görememek üstün efor ve boş inat ister. Tebrik ederim.

              1. Yusuf Hitay avatarı

                ben diyorum monako sen diyorsun monza. somut örnek yok, yaptığın şey demagoji. downforce diyorsun, öyle değil böyle deyince diyorsun ki e o da şasi. şimdi mekanik tutuş denen şey, şasiden ziyade aktarma organlarının alanı diyeceğim, sen yine bambaşka cevaplar vereceksin. o nedenle tartışmanın yine sonunu getirmek durumundayım. hızlı viraj nedir ne değildirin üzerine yoğunlaşman senin adına daha mantıklı olur. selametle.

              2. Yusuf Hitay avatarı

                Şimdi de mekanik tutuşa getirmişsin olayı. Hadi doğru kabul edelim, yavaş virajlarda mekanik tutuş (artık her neyse bu, iki aynı ağırlıktaki aynı lastikleri kullanıp, aynı setuplari kullanan 2 aracın mekanik tutuşu nasıl farklı oluyorsa) haa şimdi bu dediğin mekanik tutuşu ne sağlıyor? Ee o da şasi? demekki Singapur’da yine senin mantiginla gidiyorum ne kadar saçma olsa da “mekanik tutuşu” yani şasisi daha iyi olan RB avantaj kazanmış?

                şunu yazmadan edemeyeceğim; bayağı bayağı paragraflarca yazı yazıp müzakere ettiğim kişiden böyle şeyler duymak büyük hayal kırıklığı yaratıyor insanda. harcadığım zamana üzülüyorum. şu paragrafı özellikle ekran alıntısı yaptım. ilerde hatırlar güler eğleniriz. hiçbir şey bilmiyorsan, google’a türkçe olarak mekanik yol tutuş yazman kafi. boş ve inat kelimeleri maalesef tam olarak seni tanımlıyor güzel kardeşim, bir de bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak lafı var da, çok kullanıyorum klişe oldu o artık.

  28. rosberg 1 kez daha, yani ham gibi toplamda 3 defa liderken yarış dışı kalırsa (kanada, avustralya, spa) 1 yarışta pitten, (macaristan) 1 yarışta da 16’lıktan başlarsa (almanya) 1 yarışta da polü alacakken kenara çekilip lewis’e yer verirse (ingiltere), bir yarışta hamilton hile ile polü alırsa, (monaco) bir de bunun dışında uzun pitler gibi ufak tefek şanssızlıklar yaşarsa iki pilotun şanssızlıkları eşit olacak. yani hamilton hala şanssızlık anlamında önde olmasına rağmen şampiyonada lider duruma geçti.

    doğrusu rosberg’in durup dururken sorun yaşaması aklıma telsiz yasaklarını getirdi. bir yarış telsiz olmayınca aracın içine etti mi nedir? 😀

    hamilton’ın açtığı farkın takvimin (sanırım) en uzun pistinde ve SSlerle olduğunu unutmayalım.

    alonso startta yaptığı manevrayla vettel’e gel, ricciardoyu geç 2.liği al dedi. ricciardo vettel’in önünde rahat bitirirdi bu yarışı alonso böyle bir manevra yapmasa.

    bir de alonso strateji kurbanı oldu sanırım. rblerle mücadele edecek hızı vardı.

    bir de mercedes’in şasisi rb’den iyi diyenlere gelsin bu yarış. sıralamada nasıl oldu da RB sadece 0.2 saniye geride kaldı, ferrari nasıl bu kadar yakındı? RB’nin şasisinin, belki ferrari’nin bile mercedes’den iyi olduğu gayet görülüyor. şimdi bunu okuyan akıllı arkadaş, sakın yarışta 2sn açtı deme, yarışta açılan fark zaten motorla ilgili, adamların motoru güçlü, az yakıtla çok güç çıkarıyorlar. diğerlerinin derdi finişe ulaşmak. yarışta farkı açacaklarını herkes dünden biliyordu. monza’da ferrari ve red bull ile sıralama farkı neredeyse 1,5 saniyeyken singapurda 0.2 saniye olması bunun kanıtıdır.

    gridin gerisi aynı. düzlükte hızlı olan williams şasisinin pek de birşey olmadığını gösterdi. böyledir zaten, ya düzlükten kaybedersin ya da dönüşten.

    1. Ee sonra.Red Bull’un şaşisi iyi, olunca bir şey mi oluyor?Sıralamalarda şöyleymiş vs Vetteli tur bindirir gibi geçti.Güvenlik aracı sonrası ilk turda 2.3 saniye hızlıydı.

      1. şasisi daha iyiydi diyorum. birşey olmasına gerek yok.

        ilk turda 2 saniye “öndeydi”. 2 saniye hızlı değildi. güvenlik aracından sonra aynı anda başlamadılar ilk tura. aralarında zaten 0.7-0.8 saniyelik bir fark olur her zaman. ve zaten lewis’de SSler vardı.

        bir derdin varmış gibi yazmışsın da, daha açık anlatırsan çözüm buluruz. ha bir de şu var; noktalama işaretlerinden sonra boşluk kullanılır.

    2. Yusuf Hitay avatarı

      en uzun pist açık ara spa ama bu pist çok daha uzun sürüyor. çünkü rezalet bir tasarımı var. monakoyu buraya tercih ederim.

    3. Yalnız sunu unutmayalım dün q3 de Hamilton lastikleri kilitlemesine rağmen polü aldı yani rahatlıkla o esnada 0,200 vakit kaybetti attığı o tur derecesi pek gerçeği yansıtmıyor bu yüzden gene yarım sn ye yakın farkla pol ü alabilecek kapasiteye sahipti Hamilton bu bile büyük bir fark.

  29. Sonunda en tepedesin Lewis, ispanyadan singapura cok beklwdik sampiyon. Hakettin kazandin.

  30. Pistte kendinden 3 sn yavaş aracı, sırf özürlü motora sahip olduğu için geçemeyen bir Ferrari görünce kan beynime boşanıyor her seferinde…………..bu gidişle beyin kanamasından gidecem, rüyalarımı Marmorini’nin boynunu işid militanlarına eğmesi süslüyor……..

  31. singapur şartlarında güzel bir yarış oldu. Ham liderliğini pekiştirmek için japonya da yine kazanmak zorunda. babası umarım yalnız bırakmaz. bir başka sürmeye başladı.

    1. Kesinlikle babası şans getirdi sanırım Lewise 😀 normal bir hafta sonu geçiriyor artık

  32. gerçekten üzülüyor insan. rai nin yavaş pitleri mi desem, pist üstünde williams ları geçmeyi düşünen pit ekibi mi desem, cumartesi q3 te bozulan motor mu desem, rai nin çok iyi kalkışının boşa gitmesine mi üzülsem, ferrari nin rezalet düzlük hızına mı sövsem, bilemedim.

  33. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Helal be Karaoğlan. İşte bu! 🙂

    Rahat götürdüğü yarışı Perez az daha iç ediyordu ama söke söke kazandı Hamilton.

    Rosberg’in kalkamadığı anda yerimden fırladım. 😀

    Hamilton iyi form tuttu. Rosberg içine etmese Belçika’yı da kazanacaktı ve rahat bir şampiyona liderliği olacaktı.

    Yine de şuan da öndeyiz ve daha önünde uzun bir 5 yarış ve alınabilecek 150 puan var.

    Bu arada Alonso ne yapmaya çalıştı anlamadım. 0 lastikleriyle hiç zorlamadı Ricciardo’yu. Son turları beklemesi hataydı. Ricciardo’nun lastikleri eskiydi ve zorlayıp geçebilirdi.

    Alonso bence 2.likten oldu.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Bu arada eklemeden geçmeyelim. Button’a yazık oldu. Çok iyi puanlar alacağı yarıştan eli boş ayrıldı. Magnussen pite girip 13.lüğe gerilese de son turlarda elinden geleni yapıp 1 puan da olsa puan almayı başardı.

    2. Aynen katılıyorum 🙂

    3. Dediğin gibi 150 puan var ve bu Mercedes korkutmaya başladı 🙂 Suzuka’da Hamilton’ın kalmayacağı garanti değil sanırım F1’i sevme sebeplerimizden birisi de bu dramatik anlar

  34. Hamilton’ın bişey yapmadı Belçika’daki olay için Rosberg bile bile hediye etti yoksa yarış kazanamazdı 😀

    Rosbergciler 😀

  35. Takvimde Lewis için en çok korktugum pistlerden biriydi singapur neyseki araç yarı yolda bırakmadı bu kez tebrikler ilk 3 e.button a yazık oldu çok degerli puanlar kaybettik.

  36. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Herşeyi bıraktımda Almanya’ydı sanırım, start finişin ortasında spin atıp kalan kimdi hatırlamıyorum, Rosberg kazansın diye girmeyen güvenlik aracı, yarım kanat parçası için 7 tur içerde kaldı. Yuh diyorum… Bu kadar uzun pistte 7 tur.

    1. 7 tur konusunda sana katılıyorum.En geç 2 tur da pilotlar arka arkaya dizilir 4.turun sonunda da parçalar temizlenirdi.Ben bu sene Fia’nın yaptıklarını hiç anlamadım zaten.Kime çalışıyorlar,mantıkları ne,hakemler pisti inceliyor mu? Hiç aklım almıyor.

    2. hocam almanyada dediğin isim sutıldı galiba

    3. OtonomAktor avatarı

      aynen 3-5 parça için ne kadar kaldı pitte. ham in pit stop yapacağı belliydi acaba daha az tur sayısı kalsında pit sonrası 2. liğe 3. lüğe düşsün ham diye mi düşündüler rosbergin içerde adamı var galiba harbiden.

      dediğin yarışta girmedi stuil sanırım o spini atan, bekledik girer dedik sc girmedi rosbergin işine yaradı. burda da girmez dedik girdi az daha yine rosbergin işine yarıyacaktı. ama bu işin altında cidden bir şeyler var bu açık.

    4. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      SC periyodu saçmalıktı. 15 dakika sürmesinin nedeni aslında parçalar değil tur yiyen pilotların turunu geri alması için yapıldı. Pist uzun olduğu için konvoyu yakalamaları uzun sürdü.

      Serhan Acar’da yayında bu durumun yarış heyecanını baltaladığını söyledi. Kesinlikle katılıyorum. 15 dakika boş yere heba oldu.

  37. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ya bu ferrarinin stratejisti kimse asıl onu kovsunlar. Kaç senedir 2 dünya şampiyonluğunu bile bunun yüzünden kaybettiler.

    Zaten önce çıkacağın kabak gibi belli olan bir pitte ne demeye adamı yumuşaklan yollayıp 5 tur sonra sc girince tekrar içeri alıyorsun. Yarışın yarısı gelmiş, bu pistte sc girme ihtimali %100 nerdeyse istatistiksel olarak. Tak sertleri de nasıl olsa sc girer. Girmezssede kumar oyna RBR gibi.

    Rahat 2.lik gitti be peeehhh…

  38. Aras Tekiner avatarı

    Hayir madem bi kumar oynuyosun bari adam akilli uygula. SC cikar cikmaz neden gecmezsin RBR’leri de lastik korumaya calisirsin. Yok arkadas yok bu takim en hizli araci üretse bile yine biseyler yapar yarisi hediye eder digerlerine.

    1. Alonso nun amacı iki pozisyon daha kazanmak değil sampiyon olmak bu seviyedeki bir pilot için tek hedef sampiyonluk ama böyle dominant sezonlarda emeğin kıymeti kalmadığı gibi pilot farklarının da önemi kalmıyor.
      Mercedes pilotlarının haricinde yukarıya oynama isteği olan pilotlar çoktan sezon bir an önce bitsede rekabetçi bir araca kavussak özlemiyle yarıslara çıkıyorlar.Bu arada Mercedes gp de yarısan pilotları pilotaj noktasında eleştirmiyorum bu onların suçu değil tabiki formula 1 büyük bir organizasyon pilotların olduğu gibi takımlarında birbirleriyle yeni bir seyler bularak yarıstıkları bir platform burada takım bazında büyük emek var ama isin bize yansıyan tarafında ve pilotların kaderini belirleme kolay ve zor sampiyonluk değerlendirme bazında en önemlisi isin show kısmında dominant sezonlar ölü sezonlar malesef, bu kadar açık ara hızlı araçların sezonu domine etmesine isin mühendislik kısmını bir tarafa bırakırsak ben saygı duymuyorum pilotlara haksızlık oluyor.

  39. yarışı 27.turdan sonra izlemeye başladım o yüzden ferrarinin yaptıgı stratejiye bir şey demeyeceğim ama arkadaşlar siz nasıl yarışın başından beri izlediniz hayret ediyorum benim uykum geldi yarışı izlerken bu arada güvenlik aracından sonra ham resmen coştu,riccardonun vetteli geçmesini beklerdim ama olmadı ham riccardoya vettele ve alonsoya tebrikler.

  40. İşe TOSberg ile başlayalım: Daha ilk turda son sıraya düşünce dedim ki: Tamamdır hacı, bu Tosberg ya birine toslayıp yarış dışı kalır ya da zaten adam geçme özürlüyken bir de bu geçiş özürlü pistte adam geçemeyip yarışı bırakır dedim ve aynen de öyle oldu. Müstehakını buldu ki ne buldu. Şansa, bala, kollanmaya ve takım arkadaşının arızalarına bel bağlayıp hep şampiyona lideriyken işi kolaydı. Şimdi stres ve baskı altında gerideyken ne yapacak görelim.
    TOSberg olduğu gibi aynı zamanda Çakalberg ve Sansarberg olarak Hamilton’un son pitstopunda dua üstüne dua okuyup duruyordu resmen bir sorun çıksın diye 🙂

    Hamilton: Sürmesi gerektiği gibi sürüp sürdü. Güvenlik aracı sonrası da uçuşa geçip ihtiyacı olan farkı oluşturarak yarışı aldı. Gerçi Vettrl’i yepisyeni lastikleriyle avlamak zorunda kaldı ama bariz belliydi geçeceği. Uzun bir süre sonra tekrar şampiyonada öne geçip kovalanan taraf oldu ve muhakkak ki rahatlamıştır. Bu rahatlamayla da sonraki yarışlarda çok daha iyi sürecektir.

    Vettel: Sanırım 2 yarışa 1 şasi değiştirmekten olsa gerek en sonunda Ricciardo’yu mağlup etmeyi başardı. Yine de bir milim bile üstünlük kurdu diyemeyiz. Çünkü ve hatta nerdeyse yine tokatlanıyordu. yatsın kalksın dua etsin ki pist, geçişe izin veren bir pist değildi. Bu arada 4 yıldır açık ara 2 saniye hızlı araçla önde uzayıp gitmenin nasıl bir duygu olduğunu bilse de bu sefer de güvenlik aracı sonrası öndeki aracın tur başına 2 saniye uzayıp gitmesinin nasıl bir duygu olduğunu anlamıştır. Gerçi arada lastik hamuru farkı da vardı ama olsun.

    Ricciardo: 32 dişli elemanımız yine yapabileceğinin en iyisini yaptı. Yine de alıştırmış bizi ki daha iyisini bekliyorduk.

    Alonso: En azından 2 Redbull’u ayırır diye düşünürken bir anda strateji hatası mıdır nedir onların arkalarına düştü. Yine de harika sürdü.

    Massa ve Bottas: Araçlarının zerrece uymadığı bu pistte çok iyi puanlar topladılar.

    Vergne: Bugün bir türlü rahat duramadı ve herkesi boncuk gibi ipe dizdi sırayla. Redbull’a karşı fazla hırs yapmış.

    Button: Satrançtaki at taşı gibi sinsi ve sessizce çaktırmadan toplayacaktı puanları ama aracı izin vermedi. Açıkçası giç üzülmedim. Çünkü tahmin oyununda yarışdışını 5 kişi olarak işaretlemiştim. Sağ olsun Button sayesinde son turlarda tutturmuş oldum 🙂

    Raikkonen: Bir kez daha Ferrari’den stratejik s.çma ve sıvama kurbanı. Perez’le kapışacağı bir yarış değildi kesinlikle.

    Hulkenberg: Neyse o ama daha hızlı takımları da kesinlikle hak ediyor.

    Perez: Raikkonen ile kapışması güzeldi. Elinden gelen budur.

    Magnussen: Sezon başında yeni bir Hakkinen doğuyor gibi geliyor demiştim ama artık iyice emin oldum ki bu çocuktan değil Hakkinen; Hakkinen’in H’si bile olmaz. Belki de hızlı bir araçla çok Daha fazlasına sahip olduğunu gösterebilir ama Button’u mağlup edemiyorsa cidden yeteneklerini sorgulamak gerekir. yine bir şansı daha hak ediyor. Bakalım seneye neler olacak. Lakin McLaren’in acilen bir uçan Finliye ihtiyacı var Honda’yla beraber.

    MALdonado: Hayret ki kimseye ya da duvara çarpmadı. Yine de bir yarışı da vukuatsız geçmemek için olsa gerek pitstopta bijon tabancasını da cebine indiregandi yapmaya çalıştı 🙂

    Diğerleri de kendi çapında eğlenip gece sürüşünün tadını çıkardılar. Sadece Kobayashi’ye üzüldüm; gariban Japon. Ayrıca Gutierrez de o hırsı görmek güzeldi: Eldivenleri fırlattı, yerdeki makineyi tekmeledi falan. Bir de şu Ericcson’un bu yarışta da ne işe yaradığını anlamış değilim.

    1. Düzeltme: Bottas, puansız ayrıldı.

  41. Bu Ferrari aracı bu sene atak yapamaz demiştim.Motor olmayınca atak yapılacağının düşünen yoktur herhalde araç RB7 olmadıktan sonra.

  42. Ferrari sizin aklınıza ne diyim ben bu kadar mı strateji fukarası olur bi takım 2 plot ta strateji yüzünden kaybetti yoksa 2 ve 5 bitireceklerdi yarısı yazıklar olsun

  43. Bak Andrea seni severim

    Italyan aksanlı ingilizcenide severim

    Ama bugün yaptığın stratejiyide seveyim emi

    Ss lastiklerle bir 15sn fark açıp sonra taze lastiklerle saldırmak daha mantıklı değil mi stella?

    Bu pistte yaklaşık aynı tur atmış aynı hamur lastiklerle kim kimi geçmiş ?

  44. Yahu pit stoplar RAI e 5 cilige mal oldu bikerde 3.5 saniyenin altinda yapmadilar

  45. OtonomAktor avatarı

    ne alo ne rai tek atak yapamadılar lan. alo tempo olarak çok iyiydi rai biraz daha yavaştı ve sürekli birilerinin arkasında kaldı. perez yine sonlarda harikaydı. bakışım değişiyor adama heyecan katıyor yarışlara tebrikler. vet ric olması gereken yerde bitirdiler. buttona yazık oldu. ham çok harika sürdü taktir etmek gerekir ros a da yazık oldu. savaşarak kaybetmesini tercih ederim pilotların. artık herşey ortada önümüzdeki yarışlarda neler olacak heyecanla bekliyorum. ama yeter ki yarışlar böyle sıkıcı olmasın 🙂

    1. OtonomAktor avatarı

      he bu arada ferrarinin pit stratejisine bir şey diyemiyorum yoruldum lan sövmekten 🙂

  46. Eskiden strateji ile kazanan Ferrari şimdi strateji ile kaybediyor. Tabi yapilan aptalliga ne kadar strateji denilir oda tartışılır. 1. Olmaz neredeyse imkansız iken bunun uğruna 2 sira vemek aptalligin daniskasi dir

  47. Üst düzey pilotların amacı sampiyonluğa oynamak ama dominant araçların tek baslarına alıp götürdüğü sezonlarda pilotaj hiç bir sey ifade etmiyor.
    Bu yarış bir kere daha gösterdiki diğerlerinden açık ara tarihin en hızlı aracı Mercedes gp biraz zorladıklarında 2sn üstü gibi inanılmaz farkları gördük.
    Bu yıl iki pilotdan biri sampiyon olacak ancak kim olursa olsun ben kisisel olarak iki kere yarısın sonundan baslasa gene kazanacak kadar ayrı dünyada olan bir aracın sampiyonluğuna saygı duymuyorum.
    Tıpkı bunun kadar olmasada Schumacherin 3 sampiyonluğundaki dominant aracı na saygı duymadığım gibi tıpkı Redbull un dominantlığına saygı duymadığım gibi spor adına zevksiz sonucu bastan belli olan bir sezona bir kez daha tanıklık ettiğim için üzgünüm.

    1. Mclaren – Honda 1988 Senna’ya da mı saygı duymuyorsun F1’in doğasında bu var ve olmaya devam edecek dostum

  48. Strateji ekininin başına Brawn mı geliyor kim geliyor bilemedim ama bir an önce gelsin.

    1. Schumacher123 avatarı
      Schumacher123

      Ferrari nin stratejisinde pek de hatali degildi bence Alonso cok iyiydi ama gecis yapmak zor bu pistte. Ferrariyle daha da zordur muhtemelen

      1. Onu düşünmeleri lazımdı işte.2.pit stopta Alonso’ya soft lastik takabilirlerdi.Erken pit stop yapmışsın zaten tak soft lastik her türlü önde döneceksin.

        1. Schumacher123 avatarı
          Schumacher123

          Bilmiyorum ne düşündüler ama alonso ikinci olabilirdi. Bu stratejiyle de ikinci olma sansi yinede yuksekti sorun birazda araçta yapcak pek bisey yok.

  49. Sc ye kadar strateji doğruydu ama SC hesap edilemediği için podyum gitti sağlık olsun. SC girmeden önce galibiyet hayali bile kuruyordu 🙂

  50. yau deli olucam bide erken biter 2 saat dolunca daha taktınız ss ları sonra sc gırdı yıne softlar takıldı ne oldu redbullar gırmedı alonsoda gecemedı keske ilk baska gecmeye calıssaymıs yada 2 pitte keske softları taksaymıs yıne 2 olurdu sc yıne bır boka yaramadı bize ya

  51. Bu yarış mı daha keyifsiz geçti yoksa İtalya mı anlayamadım

  52. Sadece çarpışma olasılığından ürkmüştüm. Rosberg umurumda olmadı.Yarış kazanma artık rutine bindi zaten.

  53. Şu yarışta Ferrari’nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmez abicim bu nedir yahu? Yani olabilecek en kötü şeyler oldu yarış boyunca.

  54. Hamilton için SPA daha iyi oldu. zahmetsiz yarış kazanıyor sayesinde

  55. Ben artık pit ekibine bir şey demiyorum diyemiyorum.Önceden mühendislere söylerdim pit ekibi de bunlara eklendi.Sen sadece Hamilton’un pit yapma olasılığını neden düşünürsün de Red bull’ları düşünmezsin.

  56. Bu yarışa zevkli diyenin zevkinden şüphe duyarım.Uykum geldi resmen.
    Bu arada hamilton Spa’nın ekmeğini yemeye devam ediyor :))

  57. Alonso daha iyisini yapabilirdi.

  58. Allonsoyu raikkoneni yine biçti pit ekibi bravo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir