Lotterer: “Formula 1 Eskisi Gibi Değil”

yazar:

kategori:

Le Mans yıldızı Andre Lotterer ve eski Formula 1 pilotu Mark Webber, günümüz Formula 1’ini spor otomobiller yarışları ile kıyasladılar.

Avustralyalı Webber, geçen senenin sonunda Formula 1’den ayrıldı ve Porsche ile Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda mücadele etmeye başladı.

Lotterer ise genç olduğu dönemde Jaguar ile test pilotluğu yaptı. Formula 1’e girmeyi başaramayan Lotterer ilk yarışına Spa’da Caterham ile çıktı ancak henüz ilk turda yarış dışı kaldı.

Le Mans’ta Audi ile yarışan aynı zamanda Japonya’nın açık tekerlek serilerinin zirvesi Super Formula’da mücadele eden Lotterer “Audi ile çalışmak harika. Ancak diğer taraftan virajlarda dünyanın en hızlı ve saf araçlarına sahip olan Super Formula’da yarışıyorum. O kadar güzel araçlar ki yarışın bitmesini istemiyorsunuz. Araç tam olarak istediğinizi yapıyor. Her açıdan gerçekten iyi araçlar.”

“Yarışları pek bilmeyen insanlar için Formula 1 tek şeydir. Ancak yarış açısından Formula 1 eskiden olduğu gibi değil.”

“Katıldığım yarışta bunu hissettim. Lastiklerde çok fazla yol tutuşu yok ve virajlarda da çok fazla downforce yok. Tam gaz gidemiyorsunuz. Ancak yine de iyi bir deneyimdi.”

“33 yaşındayken Formula 1 bir diğer mücadele olabilir ancak bu yaşta yine de iyi mücadelelere girişmek istiyorsunuz.”

“Demek istediğim 2-3 sene iyi finanse edilen ve her şeyin sağlıklı olduğu bir takımda mücadele edebilirsiniz. Ancak Formula 1’de 3-4 takım dışında kimse bunu garanti edemez. 7-8 sene önce daha fazla üretici vardı ancak şu anda doğru zamanı değil.” dedi.

Webber “Prototipler ile Formula 1 arasındaki en büyük fark downforce. Diğeri ise lastikler.”

“Le Mans’taki Michelin gerçek yarış lastiği. Herkesin keyif aldığı lastik. Formula 1’deki Pirelli ise gösteri dünyası için hazırlanan lastik.” dedi.


Yorumlar

“Lotterer: “Formula 1 Eskisi Gibi Değil”” için 8 yanıt

    1. kesinlikle izlemeniz lazım. süper mücadele var ilk dakikalarda. müsait olunca tüm yarışı izleyeceğim ben de 😀 suzuka gibi bir pistte coşmuş adamlar valla.

  1. aslinda bir cok noktada hakli, ama kullandigi aracta Caterhamdi yani… arada ki 3-5 saniyelik fark az bir fark degil… Gridin sonundaki araclar bazi pistlerde GP2 araclarina gecilebilecek tur zamanlari yaptilar… Tüm F1’i elestirmek icin Caterham baz alinmamali

  2. merak edenler için youtube’da suzuka yarışının linkini buldum:

    http://youtu.be/9VBSXZR6Otc?t=27m25s

    1. merak ettim mini bir araştırma yapayım dedim. Videodaki suzuka yarışı sıralamalarında elde edilen en iyi tur zamanı 1’36.996 ile yukarıda adı geçen Lotterer’e ait. Lotterer seride 3 puan farkla 2. sırada ve serinin en iyilerinden.

      Performans olarak da gerçekten Formula 1’den sonra dünyanın en hızlı serisi sanırım. Japonya sıralamalarında geçen sene elde edilen en iyi derece 1.30.915’miş. Onlarda ise 1.36.996. Bu sene 2 sn daha eklesek Formula 1 araçlarına yaklaşık olarak sadece 4 sn fark kalır.

      Geçen sene yarıştaki en hızlı tur 1.34.587. Bu sene 3 sn yavaş kalınacağını düşünürsek 1.37.5 gibi bir şey olur. Onlarda ise 1’39.995.

      Şasi Dallara, Motor Honda ve Toyota, lastikler Bridgestone. Lotterer, Liuzzi, Karthikeyan, Nakajima, Rossiter gibi eski Formula 1 pilotları ve Formula 1’le ilgili isimler var.

      Minimum araç ağırlığı 660 kg. 6 ileri 2.0 turbo 4 silindirli motor var. Motor ağırlığı 85 kg. 550 beygirin üstünde güç üretiyor ve geçişi arttırmak için geçiş sistemi diye bir şey var. FIA’nın 2010 F1 aracı güvenlik standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş.

      Verileri kıyasladığımızda etkileyici bence. En azından ben tur zamanlarından etkilendim.

      1. Güzel bir araştırma olmuş eline sağlık ve araçların performansları da hoş ancak tur zamanlarının bu kadar yakın olmasının başlıca nedeni yakıt ikmali yapılması bu seride

        1. yakıt ikmali olabilir ama bu yine de şu ana kadar pek önemsemediğim bu serinin gücünü gölgelemez diye düşünüyorum.

          Ki bu seri GP2 ya da diğer alt kategoriler gibi sabit bir şasiye ve 2 farklı motora sahip bir seri. Formula 1 takımlarındaki gelişim mücadelesi onlarda yok. Her şey daha stabil. Ha ilerleyen senelerde Formula 1 muhtemelen daha hızlı olacaktır ancak izlenebilecek ve gördüğüm kadarıyla hem hızı hem de pist üstü mücadelesi ile güzel bir seri.

          Şu araçlara bizim pilotları koyalım tadından yenmez 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir