Ferrari: “Değişiklikleri Yorumlamak İçin Erken”

yazar:

kategori:

Ferrari Takım Patronu Marco Mattiacci, Ferrari’nin üst yönetiminde yaptığı değişiklikleri değerlendirmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Ferrari’nin uzun süreli başkanı Luca di Montezemolo, İtalya GP’nin ardından istifa etmişti. Yerine Fiat Başkanı Sergio Marchionne geldi.

Mattiacci “Yeni yönetimin nasıl çalışacağını söylemek için çok erken. Ben oldukça şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü Montezemolo gibi ikon bir isimle çalıştım. Şimdi ise Bay Marchionne ile çalışıyorum.”

“Bir şeyler öğrenmek, önemli konuları konuşmak önemli.”

“Herkes Ferrari’yi zirveye çıkarmak için çalışıyor.” dedi.

Mattiacci ayrıca Ferrari’nin Formula 1 aracının geliştiğini söyledi. Mattiacci “Araçta büyük gelişim gördük. Neredeyse Red Bull’un performansındaydık.”

“Ancak hedef kazanmak, diğerlerini yakalamak değil.” dedi.

Takımın Fin sürücüsü Kimi Raikkonen de değişiklikleri destekledi. Raikkonen “Ferrari sonuçlar iyi olmadığında yaşayabileceğiniz kolay yerlerden birisi değil ancak iyi insanlara sahibiz ve bu sene çok fazla gelişme kaydettik. Olmamız gereken yerde olmak için gelecek senelerde de her şeyi doğru yapmalıyız.”

“İyi değişiklikler olduğunu düşünüyorum ve gelecekte meyvelerini verecektir.” dedi.


Yorumlar

“Ferrari: “Değişiklikleri Yorumlamak İçin Erken”” için 3 yanıt

  1. Bu 5 sene muhabbetleri de iyice aldı başını yürüdü köroğlu gibi. Yahu mercedes uzun yıllar sonra F1’e döndüğü için kural değişikliklerini bekledi. Normal motorlarla digerlerinin gelişimini anektod edemediler V6 dönemi içın aracı mekanik olarak hazırladılar 5 sezon. Bunu da Costa gibi bir mekanik ustası ile yaptılar. Yine Red Bull zannedersem 2004 sezonunda yarışmaya başladı, yeni yapılanan bir icecek firması takımıydılar, uzakdoğuda infiniti, nissan vb. Firmalarla ortaklik kurdular, yanı sıra Newey gibi yeni F1 dönemlerinin tasarım dehasını getirdiler, onların 5 yıl muhabbeti de 2009’a kadar sürdü.

    Ferrari ise tek 5 yıllık yapılanmasını 1996-2000 arası attı. Onun ekmeğini 5 sezon yedi hatta 2007-2008i de katarsak 7 sezon yedi. Dolayısıyla 5 yıllik kalkinma projelerinin mucidi olarak Ferrarinin ikinci bir 5 yıla ihtiyacı yoktur. Neden yoktur? Formula 1’in modern teknolojisini en iyi tanıyan ve maddi anlamda en güclü takımdır da ondan. 90’larda Ferrari maddi anlamda williams ve mclarenin oldukca gerisinde benetton seviyelerinde bir firmaydı. Zaten ondan sebep şirket hisselerini Fiata devretti. Fiat hisseleerin ezici çoğunluğunu aldıktan sonra bu kalkınma hamlesini başlattı. Şimdi şartlar 20 sene önceye göre çok değişti. Artik Ferrari dünyanın en tanınan markası ve 5 yıllık kalkınma hamlelerine gerek yok. Maksimum 2 yıllik hamlelerle en hızlı arac olabilir. Bunu geçmişte başaramamasının sebebi, rakiplerinin yeni dönem kurallarına kalkınma hamleleriyle hazırlanıp ferrarinin ise mclarenle çekişmesiydi. Red Bull 4 sezon çift katmanlı difuzör için araştirmalar yaparken Ferrari mevcut aracla pilotlar ve takımlar şampiyonlukları kovalıyordu.

    5 yıllık kalkınma planı yapması gereken iki takım var, bunlarfdan biri williams diğeri mclaren. Çünkü bu takımlar modern F1 dönemi denen milenyumdan bu yana eski başarılarını mumla arar oldular. Günü birlik araclarla sezon sezon parladılar ama devamlılıği sağlayamadılar. Dolayısıyla Mclaren ve williams bu hamleyi başlatti. Williams bu seneden başladı, mclaren seneye başlıyor. Ferrari ise en geç 2016 da en hızlı araç olur. Bu sene Ferrari aracı downforce anlamında motor gerektirmeyen pistlerde gittikçe güclendi ve hızla mercedes ve red bull’un seviyesini yakaladı. Dolayısıyla pull rodtaki itme çekiş sorunu çözüldügü anda Ferrari mekanik anlamında da bu iki takımı yakalar. Bu sene pull rodu Allison konumlandırmasına rağmen iyi bir temel olmadığı için araç sezon başı çekişlerde hep geri kaldı. O milisaliselik farklar aracı mekanik anlamda geride bırakti. Mekanik anlamda geride kalınca dolayısıyla downforce anlamında da istediğiniz ağırlık dengesini yakalayamıyorsunuz. Buna rağmen Ferrari yavaş pistlerde rakabetci göründü.

    Push rod bir risk ama bunu almaya değer. Gelecek seneki araçta push rod kullanılırsa ve iyi konumlandırılırsa motor yeterince mercedesi yakalaysamasa dahi, çekiş isteyen virajlı ve yavaş pistlerde Ferrari yarışlar kazanabilir. Ferrari aracı bir de istikrarlı olup tüm yarışları rekabetçi yerlerde bitirirse en azından bir ferrari pilotu gelecek sene şampiyonluk potasında olur. Dediğim gibi Ferrarinin iki sezonluk kalkınma planına ihtiyacı var. Doğru hamlelerle en geç 2016 da Ferrari aracı şampiyonluk potansiyelinde bir araç olur. Yani Ferrarinin 5 sene beklemesine, taraftarları kanser etmesine gerek yok.

  2. 2014 başında 100 üzerinden,
    Ferrari 50 ile başladı şuan araç 60.
    Redbull 50 ile başladı şuan araç 75.
    Mercedes 80 ile başladı şuan araç 85.

    Yani dikkat çekmek istediğim gelişim hızı. Elbette Redbull sağlam ve akıcı bir şasi yapmakta çok başarılı ve motorunu geliştirdikçe araç hızlanıyor. Elbette Mercedes iyi bir motor ve nispeten iyi bir şasiyle başladı ve ufakta olsa ilerliyor ki bi noktadan sonra araca seviye atlatmakta hiç kolay değil ve zaten üst seviye bir araçla geldi.
    Peki Ferrari neyle geldi? Bizim evdeki halı süpürgesiyle. Ferrari’de bunu en azından 80 yapacak kapasite var mı? parasal olarak belki ama yetenek?
    Tombazis’in yeteneği 3 araçtır gözler önünde. Marmorini’midir nedir yaptığı motoru attı gitti.

    Kısacası, çare Drogba 😀 demiycem tabi çare Ross amca. Net. 5 yıllık planına koy Ross amcayı bak neler oluyor.

  3. Gelecekte meyvelerini verecekmiş.Alonso’nun 5 sene daha beklemeye tahammülü yok.Zaten öyle bir planı varsa Mattiacci’nin pek umutlanmasın.Bir de geliştiğini söylemiş de Ferrari gelişmiş falan değil bu da Domenicali gibi çıkarsa işimi var çünkü açıklamalar o yöne doğru gidiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir