FIA, Yeni Güvenlik Aracı Kuralını Duyurdu

yazar:

kategori:

FIA, geçtiğimiz sene boyunca başarıyla test edilen yeni güvenlik aracı kuralının 2009′da yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Takımlar ve pilotlar 2008 sezonunda güvenlik aracı sorunu konusunda çözüm bulmak için sıkı çalıştılar. Takımların bunu istemelerinin nedeni ise güvenlik aracı periyotlarında daha fazla zarar görmemek istemeleriydi.

FIA, pilotların kaza anında ve olay yerinde pilotların hızlı gitmelerini engelleyecek bir sistemin olması halinde kuralın değişebileceğini söylemişti.

Geçen sene Standart Elektronik Kontrol Ünitesi sayesinde bir çok yarış zamanı yeni önerilen kural test edildi. Test edilen sistemde pilota maksimum pite dönüş süresi veriliyordu.

Bu testler başarılı oldu ve FIA bu sene için yeni kuralı onayladı.

Charlie Whiting “2007′de tanıtılan kural kötüydü ve 2006 kurallarına geri döndük. Tek fark ise pite dönüşte minimum süre olacak.”

“Güvenlik aracı piste girdiğinde mesajlar araçlara gönderilecek ve elektronik kontrol ünitesi güvenlik aracı moduna geçecek. Mesaj araca gider gitmez ECU aracın yerini belirleyecek ve pite dönüş için minimum süreyi pilota bildirecek. Pilotlar buna saygı göstermek zorunda kalacaklar ve bilgi onların ekranında görüntülenecek.”

“Eğer geçen seneyi hatırlarsanız pit yolunu kapatmamızın nedeni sürücülerin çok hızlı bir şekilde pite dönme çabalarıydı. Artık bu gitti ve ekranınızın size gösterdiğinden daha kısa sürede pite gelemeyeceksiniz.” dedi.

Geçen sene uygulanan kural yüzünden bir çok pilot ceza almıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir