2009 Kural Değişikliklerini Hatırlayalım

yazar:

kategori:

FIA, 2009 Formula 1 Şampiyonası için Sportif ve Teknik Kurallarda bir çok değişiklik yaptı. Sportif olarak amaç dayanıklılığıo arttırıp harcamaları düşürmekti. Teknik değişiklikler ise aerodinaminin araçlar üzerinde etkisini azaltarak geçişleri daha kolay hake getirmekti.

Lastikler

Oluklu lastiklerle geçen 10 sezonun ardından Formula 1 tekrar oluksuz lastiklere dönüyor. Bu atılım ile FIA aerodinamik yol tutuşundan çok mekanik yol tutuşunu arttırmayı hedefledi. Artık lastiklerde olukların olmaması ile araçların yol tutuşu % 20 daha da arttı ve önemli seviyede performans kazanımı oldu. Ancak bu kazanım downforce seviyesinin önemli seviyede düşürülmesi ile dengelendi. Genel düşünce yüksek hızlı virajlarda performansın daha düşük olacağı yönünde.

Pilotlar yarış içerisinde kuru zemin lastiklerinden yine 2’sini kullanmak zorunda olacaklar. Bridgestone daha önceden olduğu ginbi yarıştan önce o yarışa uygun 2 set lastiği belirleyecek. Bridgestone 2008′de super yumuşak, yumuşak, orta sert ve sert lastiklerinden birbirine en yakın olan 2 türü değil de istediği 2 türü seçebilecek ve her iki set arasındaki performans farkı daha fazla olacak. Lastik kenarlarında bulunan yeşil boya, o hafta sonunun yumuşak lastiğini işaret edecek.

Standart yağmur lastikleri artık geçiş lastikleri olarak adlandırılacak. Aşırı yağmur lastiklerine ise yağmur lastiği denilecek. Aşırı yağmur lastiğinin merkezindeki bir oluk yeşil olacak.

Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi

2009′dan itibaren takımlar anlık performans artışı için KERS sistemini kullanabilecekler. Adından da anlaşılacağı üzere KERS sistemi araçta fren anında üretilen kinetik enerjiyi kullanacak. Enerji, mekanik bir çark ya da akü tarafından depolanacak ve daha sonra tur başına belli sınırlamalar ile bir tuş tarafından pilotun kullanabileceği hale getirilecek.

Mevcut kurallara göre güç kazanımı 80 beygir olacak ve sistem bir turda en fazla 7 sn kullanılabilecek. Bunun tur içerisinde kazanımı çok olabilir ancak sistemin ağırlığı ve araç ağırlık dağılımı üzerindeki etkisinin de dikkate alınması gerekiyor.

Motorlar

Dayanıklılığı daha fazla arttırma planları çerçevesinde motor devirleri 19000′den 18000′e çekildi. Pilotlara sezon içerisinde 8 motor kullanma hakkı verilecek ve her bir takım testler için en fazla 4 motor kullanabilecek. Eğer pilot 8 motorunu kullanır ve 9. motoru kullanmaya başlarsa, yeni motorla yarışa başladığı her yarış 10 grid pozisyonu cezası alacak. Güçlerin eşitlenmesi için 2009 öncesinde sadece Renault’un gelişimine izin verildi.

Aerodinamikler

Oluksuz lastikler ile birlikte 2009 sezonu öncesinde en büyük değişim araçların aerodinamik görüntüsünde oldu. Downforce seviyesi önemli derecede düştü ve araçların dış görüntüleri artık daha temiz. Yeni kurallar araç üzerindeki bir çok kanadı yasakladı.

Genel aero performansında düşüş olmasının yanında değişiklikler araçların öndeki aracı takipte daha az etkilenmesi ve böylece geçişlerin artması hedeflenerek yapıldı. Bu konuda en büyük değişiklikler ön ve arka kanatlarda oldu.

Ön kanat 15 cm yükseklikten 7.5 cm yüksekliğe indirildi ve genişliği 140 cm’den 180 cm’ye çıkarıldı. Bununla birlikte ön kanatlar kokpitten ayarlanabilecek hale getirildi. Pilotlar artık bir tur içerisinde 2 kere ayarda değişiklik yapabilecekler ve ayarlayabildikleri kanadın 6 adet derecesi olacak.

Yeni kurallar ile arka kanatlar da motor kapağı seviyesine çıkarıldı ve 1 metreden 75 cm’e daraltıldı.

Difüzör ise daha geriye çekildi ve en üst kısmı arka dingilin yukarısında olmasındansa aynı seviyeye çekildi. Difüzörün kendisi daha geniş oldu. Difüzörde yapılan değişiklikler ile bu bölümün downforce üretme seviyesinin azaltılması planlandı.

Testler

2009′dan itibaren, 31 Aralık 2009 tarihine kadar sezon için ve sezon sonrası testlere izin verilmeyecek ve testler 150,000 km ile sınırlı olacak.

Güvenlik Aracı

Artık güvenlik aracı periyodunda pit alanı açık olacak ve pilotlar ceza almadan yakıt ikmali yapabilecekler. Ancak pilotların pite hızlı dönmesini engellemek amacıyla Standart ECU kullanılarak pilotlara pite dönmeleri için minimum süre verilecek.

Güvenlik aracı piste çıktığında pilotlara direksiyondaki ekran aracılığı ile bu minimum süreleri bildirilecek. Eğer pilot pite belirtilen zamandan erken dönerse ceza verilecek.

Yarış Öncesi Ağırlıklar

Sıralamaların ardından FIA, araçların ne kadar ağırlıkta yarışa başlayacaklarını açıklayacak ve pilotların yakıt yükleri seyircilere açıklanacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir