Teknik Analiz: 2009 Malezya Grand Prix

yazar:

kategori:

Toyota TF109 – Revize Edilmiş Fren Kanalları

Toyota, Sepang için oldukça içerikli ön fren kanalı kanalı getirmiş, darboğaz yapı kanalın içinden geçen hava akımını geliştiriyor ve bununla birlikte frenlerin soğumasına yardımcı oluyor. Fren uzmanı Brembo bu yarış için altı müşterisine – BMW Sauber, Brawn GP, Ferrari, Red Bull, Toro Rosso ve Toyota – güncellenmiş kaliper sağladı.

Williams FW31 – Arka Difüzör Boşlukları

williams

Bu açıdan net bir şekilde tartışmaya açık, itiraz edilmiş Williams difüzörünü (sarı bölge) görüyorsunuz. Bu bölüm difüzörün merkez kısmına daha fazla hava getiriyor, artan downforce ile daha fazla çalışma imkanı sunuyor. Birçok rakip takım bu boşluğun gerçek anlam ve/veya kuralların ifade tarzına karşı olduğuna inanıyor ve 14 Nisan tarihinde FIA Uluslararası Temyiz Mahkemesi tasarımın yasallığını konusunda karar verecek. Bir dip not difüzörün merkezinde küçük bir dağıtıcı bulunuyor.

McLaren Mercedes MP4-24 – Asimetrik Sidepod

mclaren

McLaren, Sepang’a asimetrik sidepodlar getirdi, sol bölümde aracın KERS sisteminin elektronik kısmı yeralıyor. Bunun anlamı Melbourne’deki tasarım ile karşılaştırıldığında arka bölümde karoser daha yuvarlak ve geniş. Bir diğer nokta da geniş egzoz çıkışları Malezya’nın yüksek sıcağında sıcak havanın tahliyesi için açılmış.

Ferrari F60 – KERS Batarya Paketlemesi

ferrari

Kimi Raikkonen’in Sepang’ta cuma günü birinci antreman seansında KERS ile ilgili sorun yaşayınca sistemin büyük bataryalarının F60’ın şasisinin içine karbon fiber kutuya nasıl paketlendiğini görme fırsatı doğdu. Şasinin altında boşluğa yerleştirilmiş, bunun anlamı yakın tankı önemli derecede olabileceğinden daha küçük bir yapıya bürünmüş. Batarya kutusunun temeli etkin bir şekilde ikinci katmana yerleştirilmiş, bu da yakıt tankının şasinin içinde daha yüksekte olduğu anlamına geliyor, ağırlık merkezi yükseliyor.

Red Bull RB5 – Ön Süspansiyon Birleşim Noktaları

redbull

RB5, 2009 gridinin kesinlikle en yenilikçi ve sıradışı otomobili. Şasinin ön bölümü çok yüksek ve benzersiz U yapılı bir mimariye sahip bunun anlamı süspansiyonun alçak salıncak kolları hemen hemen tek bir noktada birleşiyor, birbirlerini yalnızca ufak bir bölüm ayırıyor (kırmızı ok). Bu çözümün yararı şasinin altından büyük ölçüde hava akımı geçmesini sağlıyor ve (geleneksel) arka difüzörü besliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir