Pilotlara Göre Kaza Anında Koşullar Çok Kötü Değildi

yazar:

kategori:

Formula 1 pilotları Adrian Sutil ve Jules Bianchi’nin kaza geçirdikleri anlarda koşulların aşırı kötü olmadığını düşünüyorlar.

Yarışın son bölümünde yağmurun şiddetini arttırmasının ardından 7. virajda önce Adrian Sutil daha sonra ise Jules Bianchi kaza geçirdiler. Sutil kazada yaralanmazken Bianchi, Sutil’in aracını kurtaran traktöre çarptı ve ciddi yaralandı.

Sürücüler, yağmurdan ziyade havanın kararmasının şartları zorlaştırdığını düşünüyorlar.

Valtteri Bottas “Daha fazla yarışı yarışmama kararını değerlendirmek benim işim değil. Tüm yarış zordu, özellikle yarışın başı ve sonu.”

“Bundan daha zorlu pist koşullarında yarıştık.  Burası sadece yağmurda zor bir pist.”

“O ana kadar özel bir şey olmuyordu. Sadece gerçekten, gerçekten talihsiz bir andı.” dedi.

Kimi Raikkonen “Güvenli miydi? Hiç güvenli oldu mu? Bunu söyleyemezsiniz. Bazen bunun bir önemi yoktur.”

“Yarışın başında güvenlik aracı arkasında 100 km/sa hızla sürüyorduk ve araç kayıyordu.  Yavaşlasak bile sorunla karşılaşabilirdik.”

“Pist üstünde çok fazla su varsa yol dışına çıkabilirsiniz. Bu kadar basit.” dedi.

Lewis Hamilton “Koşullar gerçekten o kadar kötü değildi. Su birikintisinde sürüklenme açısından çok daha kötü yarışlarım oldu.”

“Gerçekten kötü başladık ve ilk başta çok yoğundu. Ancak ilk kırmızı bayraktan sonra piste tekrar çıktığımızda iyiydi. En sonuna doğru yağmur biraz arttı ancak benim için bir sorun yoktu.”

“Yavaşlarsanız lastiklerdeki ısıyı kaybetmek çok kolaydı. Ardından durum zorlaşıyordu.” dedi.

Sebastian Vettel “Aracın kontrolünü kaybetmek için çok şanssız bir zamanlamaydı.”

“Orası en aldatıcı yerlerden birisi. Hem dönüyorsunuz hem de hızınızı koruyorsunuz.”

“O koşullarda ve daha fazla su ile orada araç çok sinirliydi. Hata yapmak çok kolaydı.” dedi.

Adrian Sutil “Çok zordu. Sonunda daha fazla yağmur vardı ve kararmıştı. Görüş açısı gittikçe azalıyordu ve o viraj tehlikeli bir yerdi.”

“Sonunda karardı ve su birikintilerinin nerede olduğunu göremiyorduk. Bu yüzden aracın kontrolünü kaybettim. Orada pist dışına çıktığım için gerçekten şaşırdım.” dedi.

Rob Smedley “Sonunda kesinlikle çok kararmıştı. Son 15 yılda Formula 1’de gördüğüm en karanlık yarıştı.” dedi.


Yorumlar

“Pilotlara Göre Kaza Anında Koşullar Çok Kötü Değildi” için 17 yanıt

  1. FIA yaptığı açıklamada Bianchi’nin sallanan çift sarı bayraklara itaat etmediğini ima etmiş gibi geldi bana.

  2. Yusuf Hitay avatarı

    massa ve massa’nın yarış mühendisi smedley. neredeyse, suda boğulacaklarmış gibi yapılan açıklamalar.

    bir de 2008 ingiltere yarışı vardı, ikisi de hatırlar. massa’nın kırk kere spin atıp zar zor 2 tur geride bitirdiği.

    zorlu koşullara rağmen sürmek isteyen pilot var, ya ben hiçbir şey görmüyorum diyen pilot var. koşuldan ziyade, adamına göre değişiyor yani.

    1. o yarışta takımın diğer pilotu Kimi Raikkonen de bir eksik spinle yarışı tamamlamıştı sanırım.

      Bu koşullarda sürebilmek ayrı, tehlikeli durum ayrı. Massa çıktı sürdü bugün ve nitekim bir sürü yağmurlu yarışta iyi performansı da vardır.

      TV görüntüsü ile gerçekte olanlar fark edebiliyor. Adamlar sonuç olarak ortalama 200 km/sa hızın üzerinde yarışıyorlar. Yağmur, su birikintisi, kayma riski ve bir de bunlara karanlık işin içine girince tehlikeli oluyor. Yarışın başında erkeklik yapan Hamilton, son turlarda lider giderken bayağı bir mırıldandı. Nerdeydi o baştaki erkek? aynı sürücü sonuçta

      1. Yusuf Hitay avatarı

        erkek olmak ile ne ilgisi var? daha yarış başlamadan telsizden geçiş lastiğiyle ilgili taktikler konuşuluyor, nitekim daha ilk turda button girdi taktı geçiş lastiğini. yarışın sonunda da hemen hemen herkeste geçiş lastiği vardı ve tur dereceleri pek fazla düşmemişti. demek ki sürülebilir durumdaydı şartlar, abartılacak bir durum yok.

        pistte su birikintisi olur, daha kuru veya ıslak bölümler olur bunlar sürücülerin dikkat etmesi gereken şeyler. bugün yarış başlatıldıktan sonraki hava koşullarına, öldük bittik diyen adamlar yarışmasın bir zahmet.

        fia bu yarışı erkene almalıydı, bu yarış hiç yapılamayabilirdi o ayrı konu ama yarışın yapıldığı bölümde aman aman bir hava koşulu yoktu. bugün ne tur zamanları kötüydü, ne çok fazla pist dışı ziyareti gördük.

        yağmurla ilgili şikayet edenler nedense daha önce yağmurda vukuatlı olan pilotlar. ben sadece buna dikkat etmek istedim. erkek olmak ne demek ki?

        1. hava şartları bugün televizyon ekranlarından görünenlere göre daha karanlıkmış. hatta bir yerde okuduğuma göre FOM görüntü için özel bir filtre kullanıyormuş. Bu filtre sayesinde görüntü daha açık gösteriliyormuş ki bugün muhtemelen durum öyleydi. bu yüzden sürücülerin şikayet etmesi çok normal bence. Ki bugün gördük. öyle ya da böyle bir hatanın sonucu çok olumsuz olabiliyor.

          şikayet eden tek isim Massa değildi. Benzer açıklamalar geldi. Yağmur açısından sıkıntı olmasa da karanlıkla birlikte birleşince sıkıntı olmuş olabilir. Hamilton da yarışın sonuna doğru telsizden bir sürü mırıldandı mesela. Bu onu kötü sürücü mü yapar mı? tabi ki hayır.

          1. Yusuf Hitay avatarı

            güvenlik aracının olduğu son kısımda gerçekten hava kararmıştı. yanlış hatırlamıyorsam eskiden japonya yarışları biraz daha erken oluyordu. bu yarışı bir miktar erkene alsalar, hem karanlık bastırması tehditinden, hem aşırı yağmurdan uzak bir yarış görebilirdik belki. ama ne demişler, money talks. avrupa’ya göre çok erken bir saate alıp reyting çöküşü yaşamak istemediler. gerçekten milyonda bir olacak bir şey oldu, bir sürücü yaşam mücadelesi veriyor.

            hamilton’ın telsiz konuşmalarını duymadım. özellikle bianchi ile ilgili bir şey söylemiş, biliyor musun tam olarak?

          2. Yusuf Hitay avatarı

            şu da var, koşullar karışıkken, bir bu koşullarda genelde başarısız olanlar yarışmak istemez, iki kesinlikle lider olan kişi.

            menfaat yarışma aşkından önce gelir :P.

        2. Burak Karaküdük avatarı
          Burak Karaküdük

          abdullah herhalde orda başta yarışmak için hevesli olan adam ile sonda mızmızlanan adamın aynı sürücü olduğunu kastetmiş.yani erkek ol yarış gibi bir cümlesi yok.

    2. 1996 ispanya 1998 ingiltere 1995 belçika 2000 almanya

      1. spa 1998 i unutmuşsun. nerdeyse araç kalmadı.13 araba telef oldu.şimdi olsa sezonu kapatırlardı bu racecontrol yüzünden.

        1. yani saymakla bitmez

    3. 15 senedir böyle karanlık görmedim diyen ve pisti canlı canlı gözleriyle izleyen smedley durumu abartıyor ama hayatında hiç kararan havada yarış izlememiş sen, oturduğun cam ekrandan durumun analizini daha iyi yapıyorsun öyle mi?

      hiç bir şey bilmiyorsan şu yukarıdaki fotoya bak, eğer baykuş değil isen karanlığı fark edersin sanırım.

      pistte çok su birikintisi var diyen massa, karanlık nedeniyle su birikintilerini görmek çok zorlaştı diyen sutil, araçlarıyla kıçına kadar ıslanırken durumu abartıyorlar ama hiç yağmurlu havada yarış izlememiş sen, oturduğun cam ekrandan durumun analizini daha iyi yapıyorsun öyle mi?

      yarıştaki durumla ilgili yorumlar yapmak, telsizden görüş bildirmek, şartların ağırlığından bahsetmek başka şey; bu şartları anlatıp kenara çekilip yarışmamak başka şey. massa durum hakkında görüşlerini söyledi, ama aslanlar gibi sıfır hatayla sürdü ve yarışı da bitirdi. nesi bu kadar rahatsızlık verdi sana?

      amacın davranış değil, sözler ise eğer, hamilton’un kazadan hemen önceki telsiz konuşmasına da birkaç kelam etseydin ya?

  3. evet kore 2010 da iyice kararmıştı bunu vettelin aracı söndürürken arkaya bakan kameradan görmüştük.sadece kader diyorum. aynı yerde aynı kaza olurmu bunu görmüş olduk.ama gerçekten o kadarda berbat değildi.havanın karaması 1 dakikada olmuyor değilmi.ozaman 1-2 saat önceye alsaydınızz

  4. Atma smedley kore 2010u ne zaman unuttun

    1. Alonso.Diaz(Yavuz) #ForzaJules avatarı
      Alonso.Diaz(Yavuz) #ForzaJules

      Kore 2010’nun yanında Malezya 2009 yarışı var mesela. Yarısı bile tamamlanamamıştı yarışın. Hava da baya bir kararmıştı yanlış hatırlamıyorsam.

    2. resimdeki görüntü filtrelenmemiş görüntüyse Abdullah’ın dediği gibi, koreden daha karanlıkmış. kore yarışı ıslak başlayıp kuru bitmişti birde. burda hem hava karanlık, hemde spreylerden bir şey görünmüyordur.

  5. iyi olduğunu söyleyende yok … burda kim bu manayı çıkardı … o kadarda kötü değildi manasını … raikonen hepten kötümser

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir