Teknik Analiz: 2009 Monaco Grand Prix

yazar:

kategori:

Brawn BGP001 – Arka Taban Modifikasyonu

Monaco Grand Prix’i için Brawn GP, Monte Carlo’nun daha fazla süspansiyon hareketi gereksiniminin üstesinden gelmek için yeni arka süspansiyon geometrisi ve amortisör getirdi. Barcelona kullanılan yeni taban korunmuş fakat orta bölüme bir kesik (1) ve merkez bölümünde havaakımını arttırmak için giriş (2) eklenmiş.

Red Bull RB5 – Revize Edilmiş Arka Kanat

redbull

Red Bull Racing son yarış Barcelona’da kullandığı arka kanat değişikliğini Monaco cadde yarışına da devam ettirdi. Flap’ın ortasındaki yarık (kırmızı ok) downforce’u arttırıyor, tabi ki bu parça düşük hızlı Monte Carlo pisti için hayati önem taşıyor. Benzer çözüm kardeş takım Toro Rosso’nun STR4 aracında da yeraldı.

Ferrari F60 – Revize Edilmiş Ön Kanat

ferrari

Monaco için (üstteki daire) Ferrari, Brawn’a benzer çizgide yeniön kanadın uç plakasını modifiye etti, ön lastiklerden gelen havayı daha iyi kanalize etmek için çıkış elementi artık daha uzun (Barcelona’daki versiyon – alttaki daire). Garip bir şekilde bu çözüm ön bölümde downforce’u büyük bir şekilde arttırmıyor fakat daha çok arka difüzörün merkez bölümünün etkinliğini arttırıyor. Biraz ekstra downforce kazanılmakla birlikte kanat elementlerinin arka kısmının üzerinde küçük çıkıntılar eklenmiş (kırmız ok).

Ferrari F60 – Arka Bitiş Bütünlüğü

ferrari

Ferrari, Barcelona’daki F60’ın ‘B’ versiyonunu biraz modifiye ederek Monaco’ya getirdi. ‘Şişe mantarı’ şeklindeki aracın arka bölümü soğutmayı geliştirmek için revize edilmiş ve takım İspanya’da kullandığı motor kapağındaki açıklığı burada kapatmış. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise arka tekerleğin etrafındaki tırtıklı yapı. Bu bölüm arka lastikler tarafından üretilen girdap etkisini azaltmaya yardımcı oluyor.

Red Bull RB5 – İkiz Difüzör

redbull

Son yarış Monaco’da RB5’in ‘B’ versiyonunu tamamlayan Red Bull, BrawnGP’den esinlendiği ikiz difüzörü de (kırmızı ok) tamamladı. Her iki araçta da difüzörle birlikte İspanya’da yalnızca Webber tarafından kullanılan yeni karbon fiber vites kutusu kullanıldı.

McLaren Mercedes MP4-24 – Yeni Arka Kanat

mclaren

McLaren, Monaco için ana tabakanın ön bölümünün orta kısmında büyük bir yarıkla tamamen yeni bir arka kanat getirdi. Önceki versiyon ilekarşılaştırıldığında daha büyük ve sofistike olan merkezdeki delik 2005 yılında Toyota tarafından Monaco’da ve bu yıl da ana bölümde Ferrari tarafından kullanılmıştı. Ayrıca Red bull ve Toro Rosso’nun flap’ında benzer bir uygulama vardı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir