Teknik Analiz: 2009 Çin Grand Prix

yazar:

kategori:

Brawn BGP001 – Arka Difüzör Yerleşimi

Bu çizim Brawn GP’nin altındaki iki deliği (alttaki sol çizim – parlak sarıyla belirtilmiş) tasvir ediyor. Bunlar difüzörün etkinliğini tetikliyor fakat bununla birlikte vites kutusu ve süspansiyonları çalışması için bu paketlere dikkat etmek gerekiyor. Difüzörün merkez bölümü (çift katmanlı bölüm) arka lastiklerin önünden başlıyor, bitiş noktası ise yalnızca arka aks çizgisinden başlıyor.

Toyota TF109 – ‘Üç Katmanlı’ Difüzör

toyota width=

Malezya’da kullanılan üç katmanlı tasarım Çin’de de karşımıza çıktı. Toyota tasarıma dahili hava kanalı çıkışı eklemiş (küçük resim – en üstteki mavi oklar) bu da havaakımının alçak kiriş kanadının altı ile difüzörün herbir bitiş noktasındaki kanatçıklarla birlikte çalışmasına yardımcı oluyor. Birlikte bu değişiklikler difüzörün temel çift katmanlı parçasının etkinliğini tetikliyor, üretilen dowforce’u arttırıyor.

Brawn BGP001 – Alttan Destekli Arka Fren Kaliperleri

brawngp

Brawn GP’ye hız kazandıran yalnızca difüzörü değil bunun yanında alttan destekli arka fren kaliperleri gibi zeki çözümlerin çeşitliliği de yeralıyor. Fren diski kaliperinin bu şekilde yerleştirilmesiyle (yan tarafa yerleştirmek yerine) Brawn’ın genel süspansiyon paketini geliştirdi ve dikey montajın ağırlık merkezini düşürdü. Fren kanalının girişindeki küçük kanatçık downforce üretilmesine yardımcı oluyor.

McLaren Mercedes MP4-24 – Yeni Ön Kanat

mclaren width=

Arka difüzörün modifiye edilmesi gibi McLaren Çin’e üst kısımda ikiz flap ve ön lastiklerin etrafındaki havaakımının daha iyi yönlenmesini sağlayan revze edilmiş uç plakası bulunan yeni ön kanat getirdi. Bunun etkisi aracın genel aerodinamik dengesini geliştiriyor (küçük resim daha önceki ön kanat yapısını gösteriyor).

Red Bull RB5 – Arka Taban Yarığı

redbull width=

Malezya’da kullanılan arka lastiklerin önünde tahta üzerindeki platformdaki yarık tasarımı Çin’de de kullanıldı. Bunun amacı arka difüzörün kanallarının yanına doğru gelen havaakımının kalitesini arttıran vortex’i (girdap) yaratmak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir