FIA, Bütçe Sınırı Konusunda Takımlara Danışıyor

yazar:

kategori:

FIA, geçen ay Dünya Konseyi toplantısında duyurulan yıllık 30 milyon £ bütçe sınırının revize edilmesinin gerekip gerekmediği konusunda Formula 1 takım başkanlarına danıştı.

Takım başkanlarına gönderilen bir mektupta FIA Başkanı Max Mosley, bugün (Perşembe) itibari ile kabul edilebilecek asgari bütçe sınırının ne olması gerektiğini beyan etmelerini istedi.

Küresel ekonomik durgunluk karşısında Mosley, daha önceki açıklamalarında daha da düşük bütçe sınırı taraftarı olduğunu belrtmişti.

Mosley: “Aslında 25 milyon £ olabilirdi ama tabi bu benim görüşüm. Benim bütün danışmnlarım daha fazla olması gerektiğini düşünüyor”

Mosley’in mektubu ile takımlara, teknik ve finansal kuralların onaylanması beklenen 29 Nisan’da yapılacak olan FIA Dünya Konseyi toplantısı öncesinde bütçe sınırında ayarlama yapılması ile ilgili bir fırsat sunuyor. Bilindiği gibi bütçe sınırı, iki seçenek arasında isteğe bağlı. Takımlar bütçe sınırını aşmadan daha özgür gelişmeler yapabilr veya bütçe sınırı olmadan teknik sınırlamalara tabi olabilir.

Bazı takımların bütçe sınırının düşük olduğunu düşünürken F1′e girmek için hamlede bulunan takımlar senede 30 milyon £ sınırının rekabetçi bir sezon için yeterli olduğuna inanıyor.

FIA ayrıca, geçen ay duyurulan plandabir değişiklik yaparak yarış ve test pilotlarının ücretlerinin bütçe sınırına katılmamasına karar verdi. PAzarlama, misafir etme ve motorize ev (motorhme) masrarları da hariç tutuldu.

Diğer bütün takım eylemleri, bütün hizmet ve sermaye varlıkları ile bütçe sınırına dahil edilecek. Buna ayrıca motor ve vites kutusu tedariği ücretleri, teknik destek, rüzgâr tüneli ve herhangi bir fason eyleme dahil olacak.

Mosley, sıkı teknik kurallara bel bağlamak yerine harmaca kısıtlamaları ile orta ve uzun vadede masrafları sınırlamayı planladığını da ekledi.

Bütçe sınırına yönelik bu hareket, maliyetler düşürmek için çalışan bazı büyük üretileri çekici gelecek gibi görünüyor. Bloomberg’e konuşan Mercedes-Benz CEO Dieter Zetsche, Formula 1′deki maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Dieter Zetsche: “İnsanlar Formula 1′i, haftasonları eğlendiren bir lüks olarak görmeye eğilimli. Formula 1′deki maliyetler önemli ölçüde düşecek. Çünkü herkesin buna ihtiyacı var”

Mektupta ayrıca FIA’nın 2010′da gridde 3 yeni takıma daha sahip olma niyeti görülüyor.

Bununla birlikte fısıltılara göre Cosworth, bütçe sınırlı F1′e geçişi düşünen 8 kadar takımla görüşme halinde.

Bunlar da son yıllarda araç sayısının 24 ile sınırlanmasına rağmen 1995 senesinden bu yana ilk kez 26 araçlı bir F1 giridi göçrebileceğimiz anlamını doğuruyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir