2014 Rusya GP – Hamilton Art Arda 4. Zaferini Kazandı, Mercedes Şampiyon Oldu!

2014 Formula 1 şampiyonasının 16. yarışı olan ve takvimde ilk kez yer alan Rusya GP’yi Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazanırken Mercedes takımlar şampiyonu oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Hamilton, startın ardından kısa süre liderliği kaybetse de o bölümdeki kısa süreli ikinciliğin ardından tüm yarışı rahat bir şekilde lider götürerek damalı bayrağı ilk sırada görmeyi başardı.

Hamilton bu zafer ile galibiyet serisini sürdürdü ve bu sene 2. kez art arda 4. zaferini elde etmiş oldu.

Mercedes’in Alman sürücüsü Nico Rosberg, ikinci viraja gelmeden önce lider takım arkadaşının hava koridoruna girerek iç tarafa geçti. Ancak 2. virajda çok geç fren yaparak tekerlekleri çok aşırı kilitleyen Rosberg, daha ilk turun sonunda aşırı vibrasyon nedeniyle pite gelmek zorunda kaldı. Büyük dezavantajlı duruma düşen Rosberg, ilk turda pite girdiğinde taktığı lastiklerle yarışın tamamını tamamladı ve çok iyi bir yükselişe yarışı 2. sırada tamamlayarak kaybı minimum seviyede tutmayı başardı.

Yarışın ilk bölümünde Hamilton’un çok fazla fark açmasına müsade etmeyen ancak ilerleyen turlarda Hamilton’un performansına ayak uyduramayan Williams pilotu Valtteri Bottas, Rosberg’in arkasında 3. oldu ve podyumu tamamlayan isim oldu.

Tüm hafta sonu boyunca daha güçlü bir görüntü sergileyen McLaren takımı Rusya’da podyuma çıkamasa da 4. ve 5. olarak takımlar şampiyonası için çok iyi puanlar kazandı. Jenson Button 4. olurken onu Kevin Magnussen takip etti.

Ferrari pilotu Fernando Alonso 7. sıradan başladığı yarışın startında bir kaç sıra kazanmasının ardından stabil bir yarış çıkardı. Alonso yarışı 6. sırada tamamlarken onu Red Bull pilotları Daniel Ricciardo ve Sebastian Vettel takip ettiler. Pit stopa erken giren Daniel Ricciardo, oldukça geç giren takım arkadaşını geride bırakarak bir sıra yükselmeyi başardı ancak Red Bull genel olarak düşük performanslı bir yarış geçirdi.

Ferrari’nin diğer pilotu Kimi Raikkonen, startta istediği kalkışı yapamamasının ardından özellikle ilk bölümde sürekli olarak trafikte kaldı ve geçiş yapamadı. Raikkonen yarışı 9. sırada tamamladı.

Rusya’da son puan Force India’dan Sergio Perez’in olurken onu uzun süre takip eden Felipe Massa puanı kıl payı kaçırdı. Dün sıralamalarda sorun yaşayarak 18. sırada kalan ve bugünkü yarışa 18. sıradan başlayan Massa, ilk turda pite girmesinin ardından kendisi gibi pite erken gelen Rosberg’le benzer yükseliş gösterdi. Ancak sert lastiklerle piste çıkan Rosberg karşısında yumuşak lastiklerle devam eden Massa yarış ortasında tekrar pite gelmek zorunda kaldı ve kazandığı yerleri kaybetti. Yarışın orta bölümünde Sergio Perez’in arkasında takılan ve geçme şansı bulamayan Massa 11. olabildi.

Massa’yı Force India’dan Nico Hulkenberg takip ederken onu günün en büyük hayal kırıklığını yaşayan Toro Rosso pilotları takip etti. Yarışa 5 ve 9. sıralardan başlayan Kvyat ile Vergne, yarış içerisinde sürekli olarak pozisyon kaybettiler ve ancak 13 ve 14. olabildiler. Onları sırasıyla Sauber ve Lotus pilotları takip ederken yarışı tamamlayan son isim Caterham’dan Marcus Ericsson oldu.

Sezonun 16. yarışı olan Rusya GP’nin gerçekleştirildiği Sochi pistinde bariyerler oldukça yakın olsa da hiç kaza olmadı ve güvenlik aracı piste girmedi.

Sezonun 17. yarışı olan Amerika GP 2 Kasım’da gerçekleştirilecek.

 

Poz Pilot Takım Süre Fark
1 Lewis Hamilton Mercedes 1sa31dk50.744s
2 Nico Rosberg Mercedes 23h28m09.s
3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 23h28m09.s
4 Jenson Button McLaren/Mercedes 23h28m09.s
5 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 23h28m09.s
6 Fernando Alonso Ferrari 23h28m09.s
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 23h28m09.s
8 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 23h28m09.s
9 Kimi Raikkonen Ferrari 23h28m09.s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 23h28m09.s
11 Felipe Massa Williams/Mercedes 23h28m09.s
12 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 23h28m09.s
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 23h28m09.s
14 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 Lap
15 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1 Lap
16 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1 Lap
17 Romain Grosjean Lotus/Renault 1 Lap
18 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1 Lap
19 Marcus Ericsson Caterham/Renault 2 Laps
Kamui Kobayashi Caterham/Renault Retirement
Max Chilton Marussia/Ferrari Retirement

Pilotlar Şampiyonası

Poz Pilot Puan
1 Lewis Hamilton 291
2 Nico Rosberg 274
3 Daniel Ricciardo 199
4 Valtteri Bottas 145
5 Sebastian Vettel 143
6 Fernando Alonso 141
7 Jenson Button 94
8 Nico Hulkenberg 76
9 Felipe Massa 71
10 Kevin Magnussen 49
11 Sergio Perez 47
12 Kimi Raikkonen 47
13 Jean-Eric Vergne 21
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Jules Bianchi 2
17 Adrian Sutil 0
18 Marcus Ericsson 0
19 Pastor Maldonado 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Takımlar Şampiyonası

Poz Takım Puan
1 Mercedes 565
2 Red Bull/Renault 342
3 Williams/Mercedes 216
4 Ferrari 188
5 McLaren/Mercedes 143
6 Force India/Mercedes 123
7 Toro Rosso/Renault 29
8 Lotus/Renault 8
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

Yorumlar

“2014 Rusya GP – Hamilton Art Arda 4. Zaferini Kazandı, Mercedes Şampiyon Oldu!” için 79 yanıt

  1. geçen seneye göre değişen nedir acaba biri bana söyleyebilirmi..

    ne kadar balık hafılalı olduk böyle..

    teknik anlamda konuşmuyorum yalnız

    sahne aynı roller aynı aktörler değişik…

    lastikler ve güvenlik deyip lastik lobisi yapan meşrubat takımı
    lastikleri değiştirir değiştirmez ardı ardına yanılmıyorsam 9 yarışı kazanmıştı o zaman böyle şeyler yazmıyordunuz..

    bu durum ferrari ve renault gibi takımlarıda geri düşürmüştü

    bu senede motor ve şasi uyumuyla yine birileri dominantı oynuyor..

    istenen rekabetçi yarışlar…ve yakın mücadele

    varolan ise meşrubat takımının bir kaç kıl neredeyse başka bir seride yarışacak kadar hızlı aracı,brawn ın çift katmanlı difizörlü aracı mercedesin bu seneki aracı gibi..

    farklar hep açık o yüzden zevksiz ve seyir zevkinden uzak..

    bu renonun kütle amortisörlü aracında da kısmen böyleydi sonrası yasakladılar sezon ortası..

  2. Formula 1 Rusya GP 2014 720p HD Türkçe izle

  3. Sözün özü, lafın özü F1 can çekişiyor bunlar son demler ne yazıkki.

    Tehlikenin farkında değiller.

    Pilotlar artık yarışmıyor, araçlar artık yarışmıyor, mühendisler artık yarışmıyor, kimse kimseyle yarışamıyor, çünkü izin yok.İzlediğimiz sonu belli olan bir senaryo ve bu senaryo sezon başlamadan ne yazıkki yazılıp sonlandırıldı.Bize yedirilmeye çalışılan çakma F1.

    İnşallah bu sporu bu hale getirenler F1’in batışınıda görecekler.

    Takımların ayrılıp kendi organizasyonlarını kurmaları için mükemmel zaman yaklaşıyor.

  4. Hamilton tebrikler. Mercedesin bu kadar kolay şampiyon olduklarını görmek çok üzücü arkadaş redbull bile bu kadar basit mercedes gibi yükselemiyordu bir rekabet vardı mclaren ferrari ile ama mercedes en sondan başlasın 1 2 oluyor bu nasıl bir iştir redbula 4 sene araçla şampiyon oldu diyenlerde nerede şimdi hiç birinden ses çıkmıyor anti vettelciler nerede yorum yapsınlar şaka gibi ya adam kaçıncı sıradan geliyor 2. oluyor.Ferrari redbul iyi motor çıkarabilseydi mercedes şuan şampıyon olucagını zannetmiyorum hakkını yememek lazım motorları çok saglam ama mercedesi zorluyan takım yok ha babam şınanay diye geldi şampiyon oldu adamlar bu olay beni sinirlendiriyor.Ayrıca şu riccardo vetteli tokatladı bilmem ne diye yorum yapanlar akıl sorunlarınız var bu kadar diyorum….

    1. Ben Ferrarici olarak hep itiraf ettim.Bu motorlar Red bull’un önünü kesmek için getirildi diye.İşte önünü kestiler fakat daha büyük faciaya yol açtılar.Artık yarışların tadı yok.

      1. M.Günaydın #‎ForzaJules‬ avatarı
        M.Günaydın #‎ForzaJules‬

        Kimsenin ağlamaya hakkı yok Ferrari istedi motorlar değişti yapıcak birşey yok burun lar motorların sesi saçma sapan pistler Hamilton kazandığı için güzel yarıştı diyor halbuki rezalet cadde pistlerinden birini seyrettik. Mercedes in geçen yıl test ettiği lastikler süper çalışıyor motorlar pist üstünde test edilmeden sene başında donduruldu kaçak lastik testi yapan takım kaçak motor testi yapmadığını bilemeyiz 1 yıl önceden seneye mercedes mercedes denip duruldu bilinen birşeyi söylemişler demekki. Newey çekip gidiyorsa vardır bir bildiği olay yarıştan ziyade ticari çıkarlara dönmüş durumda.

  5. MyN1Fernando avatarı

    Hani Vettel’den nefret ediyorduk ya, artık Ricciardo da antipatik olmaya başladı yavaş yavaş.

  6. Yarışı sıkıcı yapan araçlar arasındaki inanılmaz uçurum. Yoksa 2005, 2007 ya da 2008 deki gibi araçlar yakın olsa bu pist inanılmaz keyifli olur.

    Hamilton pikniğe gider gibi yarışı kazandı. Hamilton görüp görebileceği en iyi araçta şuan ve de en iyi sezonlarından birini geçiriyor. Bunu iyi değerlendirsin. Rosberg de gayet iyiydi bu yarış. En azından aracın hakkını veriyor.

    Bence asıl tebriğin Alonso’ya gitmesi lazım. Çünkü bu kadar karışık bir durumda olup, bu performansla yarışması Ferrari için çok fazla bence. Raikkonen de artık kabak tadı vermeye başladı. Bitmiş uzatmaları oynuyor gibi sürüyor. Bari kalkışlarını geliştir be arkadaş, Alonso yarış içinde çok varlık göstermediğinde bile en azından startta zararı minimuma indiriyor. Bunu 2005 ten beri yapıyor. Raikkonen bu takımda tutunmak isitiyorsa, startı ve de özellikle sıralama turlarını geliştirmesi gerekiyor.

  7. Kimse şampiyonluk için Hamilton a haketmedi diyemez motor sporlarında hersey olabilir ancak normal şartlarda hakettiği üzere Hamilton sampiyon olacaktır.
    Hatta bana göre Rosberg in su ana kadar halen yarısın içerisinde olmasında Hamilton ın kariyerinin en iyi sezonunu geçirmemesi büyük rol oynuyor.
    Çünkü iki pilot arasında şampiyona hedefinde ciddi farklar var.
    Herşeye rağmen daha farklı olması gerekirdi.

  8. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Herkesin dile getirdiği gibi kötü bir yarıştı.Yeni bir pist,geniş bir yol ve ilginç bir start anının ardından rutine bağladı.Herman Tilke’nin pist yapmasına engel konunmalı ama bu düşünce gerçekçi olamaz malesef.F1in patronu adama bizzat pisti böyle yapmasını emrediyor bence.

    Bunun dışında Mercedese hemen ilk tebrik gelsin.Herhangi bir antipati yaratmadan,kuşku götürmeden temiz bir zafer kazandılar.İyi çalıştılar ve karşılığını aldılar.Bundan sonra pilotlar şampiyonluğunun ucu açık.Bana göre şu performansıyla Hamilton kazanacak ve gerçekten Rosberg den daha iyi iş çıkartıyor.Tabi herkesin gönlünde yatan aslan farklı.Şahsen artık Alman şampiyon görmemeyi diliyorum 1-2 sene daha.Ayrıca Hamilton en azından 2.şampiyonluğu hakediyor.Tabi bu Rosberg şampiyon olmamalı demek değil tamamen kişisel fikrim.F1 adına daha iyi olabilir.Ferrari taraftarı olarak,elbette bir rakibin kazanması bizi sevindirmiyor ancak rakip lekeden uzak,ciddi bir rekabetçilikle kazanıyorsa tebrik etmekten ve takımında çalışıp kazanmasını istemekten başka bir şey elimizden gelmiyor.

    Son olarak umarım Hamilton kazanır diyorum ve saygılar yolluyorum.

  9. Williams Massa’ya yumuşak lastikleri takarak yine rezil bir strateji izledi. Sert lastikleri taksalardi puan garantiydi.

    1. yumuşak lastiklere geçmek zorundalardı ama niye ikinci tura girerken girdiler?

  10. Şu arabaya Ferrari demeyin artık ya. Bu nasıl bir rezilliktir, benzini yetmez, gücü yetmez, motoru yetmez, aerosu yetmez..
    Bu yarışta Santander Alonso’yu önde bitirtti 🙂

    1. Mattiacci dün umutsuzca Newey’e tekrar teklif götürmüş.Ferrari şimdiye kadar adam gibi bir mühendis transfer etseydi işler çok daha farklı olurdu.Allison tek başına aeroda iyi işler yapar fakat motor bölümünde hala umutlu değilim Ferrariden.Ayrıca Raici arkadaşlar neden son 3-4 yarışta sorunlar hep Alonso’yu buluyor? Santander Raiyi mi desteklemeye başladı acaba 🙂

      1. dostum newey haberinin kaynağı hangi site ?

        1. Toto spor 🙂

          1. Dün Sky Sports’tu galiba tam emin değilim.Twitterda gördüm.Mattiacci Newey için yeni teklif götürdü diye iddia ediyorlardı.Sadece iddia bazıları gibi sallamıyorum ben.

      2. Ferrari ya da bir başkası Newey’i getirse ne olur? Bu sene Newey’in hazırladığı araç ne yapıyor? Şu anda motor önemli gerisi ikinci planda. En kral şasi de olsa motorun yoksa bir hiçsin. Ki Newey’e rağmen Red Bull’un bu sene aman aman üstün bir şasiye sahip olduğuna inanmıyorum. Hep deniyorya Mercedes şasi olarak gerisinde diye, bu sene en kral aerodinami pistlerinde bile öyle aman aman fark düşmedi.

  11. Adam medium lastikle 52 tur gitti ve 52. turda hala fastest lap dio..Nasıl bir araçtır bu böyle. Lastikler 51. turunda nasıl fastest lap ya, Bottas 30 tur daha iyi lastikle yaklaşamadı.

  12. Ricciardo’nun takım emri istemesi çok sıktı Red Bull bunu gönderirse sadece bu nedenle gönderecek iyice suyunu çıkarttı artık.

    McLarenin son yarışlarda artan performansı göz dolduruyor McLaren’in Ferrari’yi mağlup etme şansı doğdu 45 puan fark var ve bu farkı kapatabilecek güce geldiğini düşünüyorum özellikle Raikkonen’in çok iyi yarışlar çıkartmadığı gerçeğine bakarsak, Ferrari sadece tek araç ile çok iyi puanlar alabiliyor McLaren’in bunu lehine çevirip sonuna kadar zorlaması lazım.

  13. Toro Rosso#Dualarımız Seninle Jules# avatarı
    Toro Rosso#Dualarımız Seninle Jules#

    Toro Rosso yu yıne yapılan sacma stratejıler puansız bıraktı….

    Tost dün o kadar kvyat a sarılıp öpüp koklamıstı sıralama bıtımınde sankı şampiyonlugunu ılan etmıs gıbı…Ne oldu tırttt…Bu takımda stratejı falan yok heralde her yarısa EYLER EYLER MEVLAM EYLER,NE EYLERSE GÜZEL EYLER felsefesıyle cıkıyorlar sanırsam…

    Hamılton sampıyonlugu hakedıyor…İnsallah şuana kadarki emeklerının karsılıgını alır sezon sonunda…

    1. Toro Rosso#Dualarımız Seninle Jules# avatarı
      Toro Rosso#Dualarımız Seninle Jules#

      Bu sacma pıste yarıs marıs olmaz…Izlemeye degmez.

  14. Herkes hamiltoncu olmus,
    Texasda bi dumen olsun, gne hamiltoma saydirma modasi baslar.

    Biz 8 yildir bu adami bosuna tutmuyoruz. Daha iyisi yok, daha zwvklisi yok.

    Yaris mi, 53 tura gerek yok, 5 tur yapsinlar da pazar gunu heba olmasin

  15. Akıl ve mantık avatarı
    Akıl ve mantık

    Mercedes nasıl bir araç yaptıysa artık McLaren’in double rekorunu da rahatlıkla alacak,Rosberg gibi geçiş yapma özürlüsü bile bu pistte sona düşüp 2.bitirdi ise artık söylenecek söz yok demektir.

    Red Bull döneminde pilotlar en azından yarışıyordu ve farkla böyle devasa olmuyordu,Rosberg Hamilton ayarında bir pilot değil.

  16. Grand Slam’i yapamadı Hamilton en hızlı tur yüzünden hatta daha eski lastikler ile Rosberg’in kendisinin en hızlı turu Hamilton’dan daha iyi. Yarışın başında Spa’da ki gibi DRS olmadan bir atak deneyen Rosberg bu sefer olası bir çarpışmayı göze alamayıp dışarı uçtu. Yarış çok atraksiyona sahne olmadı ama yarışın pilotu bence Bottas oldu

  17. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Bu arada Hamilton, 1 yarış daha kazanırsa 32 galibiyeti oluyor ve Alonso’yla aynı galibiyet sayısına ulaşıyor.

    Sezon başında 22 zaferi olan Hamilton sezon bitmeden 31 zafere ulaştı. Kalan yarışları da kazanırsa toplamda 34 galibiyete ulaşacak.

    Go Karaoğlan Go! 😀

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Daha ilginç bir istatistik:

      Bu sezon Hamilton 9 galibiyete ulaşmışken Rosberg, 9 tane 2.lik kazanmış.

      Hamilton’ın ise sadece 2 tane 2.liği var. 2 tane de 3.lüğü. Hamilton kazandığı tüm puanları 9 1.lik, 2 2.lik ve 2 3.lükten kazanmış. Yani Hamilton finish gördüğü tüm yarışlarda podyuma çıkmış.

      Hamilton, yarış dışı kalmadığı yarışlarda Rosberg’e sadece 3 defa geçilmiş. Rosberg ise yarış dışı kalmadığı yarışlarda Hamilton’a tam 9 kez geçilmiş.

      Hamilton, Rosberg’e geçildiği 3 yarışın birinde pit yolundan(Almanya), birinde ise 10.sıradan(Avusturya) başlamış. Diğer geçildiği yarış ise malum; Monaco.

      Kısaca Rosberg’in şampiyonluğu hakettiğini söyleyen insanlar bu istatistiklere iyi baksın.

      Şampiyonluğu hakeden tek pilot varsa o da Lewis Hamilton’dır.

  18. Uyuyacaktım neredeyse. Pist berbat. Kaçış alanlarından birkaçını çakıl yapsalarmış güzel olurmuş ama sonuçta cadde pisti sayılıyor bu. Bu kadar oluyor. Bu Hermann Tilke nasıl bir tipse hep aynı tür sıkıcı pistler çıkarıyor. İniş çıkışlar olmasa İstanbul Park ta abu dhabi’den farksız olacakmış. Bu herif Sepang’ı nasıl yapmış şaşırdım doğrusu.

    Rosberg güzel bir şekilde geçiyordu ki… Lastiklerini kilitleme miktarına bakacak olursak küçük bir hata değil. Resmen frene basmayı unutmuş gibi. O kadar geç fren olmaz. Fazla panik yapmış olsa gerek. Hamilton yine 4’te 4 yaptı. Tarih tekerrür edecekse Rosberg Amerika sıralamalarında kasıtlı pist üzerinde kalacaktır 🙂

    Massa’nın başına bir iş gelmiş olmalı, bu performans pek normal değil.

    Kısa bir sezon özeti geçecek olursak, 16 yarış yapıldı.
    – Bunun 9’unu Hamilton kazanırken Rosberg sadece 4 kez kazanabildi. Ricciardo 3 yarış kazandı. İkisini toplasan Hamilton kadar kazanmamış.
    – Önümüzde üç yarış daha var, son yarışı çift sayarsak 4 yarışlık galibiyet var.
    – Hamilton 3 kez yarış dışı kalırken Rosberg iki kez kaldı.
    – İkisinin de bitirdiği yarışlarda Hamilton 8 kez önde olurken Rosberg sadece 3 kez rakibini geçebildi.
    – Ricciardo’nun matematiksel şampiyonluğu Hamilton’un alacağı 9 puanın ucunda. Pratikte bitmiş durumda.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Tarih tekerrür edecekse Rosberg Amerika sıralamalarında kasıtlı pist üzerinde kalacaktır 🙂

      Monaco, atağa izin vermediği için Rosberg hileye başvurmuştu.

      ABD’de geçiş yapılabilecek 1 uzun düzlük, birde start-finish düzlüğü var.

      Hamilton 2. başlasa bile ABD’de atakla liderliğe yükselebilir.

      Ayrıca Rosberg’in artık bu tür bir harekete başvurmayacağını düşünüyorum. Sezon boyunca şansını çok zorladı. Böyle bir hata daha yaparsa FIA son sıraya postalayabilir. Yani Rosberg dimyata pirince giderken evindeki bulgurdan da olabilir. 😀

  19. Hamilton sorun yaşamadıkça Rosberg şampiyon olamaz.İşte herkesi korkutan durum da bu.Takım sabote eder mi?

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Valla Belçika’ya kadar bu durumdan şüpheliydim ama takım şuan gerçekten tarafsız davranıyor. Hamilton formda. Hem yarışta hem sıralamalarda Rosberg’den daha iyi bir iş çıkarıyor.

      Artık geçiş yapması zor olan pistte yok. ABD, Abu Dhabi ve Brezilya. 3’ü de bol atağa imkan veren pistler.

      Rosberg, sıralamalarda hile yapsa bile Hamilton bu 3 pistin tamamında da Rosberg’i hallaç pamuğu gibi atar yarışta.

      Bu saatten sonra Hamilton’ı sadece teknik arıza şampiyonluktan eder.

  20. Yusuf Hitay avatarı

    senenin en sıkıcı yarışıydı. babamın deyimiyle çekiç ya da orağa benzetilmiş tasarım. her ne kadar sscb’nin dağılalı çok olduğunu söylesemde tespitinde ısrarlı 😀

    gerçekten tam beklediğim gibi, valencia benzeri berbat bir tasarım.

    rosberg çok kritik hatalar yapmaya başladı. açıkcası bu yıl şampiyon olacak bir performans gösteremedi, bu saatten sonra şampiyon olursa gerçekten yazık olur. rosberg bu yıl ispanya dışında neredeyse hiçbir pistte rakibinden yarış temposu olarak net şekilde hızlı değildi(ki o yarışı da kazanamadı).

    rosberg’in ilk turda uçmasıyla hamilton, motoru koruya koruya rahat bir galibiyet almış oldu. hızlı turu da atsaydı grand slam yapmış olacaktı.

    bence bottas bu yarışı 2. bitirebilirdi. hem lastikler bittiğinde pite çok geç aldılar, hem şimdi zorlama sonlara doğru geçebiliriz diyerek rosberg’in ekmeğine yağ sürdüler.

    massa ise sorun yaşamadıysa çok silik bir yarış geçirdi diyebiliriz. benzin seviyesi kritik olan perez’e dahi yeni yumuşak lastiklerle bile atak yapamadı ilginç şekilde. en azından 9. olur diye düşünüyordum.

    mclaren hiç fena değil, lastik koruma açısından williams’tan bile iyi durumdalar. magnussen nasıl start aldı öyle!

    ferrari hem araç olarak hem pit olarak kötüydü.

    redbull patates. ricciardo yarış içinde hep geride olmasına rağmen yine önde bitirmeyi başardı.

    toro rosso yalan oldu.

    son olarak, pist çok kötü, çok çok kötü. drs öncesi çağda yarışılsa geçiş falan göremezdik. o düzlüklerin sonuna eğimli ve dar viraj yapan aklınızı seveyim.

    1. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
      ForzaFerrariForzaFelipe

      Rosberg bu saatten sonra şampiyon olursa hakederek şampiyon olmuş olur.

      1. biri 9 yarış kazanmış diğeri 4.

        biri 3 kez liderken yarış dışı kalmış diğeri 2.

        biri bir kez pitten ve bir kez de 20.likten başlamış, diğeri sıralamada hiçbir zaman sorun yaşamamış ve sadece 4 defa 1-2 dışından kalkmış. onlar da 3 kez 3. sıradan, 1 kez 4. sıradan.

        biri monako’da hile yapmış, kanada’da virajı kesmiş, spa’da rakibine çarpmış. diğeri böyle hile hurdalara karışmayıp yarışmış.

        biri macaristanda polden başladığı halde pitten başlayan rakibinin gerisinde kalmış, abu dhabi’de rakibinin 10 saniyelik avantajı güvenlik aracıyla heba olduğu halde harika bir defans karşısında geride kalmış.

        son yarışa 30 puan farkla hamilton lider girer, rosberg kazanır hamilton da yarış dışı kalırsa 20 puan farkla şampiyon olur, hakederek de almış olur hakkaten.

        şakayı geçtim bu sezon artık rosberg ne yaparsa yapsın şampiyonluğu haketmemiştir.

        1. Keşke yazdıklarını 1 kere daha okusaydın

        2. Aynen katılıyorum hamilton sonuna kadar haketti

  21. Pist tasarımlarından ziyade lastik ve araç korumaktan bu tip pistlerin sıkıcı geçtiğini düşünüyorum her virajda maxmumu almaya çalışsalar yakıt ikmali vs bişeyler değişmesi lazım o zaman her yarış heyecanlı olur

  22. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Yarış çok zevksiz geçti. Magnussen’in de dediği gibi geçiş yapacak yer yoktu. Çok hızlı araçlar daha yavaş araçları geçti doğal olarak.

    Bu tür pistler yerine normal pistleri neden yapmaz ülkeler anlamıyorum. Tutturmuşlar bir cadde pisti. Cadde pistlerinden sadece Monaco güzel. Oda zevkli geçtiği için değil tarihi ve coğrafyasından dolayı ilgi çekiyor. Monaco yarışları bile zevkli geçen yarışlar değil.

  23. McLarenin gelişimini görmek Lewisin galibiyetinden daha çok mutlu etti beni.

    1. amerikada eski haline döner korkma 😀

      1. McLaren F1 (TEE) avatarı
        McLaren F1 (TEE)

        Tek yarışlık bir durum değil bence. Takım Singapur’da da iyiydi. Japonya’da da hızlıydık. Sochi’de de sezon başına göre çok daha iyiydik. Takım hızlandı. Ama çok geç kaldık. Yapacak birşey yok. Magnussen 2015 için tecrübe kazansın biraz. 😀

        1. Hep geç kalıyo zaten mclaren

          1. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
            OtonomAktor #PrayForJules

            seneye honda motoruyla iyi olsun yeter mclaren bu sene olmasa da olur. ama son yarışlarda ki performans önümüzdeki sene için umut verici.

            1. mclaren her sene sonu performansını artırıyo. Ama ertesi sene yine kötü başlıyo o yüzden pek ümidim yok benim

        2. Bu seneden beklentimiz zaten yoktu ama aracın gelişimi gelecek sezon için çok önemli.

  24. Öncelikle Pirelli dönemi içindeki en tuhaf yarış oldu Sochi. Şöyle ki Rosberg 51 turluk lastiklerle fastest lap yapabildi. (Son turda fastest lapi bottas devraldı) En azından Pirelli buraya Süpersoftları getirebilirdi. Belki farklı pit stop stratejileri izleyebilirdik böylece.
    Hamilton’a, saçma hatasına rağmen bunu telafi eden Rosberge, Bottas a ve Button ‘a tebrikler.
    Dün sıralamalardan sonra Kvyat’ a övgüler yağdıranları bir de bugün dinlemek lazım. RedBull ‘un çok çabuk ve yanlış bir karar verdiğini düşünenlerdenim.
    Massa’ ya saçma bir strateji ile en kötü 6. olabileceği yarışta puan aldırmayan Williams pit ekibine ayrı bir tebrik göndermek lazım. Massa yarıştan sonra Perez in arka tamponunu çok rahat çizebilirdi eminim.
    Red Bull Ricciardo’nun yarış öncesi ve yarış içinde istediği takım emrini Vettel’e benzin bahanesi ile vermiş oldu. Vettel bu yarışta Ricciardo’dan daha iyiydi. Ricciardo startlarını ciddi anlamda geliştirmeli. Torro Rosso da iken bile startta büyük sorunlar yaşıyordu. Şampiyon olabilmek istiyorsa zayıf noktasının olmaması gerekiyor.
    Raikkonen yine silik bir yarış yaptı. Aslında yarışın son 10 turunda gayet iyi bir temposu vardı. Yeri burası olmamalıydı. Alonso ise pit stop faciası nedeniyle alabileceği Maximumu aldı

  25. ←Simply The Best avatarı
    ←Simply The Best

    Hamiltona tebrikler, bundan sonra stres yapmasına gerek yok, zaten son yarışta iki kat puan verilecek ve Hamiltonun o pistte çok iyi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden oldukça büyük avantajı var. Rosberg bugün düşünce olarak iyi fikir olsa da kötü bir seçim yaptı. Yarışta oldukça hızlıydı ve belki de bu hızla yarışı alabilirdi. Günün hem kaybedeni hem de kazananı o oldu. Alonsoya diyecek pek bir şey yok, yine maksimumu aldı. Rici Vetteli geçemeyince takım emri istedi, Red Bull da bunu açık açık yapmadı, dolaylı olarak yaptı. Bu pist de benim için en kötü pistler arasında yerini aldı.

  26. Willams pit duvarını bildiğin salak yerine koyup çok güzel yediren Mercedes pitine ayrıca tebrikler. Ferrari pit duvarının yaptığı ahmaklıklara williams yeni boyut kazandırdı.

  27. Alonso.Diaz(Yavuz) #ForzaJules avatarı
    Alonso.Diaz(Yavuz) #ForzaJules

    Ferrari mekanikerlerinin ilk yaptıkları hatayı anlaşıyla karşılıyorum. Böyle şeyler arada olur. Herkesin başına gelebilir ama o 2.kaldıracı kullanan mekaniker neyin kafasıyla Alonso’nun önüne atladı gerçekten merak ediyorum. Aptalca bir pit stop yapmasalardı Alonso Magnussen’in önün de bitirebilirdi.

  28. herman tilkenin en büyük başarısı türkiye pistiydi.Onun dışında saçma sapan pistler..

    1. Aynen katılıyorum.Bu dandirik pistleri görünce ah o 26m euroyu verseler diyorum ama orası 5 seneye fındık kurutma hayvan otlatma alanı olur.

      Bari Türkiyenin tüm motorsporları faliyetlerini oraya kaydrı atıl durmasın.

  29. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Hamilton zorlanmadan rahat kazandı. Rosberg ilk turda yaptığı hatayi Mercedes’in hızı ve dayanıklı sert lastikler sayesinde telafi etti. Bottas elinden geleni yaptı ama Mercedes daha hızlıydı.

    McLaren hafta başından beri hızlı görünümü yarışta da devam ettirdi ve 4 ve 5. olarak iyi bir sonuç elde ettik.

    Ferrari ölmüş. Alonso artık takımda kalmaz.

    Mercedes’in dünya şampiyonluğu hayırlı olsun. Sonuna kadar hakettiler.

  30. Rosberg aynı lastiklerle amerikada da yarışacağını açıkladı 🙂

    1. Yarışın ilk turunu çıkartırsak gayet iyiydi diğer yarısların aksine güvenlik aracı girmemesine rağmen çok iyi yükseldi Sanki o lastikler le bir yarıs daha çıkartacak gibi gidiyordu:))

      1. böyle pist olsun 1 değil 2 yarış bile gider 25. turda lastiklerim bitti dedi 52. turda en hızlı turu attı son turda bottas a kaptırdı

  31. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    Berbat bir yarış seyrettik ferrari her zamanki gibi puan almak için piste çıktı bu araçla podyum imkansız

  32. rosberg’in geçişleri doğrusu çok kötüydü, gridin hepsi zaten yer verdi, mücadele edecek olan tek pilot olan bottas’ı ise pist dışına attı. bir de bence ceza alması gerekiyordu, pisti kesti, ancak sırf pite gireceği için tur bitene kadar hamilton’a yer vermedi.

    pirellinin lastik yapmayı bilmediği veya doğru lastik seçmeyi bilmediği resmen kanıtlanmıştır bu yarış. ya 2005 lastikleri yaparlar ya da 2013. yahu bunun bir orta noktası yok mu? yarışın sonundan başına tek lastik kullanabilmek ne demektir. saçmalık.

    williams massa’nın yarışlarını rezil etmeye devam ediyor. bottas’ın önde olmasını istedikleri zaten çok belli oluyor sezon başından beri.

    alonso şanssızlık yaşasa da rai’nin önünde bitirdi rahatça. şimdi raikkonen’in demecini yine dinleyin: ön taraf bozuktu araçta rahat hissetmedim. ya da trafikte kaldım şöyle oldu böyle oldu.

    1. Hacı ne yaptı bu kimi sana doğruyu söyle 🙂 bir kimi bir alonso diyorsun başka birşey demiyorsun

      1. topunu inşaata atmış 😀

    2. Yusuf Hitay avatarı

      pite girmeden önce düzlükte yerini verdi zaten yanlış görmediysem.

  33. Bir Ferrari Mclarenlerle kapışıyor, diğer Ferrari Toro Rossolarla.. Sonuç? Sonuç yarım akıllı pit stop ekibi sayesinde gelen 6. lık. Alonso bu aptal takımdan bir an önce gitmeli. İki elleriyle bir lastiği takamaz bu aptallar sürüsü. Biri de hala kaldıracı aracın altına sokmaya uğraşıyor……………

  34. dance is dead avatarı
    dance is dead

    RAİ kötü startın kurbanı oldu.Onun dışında mümkün olduğunca iyi yarıştı.Özellikle Gutierrez’i geçip önü açıldıktan sonra çok istikrarlı turlar attı ve ALO’ya göre genelde tur zamanları daha iyiydi. Yarış ise genel anlamda sıkıcıydı HAM’a , BOT’a ve BUT’a tebrikler..

  35. Rosberg ilk virajda geçemezse bir daha Hamilton’ı yakalayamayacağını düşündü. Ama bence yanlıştı. Gereksiz ve saçma bir hata yaptı. Lastikleri bitmişti ve yapabileceği birşey yoktu, pite girmek mecburiydi. Mercedes yapılabilecek en iyi stratejiyi yaptı. Rosberg yapabileceği en iyi sürüşü yaptı. Daha önce Hamilton gerilerden gelip yükselmişti, şimdi aynısını Rosberg yaptı. Aradaki tek fark Rosberg’i geriye düşüren problemin kendinden kaynaklanmasaydı. Ama genel olarak güçlü bir yarış çıkarttı.

    Hamilton hatasızdı. Bottas yapabileceğinin en iyisini yaptı. Ama Williams kendisini pite çok geç aldı. Zaten lastik aşınması pek fazla yoktu ve sert lastiğe erken geçmesi birşeyi değiştirmeyecekti. Bunun yerine yumuşak lastikte daha fazla tur atmayı tercih ederek Rosberg ile aradaki farkın kapanmasına sebep oldular.

    Button harika bir iş yaptı, temposu gayet iyiydi. Magnussen’e oranla daha iyi turlar attı. Bence yarışın gizli kahramanlarından birisiydi. Magnussen’de iyi yükseldi, ilk tur kaosundan güzel sıyrıldı.

    Alonso’ya söyleyecek bir söz bulamıyorum. Araç yavaş, motor kötü. Üstüne bir de pit hatası.. Altıncı bitirmek bile iyidir.

    Red Bull’un stratejisi beklediğimden zayıftı. Ricciardo’yu Vettel’in önünde çıkartmak için elinden geleni yaptılar. Vettel’in pistte kalıp zaman kaybettiğini gördüler fakat içeri almadılar. Bunun bir açıklaması yok. Pistte kalıp zaman kaybediyordu, ama pistte tutmaya devam ettiler. Zaten yarışın geri kalanında yakıt tüketimi ile uğraştı. Ricciardo ise düzlük hızı sebebiyle Alonso’yu geçemedi.

    Toro Rosso beklediğimizden zayıftı, Raikkonen düne göre trafik yüzünden geride kaldı. Atak yapacak hıza sahip değildi. Massa yükselmeye çalıştı ama Perez izin vermedi.

    Genel olarak yarışı izlerken uyudum. Sıkıcı bir pist ve gelecek yıllarda gece yarışı olması halinde bu sıkıcılık bir nebze olsun gidebilir.

    1. Kemal kusura bakma kardeşim.sen haklıydın .resmen uyduğumu farkettim.

      1. Antrenman turlarında pilotların birbirlerini geçmesi çok zordu. Çünkü birbirlerini hızlı virajlar nedeniyle takip edemedilre. Ben ilk antrenmanı izledikten sonra sıkıcı bir yarış olacağını anlamıştım. Keşke olmasa ama son yıllarda takvime katılan pistlerin hepsi taraftarı uyutmak amacıyla yapılmış

  36. Bu pistin gerçekten hiç bir albenisi yok yarış zevksizdi, Williams’ın sezon başından beri strateji hatası yapıyor eğer o olmazsa pitte bi hata yapıolar aynı şekilde Ferrari de öyle her neyse Walteri’ye yazık oldu.. Mercedes’e de helal olsun strateji olsun (bazı yarışlarda sıçmalarına rağmen) araba olsun süper bir sezon geçirdiler şampiyonluğu sonuna kadar hakettiler…

  37. Saçma sapan bir pist.Umarım en geç 2 seneye takvimden düşer.Heyecan 0.Hamilton ve Bottas’a tebrikler.Rosberg yine sıradan sürüş ve araç farkıyla 2.oldu.Massa,Toro Rosso ve Ferrari pit ekibi günün kötüleriydi.Alonso takımda daha fazla durmasın.Bıraksa şuanki halinden daha mutlu olur.

    1. Üzgünüm dostum 5+2 yillik anlaşmaları var bu pistin

  38. Rosbergin ilk turda ki basarısız ve oldukça acemi hamlesi sampiyonluğa oynayabilecek kapasitede mi sorusunu akıllara getirdi açıkçası, yarısın devamında ise sampiyon bir pilot gibi sürdü güvenlik aracının girmediği kosullarda gayet istikrarlı ve hızlıydı.
    Kimi pilotlar hızlıdır ancak şampiyonluk bir çok birleseni bir araya getirmekden geçer bu bir donanım isidir doğru yerde doğru isleri yapmak;Rosberg burada saman alevi gibi kalıyor yarısın bası tam bir facia Hamilton için çok rahatlatıcı bir takım arkadası, diğer bölümünde ise isini iyi yapan gayet iyi bir pilotaj ama bir bütün olarak Rosberg tatmin etmiyor.
    Hamilton için söylenecek bir sey yok zaten isini gayet iyi yaptı ekstra birseyler yapmasına gerek kalmadı.
    Hamilton genel olarak sanslı bir pilot değildir ancak çok da uzun olmayan 1 yıllık bir beklemenin ardından dominant bir araçla ve kendisinden geride olan takım arkadasının olduğu bir sezonda bu sefer şans açık ara Hamilton a güldü diyebiliriz hayırlı olsun.

  39. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Valla Alonso kalacak Ferrari’de diyordum ya, kalmasın arkadaş. Her türlü yarış nasıl mahvediilir gösteriyorlar bize.

    Seyrettiğim en sıkıcı yarışlardan biriydi. 35. turdan sonra uyumuşum. Ricci Alo’yu geçer nasılsa demiştim, geçememiş. Rosberg suratsızlığını yaptı yine.

    Seneye Rai ve Vettel ile başarılar Ferrari’ye.

  40. bahadır sezgin avatarı
    bahadır sezgin

    Massa’nın sert lastikle başlamışken neden ilk turda pite girdiğini anlayabilen ya da sebebini bilen varmı?

  41. Akıl ve mantık avatarı
    Akıl ve mantık

    Saçma sapan bir yarıştı,FIA,Pirelli ve Ecc. elele rezil ettiler bu seneyi. Bir yarış düşünün motoru geliştiremiyorsun,sene başında buldun buldun,böyle mi teknolojiye yardımınız dokunacak.

    Bu pist hiç mi hiç olmamış, Pirelli’nin lastik seçimi ise evlere şenlik,Rosberg o lastiklerle bir sonraki yarışı bile yapar. Vettel’e ise resmen ihanet ediliyor,Riccardo’dan daha iyiydi benzin tüketimi,hatta Williams pilotları ile aynıydı,uyduruktan yere benzin tüketimin kötü uyarısı yapıldı,lastiklere Riccardo’dan daha iyi baktı ama yine pit duvarı Riccardo’yu önde tutacak stratejiyi işletti. Gördük Riccardo’yu Alonso’nun tambonunu sor ezbere çizer.

    1. Vettel’e pite girmeden üç tur önce benzin uyarısı yapıldı. Normalde Ricciardo’nun önünde dönecekti pitten. Aynı anda Ric hızlandı ve Vettel yavaşladı.
      Sonuçta pitten 7 saniye geride döndü Vettel. Sonra yine benzin uyarısı fark 6 saniyeye sabitlendi.
      Son 3 turda benzin sıkıntısı yok dendi bu kez. Ve Vettel iki turda 3 saniye kapattı.
      Alın Size takım emri…

      1. Red bull’u bıraktı.Vettel’e çalışmalarını mı bekliyordun? En doğrusunu yaptılar.

  42. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
    OtonomAktor #PrayForJules

    çok zevksiz geçti yarış valla a daha uyuyacaktım. mclarene tebrikler araç olarak ilerlemişler cidden. umarım seneye hondayla müthiş bir hava yakalarlar ve şampiyonluğa oynayacak bir araç oluşturabilirler. ferrari yine kötüydü kyvat kötüydü redbull ve massa da kötüydü. ros iyi yükseldi. fazla söyleyecek bir şey yok bu yarış hakkında. ham çok skıntılı bir durum olmazsa şampiyon olucak bu sene. bakalım inş önümüzdeki yarışlar daha seyir zevki yüksek olur biz seyirciler için.

  43. Rosberg çok gereksiz bi hata yaptı yarışın başında. Gerçekten çok saçma bi hataydı bence. Şampiyonluk baskısı altında hatalar yapmaya devam ediyor Monza’dan bu yana açıkçası.

    Hamilton 1 Rosberg 2 oldu. Mercedes takımlar şampiyonu oldu 3 yarış kala. Müthiş bi başarı gerçekten.
    Bottas çok iyi iş çıkardı. Hamilton tarihin ilk Rusya GP’sini kazanmış oldu.
    McLaren’ler bir kez daha en iyi simültör’ün McLaren’de olduğunu ispatlarcasına 4 ve 5nci sırayı aldılar.
    Mercedes motorları dominasyonu var kısaca alışkın olduğumuz şekilde.

    Puan farkı 17 oldu şimdi Hamilton Rosberg arasında.

    McLaren de 5nciliği geri aldı Force India’dan, farkla hem de. Bakalım sezon nasıl bitecek.

    Tebrikler Hamilton. Tebrikler Bottas.

    FOM’a yapılan uyarıya rağmen de yine bol bol görüntüye getirdiler açıkçası Putin’i de.

  44. Bu kadar berbat pistler yapmayı nasıl başarıyor bu adam anlamıyorum.

  45. Hamilton, sorunsuzca aldı yarışı ki böyle olacağı bariz belliydi.

    Rosberg denen çakal ise biraz şansının biraz stratejinin ve en çok da Williams’ın salaklığıyla ikinci olup hasarı minimumda tutmayı başardı.
    İşte lastiklerden beklentilerimiz de bu yönde: En sondaki adamın bile doğru bir strateji ile bir şansı olmalı. Pirelli’yi ilk defa takdir ettim ama o da pist yapısından kaynaklandı.
    Son olarak Rosberg, Bottas’ı geçerken resmen çarpışmasına geçti; öyle çirkefçe geçiş olmaz. Aynı yerde Raikkonen’in Gutierrez’i temizce geçişini bir izlesin.

    Bottas ise Williams’ın aptallığına kurban gitti. Sandılar ki Rosberg pite tekrar girecek. Bu nedenle savunma yapmasına gerek duymadılar. Feci derecede aptalcaydı.
    Aynı şekilde Massa’nın stratejisinde de s.çıp sıvadı Williams.

    Satrançtaki at taşı gibi sinsi olan Button, yine sessiz sakin bir şekilde 4’üncülüğü kaptı. McLaren’iyle Magnussen de bugün iyiydi.

    Ricciardo, Vettel’i yine tokatladı; yazık lan bu çakma-balon 4 kez şanpiyona.

    Alonso ve Raikkonen için beklenenden daha iyi sonuçlardı bence.

    Diğerleri için diyecek pek bir şey yok. Kasapgillerden Grosjean, Sutül’i şöyle bir dürtükledi ama cezasını da yedi.

    Srotkin geldi, Bernie denen gözlüklerine s.çean para sanacak olan paragöz moruk, Srotkin’e paraya bakar gübi baktı durdu 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir