Teknik Analiz: 2009 İspanya Grand Prix

yazar:

kategori:

Toyota TF109 – İç Arka Fren Kaliperleri

İspanya’da görüldüğü üzere Toyota şu anda, arka fren kaliperlerini arka arksın içine doğru monte eden tek takım, bunun amacı aracın ağırlık merkezindeki ağırlığa yoğunlaşmak. Diğer birçok takım kaliperi arka aksın arkasında fren diskinin diğer tarafına yerleştirirken, Brawn GP ve Red Bull disk tabanına yatay bir şekilde konumlandırıyor.

Brawn BGP001 – Direksiyon Mili Bağlantı Noktaları

brawnbgp width=

Brawn İspanya’da diğer birçok takım gibi egzoz çıkışlarının etrafında yeni arka aero paketle geldi fakat Mercedes motorlu takımın dikkat edilmesi gerek iki ilginç aynı zamanda zekice çözümü göze çarptı. Birincisi direksiyon milinin alçak şekilde konumlandırılması (soldaki ok), aynı zamanda ön süspansiyonun alçak kolunun da aynı seviyede olması. Bu aracın ağırlık merkezini aşağı doğru çekiyor, dengeyi ve sürülebilirliği arttırıyor. Bunun yanında bu bölgede yardımcı bir diğer gelişim de takıma esnek seçenek aralığı sunan aracın ön tarafında al tahtanın bıçak yapılı bölümüne safra yerleştirilmesi olduğu görülüyor (sağdaki ok).

Ferrari F60 – Revize Edilmiş Ön Kanat Uç Plakaları

ferrari width=

İspanya’ya Ferrari, Brawn tarzı ön kanat uç plakaları getirdi, ikinci parça (1) ön lastiğin etrafındaki hava akımının daha iyi yönetilmesini sağlıyor. Bahreyn’de kullanılan küçük kanatçık (2) burada a kullanılmış, ve bununa ek olarak yarık açılmış (3), Toyota’da buna benzer bir çözüm görülmüştü. Kanadın ana profili de farklı bir yapıda, ayarlanabilir uç plakasının arka bölümü yerden daha yüksek.

McLaren Mercedes MP4-24 – Revize Edilmiş Arka Difüzör

mclaren width=

Birçok takım gibi McLaren de İspanya’ya revize edilmiş aero paketle geldi. Bununla birlikte yeni ön kanat cuma günü beklenen sonucu vermedi, bunun ardından cumartesi günü takım yalnızca güncellenmiş difüzörü kullandı. Difüzör, ikiz orta bölüme (1), sezon başında görünenden farklı fakat benzer alçak orta bölümlü (2) farklı bir tasarıma sahip. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da küçük kanatçık (3), bu parça arka lastik tarafında üretilen drag etkisinin kontrolünü geliştiriyor.

BMW Sauber F1.09 – Revize Edilmiş Arka Kanat

bmwsauber width=

BMW Sauber hemen hemen tamamen değişmiş yeni ir araçla geldi Barcelona’ya yeni burun ve ön kanat, yeni sidepodlar, motor kapağı ve arka kanat. Arka kanadın orta bölümünde 15 cm’lik tasarım özgürlüğüne izin verilmesinden yararlanılmış. Orta bölüme eklenen parçalar ve benzer küçük uç plakaları ile oluşturulan çözüm daha fazla downforce üretiyor ve özellikle yavaş bir pist olan bir sonraki yarış Monaco’da yararlı olabilecek bir parça. F1.09’un arka difüzörü değiştirilmedi ve takımın yerleştidiği yeni ikiz versiyonu olumlu bir sonuç oldu ve önemli bir gelişim olduğunu gösterecek.

Brawn BGP001 – Revize Edilmiş Aero Paket

brawn width=

Birçok takım gibi Brwan GP İspanya’ya yeni aero paketle geldi. Bu pakette egzoz çıkışlarının ertafında yenilenmiş karoser dikkati çekiyor. Önceki versiyona oranla egzoz çıkışlarının üzeri, arka kanada giden hava akımını geliştirmek için daha kapatılmış (daire içindeki figür eski versiyon). Bunun yanında arka difüzörün merkez bölümü yenilenmiş (ikiz) buna ek olarak araç 7 kg daha hafif.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir