Ferrari: Motor Dondurma Kuralı F1’in Prensiplerine Aykırı

yazar:

kategori:

Ferrari takım patronu Marco Mattiacci motor dondurma kuralının kaldırılmasını Mercedes ile farkı kapatmak için değil, F1’in prensiplerini korumak için istediklerini söylüyor.

“Bu prensiplerden birisi ve bazen bunlar için savaşıyoruz. Bence F1 tamamen yenilikler üzerine kurulu ve en iyiyi yakalıyor. Şimdi ise motor dondurma kuralları var ve bunu yıkmaya çalışıyoruz.”

“Hayatta denemek önemlidir. Formula 1’de güçlü bir yenilik gücümüz var. Mühendisliğin zirvesini yapabilen bir şirketiz ve bu motoru da kapsıyor. Bence bu Formula 1’in içindeki en önemli yenilik alanı.”

“Toto’nun bana bir hesap makinesi gönderme teklifi adil değil, bizim hesap yapamadığımızı söyledi. Bence bizim açımızdan bu bir masraf artırımı değil. Diğer argümanı da farklı, eğer motorlarımı ve tedarik ettiğim takımlardakileri güncelleyebilirsem daha fazla puan alırız ve daha çok ödül parası kazanırız.”

“Küçük bir takım için yakalama fırsatının olmaması büyük takımlardan çok daha dramatik sonuçlar doğurur. Önümüzdeki yıl Mercedes motoru kullanan dört takım olacak, ancak diğer motorları kullanan takımlar için çok daha zor olacak.”


Yorumlar

“Ferrari: Motor Dondurma Kuralı F1’in Prensiplerine Aykırı” için 34 yanıt

  1. KimiRaikkonen avatarı
    KimiRaikkonen

    Bu konuda haklı olabilir ancak Ferrari F1’i ticarete vuran kafasıyla F1 ruhuna atıfta bulunmasın hiç.

  2. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Bugün benzer şeyleri Horner söyledi.F1in prensipleri kişiden kişiye değişmez.Prensip vardır ama Ferrari açıklama yapınca ne hikmetse daha fakrlı algılanıyor.Neymiş prensip ve Ferrariymiş de falan espiriler böyle saçma sapan laflar…Evet Ferrari iyi bir araç üretemedi.Veya bunu kötü motor üreterek şasi ile birleştiremedi.Kurala imza atarak zaten suçu üstlendi.Ancak zaten günümüz f1inde rekabete aykırı yada prensibinden uzak pek çok şey var.Ferrariye düşen Mercedes seviyesine gelmektir.Bu sene olmasa bile 2016 da açılacak zaten ancak büyük bir baskı oluşturarak toplumsal baskı yaratılmaya çalışıyor Mercedes üzerinde.Prensip meselesine tekrar gelince,diğer takımlar sanki aman aman bağlılar,ilkelerine bağlılıktan ölüyorlar da biz göremiyoruz.Bugün ne veto hakkına ne şampiyon takımdan daha fazla para alma hakkına kimsenin gıkı çıkmayan bir takım o yüzden kimse masal anlatmasın.Kim kazanırsa hile diyen belli bir zumre var zaten bu ülkenin insanında.Veya ne zaman sınırlar aşılıp hile olduğunda kural açığı yaptık diyenler.Bugün görüyoruz dün takımını ölesiye destekleyen,şaibeli,oldukça tartışmalı hatta skandal kararları savunanlar bugün Mercedes kazanınca 1000 km test dediler.Hep derim meyve veren ağaç taşlanır.Ve bu spor vefasızdır.En son netice ne ise ona göre yorumlanır.Ben ise bir spor sever ve Ferrari fanı olarak Mercedesi tebrik ediyorum.Haklılar gelişime engel olmada diretmede.Her ne kadar bu spor ruhuna gerçekten aykırı olsa da.Çünkü hep deriz ya gelişim ve standartlaşma istemiyoruz,fikirlerin önüne geçilmesin vs. diye işte bu yüzden yoksa bende sanmıyorum Ferrari kısa sürede kazanan bir araç üretsin.Belki yeniden yapılanması tamamlandığında tekrar bir şeyler üreten ve kazanan Ferrari olabiliriz.Ama şu an değil.

    1. Ferrari’nin öncelikle Monte kafasındaki tüm tayfayla yolları ayırması gerek ve Redbull’un çığır açtığı aero dünyasında kendine önemli bir yer bulması gerek. Burada konu ile alakalı olarak Tombazis’e selam çakarım.

      Matt ve March biraz ileri görüşlüyse Ferrari için umut var demektir.

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        Ferrari, Wolf Zimmerman adlı mühendisi Mercedes den, (güç ünitesi),Ben Ferrey diye bir mühendis (simülatör) Red Bull dan almış ve 2 tane daha o bölgeye sanırsam.Toplamda 30dan fazla insanı ekibe kamtmışlar.İlerki tarihlerde Sebastian Vettel’in yarış mühendislerinin geleceği söyleniyor.Soyismi Casanova olan bir Lotus mühendisi daha var.Ayrıca simülatörünü değiştirecekmiş Ferrari yada değiştirmiş yanlış anlamadıysam.Yani bu adam ve yeni yönetim bir şeyleri değiştirmeyi istiyor gibi geldi bana.Mattiaci kültür değişimi derken herhalde bunu kastediyordu.LDM döneminde ne kadar işe yaramaz varsa şutlanabilir.Tombazis konusuna bende katılıyorum.Onun son şansları.Belki de bu sene bu kadar dar arka kısmı isteyip küçük motora sahip olmamızda en büyük suçlu odur.Neyse ki seneye James Allison araç üzerinde hem motor hem şasi en büyük sorumlu olacak da bu beceriksiz pek elleşmeyecek araca.

        1. Transferler doğruysa,günaydın Ferrari diyorum 🙂 Bu adamların dokunuşlarının
          piste yansıması 2016’yı bulur.Yasakların F1 ruhuna aykırı olduğuna katılıyorum.
          Bana kalsa hiç bir alanda bir kısıtlama veya limit olmasın ellerindeki bütün
          imkanları ve teknolojileri kullansınlar.Ancak bunları yapabilmek için ciddi bir
          harcama gerek ve dünya ekonomisi bu haldeyken kaç takım bunun altından
          kalkabileceği belli.Şöyle söyliyeyim Mercedes’i desteklememe ve takımın olağanüstü
          bir sene geçirmesine rağmen o doksanların sonundaki sıralamalarda yaşanan Mika-Şumi
          kapışmasının onda biri kadar zevk almıyorum.Yarış günlerine değinmiyorum bile:)
          Maalesef o F1 öleli çok oluyor ve bir daha da geri gelmez…

    2. Peki tek bir sorum var. Ferrari bu sene Mercedes kadar hızlı bir araç ve güçlü bir motor yapabilmiş olsaydı, yine de prensipler uğruna gelişime izin verecek cesareti gösterebilir miydi?

      Eleştiren ve dalga geçenlerin bu yüzden bunu söylediğini anlamak gerek. Monte yıllardır bağırdı, motora bağımlı olsun bu spor diye, sonuç ortada. Gelişim de durmuş değil aslında, sadece sezon içi gelişim yasak. Bir sonraki motor üzerinde çok ciddi gelişim yapılmasına izin veriliyor.

      1. Kzanmak için her yolu mubah görürler.Ferrari ve lastik üreticileri desem yeterli olur bazılarına.

      2. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        ben ferrarinin tutumunu savunmuyorum ki günay,onlara karşı saçma laflardan bıktım.horner der bir şey olmaz mattiaci gelip anyı şeyi söyler lastik üreticisi bilmem ne denir aşağıdaki zatın dediği gibi.prensip ve ferrari olmaz ama diğerleri o kadar prensiplerine bağlı ki anlatamam.herşeyi harika yapıyor diğer tkaımlar.benim serzenişte bulunduğum nokta bu.yoksa bende biliyorum ferrarinin prensip umrumda olmadığı asıl olanın yetişmek için bir şans istediği ortada.zaten yorumu oku,adamları tebrik ediyorum ve kuralda diretmelerini anlıyorum.bunun altına herkes imza attıysa uyulacak arkadaş.ferrari,eğer bugün kuralları iyi yorumlayıp önde olsaydı ve yavaşlatılmak için çabalansaydı yine karşı olurudm ve tabikide haklısın o zaman böyle konuşulmayacaktı.

  3. Ferrari’nin orta vadede geleceği bu kuralın kalkmasına bağlı. Adam geldi geleli kamyon gibi bir araçla yarışmak zorunda ve elinden gelen pek birşey yok. Ucunu çeksen bucağı kaçıyor, doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyor.
    Ferrari bunu istedi diye haksız mı? hayır. Renault istedi diye haksız mı? hayır. Mercedes istemedi diye haksız mı? hayır.
    Horner için 4 yıl nerdeydin demişsiniz. Siz nerdeydiniz 4 yıldır arkadaşlar? Belliki F1’le alakanız yoktu.
    Renault motoru 4 yıldır mercedes’ten ve ferrari’den açık ara üstün müydü? Bunun cevabını biliyorsunuz. Düzlük hızı olarak Mercedes yine yıkıyordu Ferrari’de Renault’tan iyiydi. Hatta Ferrari’nin motoru hem Renault’tan iyi hemde sağlamdı. Mercedes’in motoru hepsinden hızlıydı. Ama 4 yıl Redbull’u şampiyon yapanın ne olduğunu unuttunuz mu? Yada hiç anlamamışsınızdır. Şasi arkadaşlar ben bilgilendireyim madem bilmiyorsunuz.
    Şasi’de bi sınır var mıydı? hayır. Herkes birşeyler yaptı mı? evet. Kim yapamadı, Ferrari ve Mercedes. Kim yapabildi? Redbull. Herşey ortadaydı ve Redbull diğer takımlardan çok daha iyi olduğundan 4 yıl şampiyon oldu.
    Şimdi Mercedes şundan korkuyor..Redbull’un Renault motoru zaten Mercedes kadar iyi olmayacak bunu biliyorlar ama 30-40 beygir geride bile olsa bu adamlar Mercedes’ten hızlı olacak bunuda çok iyi biliyorlar.
    Mercedes’in korktuğu daha iyi şasi üretememek. Bu konuda kendine güvenmiyor. Elindeki avantajı da gittiği kadar sürdürmek isteyecekler. Yani bu kural en yakın 2016’da kalkar.

    1. Sen 2016da kalkarsın diyorsun fakat beklenilen gelişimi gösteremezse diğer takımlar bu kural 2015’in ilk 5 yarışından sonra kalkar.Bazı şeyleri görmek zor değil.

      1. Bilmiyorum dostum, sezon ortasında önemli kural değişikliği de çok verimli olmuyor ama temennim 2015 için kalkması yönünde. Kızdığım şeyde bazı arkadaşların Daha 6 ayı dolmamış adama 5 yılın beceriksizliğinin hesabını kesmeye çalışması. Ama unutyorlar ki o hesaplar gerekli yerlere Ferrari tarafından kesildi.
        Ayrıca Matt ve Horner’ın bu konuda haklı olduklarını söylemeye dilleri varmıyor ve aslında korktukları Ferrari değil, şuanda motoru Ferrari’den hallice olan, testlerde tur bile atamayan Redbull.

        1. Burak Karaküdük avatarı
          Burak Karaküdük

          haklısın rairai.belli ki bir birikim ve tecrübe ile yazıyorsun.çoluk çocuk gibi değil dikkat ettim de.böyle bilmiş ve alaycı bir tavrın yok.mattiaci geldiğinden beri bence iyi işler yapıyor ve şu anki durumla suçu yok.bir enkaz aldı ve temizlemeye çalışıyor

          1. Dikkatin için ve sabırla okuduğun için teşekkür ederim Burak.

    2. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      işte gerçekten güzel bir yorum.sporu güzel takip eden bir yaklaşım.herkes kendi menfaatini düşünüyor neticede.kimse bunları söyledi diye haksız olamaz.ama biz takımların yerine kendimizi koyup bakamıyoruz,işin sportif,ekonomik boyutlarını bilmiyoruz.saçma sapan liseli f1 izleyicisi seviyesinde yorumlar yazıyoruz.sanki ferrari prensibi çok takıyor gibi.herkes kazanmak istiyor yada bir şekilde f1de tutunmak.artık prensip falan kalmadı zaten

    3. Doğrudur bir aralar yine Mercedes motoru şöyle hızlı böyle hızlı diye ağlayıp özel izinle dondurulmuş motora
      müdahale ettikleri oluyordu:)Daha sonra nedense sesleri kesildi:) Sonuç olarak arada motor açısında ciddi bir fark kalmadı üstüne Newey faktörü girince Red Bull uçtu gitti:) F1 ile 16-17 yıldır alakam var merak etme sen:)
      Mercedes bu yılla beraber gayet iyi bir şasi üretebildiğini gösterdiğini düşünüyorum, adamların her hava koşulunda ve her pistte hızlı olmasını sadece motora bağlayamazsınız.Ayrıca Red Bull’un mühendis bazında
      ciddi kayıplarıda olduğu gibi artık Newey’de çok ön planda olmayacak.Bu dönemde oyuncular değişebilir.
      Eskiden Red Bull’un üst üste 4 yıl Formula 1’i domine edeceğini, Ferrari ve McLaren’in yokları oynayacağını
      söyleselerdi kim inanırdı:)Kural’ın 2016 da kalkacağına katılıyorum.Bir yıl daha Mercedes’in istediği gibi geçecektir.Ayrıca Honda güçlü başlarsa McLaren ciddi bir şampiyonluk adayı haline gelebilir:)

    4. EBD,patinaj kontrolü ve lastik başarının sırrı bunlardı.Bunlar ortadan kalkınca tırtladılar.

  4. Horner diyorum ben.adam gitti lauda’yı tebrik etti ve seneye elinizden alacağız diyor. bunu derken iki tane süper üstü mühendisini kaybetmiş. 4 dünya şampiyonu pilotunu kaybetmiş. hakikaten tebrik ediyorum.

    çıkmış yukarıdaki, motor gelişsin diyor. kazanırsa daha fazla ödül alacakmış. E sen ödülü zaten kazansan da, kazanmasanda almıyor musun be adam ? şampiyon takım kadar ödül alıyorsun da taraftarlarına ne verebiliyorsun. hadi bu sene yenisinde, bunları bilmiyor musun ?

    Toto’ya gelirsek, griddeki en son arayacağım adam.

  5. Toto Wolff sen ne anasının gözüsün sen. Sen var ya sen ah Toto ah. Amerika Gp’sinde Hamiltonu arızadan sıfırlayınca Wolffu savunan Hamiltoncular savunmaz hale gelecek. Totonun derdi Mercedes Gp falan değil. Önümüzdeki yıllara ait bahisler oynadığı için, kendisi bir yatırımcı olduğu için ve para babası olduğu için zangır zangır titriyor. Willimastaki hisselerini boşuna satmıyor. Varını yoğunu mercedese yatırıp seneye vurgun yapacak. Sonraki sene zaten no vurgundan sonra avusturyanın sayılı milyarderlerinden olup çıkacak. Fakat korkunun ecele faydası yok. 15 ay daha beklesekte motor geliştirme kuralı açılacak.

    1. Lewis-Hamilton avatarı
      Lewis-Hamilton

      Dostum burda Toto’yu savunan kimse yok ,çogunluk sevmiyor zaten.

      Bir avantaj yakalamışınız yine kaybedelim derdimiz bu.

      1. O zaman Red bull avantaj yakalayıp kaybettiğinde ve Horner açıklama yaptığında demediğinizi bırakmıyorsunuz.Riyakarlık oluyor bu.En başından beri o adam motorların dondurulmasının yanlış olduğunu söylüyor.

        1. Lewis-Hamilton avatarı
          Lewis-Hamilton

          o adam motorların dondurulmasının yanlış olduğunu söylüyor.

          birde şöyle düşün redbull şimdi mükemmel olsaydı istermiydi açılmasını veya ferrari.

          Kimse istemez .avantaj varken niye kaybetsin.

  6. Ya ya motor dondurma kurali yeni geldi ve Mercedes getirdi.Yenilince oyunun kurallarini degistirme istegi ne masumane.
    Ferrarinin F1in ruhuna atif yapmasi cok guldurdu beni.

    1. Horner: “Motorların Dondurulması F1’e Zarar Veriyor” Motor dondurma kuralı yeni mi geldi dört yıldır neredeydin:)

      ”Ferrari takım patronu Marco Mattiacci motor dondurma kuralının kaldırılmasını Mercedes ile farkı kapatmak için değil, F1’in prensiplerini korumak için istediklerini söylüyor. ” Ferrari ve F1 prensipleri tabi tabi:)

      1. +1000 😀 Ferrari deyince aklıma ilk gelen şeyler bunlar zaten.

  7. Lewis-Hamilton avatarı
    Lewis-Hamilton

    Hadi be bu sene siz önde olsaydınız görürdük.

    Motor geliştirme açılırsa F1’den çekiliriz diye tuttururlardı.

  8. Keşke Wolff hesap makinesi gönderirken seyirci sayısındaki düşüşü de hesaplasaydı.Belki daha doğru sonuçlara ulaşırdı.

  9. Hesap makinesi göndermesi iyiymiş 🙂

  10. ”Ferrari takım patronu Marco Mattiacci motor dondurma kuralının kaldırılmasını Mercedes ile farkı kapatmak için değil, F1’in prensiplerini korumak için istediklerini söylüyor.”

    Buna kim inanır ? Kadir İnanır demeyeceğim, zira kimse inanmaz:)

    ”Formula 1’de güçlü bir yenilik gücümüz var. Mühendisliğin zirvesini yapabilen bir şirketiz ve bu motoru da kapsıyor. Bence bu Formula 1’in içindeki en önemli yenilik alanı.”

    Yenilik derken uzun süredir ne gibi bir yenilik getirdiniz.Mühendisliğin zirvesini yaparken nasıl bir motor
    veya şasi ürettiniz:)

    Önce Horner şimdi Mattiacci,meğer bunlar kendi takımlarından çok F1’i düşünürlermiş vay be:)

    1. Yani adam bu sene geldi ve yargılıyorsun asıl senin düşünmen lazım.Ferrari’nin bu sene dışında kötü motor ürettiği 1 sezon göster bana.Hep aerodan kaybettiğimiz açık.Bu sene kötü motor üretilmesinin sebebi de belli zaten.

      1. Yeni gelip gelmemesi ne beni ne de Ferrari taraftarlarını bağlar, yeni bir döneme girildi sen
        firma olarak motor konusunda ne Mercedes gibi bir yenilik getirebildin.Ne de mühendisliğin
        zirvesine çıkıp şasi üretebildin.Ferrari uzun süredir kopyalanan değil kopyalayan bir takım
        ve böyle bir açıklama bana komik geliyor.Yenilik ve mühendislik konusunda aynı şeyleri Horner
        söylese lafım olmaz.Zaten Ferrari bu hali ile Alonso’yu bile bezdirmiş durumda adam kaçacak
        yer arıyor:)

        1. Aynı şeyleri Horner da söylüyor zaten.Açıklamalara bakabilirsin.Yeni gelmesi nasıl bağlamıyor bizi? 7-8 senenin suçunu bu adama yüklememiz doğru değil.Onun dışında da Ferrari 2010 öncesi hiçbir zaman kopyalayan bir takım olmamıştır.Ben de takımın durumundan dolayı bu konuşmayı yaptığını düşünüyorum fakat seyirci düşüşünü de hesaba katarsak söylediklerinde haksız yer yok.

          1. 7-8 seneyi bu adama bağlamıyorum ancak Ferrari’nin yıllardır var olan durumu
            belli bende böyle bir açıklamayı sorguluyorum.Önce yenilik yap, mühendisliğin
            zirvesine çık ondan sonra bu sözleri söyle.Yoksa bu adamın, takımın bu durumu
            ile alakalı bir suçunun olmadığını herkes biliyor.

  11. Toto daha düne kadar nerdeyse mersedesi kapatacaktınız araba kötü gidiyor diye şimdi öndeyiz diye millete laf yetiştiriyorsunuz. Mercedes başkanları neredeyse f1 den arabayı çekeceklerdi.

  12. Konuşuyorsun da biraz da iş yaptığını görelim.Söyle başkana elinde ne kadar politik gücü varsa kullansın.Diğer takımların ağlayıp sızlanmalarından bıktım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir