Mercedes, Motor Gelişimi Konusunda İnadını Sürdürüyor

yazar:

kategori:

Mercedes, diğer takımlardan gelen tüm baskılara rağmen gelecek seneden itibaren sezon içerisinde motor gelişimine izin verilmesi konusundaki sert tavrını sürüdürüyor.

Ferrari ve Renault’nun başını çektiği grup motorların gelişimine izin verilmesini isterken Mercedes bunu istemiyor. Red Bull’dan Christian Horner, Mercedes’in Singapur’da bu konuda kendilerine destek verdiğini ancak daha sonrasında fikir değiştirdiğini söylemişti.

Niki Lauda “Şu anda Singapur’a göre farklı düşünüyorsak o zaman Singapur’da hata yaptığımızı söyleyebilirim.”

“Tekrar hesapladık ve 4 takıma aynı motoru üretemeyeceğimiz, özellikle Bernie’nin istediği gibi aynı fiyata aynı motorları üretemeyeceğimiz sonucuna ulaştık.” dedi.

Omnicorse’nin haberine göre Mercedes’in mevcut formunun yanında gelecek sene için planladığı güncellemeler de rakiplerini endişelendiriyor. Habere göre kış döneminde Mercedes motorun % 48’ini değiştirerek daha da ilerlemeyi hedefliyor.

Bunun dışında aynı haberde Mercedes’in partneri Bosch ile turbo bacınsını maksimum seviye olan 500 bara çıkarmak için çalıştığını, takımın şu anda ancak bu seviyenin yarısından biraz yukarısını kullanabildiği söylendi.


Yorumlar

“Mercedes, Motor Gelişimi Konusunda İnadını Sürdürüyor” için 71 yanıt

  1. SEN haberi alıtı yapıyorsun BEN bızzat şahıd oldum NE ANLATIYON SEN

    1. Bizzat şahid oldum derken ?? McLaren garajında mıydınız ?? Yoksa benim gibi o sezonu ve daha da öncesini televizyondan izlediniz de onu mu kast ediyorsunuz ??

      Haberi alıntı yapıyorum ki belge niteliğinde bir şey karşınıza koyayım, sizin gibi işkembeden atmayayım diye.

      1. bizzat izledim araştırdım işkembeden atmadım ( YILDIZIN YETER )

  2. gerçekler ACIDIR

  3. @pu 106 a;

    Haberi alıntı yapıyorum, yine de inandıramıyorum. Demek ki sıkıntı bende değil, sende. Yine de haberdeki ilgili cümleyi bir daha paylaşayım;
    Finli pilot Raikkonen İngiltere, Fransa ve İtalya Grand Prix’ lerinde de motor problemi yaşamıştı.

    Özür dilemek erdemdir, büyüklüğü gösterir, doğru. Aynı zamanda suçluluk duygusudur.

    Sen böyle desteksiz sallarsan değil yakalamak kimse dönüp yüzüne bakmaz. Bu sıralar vakit buluyorum da cevap veriyorum. Vaktim olmasa pek çok kişi gibi ben de seni sallamam. Sen hayal dünyanda McLaren – Mercedes ortaklığında tüm kötü şeylerin sorumlusu olarak McLaren’i görüp her gün söversin, Mercedes’i ise yere göğe sığdıramazsın.

    “Adam gibi” bir şeyler yazıp cevap vereceksen buradayım, yok aynen devam edeceksen dediğim gibi vaktim varsa buradayım vaktim yoksa senle uğraşamam.

    1. ugraşmanı isteyen kim

  4. BENDE iyi sallarm yakalayabılene

  5. neymiş haug özür dilemiş bu onun buyuklugunu gösterır almanyada son tuda ön aksı kırılınca MC özur dıledımı özur dilemedı dıye, özur dıleyenlere suclu GÖSTERILMEMELİ

  6. 2005 monzada vıtes kutusunu degıştırdıgınden 10 sıra ceza aldı yarışa 11 . basladı rakıllerı 2 pıt stopla yarısıken pıt stop tan 4. cıktı dıgerlerının 1 pıt stopu daha vardı yanı 1. lık cepteydı takı önce rai sonra montoya nın SOL ARKA SOL tarafının gozle gorulur parcalanmaya baslayınca mecbur lastık degiştırp 1. lıgi kaybettı BIZDE bilıyoruz neyın ne oldugunu

  7. @pu 106 a;

    Ben zaten çok iyi atıcıyımdır (!); tutmasını bilene.

    Bana 2005’de uygulanan sıralama kuralını öğretmeye kalkma, senden daha iyi bildiğime emin olabilirsin.

    Sen 2005’de uygulanan motor kuralını bilir misin? 1 motor üstüste 2 yarış haftasonunda kullanılacak. (Yarış haftasonu: Antrenmanlar, sıralamalar ve yarış.) Herhangi bir sebeple motor değiştirildiği taktirde sürücüye 10 sıra grid cezası verilecek.

    Fransa GP, Kimi
    İngiltere GP, Kimi
    Almanya GP, JPM
    İtalya GP, Kimi
    Japonya GP, Kimi

    2005 sezonunda yukarıdaki yarışlarda McLaren sürücüleri, Mercedes’in V10 motorunun 2 yarış üstüste çıkaramaması sebebiyle 10 sıra grid cezası almışlardı.

    İşin vahametini daha da açmak için şuralara bakmakta fayda var:

    O sezon 19 yarış vardı. 19’da 5, yani kabaca her 4 yarıştan 1’inde McLaren sürücüleri Mercedes’in V10 motorunun dayanıksızlığı sebebiyle hak ettikleri ceplerin 10 sıra gerisinden start almışlardı.

    Belçika GP, Fisichella

    Burada da Renault sürücülerinin sezon boyunca motor yüzünden aldığı grid cezaları var; sadece 1 tane ve o ceza da takımın ikinci (şampiyonluğa oynamayan) sürücüsüne ait.

    Sezon sonu şampiyon olan Renault ile McLaren arasında 9 puan, Alonso ile Kimi arasında ise 21 puan fark vardı. Alonso, Renault motoruyla hiç ceza almazken Kimi Mercedes motoruyla 4 yarışta 10 sıra grid cezası aldı. Üreticiler klasmanında Mercedes’in V10 motoru biraz daha dayanıklı olabilseydi şampiyonluk büyük ihtimalle McLaren’e gelecekti. (İnanmayan varsa her türlü hesabı yapabiliriz.)

    He yukarıdaki grid cezalarından şunu da çıkarabiliriz: Mercedes’in V10’u, Renault’nun V10’unu 5’e katlamış 🙂

    O dönemden bir kaç haber:

    3 Temmuz 2005

    Patron Haug cezayı eleştirdi

    Mercedes motorsporları patronu Norbert Haug, Kimi’nin ceza alarak, kazandığı üçüncülük sırasını kaybetmesine tepki gösterdi. Fransa Gp sinde yarışa 13. sıradan başlayacak olan Kimi aslında üçüncü en iyi zamanı yapmıştı.

    Cuma günkü serbest antremanlarda motoru patlayan ve motor değiştirmek zorunda kalan Kimi, kural gereği 10 sıra geriden başlama cezası almıştı. Bu kuralı eleştiren patron Haug, “Bende kesinlikle doğru bir kural değil. Bunu söylemek zorundayım çünkü rahatsız oldum. Başka teknik parçalarda arıza olunca ceza olabilir ama motor arızası olunca niye ceza uygulanır anlamıyorum. ” dedi. Konu hakkında konuşan Kimi ise, “Geriden başlamamıza rağmen iyi bir yerdeyim ve puan alacağıma inanıyorum. Ama tabii ki yaşadığımız motor arızası herşeyi biraz daha zor yapacak. Sonuçta 10 sıra geriden başlamak çokda hoş değil.” dedi.

    12 Temmuz 2005

    Mercedes’ten Kimi’ye özür

    Mercedes motorsporları patronu Norbert Haug, McLaren pilotu Kimi’den özür diledi. Geçen iki hafta içinde iki defa motor problemi yaşayan ve sıralamalarda iyi dereceler yaptığı halde motor değişkliği cezası sebebiyle 10 sıra geriden başlayan Kimi, Alonso’nun gerisinde kalmaya devam ediyor.

    BBC ye konuşan Haug, “Kimi Alonso ile olan yarışta iki puan daha kaybetti. Eğer motor problemi olmasaydı, daha iyi bir sonuca ulaşırdı. Bunun için üzgünüm, daha çok çalışarak bu problemi aşacağız. Kimi’nin hızı çok iyiydi. Yarıştaki en hızlı tura imza attı, bu gerçekten çok hızlıydı.” dedi.

    7 Ekim 2005

    Sezon bitti sorunlar bitmedi!

    Raikkonen in başı bu sefer de bir başka motor problemi ile dertte. Kimi Raikkonen’in bu sezon 4. kez 10. sıra cezası alarak Japonya Grand Prix’ ine de 10. sıra geriden başlayacağı kesinleşti. Takımdan gelen açıklamada Japonya için yapılan ilk antrenmanların ardından aracın motorunun değiştirileceği belirtildi. Finli pilot Raikkonen İngiltere, Fransa ve İtalya Grand Prix’ lerinde de motor problemi yaşamıştı.

    McLaren Mercedes pilotu son yarışta Dünya Şampiyonluğu şansını kaybetmiş ve Şampiyonluk Alonso’ ya gitmişti. McLaren Mercedes Japonya’ya takımlar şampiyonasında büyük bir avantaj elde etmek için gelmişti ancak yaşanan bu sorun takımın tüm planlarını alt üst etmiş durumda. McLaren Mercedes Brezilya’ da üreticiler şampiyonasının ilk sırasına yerleşerek 2 puan farkla Renault takımının önüne geçmişti.

    1. Motor 17.sıradan bile yarış kazanabilecek kadar güçlüydü.Şimdiki gibi yani.
      Bak ne buldum.
      http://www.trf1.net/multimedya/netvizyon/32528-2005-nurburgring-kimi-raikkonen-in-lastigi-patliyor.html

      1. Sen işi sidik yarışına çevirme derdindesin. Al o zaman derler adama:
        http://www.youtube.com/watch?v=emNuqd4L2NA

        Bak Anthrax bey/hanım; tek derdin McLaren. Bunun nedenini anlayabilmiş değilim. Mercedes’e destek vermene bir şey diyemem ama iki yorumundan birinde McLaren’e çocukça sallaman canımı sıkıyor. Adam gibi eleştiri yapsan yine bir şey demeyeceğim. Ama inan yaptığın yorumlar orta okul seviyesinde.

        Bak Anthrax bey/hanım; benden sana tavsiye; McLaren ile uğraşacağına anın tadını çıkar. Mercedes bu, bugün var, yarın yok.

        Bir tavsiye daha, McLaren’i bu kadar tu kaka göstermeye çalışacağına Mercedes ile ilgili bir şeyler yaz bu sayfalara. Ne bileyim, Mercedes’in nasıl bir tarihe sahip olduğundan bahset mesela. Bilmediklerimizi öğretmeye çalış. Bunları yap ki Anthrax’ın yaptığı yorumlar değer kazansın, okunmadan geçilmesin. Sen ve senin gibi Mercedes taraftarlarının yapması gereken şeyi motorsporlarına sevgi ve Mercedes markasına saygı duyan biri olarak 3 sene önce ben yapmışım:

        Onur Aybars
        22 Ağu 2011 – 20:50 at 20:50

        Formula 1 öncesi yarışlarda Mercedes

        Mercedes, 9 Eylül 1923’te Monza’da gerçekleştirilen Avrupa GP’de ‘Benz RH’ modeli ile mücadele etmiş. 6 silindirli 2.0 litrelik motora sahip olan Benz RH, aerodinamik görüntüsü sebebiyle ‘Gözyaşı’ lakabını almış.
        1923 Avrupa GP, Monza, İtalya, Ferdinando Minoia’nın kullandığı ‘gözyaşı’ pit alanında;
        goo.gl/dS6F9
        Benz RH (1);
        goo.gl/husgK
        Benz RH (2);
        goo.gl/moSqQ

        1930’lu yıllarda Naziler, Mercedes ve Auto Union’a maddi destek vermeye başlamışlar. Yapılan yardımlar basının abarttığı kadar değilmiş, % 10 civarındaymış.

        Bir tek Nazi iktidarı değil, Alman halkı da yarışlara ve takımlarına destek veriyorlarmış. 1935 Almanya GP’yi 300.000 seyirci izlemiş.

        Silver Arrow isminin asıl sahibi W25 modeliymiş. Her ülkenin otomobillerinin kendi renklerine boyadığı yarışlarda Almanların rengi beyazmış (İngilizler yeşil, İtalyanlar kırmızı, Fransızlar mavi, Belçikalılar sarı). W25 yarıştan bir gece önce tartıya çıkarılmış ve ağırlığı 752 kg olarak ölçülmüş. O yıllarda yarış otomobillerinde 750kg olma zorunluluğu varmış. Mühendisler ağırlığı azaltmak için aracın boyasını sökmeye karar vermişler. Boyası sökülen W25 istenilen ağırlığa ulaşmış fakat çıplak gümüş yüzeyİ ortaya çıkmış. İstenilen ağırlığa gelen W25 yarışa katılma hakkını kazanmış ve yarışı birinci bitirerek ‘Silver Arrow’ lakabını almış.
        W25;
        goo.gl/G6A5O

        1935 – 1939 yılları arasında yapılan yarışları Alman takımları domine etmiş. Mercedes ve Auto Union, o yıllar arasında gerçekleştirilen resmi yarışların 3’ü hariç hepsini kazanmışlar.

        1937’de Mercedes-Benz yeni geliştirilen W125 ile tekrar zirvedeymiş. 5.6 litre, 8 silindirli, turbo, M125 kodlu motora sahip W125 sezon sonunda 12 yarışın 7’sini kazanarak Rudolf Caracciola’ya ikinci Avrupa şampiyonluğunu kazandırmış.
        W125;
        goo.gl/dSU10

        1938’de, W154, motorlara getirilen 3.O litre kuralına uymak için tasarlanmış. Yeni getirilen kural ile azalan ağırlık, 750 kg sınırını da ortadan kaldırmış. W154 ilk sezonunda, 9 yarışın 6’sını kazanmış ve Rudolf Caracciola’ya üçüncü Avrupa şampiyonluğunu getirmiş.
        W154;
        goo.gl/OalBI

        30’ların sonlarına doğru yarışlar tamamen Alman yarış arabalarının hâkimiyetindeymiş. 1939 yılında İtalyanlar, Almanların rekabetini kırmak için Almanlar tarafından üretilmeyen motor hacimlerindeki arabalara yer vermişler ve yarışlara yeni kurallar getirilmiş. Alman yarış otomobilleri bir kez daha standartların dışında kalmış. Mercedes-Benz mühendisleri vakit kaybetmeden, sadece 8 ay içinde W165’i geliştirmiş. Tam zamanında tamamlanan W165, Trablus GP’de yine birinci gelen otomobil olmuş.
        W165 (1);
        goo.gl/IL8Yf
        W165 (2);
        goo.gl/3a1Tg

        -Daha önce paylaştığım- Güzel bir hikaye

        Savaş sonrası kendisini toparlamaya çalışan Almanya’da Mercedes için de işler kolay değilmiş. En ucuz yol olarak da depolardaki parçalardan bir otomobil yapmaya karar vermişler. Bu otomobil 300SL’miş.
        300SL;
        goo.gl/rET1G

        1952 yılında Mercedes 300SL’leriyle Le Mans 24 Saat yarışlarına katıldığı zaman kimse onların kazanacağına ihtimal vermiyormuş. Çünkü Mercedes takımı, motor sporlarının bu en eski dayanıklılık yarışını o zamana kadar henüz kazanamamış.

        Devrin en iyi 58 otomobili, 14 Haziran 1952 Cumartesi günü saat 16:00’da Le Mans pistindeki start çizgisinde yerini almış. 24 saat süren bu yarışta, ikinci yarıya gelindiğinde, sadece 31 otomobil devam edebiliyormuş.Mercedes takımından Karl Kling ve Hans Klenk’in araçları da yarıştan çekilmek zorunda kalmış. Diğer iki 300SL ise 2 ve 3. sıradaymış.

        Zaman akıp finişe yaklaşıldıkça yarışan araçların sayısı giderek azalıyormuş. 4 saat kala 19, 1 saat kalaysa sadece 17 otomobil kalmış. İşte o esnada Mercedes takımı kimsenin ulaşamayacağı kadar açık bir farkla en öndeymiş.

        Yarışı Hermann Lang ve Fritz Rieß’in kullandığı 300SL, 155,575 km/s’lik yeni bir rekorla birinci bitirerek Le Mans tarihine geçmiş. İkinci de Theo Helfrich ve Helmut Niedermayr’in kullandığı diğer 300SL olmuş. Organizatörler bu çifte zafer karşısında hazırlıksız yakalanmışlar: Mercedes’in kazanacağına ihtimal vermeyen yetkililer Alman Milli Marşı kasedini de getirmeyi unutmuşlar!

        300SL’ler o sene Mille Miglia’da 2. ve 4. olmuş, Bern GP’sinde ilk üçün, Nürburgring’deyse ilk dördün tamamını oluşturmuşlar.

        Bu yarışın videosunu Sinan kardeşim bulmuş ve bizlerle paylaşmıştı;
        goo.gl/AJA8Q

        Formula 1 dönemi yarışlarda Mercedes

        Alfa-Romeo’nun yarışlardan çekilmesiyle azalan ilgiyi geri getirmek ve katılımı arttırmak için FIA, ’52 ve ’53 sezonlarında yarışları F2 kurallarına göre düzenlemiş. Bu durum, 1930’ların muhteşem Mercedes’inin 1951 yılındaki yarışlara geri dönme girişimini 1954 sezonuna ertelemiş.

        1954’te Formula 1 kurallarına geri dönülmüş. Bu kurallarla 2.5 litrelik atmosferik motorlar geri gelmiş. O sezonda Lancia ve Mercedes Formula 1’e dönmüşler ve dönemin en iyi sürücülerini kiralamışlar. Bir çok önemli yeniliğe sahip Mercedes W196 aracını kullanan Fangio, Fransa Reims’deki ilk yarış öncesinde 200 km/sa hızın üstüne çıkarak ilk pol pozisyonunu kazanmış ve yarışta bir diğer Mercedes sürücüsü Karl Kling ile mücadelesinden sonra damalı bayrağı ilk sırada görmüş. Bu yarışta iki Mercedes damalı bayrağı 0.1 saniye farkla geçerken en yakın rakipleri 3. sıradaki Robert Manzon (Ferrari)’a tur bindirmişler.
        W196;
        S goo.gl/BiLMP

        W196, İngiltere’de sürücülerini zorlamış. Aracın aerodinamik yapısı virajları almayı zorlaştırıyormuş. Bunun üzerine bir sonraki yarış olan kendi evlerindeki Almanya GP için Mercedes-Benz, W196 şasisinde gerekli aerodinamik düzenlemeleri yapmış ve yarışı kazanan taraf olmuşlar.

        ’55 sezonunda Mercedes yine güçlüymüş ve Fangio 3 yarış hariç hepsini kazanmış. Ancak 1955’ten sonra Mercedes spordan bir anda kaybolmuş. Teknolojik açıdan artık en üst seviyeye çıkmışlar, ancak, aynı yıl Le Mans’taki yarışta bir Mercedes aracının kazası sonucu 83 kişinin ölmesi de bu çekilmede etkili olmuş. Bu çekilişten sonra Mercedes 40 yıl spora dönmemiş. Le Mans’taki kazadan sonra ise geride kalan 3 Grand Prix yarışı da iptal edilmiş.

        Mercedes’in motorsporlarından çekilmesine sebep olan Le Mans’daki büyük kaza ‘Dünden Bugüne Formula 1’de şu şekilde anlatılmış;

        “Tarihin En Büyük Faciası

        O zamanların geleneklerinden biri de iyi sürücülerin aynı zamanda spor otomobil yarışlarına katılmalarıydı. 24 Saat Le Mans yarışı bunlardan en prestijlisiydi. Yarışta mücadelenin İngiliz Jaguar, Alman Mercedes ve İtalyan Ferrari arasında olması bekleniyordu. Her bir takımın spor otomobil yarışı programları en iyi dönemlerindeydi ve amansızca birbirlerine üstünlük kurma çabası içine girmişlerdi.

        11 Haziran 1955 öğleden sonra saat 4’te yarış başladı. Ferrari ile Castelloti, Hawthorn’un Jaguar’ının önünde birinciliğe yerleşti. Kötü bir çıkış yapan Fangio ondördüncüydü. Fangio’nun otomobili hava frenleriyle avını parçalayan bir canavar gibiydi. Çok geçmeden Hawthorn’u yakaladı ve Jaguar’ı geçti. Hawthorn ve Fangio Castelloti’yi geçerken sanki 1953 Reims’de yaşanan efsanevi mücadelelerine kaldıkları yerden devam ediyorlardı. (Bu mücadeleyi 1953 sezonunun anlatıldığı ansiklopedi sayfasında aktarmıştım.) Saat 6:30’da ilk pit stop zamanı gelmişti. Hawthorn pitlerden önceki düzlüğe girdikten sonra pite daldı. Bu manevra hazırlıksız ve daha yavaş olan Macklin’in Austin-Healey’ini sola fırlattı. Solda yarışa hızla devam eden Pierre Levegh’in kaçış şansı yoktu. Mercedes’iyle saatte yaklaşık 210 km hızla Austin-Healey’e çarptı ve seyircileri pit düzlüğünden ayıran duvarın üzerine fırlattı. Otomobil alevler içinde kalmıştı; çarpışma, motoru ve ön takımı kalabalığın içine attı. Asrın kazasında 82 seyirci ile Pierre Levegh ölmüştü ve 100’ün üzerinde yaralı vardı.

        Sarsılan Hawthorn’un yerini Ivon Bueb alırken, Moss da Fangio’nun yerine geçiyor ve yarış devam ediyordu. Onuncu saat sonunda Daimler-Benz yöneticileri birinci ve üçüncü devam eden Mercedes’leri yarıştan çekme kararı aldılar. Bir gün sonra saat 4 civarında Hawthorn’un damalı bayrağı gören ilk pilot olmasıyla kabus sona erdi. Bu trajedi, kazada yer alan masum İngiliz’in aklından ömür boyu çıkmadı.”
        Kazanın videosu;
        goo.gl/DnIkI

        Daimler-Benz 1956 sezonu için 300SLR yarış otomobilinin ‘hardtop’ (metal tavanı sökülüp takılabilen) sürümünü geliştirmiş. Fakat şirket 1955 sezonunun sonunda motorsporları faaliyetlerini durdurma kararı alınca 300SLR yarışa hiç çıkamamış. Yarışlara çıkamayan araç Test Bölümü Başkanı Rudolf Uhlenhaut’un şirket arabası olarak görev yapmış. Araca verilen ‘Uhlenhaut Coupe’ takma adı da buradan geliyormuş.
        300SLR Uhlenhaut Coupe;
        goo.gl/W36BN

        “Adam gibi” yorum yap da bize bir şeyler öğret. Yok, orta okul seviyesinde “tu kaka McLaren” demeye devam edersen nerede yanlışın varsa o yanlışı düzeltmeye devam edeceğim.

        1. Şimdi gördüm, aradan geçen zamanda link’ler ölmüş.

        2. Upuzun bir yorum yazmışsın.Bilmediğim pek bir şey yoktu.Umarım başkaları da Mercedes hakkında bir şeyler öğrenmiştir.Ama okuduklarını sanmıyorum.
          Bazı kendini bilmezler sonunda Mercedes motorundan kurtulduk ,Honda gelecek dertler bitecek tarzında yazınca dayanamıyorum kırmızı görmüş boğa gibi.Bunu ilk kim başlattı bilmiyorum.Ben bırakıyorum.Arada insan çoluk çocuğun yanında bir şeyler bilen insanların da olduğunu unutuyor.Eskiden böyleleri daha çoktu.
          Honda tek başına dönseydi de hakkındaki görüşüm değişmeyecekti.Adamlar krizi bahane edip KAÇTILAR.Honda resmi takım kuruluş 2006 kaçış 2008 sonu.Ben en kısa sürede kaçacaklarını düşünüyorum.Belki de Mclaren’i bir atlama taşı(mesela Red Bull) olarak kullanmayı düşünüyorlardır.
          Zamanında ortak iken kaybedilen şampiyonluklar tek başına kimsenin suçu değildi.
          Evet 2006’ya kadar motorlar yanıyordu.Ama çok güçlülerdi.Sürekli gelişim ve hafifletme yapıldığından 1,000-HP’ye dayanmıştı.Güçsüz ve yanan olsalardı sonumuz Pejo gibi olurdu.
          Viraj içi fren sistemi ve berilyumu kim yasaklatmıştı.Michelin’in legal lastikleri neden birden illegal oldu.Fiarrari bunun arkasındaki güç.Hasssas dizaynlar,kötü sürücü yönetimi(Couldhard Hakkinen çarpışmalarını affedemiyorum.) bir sürü etken var.
          Elbette size başarılar dilemiyorum.(Bu bizim başarısızlığımız demek olur.)ikinciliği kabul edemem.

          1. Bazı kendini bilmezler sonunda Mercedes motorundan kurtulduk ,Honda gelecek dertler bitecek tarzında yazınca dayanamıyorum kırmızı görmüş boğa gibi

            O kendini bilmezleri asıl bogaya dönüştüren sizsiniz! sürekli olarak her Ron haberinde McLarene laf atan aşagılayan batması için gün saydgını söyleyen yorumlar yazıp McLaren fanlarını kışkırtan sizsiniz.Siz bu tür yorumlar yazmaya devam ederseniz karşılıgınıda aynı şekilde alırsınız.

          2. “Bilmediğim pek bir şey yoktu” demen açıkçası bana pek inandırıcı gelmedi.

            “Bazı kendini bilmezler” seni boğaya döndürmüş olabilir. Bu boğaya dönüşmüş halin de beni ve eminim pek çok kişiyi daha Mercedes’den feci şekilde soğuttu, bunu bilesin.

            Üreticilerin kaçmak için hep bir bahanesi olur; kimi “kriz” der, kimi “kaza” der.

            Kaybedilen şampiyonluklar tek başına kimsenin suçu değil ise, ki doğru, haftalardır burada Mercedes motoru şöyle güçlü, böyle hızlı, McLaren dandik v.s. yorumlarının açıklaması ne oluyor ?? Boğaya dönüşmen mi?

            2000’lerin başındaki dönen dolapları sanırım bu sayfalarda benden çok yazan yoktur.

  8. şimdi şu konuya açıklık getirelim mclaren williams ferrari sauber … bu takımlar formula 1 e muhtaç çünkü kendilerini gösterecekleri başka bi vitrin yok hani ferrari çekilirim diye tehdit ediyor ya ama kendiside biliyo bunu yapamaz

    ama mercedes tüm dünyada her kesime araç satan ve belli bir prestiji koruması gereken bir üretici f1 e muhtaç deil belki rekabet bile etmek istemez başka bi alman üreticiyle bunun tam terside geçerli o yüzden başarısızlıkta çekilir çünkü tek alternatifi f1 deil f1 de elbette olmak ister ama başarılı olmak şartıyla

    ama diğerleri f1 e muhtaç o yüzden başarısızlıkta bile kalmak zorundalar williams ın zarar ettii dönemler olduğunda bile burdaydı çünkü kalmak zorunda tek vitrinleri ve firmanın kurukuş amacı bu zaten ancak marka kapanırsa gider ama mercedes öyle deil yada bir başka üretici

    1. aynı şey lastik üreticileri içinde geçerli rekabet etmek istemiyorlar…

  9. son olarak YILDIZIN yeter

  10. Mercedes bir sezonda ne çok canlar yakmış öyle:) Rai’nin şampiyonluğu kaybettiği sezon sadece motor değil araçta genel olarak bir dayanıklılık sorunu vardı ve bu yüzden şampiyonluğu kaybettiler.McLaren’in daha
    önce Honda ile büyük başarılar elde etmesi o başarıları yeniden tekrarlayacağı anlamına gelmez.İnsanlar
    her ne kadar var olan yapıdan şikayet etselerde şampiyonluk için adı geçen takımların ikiden (Ferrari/McLaren)
    dörde çıkması (Mercedes,Red Bull,Ferrari,McLaren) iyi bir şey hatta Williams bile ciddi bir gelişim gösterdi.
    Honda’nın nasıl bir motorla geleceğini merek ediyorum.Ama herşeyden önce McLaren’in iyi bir şasiye ihtiyacı var.

  11. Abdullah, kardeş alıntı yapınca kazık kadar punto olmasın. Kırmızı olsun, italik olsun ama büyümesin karakterler.

  12. Anthrax beye/hanıma cevabımdır.

    Mercedes motoru ile kac yaris kazandiniz?
    Bakalim Honda ile yaris kazanabilecek misiniz?

    Konu turbo motor ise Mercedes fabrika takımı hariç kimse bir Mercedes motoruyla yarış kazanmış değil. Eğer konu genel motor partnerliği ise 1. McLaren ve Honda ortaklığı, değil McLaren tarihinin, tüm Formula 1 tarihinin en başarılı ortaklığıdır. 5 sezonda 4 çifte şampiyonluk ve 1 de 2.’lik. Yarış başına galibiyet ve pol sayılarını tam olarak vermem için bakmam lazım ama bakmadan kabaca söyleyeyim; hem galibiyet hem de pol %55’nin üzerinde.

    hem motorun en iyisini alcan hemde dirdirim bitmeyecek.
    Şu sezonun en iyi motor üreticisi tartışmasız Mercedes. Ama bu demek değildir ki aynı motoru McLaren de kullanıyor. Ya da şöyle de söyleyebilirim, ki sanırım bu daha doğru olur; Mercedes fabrika takımıyla McLaren’in aynı motordan aldıkları verim bir değil. Bunu kimse çarpıtmaya çalışıp da “McLaren verim almayı bilmiyor” demesin. McLaren Formula 1’in mühendis fabrikasıdır. Günümüzde tepedeki takımların kilit isimleri ya McLaren menşelidir ya da gelişimini McLaren’de yaşamıştır. Aynı verimin alınamamasının sebebi üreticidedir.

    Pejo veya Ford ed ile kac yaris kazanmistiniz?
    ’93-’94 sezonlarındaki Ford ve Peugeot ortaklıkları geçiş dönemidir. Orada başarı aranması pek akıllı işi değildir. He Ford ortaklığından bahsederken 1. dönem baz alındıysa orada da 1 şampiyonluk var, Mercedes ortaklığında da 1 şampiyonluk vardır.

    Japonya 2005’te Raikkonen pedal çevirerek kazanmıştı.
    Japonya 2005’de Raikkonen neden 17. sıradan başlamıştı?

    Mercedes motoru olmasaydı o yarışların üçte birini bile kazanamazdınız.
    Bu tezini neye dayandırdığını anlayamadığım için bir şey diyemeyeceğim.

    Mercedes zaten bu takımdan ne köy ne de kasaba olmayacağını anladığı için hisselerini satıp Brawn Gp’yi almıştır.
    Yalancının üstü başı yırtılsın mı? Mercedes, McLaren’de çoğunluk hisseyi elinde bulundurmasına rağmen Ron Dennis engelini aşıp ne bir karar alabiliyor ne de Ron Dennis’i ikna edip takımın tamamına sahip olabiliyordu. Ron Dennis’in McLaren gibi bir yarış markasını Mercedes gibi bir üreticiye vermemesi benim nazarımda Ron Dennis’in değerini bir kaç kat daha arttırmıştır. Çünkü üretici başarılı olduğunda vardır, başarısızlıkda ise yoktur. Yarış takımıysa sonuç ne olursa olsun buradadır. McLaren’i satın alamayacağını anlayan Mercedes ucuz ve son şampiyon ünvanlı takımı satın alarak amacına ulaşmıştır.

    Şu konuya da değinmem lazım. Bu aralar çokça şunu yazıyorsun: “2009’da araçtan Honda motorunu çıkarıp Mercedes motoru takılınca araç şampiyon oldu.” O sezonu izlememiş olsak sanacağız ki Brawn GP sezona Honda motoru ile başladı ve tırtladı. Sonra araca Mercedes motoru takılınca araç kanatlanıp uçtu, keramet Mercedes’de idi. Honda motoru çıkartılıp Mercedes motoru takıldı da araç uçtu diyince sadece Honda markasına değil, o araçta emeği olan yüzlerce mühendise hakaret etmiş oluyorsunuz. O sezon BGP001 mekanik anlamda rakiplerinin çok daha ötesindeydi. Aracın ağırlık dağılımı çok iyiydi. Dengesi çok iyiydi. Ağırlık merkezini mümkün olduğunca düşük tutarak aracı geliştirmişlerdi. Aero anlamındaysa herkesin bildiği çift katmanlı difüzör ile diğerlerinin çok daha ötesindeydi. Honda 2 sezon önceden o araç üzerinde çalışıyordu; tıpkı Mercedes’in bu sezon için yaptığı gibi. O sezon rakipsizdiler; tıpkı bu sezon Mercedes’in olduğu gibi.

    1. Digerleri seneye belli olur.2005te yagmur yagdigi icin 17.oldugunu hatirliyorum.

      1. Seneye belli olmaz. Kim ilk senesinde başarı elde edebildi?

        17.’liğin nedenini tam hatırlıyorsun. Evet Kimi pistteyken yağmur bindirmişti ama Mercedes V10 motoru yüzünden 10 sıra grid cezası da almıştı. Malum, Mercedes’in V10’u o sezon kural olan bir motorun 2 yarış haftasonu üstüste kullanılmasına pek uygun değildi.

        1. YANLIŞ 2005 te reno ve mc ozamankı kurallardan dolayı sondan 1 ve 2 ci olarak sıralama turu atacaklardı reno ve mc sıra geldıgınde sert 1 fırtına geldı 2 takımda son sıraları paylaştılar ertesı gun yarış 1 saat erkene alıdı net hatılıyorum ATMAKLA olmuyor

        2. Onur Abi bilen bilir.

          Mercedes: Raikkonen için üzgünüz
          Mercedes’in patronu Norbert Haug yaşadığı motor problemlerinden dolayı Kimi Raikkonen’den özür diledi.

          1. Mercedes motorlarını İlmor üretiyordu.Firma üzerinde %100 kontrolü yoktu.Kaynaklar Honda için IRL motoru üretilmesi,Deniz motorları vs gibi saçma işlere gidiyordu.Bazen guruları da kovmak gerekiyor.V8 ile birlikte patlayan motor muhabbeti sona erdi.Ama hala aleyhiöizde delil olarak kullanılıyor.
            Giden şampiyonlukların aralarında Mclaren teknoloji merkezine yatırılan büyük paralarında olduğu bir sürü sebep vardı.Lastik,berilyum(Mercedes pistonlarında berilyum kullanıyordu.Yasaklanınca mahle marka hazır piston kullanmaya başladı.Uymadı),politika,çok sınırda tasarımlar,kötü sürücü seçimi ve yönetimi vs
            2007 şampiyonluğu ise Fiaya ihraç ve men edilmemek için diyet olarak verildi.

            1. Berilyum 2001 sezonun da yasaklandı bu yasak tek Mercedes’i etkilemedi motor performansı ve güvenirlikte bütün motor üreticilerini etkiledi çünkü herkes bu malzemeyi kullanıyordu. Bu yasaktan sonra çıkıp o malzeme yasaklanmasaydı motor daha iyi olurdu demek saçma kurallar herkes için aynıdır.

              Ayrıca Mercedes Motor üreticisi olarak F1’e döndüğünde %100 motoru kendisi üretmiyormuş ortak olduğu bir motor şirketi varmış bu şirket ise Ilmor bu ortaklık Sauber ve McLaren takımına motor sağlıyormuş. Paul Morgan’ın 2001’de bir uçak kazasında ölmesinin ardından, Mercedes şirketin tüm hisselerini satın alarak ismi Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd. olarak değiştirmiş ve o yer şuanda Brixworth.

              Tekrar yazayım dedim.

              1. Senin yazdıkların wikipedia.Rakip sitede Mercedes ilmor Mercedes oluyor diye haziran 2005 tarihli haber var.O tarihlerde tamamen firmanın hisselerini alıp adını değiştirdiler.Sonrada Mario İlien’e F1’de çalışma yasağı getrdiler.Bir ara motogp’de adı geçiyordu.
                Berilyumu Ferrari yasaklattı.Adamlarının tüm şampiyonluklarını Şumi ve avanesine bağlamamak lazım.Ferrari kendi geliştiremeyince rakiplerine takoz koymakta ustadır.ya da ustaydı.
                Aşağıdaki yazı F1 fanatik’ten.Pejoda bolca motor patlatmıştır.
                Berilyum çelikten sağlam ama aliminyum hafifliğinde bir materyaldir.O yasaklamada şu kadar gigapascaldan fazla dayanımı olan materyal kullanımı yasaklandı denmiştir.O nedenle yerine bir şey koymak hemen mümkün olmamıştır.O yıllarda müthiş bir gelişim yarışı vardı.3.0 litre Ford V10 motoru 78 kg diye bir haber okuduğumu hatırlıyorum.Ki bu motorlar 1995 ile 2005 sonu arası 690’dan 1000 Hp’lere dayanmıştı.Keşke şimdide gelişim yasağı olmasa.Biri yeni bir turbo bulsa biri yeni bir enjeksiyon.
                A substantial part of the explanation for how they were doing it lay in the elastic properties of beryllium – an exotic and carcinogenic material used to produce either the pistons or cylinder linings as an alloy with aluminium.

                On October 6th, 1999 the FIA moved to ban beryllium, giving the teams until the end of the following season to remove it from their engines, though only Mercedes and Peugeot were using it.

  13. Jenson Button : Bir gün spordan geldim menajerim aradı durumun pek iyi olmadığını söyledi ne oldu dedim ? Honda F1 den çekildi dedi peki ya şimdi ne olacak dedim Ross Brawn takımı kurtarmaya çalışıyor bekleyeceğiz dedi. Ve sonun da Brawn Takımı kurtardı biz aracın arkasını Honda motoruna göre tasarlamıştık 2007 sezonunu çöpe atıp 2009 projesi üzerine yoğunlaşmıştık Mercedes ile anlaştı takım Mercedes motoru Honda motorunun alanına sığmadı aerodinamik yapıyı bozmadan mühendisler harika iş çıkarttılar ve Mercedes motorunu şasiye entegre ettiler o sezon Honda motor ile yarışsaydık daha güçlü olabilirdik çünkü Honda motorunun olduğu bir şasi ye göre gelişim planlamıştık Mercedes motorlu şasi de bu güncellemeler çalışmadı. Kaynak bbc top gear.

    1. 70 hp gucsuZ Motorla ne yapacaklardi.

  14. arkadaşlar bosch enjektör üretiyor zaten alman arabalarının dizellerinde kullanılıyo tamamına yakın bildiğim kadarıyla

    bu bahsedilende arkadaşın dediği gibi benzinli motor olduğundan enjeksiyon basıncıdır

    turboya 500 bar verdiğinizde kanatçıklar parça parça olur hadi ürettik 500 bar ı silindirlere gönderdik motor patlar ateşlemeylede yüksek bi basınç artışı oluşacak zaten

    turbonun amacı motorun ihtiyacı olan 1/16.7 hava yakıt oranını her koşulda sağlayabilmek 1 bar basınçla hava gönderir daha verimli olması için intercooler kullanılır çünkü soğuyan havanın hacmi azalır

    1. bide şu var zamanında mercedesin redbulla karşı başlatılan iclemelerde şikayetçi taraf olduğunu duymadım çok net durumlarda olmuştur ama hiç bu kadar çok konuşmuyolardı bilhassa ross brawn

      yani çok konuşacağınıza işinize bakın işinize bu konunun tartışılacak hiçbir yanı yok mercedes sonuna kadar haklı eğer bu karar bozulursa diğerlerinin gelişebileceği alan daha fazla çünkü eksikliklerini ve nasıl düzelteceklerini gördüler ama mercedes in ilerlemek için yeni bişeyler bulması lazım çünkü zaten en yukarıdalar hangisinin ilerlemesinin daha kolay olduğu ortada

  15. 500 bar korkunç bi rakam. Yanlışlık olabilirmi? 500 bar? 5-10 bar turbo basıncını anlayabilirim.

    1. The report said Mercedes has developed with partner Bosch an upgrade of the turbo pressure to a maximum of 500 bar, as allowed by the regulations. Omnicorse said the 2014 turbo is limited to little more than half that figure.

      İngilizcesi bu şekilde. bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi değilim açıkçası. yazılı öyle.

      1. Turboyu bosch uretmiyor.Dedigim gibi o rakam enjeksiyon basincidir.Guc uretimi ve yakit tuketimi ile ilgulidir.Dizellerdeki guc artisinin kaynaklarindan biri budur.Su anda dizellerde ikibin barin uzerinde calisan piezo elektrik enjektorler var.

      2. Onun turbo basıncı olması imkansız. Seneye araçlar 15,000 km/h sürat yapacak gibi bir şey. Enjeksiyon basıncı olmalı ki çok mantıklı. Kaynak balta 😀

  16. Ferrari ve Renault’nun başını çektiği grup motorların gelişimine izin verilmesini isterken

    başka motor üreticisi varda benmi bilmiyorum 🙂

  17. “Tekrar hesapladık ve 4 takıma aynı motoru üretemeyeceğimiz, özellikle Bernie’nin istediği gibi aynı fiyata aynı motorları üretemeyeceğimiz sonucuna ulaştık.”

    Adam herkesin söylediğini doğruladı resmen. McLaren’in Honda’ya geçmesine şaşırmamak gerek.

  18. Bu kadar ısrar etmelerinin nedenini biliyoruz.Zaten başkanları Mercedes’in F1de kalması isteniyorsa kazanmak zorundayız demişti.Aksi olursa anında kaçarlar.

  19. Yukarıdaki 500’ün yakıt enjeksiyon basıncı olması gerekiyor.Direkt enjeksiyon ile bu kadarına müasade ediliyordu.

  20. almanyada son turda lıderken kırılan ön takım gıderler kanadada motor sogutma kapagını takılı unuturlar ACEMILER sızı

  21. Lewis-Hamilton avatarı
    Lewis-Hamilton

    Baştan beri herkes biliyor.Ferrari gelişecekte ,Mercedes aynı yerinde mi kalacak.Keşke açılsa motor 🙂

  22. ferarıden araklama yapacagınıza 2007 işinize baksaydınız

  23. kıskananlar catlasın

  24. Surekli patlayan motordan bu seviyeye, 10 yilda neler degisebiliyor 🙂

    1. McLarene denk gelmedi böylesi süper ötesi motorlar ! 🙂

      1. 2007 de geldıde noldu

      2. Mercedes motoru ile kac yaris kazandiniz?
        Bakalim Honda ile yaris kazanabilecek misiniz?

        1. Öyle bir konuşuyorsunuzki sanki Mercedes döneminden önce Mclaren hiç yokmuş ortada Mercedese geçince rekorlar kırmışız .Geçmişte honda ile tarih yazan rekorlar kıran takım McLaren önce bunu bir sokun kafanıza.

          1. Ya hem motorun en iyisini alcan hemde dirdirim bitmeyecek.Pejo veya Ford ed ile kac yaris kazanmistiniz?Ben Honda ile hic yaris kazanamayacaginizi dusunuyorum.

            1. Bende diyorumki bu kurallar olmasaydı bırak yarış kazanmayı,şampiyonluk kazanmayı pılınızı pırtınızı toplar giderdiniz tıpkı diğerleri gibi !

              Ha bu arada motorumuz o kadar iyiydiki arkamızdan alevler çıkarak yarışıyorduk.

              1. Ya ya Japonya 2005’te Raikkonen pedal çevirerek kazanmıştı.Mercedes motoru olmasaydı o yarışların üçte birini bile kazanamazdınız.

              2. Tabi tabi öyledir.Neyse önemsiz şeyler hakkında bu kadar lakırdı yeter.

              3. Önceki kurallar varken de yarış kazandık.Bizde sizin sürekli bozulan kırılan bir şeylerinize kızıyorduk.Mesela yarış sırasında kaç tane F1 aracının arka kanadı durup dururken kırılmıştır.

          2. mc lerenden once 1956 vardı

        2. Peki Mercedes motoru McLaren’siz bu seneye kadar kaç yarış kazandı Formula 1’de olduğu dönemde?

          1. Mercedes F1’de şampiyonluklar kazanırken Mclaren C vitamini bile değildi. Mclarenin vetosu olmayıpta Reb Bull’a motor verseydik kaç şampiyonluk yaşardık?
            Mclarensiz kazanılan bir şampiyonluk daha var.Komik olan araçtaki Honda motoru çıkarılınca şampiyonluğun kazanılması.Üstelik araç ona göre dizayn edilmişken.
            Mclaren Mercedes motoru ile bile bir şeyler başaramazken Honda ile puan alması mucize olacaktır.Mercedes zaten bu takımdan ne köy ne de kasaba olmayacağını anladığı için hisselerini satıp Brawn Gp’yi almıştır.
            Neyse önemsiz şeyler hakkında bu kadar lakırdı yeter.

            1. Murat Aksoy avatarı

              Birkaç yıl sonra yine bu sitede yayınlanacak olan “Mercedes ticari kaygılar nedeniyle spordan ayrılıyor” haberine yorum yapmak üzere seni şimdiden bekliyorum. O zaman Formula 1 tarihi için Mercdes mi yoksa McLaren, Ferrari, Williams ve hatta Minardi mi daha büyük bir değer bunu tartışırız. Çünkü minard’nin bile 20 yıl boyunca yarışıp ta kazanabildiği sadece 3-5 puan bile sizin bu sezon kazanacağınız şampiyonluktan çok daha fazla değerlidir. Çünkü onlar sadece “başarılı” olabildiği sürece değil, yarışabildiği sürece bu sporda yer aldılar.

              1. Bende Mclaren Honda’yı suçladı haberlerini iple çekiyorum.

        3. Şu yorumun üstüne yarım sayfalık bir cevap yazmıştım ama yanlışlıkla geri tuşuna basınca gitti lanet olası şey :@

          kısaca tekrarlamam gerekirse Formula 1’de Ferrari, Williams, McLaren takımları Mercedes’ten fazlasıyla büyüktür. Yok Mercedes şampiyonluklar kazanırken McLaren vitamin bile değildi gibi laflar cidden çok komik laflar.

          Büyük dediğiniz Mercedes Formula 1 başladıktan beri topu topu sanırım 2 sene mücadele edip kaçıyor ve 2010’a kadar takım olarak gelme cesaretini gösteremiyor. O süreçte ise bu yukarıda bahsettiğim takımlar başarılı olsalar da olmasalar da mücadelelerini sürdürüyorlar. McLaren ya da diğer takımlara laf çakacağınıza önce ölümüne savunduğunuz üreticinin spora olan yaklaşımını bir değerlendirin bence.

          Sürekli olarak küçük görmeye çalıştığınız Renault’nun Red Bull ile kazandığı şampiyonluklardaki payını es geçiyorsunuz ama McLaren yerine Red Bull’a motor verilseydi bir sürü daha şampiyonluk kazanacağınızı söylemekten geri kalmıyorsunuz. O zaman motor mu kazanmış olacaktı şampiyonlukları?

          Mercedes, McLaren ile hissedarlığı için bitirdi? Brawn GP gibi ucuza gelen bir takımı devralma şansı çıkıp McLaren’in de artık kendi spor otomobillerini ve onlar için kendi motorlarını da üretiyor olması sebebiyle tam anlamıyla üretici olması yüzünden mi yoksa başarısızlıklar sebebiyle mi?

          Mercedes’e karşı en ufak bir tutumum söz konusu değildir. Hatta son dönemdeki motorların gelişimine müsade edilmesi konusunda Mercedes lehine düşündüğümü, Red Bull dominasyonunu bitirdiği için mutlu olduğumu belirtmem lazım. Ama tüm bunlara rağmen sizin gibi fanboyluk yapanlara da bazen cevap vermeden duramıyorum kusura bakmayın.

          Daha düne kadar McLaren kazansın diye dua eden Mercedes’çilerin şimdi McLaren’i beğenmemesi gerçekten komik geliyor bana. Ya da ben taraftarlığı bilmiyorum.

          1. .Size 1955 Le mans kazasını biraz araştırmanızı öneririm.Mercedes ve Jaguar o kazdan sonra 35 yıl kendilerini motorsporlarından gönüllü olarak sürgün ettiler.Firmaların yöneticileri vardır.Hatalı kararlar alırlar.Tıpkı fianın F1’in içine ettiği gibi.
            Mclarenciler ile tartışmayacağım.Seneye ne olacağını herkes görecek

            1. her şeyi kendiniz biliyor sanmayın, elbet biz de bir şeyler biliyoruz en ince ayrıntılarıyla bilmesek de.

              niye 35 yıl sürdü peki bu motor sporlarından sürgünlük? Ki 35 sene değil çünkü arada başka yarışlara katılmışlık var. Ve Formula 1’e döndükten sonra niçin aradan yıllar geçmesine rağmen kendi takımını oluşturmadı Mercedes? Ve Mercedes’in bir Ferrari, McLaren ya da Williams gibi uzun seneler boyunca Formula 1’de kalacağına inanıyor musunuz? Diyelim ki Mercedes takım olarak 5 seneyi aşkın bir süre şampiyonluk kazanamadı. Buna rağmen Formula 1’de kalmaya devam eder mi sizce?

              (inşallah eder)

              1. Iki ureticide ana akim tum motorsporlarindan cekildiler.Bu biraz gonullu oldu.83 kisi oldukten sonra men bile gelebilirdi.Korktuklari icin kendilerini surgun ettiler.
                Firmalarin yoneticileri vardir.Gelistirdikleri araci iptal edip Sumiyi serbest nirakmalari hataydi.Ilmoru satin aldolar falan filan.Mclarenden ayrilip ayri takim kurulmasini ilk olarak Wolfgang Bernhard gundeme getirmisti.Ama fikrini kabul ettiremedi.Sonra ayrildi falan..
                Takim cekilirse bende cekilirim.
                vw niye gelmiyor?Digerleri niye cekildi?Bu ortamda basarili olmalarini mumkun gormedikleri icin.Toyota veya Bmw cekildikleri icin batmadilar.Sadece ben dalga geciyorum.Oda dag fare durumu.
                Yasim 44 Bazen olcuyu kacirabiliyorum.Mclaren fanlarindan ozur dilerim.Ama sizi seneye cok aglatcaz.

              2. Adamların derdi motorlarının üstünlüğünü vurgulamak.Daha önce bununla ilgili yazılar çıkmıştı.Reno fabrika takımı ile şampiyonluk kazandığı halde bunun getirisi olmuyor diye.Mercedes için Mclaren’in kazanması yetiyordu.Ne zamana kadar?Önce casusluk skandalı patladı.Sonrasında MP4-12 üretimi söz konusu olunca Mercedes SLS’teki motoru vermek istedi.İngiliz tarafı motor için ağır ve hantal yorumu yapınca ipler kopmaya başladı.Bir diğer neden on yıllık dönemde sadece bir sürücüler şampiyonluğu alınmasıdır.F1’deki aşamalı boşanma bundan sonra gerçekleşmeye başladı.Kolayca elde edileceği düşünülen başarı(Brawn iyi satış yaptı veya değişen şartlar bunu getirdi.Red Bull,EBD vs) bunu kolaylaştırmış olabilir.
                Sonrasında bugüne kadar iyi idare ettiler.Ama Mclaren tarafı su koyvermeye başladı.Mercedes 2015’te üretici değiştireceğinizi bilerek size motor vermek zorunda değildi.Tersine mühendislik diye bir şey var.Kimse sırlarının rakibin eline geçmesini istemez.
                Biz çok dürüstüz demeyin. Ferrari taraftarları çok güler buna.

              3. Savaştan çıkmış Almanya’yı düşün.Birde bu adamların o yıllardaki imajlarını.Jaguar 1988’de Le Mans’ı kazanınca Mercedes’te dönme zamanının geldiğini düşündü.Geç sürücü programı oluşturuldu.Şumi,Frentzen,Wendlinger vs.Bunlarla ilk olarak sauber ile çalışıp spor prototip(Grup C) yarışlarına katıldılar.F1’e geçisi teşvik için 3.5 litre kuralı gelince Mercedes bu motoru F1 için geliştirmeye başladı.Kendi aracı ile girecektiNe olduysa o ara tırsıp Sauber ile girmeye karar verdiler.1995’te büyük umutlarla Mclaren ile ortaklığa giriştik.Üç yarış sonra boşanıyoruz.Herkes kendi yoluna
                http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_C291

          2. ellerinize sağlık Abdullah bey

          3. Mclaren kendi motorlarını üretmiyor?Onlar adına biri geliştirdi ve üretiyor.
            http://en.wikipedia.org/wiki/McLaren_M838T_engine

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir