Dennis: “Müşteri Takımlarının Şampiyon Olma Şansı Yok”

McLaren’in Patronu Ron Dennis, mevcut motor kuralları yürürlükte olduğu sürece Formula 1’de müşteri motoru alan takımın şampiyonluk şansı olmayacağını söyledi.

Turbo motor dönemine Mercedes’le başlayan McLaren, gelecek seneden itibaren Honda motoru kullanacak.

Dennis “Bu seneki sıralama seanslarına bakarsanız Mercedes-Benz fabrika takımıyla diğer takımları arasındaki farkı görebilirsiniz.”

“Ve genellikle fark 1 sn civarında oluyor. Bunun dışında yarışa gerilerden başladıklarındaki performanslarını da görüyoruz.”

“Bana göre ve organizasyonumuzdaki bir çok kişiye göre motoru üreten her kimse ondan en iyi motoru almıyorsanız şampiyon olma şansınız yok.”

“Ve modern grand prix motorlarında sadece saf hız önemli değil. Enerji geri dönüşümü ve saklama da önemli.”

“O süreci kontrol edemiyorsanız, yani kaynak koduna giremiyorsanız, o zaman aracınızı viraj girişleri gibi yerlerde istikrarlı yapamazsınız. Orada çok fazla zaman kaybedersiniz.”

“Aynı marka motora sahip olmanız motoru optimize etme yeteneğine sahip olacağınız anlamına gelmez.” dedi.

Dennis ayrıca Honda’nın ilerleyen dönemlerde başka müşterileri olsa bile McLaren’in hep öncelikli olacağını söyledi.

Dennis “Mümkün olan en iyi motoru alacak durumda olmalısınız. Gelecek seneler için bunu yaptığımızı söyleyebilirim. Aylar değil.”

“Mercedes ile harika bir birlikteliğimiz oldu ancak Honda ile çok iyi işler çıkarmayı planlıyoruz. Bu ilk adım.” dedi.


Yorumlar

“Dennis: “Müşteri Takımlarının Şampiyon Olma Şansı Yok”” için 50 yanıt

  1. Eger bir motordan verim almak istiyorsaniz o motor tedarikcisinin muhendislerinin gelip sizinle beraber sasi uzerinde calısması gerekli. Mercedes muhendislerinin woking i aylar once terk ettigini okumustum bir haberde. yani ne yaparsaniz yapin mercedes williams kadar mclarene destek olmuyor. Ayrıca ben aero konusunda williamsın mclarenden iyi falan oldugunuda dusunmuyorum. sadece sasiye daha iyi entegre bir motorları var bu kadar.

  2. burada atlanan bır detay var oda bu sezon honda mclaren ın yarıs bıtıren sasısının ıcındekı mercedes motorunu dıdık dıdık ıncelemesıdır.mercedes gelecek sezon yenı motor tasarımı yapacak bır ekıpten motor alacak olan mclaren e aynı tıp motor vermesı sacmalık olurdu.kaldıkı ferrarı yıllar yılı sauber e bır oncekı sezon motoru ıle yarıstırmıstır.
    ron dennıs beyaanatında haklı.mercedes motor konusunda adıl degıl.tabıı burada mercedes ı suclamamak lazım.zıra rakıp ıstememekteler.

    ben ron a tek bır sey sormak ısterdım neden toyota nın motor departmanını satın almadı?kendı f1 motorlarımızı daha ne kadar bekleyecegız.

  3. McLaren’in böyle bir durumu kabul etmemesi gayet normal. Sporun içindeki şampiyon McLaren algısına ters bir durum çünkü.. Yılların tecrübesi, defalarca şampiyon olmuş takım 2.sınıf motor kullanmayı göze alırsa imajı zedelenir. İster başarılı aerolara sahip olsun isterse olmasın, ister kötü bir dönem geçirsin isterse geçirmesin, McLaren için kabul edilebilir bir durum değildir mevcut durum. McLaren deyince “hızlı olması beklenen” bir şeyden bahsedilir.. Meyve suyundan değil. Toro Rosso gibi takımlar kendi reklamını yapmak için F1’de yer alabilir, 2. sınıf motor kullanmayı göze alabilir ama McLaren gibi takımlar için böyle bir şey söz konusu olamaz.

    Bu tür açıklamaları çok önceden bekliyordum ben. Hatta Williams’ın bu duruma halâ neden isyan etmediğini anlamıyorum. Herhalde uzun süreli başarısızlık döneminden sonra 2.sınıf Mercedes motorunu öpüp başına koyma durumundalar. Hele bir kıçı toparlasınlar onlar da başlar Mercedes’i karalamaya…

    1. wahhtürkiyem avatarı
      wahhtürkiyem

      Williams bence bu durumdan rahatsız olmayacaktır. her sene son dört takım içinde olmaktansa ilk beş içinde olmayı yeğleyeceklerdir.

      1. Williams bütün mali kaynaklarını kullandı diye hatırlıyorum. Bu sene başındaki haberler bu yöndeydi. Bir kaç defa takımlar şampiyonasında 2.’lik 3.’lük elde ettikten ve para akışını sağladıktan sonra mevcut durumu reddedip başka bir motor isteyeceklerdir. Ben öyle düşünüyorum zira Willams’ta en az McLaren kadar “yarış” takımıdır ruhunda kazanmak vardır yani..

        1. Yani şuan mali açıdan elleri mahkum olduğu için mevcut Mercedes/motor düzeninden şikayetçi değiller. İyi aero yaparsak bu motorla 2.liğe oynarız o da bizi düzlüğe çıkarmak için 1-2 sene yeterli olur diye düşünüyorlar büyük ihtimalle.. Lotus’un bu sene Mercedes motoruyla yarışmak istemesi de aşağı yukarı aynı durumundan kaynaklanıyor. Yazık, üzülüyorum bu duruma.. Lotus, Williams, bunlar büyük markalar en azından motorsporu, otomobil deyince belli bir klası olan markalar…

  4. Sunu acikliga kavusturalim V8 motor ile yasanan motor arizasi birkaci gecmez.Gridin en guclu motoruna sahiptiniz.Ustune en hafif kerside verdik.Sonuc sadece bir sampiyonluk.Veto ettiginiz icin Red Bulla motor vermedik.Verseydik kac sampiyonluk alirlardi?Bence alti.

    1. sence Adrian Newey , Mercedes motorunu kabul edermiydi.
      hiç sanmam
      kabul etti diyelim sen ozaman motor kazandı diyecektin . araç değil.
      aynı düşünceyi Renaul içinde düşünürmüsün lütfen

      1. Gooogle’da aşağıdaki haberi aratınız. Buraya yapıştıramıyorum.
        Mercedes bizden korktuğu için motor vermedi’

        1. Gooogle’da aşağıdaki haberi aratınız. Buraya yapıştıramıyorum.
          Mercedes bizden korktuğu için motor vermedi’

          ben sana onu sormuyorum redbull, renaulta motoruna geçmeden önce/şampiyon olmadan önce mercedes motoru alabilirmiydi alamazmıydı. onu soruyorum.
          açıklama tarihine bak bakyım hatırladığıma göre iki veya üç şampiyonluk aldıktan sonra geldi bu açıklama.
          o tarihte mclaren korktuğu için veto etti.
          aynı korkuyu şuan mercedeste yaşıyor. onun için motor gelişimine izin vermiyor.

    2. Olabilir ama halâ aynı noktayı kaçırıyorsun. McLaren’in aero’su mükemmel olmayabilir ama şuanki şartlar itibariyle yapacakları en mantıklı hareket mevcut motor tedarikçileri dışında yeni birinden motor almak ve o motor sağlayıcısının “öncelikli takımı” olmak. Çünkü şuan en mükemmel aero’ya sahip olsalar da motor yüzünden (Mercedes’in fabrika takımına sağladığı motor daha iyi olduğu için) şampiyonada Mercedes fabrika takımının önünde yer almaları imkansız. Bu durumda Mercedes hem haklı hemde antipatik konuma düşüyor. Kuralların dingilliğinden kaynaklanan bir çeşit adaletsizlik bana sorarsanız. Her motor her yarış öncesi FIA’nın kontrolünden geçmeli ve motor tedarikçisi her takıma aynı motoru vermeli.

      1. Yani şuanda Mercedes gerçekten aero’su olduğu için kazanıyor diyemiyoruz. Yada Williams gerçekten aero’su kötü olduğu için kaybediyor diyemiyoruz. Belki gerçekten öyle, ama motorlar aynı olmadığı için “zaten motorlar aynı değil” demek zorunda kalıyoruz. Sporun iyice keyifsizleşmesinden başka bir şey değil. O zaman her takım farklı bir tedarikçiden motor alsın. En iyi çözüm bu. Gerçi o zamanda paravan motor şirketleri kurulur, demokraside çare tükenmez.

  5. Williamsa geçiş butonuna dahi izin vermeyen takım McLarene gridin en iyi motorunu verecek öylemi ? Çok şakacısınız vesselam.

    1. En azindan ayni motorla williamsin sizi yendigini kabul edin
      Sizde Force Indiayi gectiniz galiba.

      1. McLaren F1 (TEE) avatarı
        McLaren F1 (TEE)

        Bak hala saçmalıyorsun.

        Hangi McLaren taraftarı çıkıp Williams bizi yenemedi diyor? Birde kabul edin yazmışsın.

        Puan durumu ortada, yarış sonuçları ortada, podyum sayısı ortada. Bunu inkar edecek adam zaten hastadır.

        Mercedes fanboyluğu yapayım derken gittikçe batıyorsun.

        1. Kimin saçmaladığına siz karar veremezsiniz.Üslubunuza dikkat ediniz.
          İnsanlar başarısızlığa kılıf aralar.İki gun sonra bize ve Force İndiaya farklı motor veriliyordu denebilir.

          1. Murat Aksoy avatarı

            Mercedes fanı olmak ile McLaren düşmanlığı farklı şeyler. Bunu tüm Mercedes taraftarlarına mal edemeyiz. Mercedes çalışıp en iyi motoru yapmış ve bunun avantajını kullanmak ta onların en doğal hakkı. İşin yazılım vs kısmını McLaren ile paylaşmak istememesi gayet doğal. Bizim bunlara zaten itirazımız yok ki. Hatta Mercedes’ e bu haklı nedenlerinden ötürü haksız ithamda bulunan da yok. Evet belki motor aynı motor ama iş verim almaya gelince şasi nin açıklarını kapatacak doneleri alamayınca haliyle durum kabul edilemez oluyor. McLaren de kendince haklı ve bir çözüm üretti. Honda. Şimdi buraya kadar herşey doğal ve her iki taraf ta kendince haklı iken bu McLaren düşmanlığı nereden geliyor anlamak mümkün değil? McLaren ile Mercedes arasında bir husumet yok ki fanları arasında olsun!

            1. Bazı takımlar uzun süreli başarısızlığı kabul edemez.İkinci ilk kaybedendir diye Senna’mı söylemişti.Başarılı da olamıyorsan mazeret üretir felsefe yaparsın.Tersi de olabilir ama Seneye şöyle bir sıralama oluşursa Ron Efendi ilk yılımızda bizden başarı beklenmemelidir yolunda bir açıklama yapacaktır diye düşünüyorum.Montede aynı şeyi yapıyordu kafayı kopardılar.
              1)Mercedes
              2)Ferrari
              3)Red Bull
              4)Williams
              5)Lotus
              6)Mclaren

              1. Murat Aksoy avatarı

                Gelecek yıl hem F1 dünyasının hem de McLaren’in gerçekleşmesini beklediği bir güç sıralaması bu. Alonso’nun bu kadar ayak diremesi ve McLaren’in uzun bir programdan bahsetmesi boşuna değil. Sonuçta birkaç yıl kaybederek çok daha fazlasını kazanabileceğini bilen dahası bunu geçmişte de denemiş ve başarılı olmuş bir takımdan bahsediyoruz. Şu anda gerçek anlamda yapılanmaya giren iki takım var McLaren ve Ferrari. Mercedes ise günün birinde fabrika takımını kapatacak (keşke kapatmasa tabi).

  6. Honda bir zaman sonra kendi takımını kurarsa Dennis ne açıklama yapacak merak ediyorum.
    Sanki bütün başarısızlığın sebebi Mercedes’miş gibi bir hava yaratılıyor.Önce doğru dürüst
    bir araç üretinde ondan sonra motora laf etmeye hakkınız olsun.Honda seneye iyi bir motor
    ile gelmezse hallerine çok gülerim:) Grid’de ki en iyi motorla haliniz ortada geçen sene yokları
    oynayan Williams kadar olamadınız… Az laf çok iş…..

    1. Mclaren’in Honda’ya geçeceği 2013 sonunda bilindi sanıyorum.Bu yüzden Mclaren’e en kötü motor verildiğini de söyleyim.Ne kadar iyi şasi yaparlarsa yapsınlar Williams’ı geçmeleri imkansızdı.

      1. Ayrılık 16 Eylül 2009’da başlamış.Söyle bir haber var rakip bir sitede.
        McLaren ve Mercedes arasındaki ipler geriliyor

        1. O zaman Mercedes’in Mclaren’e iyi motor vereceğini düşündüren nedir?

          1. Benim öyle bir iddiam olmadı ki.Sezon basinda iyilerdi.Gelişim yarışında geri kalınca motoru suçlamaya başladılar.Belki çaktırmadan 2015’e yönelmişlerdir.
            Bir yerlerde Mclaren’in büyük bir güncelleme paketi getireceğini okumuştum.Eğer boyut ,güç,ısı üretimi ve ağırlık konusunda bir fark yoksa Mclaren için değişen çok fazla bir şey olmayacaklardır.Öbür türlü iş zor.2014 başına geri dönüş yapılmış gibi olur.

            1. Bak yine sezon başında iyilerdi demişsin.Mclaren hiçbir zaman iyi başlamadı.Magnussen’in 3.lüğü var ama göz boyamalık o kadar.Gelişim yarışında geri kalmak saçma.Bu sene geliştirecek doğru düzgün ne var? Mercedes en başından gitti hiçbir bağlantısı geliştirilmemiş motoru aldı buyrun kullanın dedi Mclaren’e.Mecburen onlar da 2015e odaklanmışlardır.Çünkü fabrika takımı gibi bir şey olacak seneye Mclaren.

              1. Aslında kimsenin elinde kesin bilgi yok.Belki Mercedes 100 hp güçsüz B tipi motor veriyor.Belki tamamen aynı da Mclaren bundan yararlanmasını beceremedi.Ya da başarıya inanmadılar.Bu yılı test ve geçiş yılı olarak görüyor olabilirler.Ama biz beceremedik diyeceklerini hiç sanmıyorum.

  7. Patron haklı Mercedes’ten kurtularak seneye Honda ile yepyeni tertemiz bir başlangıç yapacağız.

    1. valla bu sene düşmanları catlattıp sevenlerimize inanılmaz yarışlar seyrettırdık BU sebepten oturu adamların ceneye vurdu ANLATIN anlatın

  8. Murat Aksoy avatarı

    Ve öyle ki Mercedes fabrika takımına karşı Williams geçiş butonunu bile kullanamazken aynı motora sahip olduğunu düşünmek çok komik bir tez doğrusu. Bu iki takımın motor-ers-ecu yazılım vs. bakımından eşit olduğuna sadece “Mercedes spordan ticari kaygıları nedeniyle ayrıldığı zaman ortalıktan kaybolacak olan bazı geçici Merc. fanları inanabilir”

    1. Mercedes surekli sampiyon olurken niye ayrilsin?1993ten beri oyle yada boyle burdalar.Motorlarin esitlenmesi veya tek yanli gelisim izni gibi birsey olmadigi surece bu olmayacaktir.Ha yonetim kurulu bu kadar yeter der mi?Gecmiste oldu gene olabilir.

  9. Red Bull fabrika takimi degildi degil mi sampiyon olurken?

    1. Murat Aksoy avatarı

      Renault geçenlerde bir açıklama yaptı dedi ki motor mühendisliği departmanında en çok personeli Redbull’a sağlıyoruz diye. Ayrıca motor aynı olsa bile yazılım ile motor ve bağlı ekipmanların uyumu motordan çok daha önemli.

  10. Bunlar hep Mercedesten ayrilma kararini akilcilastirma cabasi.Seneye gorecegiz fabrika motoru honda musteri motoru mercedesten iyi mi?

    1. Anlatılmak istenen şey Mercedes motorundan kesin daha iyi bir motora sahip olunacağı değil. Mercedes’in sağladığı “2. sınıf” motordan kötü bile olsa, 1. sınıf olmaya çalışabilen “özgür” bir motor olacak..

    2. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Yine bir McLaren konusu ve yine senin anlamsızca yorumların.

      Dennis, Mercedes motoru kötü demiyor. Müşteri takımlarının, üreticilerin en iyi motorlarına sahip olmadığını söylüyor. En iyi motora sahip olmadıkları içinde şampiyon olmaları imkansız diyor.

      Bunu anlamak bu kadar mı zor? Mercedes en iyi motoru kendisine veriyor. Diğer müşterilerine ise kullandığı motordan daha güçsüz motor veriyor. Bu Ferrari içinde böyle.

      Dennis’te; Honda birlikteliğinde Honda’nın ürettiği en iyi motorlara sahip olacaklarını ve bu konuda ayrıcalıklarının olduğunu açıklamış.

      Bu ifadelerden Mercedes’in motorlarının Honda’dan daha kötü olduğunu nasıl çıkartabildin?

      1. Ferrari fabrika takimi ama williams musteri motoru ile onunla basabas gidiyor.

        1. Ferrari’nin kendi hatası o.

          Şöyle düşün:

          Mercedes fabrika takımı motoru: 100pts.
          Williams-Mercedes motoru: 80pts.
          Ferrari fabrika takımı motoru: 70pts.

          McLaren’in Honda motoru da belki 50pts olacak ama 100’e çıkmak için önü açık olacak. Ron Dennis’in bahsettiği mevzu bu. Honda ile 100pts’lik motora sahip olabiliriz diyor.

          1. Kavgali ayrildimlari icin Mercedes motoru sevenekler arasinda degil.Tek secenek biydu.Ama bunu aciklamaya calistigi mantiga katilmiyorum.Iki basarisiz sezondan sonra Honda cekilirse ne olacaktir.Kendi motorunu uretir demeyin.

            1. Bilemem. Başka bir tedarikçi arayabilirler. Ama Honda motoruna geçiş sebebine bakarsak spordan çekilmeyi bile düşünebilirler (eğer kendi motorlarını üretmeyeceklerse..)

              1. Ondan sonra 2-3 fabrika motoru takımına ek olarak Redbull, Burn, Meyöz, Aroma takımlarını gridde görürüz muhtemelen.

        2. McLaren F1 (TEE) avatarı
          McLaren F1 (TEE)

          Ferrari’nin motoru kötü. Mercedes müşterilerini Mercedes AMG’nin kullandığı motoru kullanmıyor olsa bile Ferrari’dan daha iyi bir motor kullanıyorlar.

          1. Bende onu diyorum.Kuyunun dibini görmeden atladı.Şimdi bunu mantık yoluyla savunmaya çalışıyor.Yoksa adama sorarlar yirmi yıldır Mercedes Motoru kullanıyorsunuz.Daha dün gelen Williams sizi neden geçti diye?Teraziden kaçmak için bu bir prensip meselesi diyor.Yoksa sırf yirmi milyon vermemek için bile yapılır.Honda bide üste elli mi verecekti.E fERNANDO DA beleşe geliyor.

  11. Büyük patron sonuna kadar haklı fabrika takımı bütün çözümü kendi şasilerine göre yapıyorlar diğerleri ise sadece bunu uyarlıyorlar haliyle özgür bir tasarım fark yaratacak bir tasarım ortaya çıkmıyor.

    Ross Brawn bunu defalarca dile getirdi müşteri takımlarına çok az bilgi akışı olacak diye hatta Williams takımı da bunu doğruladı Gelecek sezon Mercedes motoru kullanacak Williams’ın yeni teknik patronu Pat Symonds da, Mercedes’in kendilerine sunduğu pakete göre hareket etmek zorunda olacaklarını doğruladı. Gelde böyle bir motor sağlama ile şampiyon ol bu ne demek tasarımın kısıtlanması demek.

    Renault işte burada hata yaptı 4 arklı ekibe göre çözüm üretti oda yaraladı ama 2015 de tek br ekibe göre motor üretecek kardeş takımda yararlanacak Caterham’ın geleceği belli değil.

    Ron Dennis akıllı adamdır Honda ile başarıya ulaşacağını biliyor Honda başka bir ekibe motor verse bile Honda’nın fabrika takımı McLaren’dir.

    1. AKILLI olsa duvara bındırırdı

    2. Reno’nun kendi fabrika takımı varken Red Bull şampiyon oldu değil mi?Toyota Williams’a motor verirken Williams’ın geresinde kalmıştı diye hatırlıyorum.Yani bu iş optimizasyon meselesi..Red Bull’da bu yıl Williams’taki motor olsaydı(Şu anda+85 Hp daha güçlü olduğu iddia edilen,18 kg hafif ve daha az yer kaplayan+ sezon başından beri tıkır tıkır çalışan) şampiyon olurlardı diyorum.

  12. Dennis herkesin söylediklerini tekrarlamış.Biz sene başından beri bunu söylüyorduk fakat bazı zekiler Mercedes’in şasi sayesinde iyi olduğunu söylüyorlardı.Evet şasi iyi olabilir ama 1 saniyelere çıkan farkın asıl etkisi motordur.

    1. Lewis-Hamilton avatarı
      Lewis-Hamilton

      Seneye Şasiyide düzeltirse 2 sn fark atar desene 🙂

      1. Düzeltse de bunun ilerisine gidemez.Zaten şasi iyi ama Red bull’daki kadar iyi değil.

  13. Dennis ayrıca Honda’nın ilerleyen dönemlerde başka müşterileri olsa bile McLaren’in hep öncelikli olacağını söyledi.

    E o zaman soruna kökten bir çözüm bulmaya çalışsanıza. Niye adaletsizliği kendi tarafınıza döndürmeye çalışıyorsunuz?

    McLaren hep öncelikli olur tabi, taa ki Honda Mercedes gibi kendi takımını kurana kadar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir