Audi 2016 Yılında Formula 1’e Girmeye Hazırlanıyor!

yazar:

kategori:

Audi 2016 yılında Dünya Dayanıklılık Şampiyonasında çekilerek, Formula 1’e dönmeye hazırlanıyor.

Son çıkan söylentilere göre son yıllarda Hem DTM hem de Le Mans 24 saat yarışında dünyanın en iyi yarış ekiplerinden birisi olduğunu ortaya koyan Audi, Dünya’nı en büyük açık tekerlekli yarış seris olan Formula 1’e 2016 yılında  dönebilir.

Formula 1 Komisyonunun turbo beslemeli formülü V6’ya çevirmesine rağmen Audi spora katılmaktan vazgeçmişti. Ancak Audi ve Volkswagen’e yakın kaynaklar, grubun bu senenin başından beri 1.6 litre turbo V6 motor hazırlama üzerinde çalıştığını söylüyorlar

Audi’nin 2016 yılı için sıfırdan bir takım oluşturmak yerine Formula 1’deki mevcut takımlardan birisini satın alma yolunu tercih edeceği ve mevcut takımlar arasındaki ilk hedefinin Red Bull veya Toro Rosso’yu satın almak olduğu ifade ediliyor.

Audi ve Volkswagen grubu yönetim kurulu başkanı Ferdinand Piëch ile yakın ilişki içerisinde bulunun vatandaşı Dietrich Mateschitz, Audi’nin DTM’deki ana sponsoru konumunda.

Bu ay Audi ile anlaştığını açıklayan Eski Ferrari takım patronu Stefano Domenicali, geçtiğimiz günlerde Audi’deki görevine başlamıştı.

İtalyan Domenicali’nin Le Mans tarzı spor otomobil sporlarında herhangi bir tecrübesi bulunmuyor ve kaynaklara göre Domenicali’nin takıma alınmasının en büyük sebebi Formula 1’e dönüş olabilir.

Hangi takıma gideceği merak konusun olan Fernando Alonso’nun 2015 yılında McLaren’de yarışacağı ya da bir senelik aranın ardından 2016 yılında yakın ilişki içerisinde olduğu Domenicali’nin ile birlikte Audi’ye geçebileceği söylentiler arasında.

 


Yorumlar

“Audi 2016 Yılında Formula 1’e Girmeye Hazırlanıyor!” için 33 yanıt

  1. Şu sıralar F1’in ne yazık ki ne tadı var ne de tuzu Mercedes’in şampiyonluğu dışında.Öyle ki Audi’nin F1’e girmeyi düşündüğü şu günlerde F1’de eski günlerini mumla arayan F1 efsanesi Ferrari’nin de F1’den ayrılıp LE MANS yarışlarına girebileceği konuşuluyor.Öyle ki Audi F1’e girse Ferrari ve Mercedes karşısında neler yapabilir o şüpheli.Öyle ki F1’de Ferrari ve Mercedes rekabetini bilmeyen yoktur bu ikili karşısında Audi girse ne yapabilir onu eğer girerse görebiliriz ancak.Audi her ne olursa olsun başta Ferrari ve Mercedes’e saygı duymak zorunda.Her ne kadar onlar eski günlerinde bile olmasalar bile onlar F1’e damga vurmuş iki büyük efsanevi üretici.Bunu da Audi böyle kabul etmek zorunda her ne olursa olsun Ferrari Ferrari’dir Mercedes’te Mercedes’tir ve her zaman şampiyonluğun tartışmasız en büyük adayıdırlar.

  2. Tırt haber…Redbull nıye satılsın kı?adama dunyadan senede gemi yukuyle para kaldırıp dagıtacak yer arıyor..En fazla motor tedarıkcısı olur…

  3. Çok zor mercedes bu sene bu kadar dominant olmasa çekilir giderdi.Audının giripte zirveye oynaması yıllar sürer böyle bir riski göze alamazlar

    1. icinemı gırdın KAHINMISIN

      1. mercedes kaç senedir bu seneye hazırlanıyordu bu kadar dominant olmasalar çeker giderlerdi.Mercedes gibi bir takımın zirveye oynamadıktan sonra ha yarışması ha yarışmaması ne fark eder bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok

  4. bu grup f1 e girerse skoda ile girebilir.audi le mansta başarılı.vw wrc serisinde başarılı.seat dünya binek oto şampiyonasında.geriye skoda kalıyor wrc de yarışmıştı ama başarısız bir deneme ile bu grubun daha güçlü bir markası ile vw ile başarılı oldular yani ortaya daha büyük prestij koydular.fakat skoda nın prestiji bu markayı satın aldıktan sonra motor sporlarında başarısız oldu skoda motor sporlarında yeniden imaj tazelemeli f1 de başarısız olsada zaten wrc dede başarısızdı yani kaybedecek çok bir şey yok.ama başarı halinde imaj ve prestij yeniden skoda nın yanında olacaktır.

    1. bu mantıkla ferrari neden fiat’la yarışmıyor diye düşünebilir miyiz hhah

      F1 sanki marka tanıtma noktası vos önce kendi adıyla gelip başarı göstersin bi marka olacaksa Porsche olur.

      1. porsche la da zaten motor sporlarında yarışıyorlar f1 için riske atmalarına gerek yok riske atılacak bir markaları varsa oda skoda hatta o bile zor ama habere göre yorum yapıyoruz yoksa grubun bunlara şu an için ihtiyacı yok birkaç marka ile motor sporlarının içindeler.
        fiat ın belli bir alıcı kitlesi var nedir ferrari nin çok altında bir kitle ne uzalır ne kısalır fiatla girmek o gruba;fiata fazla prestij katmaz sadece masraf olur ferrari ise fiat ın şahlanan atı konumunda en azından kağıt üzerinde spor bir üretici.

  5. At yalanı. Red Bull’u satın alacakmışmış. Bu Red Bull’u satın alma değil, Red Bull’un çekilme haberi olabilir. Mclaren’i satın alabilirler, Red Bull’u alamazlar. Ancak motor tedarik edip sponsor filan olurlar. DTM’de Red Bull gördün diye işler öyle yürümüyor.

    Ama gruptan birisi spora girecekse bu Audi yerine VW olur. Porsche’nin zamanında tecrübesi var zaten ki onla sportscar’a talipler.

    1. Yaw yoruma gel. RB yi satın alamaz McLaren satın alablir. Ne içtin derler adama RedBull votka mı içtin direk etki etmiş.

      McLaren ne zamandır kolay alınablir takım oldu. Güldürüyon bizi ne diyim. Başka bişey demiyeyim vallahi en iyisi.

      Ulan Martin hep senin yüzünden bunlar yeminle. Yaptırdın 2013 de yeni tasarım diye *oktan araç bunların diline düştük iki dakka da. Yazıklar olsun sana vallahi.

      1. Bir daha baktım yanlış bir şey mi yazmışım diye, öyle bir şey yok. Daha düne kadar Mclaren’in %40’ı Mercedes’indi. Şimdi de Honda takıma ortak olmak istiyor. Anlaşılan Mclaren takıma ortak etmeden motor anlaşması yapamıyor. Düzgün motorları olmadığında gördük adamları, Pejo motorlarıyla patlaktan patlağa koşuyordu benim Hakkinen.

  6. Audi f1 girecekmiş. giremez nedenimi dünyanın en büyük otomotiv şirket vw grubu renault motorlu bir araca yenilecek onun için korkuyor. link yasaklanmassa linki adresini veriyorum.
    veya you tubede araçtırın
    Peugeot 208 GTi vs Renault Clio 200 Vs Ford Fiesta ST – Top Gear – Series 20 – BBC
    https://www.youtube.com/watch?v=Fzb6z6f0cbY
    Drag Race: Renault Clio RS vs Volkswagen Polo GTI
    https://www.youtube.com/watch?v=b5qPH3LVmos

  7. http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/123600.asp

    Neresinden baksan sıkma haber. Ne zaman yarışmış ki dönsün. Şuan VW grubunda olan şirketler 10 yıldan fazladır dönüp duruyor F1’e nasıl oluyorsa. Audi, Porsche, Lambo gibilere bir boy büyük Formula 1, her atın kulvarı ayrı, çocuklar benzer saysa bile herkes Mercedes, Bmw, Honda değil.
    Bu haberler farklı yorumlanan transferler ve Mercedes’e, binek otomobil dünyasına F1’den geçilen kıyak üzerine çıkıyor anlaşılan. Neymiş Redbull’u satın alacak mış 🙂 bu işler öyle dev group’lar istediyse alırlar ile olmuyor Tororosso’yu satmaları için bile geçerli sebepler görünmüyor şuan. Motor anlaşması de bari şuna da tutarlı olsun.
    Stefano’nun tecrübesi yok yorumu da bir yere kadar doğru Ferrari’de yeni bir GT1 veya LMP kararı çıksaydı da başında Stefano olacaktı. Ferrari zaten bam başka yerlere doğru gidiyor.
    Kısaca böyle markaların gel gitleri F1 sahiplerinden başka kimseye birşey kazandırmaz. Audi bildiği alanlarda koşturmalı, koşturur.

    1. İki yıl önce Vw grubu için bende benzer şekilde düşünüyordum.Le Mans gibi doğru dürüst rakibin olmadığı bir seride yarışıp hava atıyorlardı.Asla üst kategorilere çıkmıyorlardı.
      Ama şu anda WRC’yi domine ediyorlar.Vw yılda on milyar Euro kar eden bir şirket.Parayı koyacak yer bulamıyorlar. Kaynak teknoloji her şey var.
      Adamdan korkulur.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Pi%C3%ABch

      1. Çoğu yokken herşey dağılmışken WRC deler. 🙂 Rally efsaneleri arasında Audi’yi sayarım ama VW saymam hiçbir zaman. 🙂
        Rally homologasyonu sebebiyle farklı bir kulvar Open whell serilerle ve üreticileri ile kıyaslayamam. Rally’de elinde ki araç ile iyi bir paket hazırlama, dominasyon ile Formula 1’de başarı, iyi bir paket geliştirme arasında oransal uçurum var. WRC’de 3 ila 5 yıllık bir proje yeterli F1’de neredeyse 10 yıl harcamak gerekiyor bugün, uzman oranı kısıtlı olduğundan da herşeyi bir araya getirmek çok zor.
        Sadece para işlemiyor bu dünyada biliyorsun Scuderia, Mclaren’in hali ortada MB’in bugün ki olayı sadece para değil Redbull dediğin çocuk 10 yıllık vs vs.
        MB, satın alamadı malum Mclaren’i, VW patronundan ilgili alanlardan daha parası bol olanlar var ancak F1’e sökmez. Redbull’u çekilip gidiyorum demedikçe parayla satın alabilecek bir güç yok şuan. İhtiyaçları sadece iyi bir motor. Bana göre kaynaklar ve geçmişlere göre gridin en iyi mühendislik şirketi şuan.

        1. Çoğu yokken herşey dağılmışken WRC deler.

          Şimdiki Mercedes te aynı değil mi? BMW, Toyota, Honda ve Renault kaçmışken atladılar işte. Rakipleri yok.

          1. Bence değil şimdi ki MB dünden ayrı birşey değil bu devir için uzun sayılabilecek yıllar griddeler ve Mclaren gibi bir dev ile çalıştılar hiç yoksa kulak aşinalıkları yeter 🙂 öğrendiler, öğrettiler, geliştiler, geliştirdiler ne ne kadar etkin olmuştur birikim edinmiştir bizim bilmemiz mümkün değil. Mercedes’in Brawn’ın durumu ile takım olma durumunu gördük ancak sonraları işin öyle olmadığını daha eski bir konu olduğunu Mclaren’i ele geçirme muhabbetinden anladık yani Mercedes çok öncesinde bir takıma sahip olmak istiyormuş. Başarılı olurdu olmazdı o ayrı bence. Kaçanlar içinden BMW ile Toyota’yı bir tutamam mesela döneminde BMW kendi işini diğerlerinden daha fazla doğru yaptı şimdi AMG motors’un yaptığı gibi ancak doğru adamlarla beraber olmadı, doğru kişileri toplayamadı. Sabırlı da olmadı o gün ayrılmasaydı bam başka başarılar yakalayabilirlerdi bence. Yıllar ölçeğinde akıldan hızlıca bir geçirince mesela MB’in Schumacher gibi bir reklam modeli olduğu halde düştüğü pozisyona düştüğü pek aklıma gelmiyor. Çoğu zaman ilk 4 de değerlendirdik. MB bugün sabrının ve azminin nimetini çekiyor tabi daha çok şartların binek üreticilerine doğru meyledilmesinin getirisini diyelim. 🙂
            VW gelirse kimi alırsa alsın çıplak gelecekler ve sabredebileceklerini düşünmüyorum. VW 8-10 yıla yatırım yapmaz reklam için.

  8. alonso mclaren gıbı gecıpte surunecegıne auidi gıbı vw gıbı turboyu ıyı yapan en ıyı ekıpte yarısan aracla f1 de olması harıka olurda hayırlısı dıyelım alonso lemansta audi ıle 2015 de yarıssa 2016 da auid ıle f1 e donse de olur

  9. Let me ride (spä2000) avatarı
    Let me ride (spä2000)

    0:46/0:59 arası
    1:17/1:30 arası

    https://www.youtube.com/watch?v=5SoZiTxdQyw

    gereginliğim gitti.
    Rahatladım.

    1. vw-tdi-power avatarı

      eyvallah başkan. çocukken izlediğimde F1 böyleydi işte (98 yılında buldukça izlerdim, özlemişim bu sesi..)

  10. F-one-Driver avatarı

    Of of of senaryolar aldı başını gidiyor:)) sanki senaryo eksikmiş gibi birde audi-redbull-alonso senaryosu çıktı, ama senaryo sağlam temellere dayandırılmış, en azından hamleler üzerinden oluştuğu için gerçek olma ihtimali yüksek, alonso kısmı ayrı bir parantez, ama audi-redbull neden olmasın, redbull zaten en büyük rakibi mercedesin motorunu almayacağına göre 1 sene daha renault ile devam edip audi-volkswagen grubu ile motor-takım ilişkisi gayet süper olur…

  11. mercedes’te hazır ekibin üstüne konmuştu, en mantıklısı bir takımı almak. Böyle kaliteli ve dev markaların girmesi f1 için iyi olur.

  12. pissedasafart avatarı
    pissedasafart

    alonsonun hikayesi tam pembe dizi oldu ya 😀

  13. Yarın yalanlarlar , bu korkak grup F1 e girmez heyecan yapmaya gerek yok.

  14. Audı bence Lemans ı bırakmaz. Orda dizel ve elektrikli araç üretiyorlar ve yıllardır bu konuda ilerliyorlar. Audı ve VW nin hiç bir şekilde F1 e geliceğine inanmam açıkçası. Özellikle Lemans ı bırakıp. Bu onlar için prestij intiharı olur.

    F1 de ki araçlar momentum araçları yani aero burda en üst düzeyde. Lemans ve DTM de bu yüzde 20 ve 25 civarı diyebilirim bence.

    Hiç bir tecrübesi olmayan Audı sizce girermi F1 e. Audı dünyanın en iyi yarış ekibine sahip bence. Ama bu bile yetmez onlara burda.

    Bir de F1 de kazanamıyorsan gerçekten ciddi prestij kaybediyorsun. Aslında bu yüzden kimse gelmek istemiyor bu seriye özellikle markalar. Ondan hep dandik isimi olan firmalar giriyor ve batıp gidiyor. Onlar için sadece kısa vadede reklam sonuçta. Ama bir büyük marka için böyle bişye söz konusu olamaz.

    BMW bu yüzden gitti. Honda , Toyota bu yüzden gitti. Para ile alakalı değil yani. Bunlarda o derece sıkıntı olmaz bence , kriz dönemi yaşasalar bile.

    1. %20-25 yorumu çok doğru bir bakış değil kardeşim. F1’de aero nasıl ana 4-5 dinamikten biri ise diğer üst serilerde de aynı bu şekilde şuan. Aerodinamic kazanç koşulları ve üretimi farklı sadece. Araçlarda ki önemi motor, ers, pilota göre yine önemsiz değil. Open whell araçlarla aynı rüzgar tünellerinde geliştiriliyor bunlar downforce edinim tabanları yani hesap kitabı değişiyor sadece. CFD dynamics yine geçerli. DTM, WTCC, GT3 gibi serilerde maliyet ve konfigürasyon dolayısıyla aero becerileri evet yüksek değil denilebilir zaten motor vs dışında performanslarını da asli olarak bu belirliyor. Günümüz GT2 araçları dahi bir önceki dönem makinelerine göre oldukça downforce kabiliyeti katlanmış durumda. Audi’nin uzmanı olduğu LMP gibi araçlar kapalı şasi’lerin içerisinde open whell formula araçlarına en yakın düzeyi temsil ediyor. Amiyane tabirle basit bakış için monokok şasi parçalarını sıyırdığında birçokları geriye kalanı F1 araçlarına benzetiyor. Aklınıza Nissan’ın DeltaWing aracını getirin o araç bu LMP’lerin içerisinde sadece aero avantajı ile koşturmak için planlanmıştı. LMP1,2,X takımların kendi için de değil belki ama farklı marka araçlar arasında performans düzeyini de rüzgar tünellerinde harcadıkları mesai yanı parasal ölçek belirliyor. Misalen GT1 dünyasında aynı üreticiden alım yapan farklı takımlar için de yarış performanslarını buluş yada harcayabildikleri paraya göre aerodinamik çözümler belirliyor ufacık kanat parçacıkları geliştiriyorlar spec.’ler default setup’lar hepsinde aynı ancak üzerine koyabildikleri ile başarı ortaya koymaya çalışıyorlar diyebiliriz.

      1. Lemans daki aeronun etkisiyle zafer kazanmak birde F1 de aeronun etkisiyle zafer kazanmakla alaklı ben yüzde verdim açıkçası yanlış yada eksik anlatmış olabilirim.

        Orda ki aero önemsiz demek istemedim. Zafer kazanmaya doğrudan etkisi yok demeye çalıştım. Ama F1 de her zaman vardı ve ne yaparsanız yapın olacak. Çünkü açık lastik araçların doğası gereği bu böyle.

        Örnek verecek olursak konuya hatta bu sene bu F1 de de buna rasladım. Yarışlarda motorlarda öncelik motorun çalışma aralığındaki stabil performasıdır. Atmosferik motorlarda bunu yapmak kolay diyeyim uzatmayayım. Ama Turbolu motorlarda bu zor. Çünkü artık iki etmen olur ve Turbo daha haşin çalışır motora oranla ve doğal olarak daha dayanıksızdır. Örnek verecek olursa taksi şöförleri kolay kolay almazlar dizel araç çünkü daha dayanıksızdır daha az benzin harcasa bile.

        Lemans serisinde bu sene görüldü mesala Audı yarış başında zayıf tek turda zayıf ama yarış sonunda kimse onun attığı turları atamıyor. Çünkü Turbosu ve motoru daha çok dayanıyor performans anlamında da ondan. Çünkü aerosu hız odaklı değil. Haşin bir şekilde yere basma gücü üretmiyor aksine düzlükde aracı yormadan tam gaz gitmesine olanak verecek şekilde ayarlı. Bunlara rağmen Audı 24 saatte yanılmıyorsam 2 aracından da turbo değiştirdi.

        Aynı şekilde F1 de bu sene görüldü mesela bu. RB ring de Botas ilk iki stint de Mercedes lere kafa tutabildi ama son stitnt yok du resmen. Çünkü fabrika takımı değiller onların aracı Mercedes gibi değil sonuçta adamlar birşeyler bildikleri için sıralamada zayıf kaldılar. Daha değişik haritalama kullandılar çünkü.

        Ama işte bir yerde araçlar 24 saat gidiyor diğer yerde 50 55 tur. Yani zafer mantalitesi iki seride farklı. Ben bunu anlatmaya çalıştım aslında. Ondan Audı bu seriye gelmez. Çünkü onların mantalitesi de buraya uymuyor.

        Hadi BMW belki ama Audı yok bence. Ürettikleri yol araçlarından da bu anlaşılıyor zaten bence. Biri daha sert daha keskin daha kırılgan. Biri daha yumuşak daha stabil daha dayanıklı. Zaten alıcı kitleside bunları böyle kabul etmiş. Audı niye risk alsın da prestijini kaybetmek istesin yada değiştirmek. Alakası bile olmaz ki bence de olmamalı.

        1. Eywallah anladım gibi. Şöyle dense daha doğru olur belki yada oranlayabileceğimiz kıstaslar daha farklı dense; mesela Lemans/LMPx de spec’ler sabit değil herkes aynı motor, ers ölçeklerini kullanmak mecburiyetinde değil F1’de ki gibi. Sınırlar belirli sadece bu yüzden aero’nun 24 saatin sonunda ki başarım etkisini görmek, ölçeklemek zor…..gibi gibi.
          Yoksa zafer kazanmaya etkisi, bugünlerde tüm yarış makinelerinde aero’nun başarımda ki etkisi gibi büyük. Yanlış bilmiyorsam son Lemans’da Audi dediğin gibi tek turda daha yavaş görünmesine rağmen yakıt ikmalleri için daha uzun periyotlar kullandı. Bu da güç üniteleri harici aerodinaminin getirisi. Deltawing örneğini de bu sebeple vermiştim güç üniteleri kıyası gridde olmamasına rağmen %50 ila %75 daha uzun ikmal periyotları kullanarak 100-300 tur sonunda kendisinden daha güçlü görünen sınıf üyeleri ile benzer performansı yakalayabiliyordu. Mesela mümkündür devamiyet sağlanabilen şasinin zarar gördüğü herhangi bir kaza sonrasında aerodinamik başarımın bozulmasıyla benzer performans göstermek için makinenin daha fazla yorulması gerekiyor bu da tabi 24 saatin sonunu görmeyi epey zorlayan bir olaydır. Tabi burada çoğunlukla zarar gören mekanik tutuş elemanları olduğundan da dengenin kaybolmasıyla zayıflayan aero’yu ayıklamak yine zor. Şöyle bir örnekle sonlandırmak gerekirse LMP2 ile LMP1 üretimi arasında F1 ile GP2 veya GT1 (daha çok örnceki araçları kastediyorum) ile GT2 arasında ki gibi devasa bir üretim, geliştirme farkı bulunmuyor. Ancak LMP2 takımları bütçe ölçekleri ile en baştan LMP1’lerin üzerinde yürüdüğü üniteleri alamıyor, fabrika takımları kadar 1. class dediğimiz rüzgar tünellerinde vakit harcayamıyorlar. Birçoğu başkalarının geliştirdiği, test ettiği şasiyi alıyor. Belli başlı marka LMP1 sınıf takımları parasal güçlerini aero tasarımı yönüylede sonuna kadar kullanabiliyor. Rüzgar tünellerinde çalışmak, tasarlanan mini ökçekleri en başından test ederek revizyona gitmek gerçekten çok maliyetli bir iş. Üst serilerde koşturan garaj takımlarının neredeyse %25 bütçelerini aştığını biliyorum. Dallara gibiler işte bu yüzden var ve kazanıyorlar. Bunların ise Audi, Toyota gibiler ile aero imkanları yönüyle uzun süreli baş etmesi mümkün değil. Bu sebeplerden aero’yu diğer yerlerde önemsiz görmeyin bazen arka kanadın iç kenarına yerleştirilen küçük fiber parça hayatı değiştirir.

  15. Yeni motor teknolojisi dikkat çekiyor…Domenicalli nin girişide işlerin alevlenmesinde önemli bir etken.

  16. VAG’ı pek sevmesem de F1’e renk getirecektir. Açıkçası boş boş tur atan bir Sauber veya Caterham’dansa en azından puan almak isteyen BMW, Audi gibi üretici takımları izlemeyi yeglerim.

  17. Bu harika bir haber umarım BMW’de gelir. Caterham, Marussia gibi takımların yerine.

  18. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Her yıl aynı terane. Yok Porsche geliyor. Yok VW geliyor. Yok Audi geliyor. VAG Formula 1’e falan girmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir